torstai 25. kesäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 23062020 - V


          23062020

...
  • 1 - 2

  • Tutkija ei usko Boltonin Niinistö-vuotojen vahingoittavan Suomen diplomaattisia suhteita

    Ilkka Luoma 
    2 - Suomalaisia presidenttejä on aiemminkin käyty kuuntelemassa tai meiltä menty kertomaan (kysyttäessä) - Olihan US-presidentti John F. Kennedy yksi ensimmäisistä, joka tiedusteli Suomen voimamiehen Urho Kaleva Kekkosen näkemyksiä mitä Kremlissä puuhataan. Kekkonen osasi roolinsa.

    Sauli Niinistö pelaa myös roolia, jonka on pakko kansansuosiostaan noudattaa äänestäjiensä vaateita - sen vuoksi vastaus Trumpille Natosta oli kansaa kummastuttava.

    Niinistöllä ei ole Naton osalta kuin yksi mandaatti - ja se on kansakuntamme yli enemmistön ulottuva natovastustus - tässä eivät monimuotoisuudet toimi - on oltava rehellinen niin Trumpille, Putinille kuin erityisesti Suomen kansalle - Me emme liity Natoon, niin kauan kuin suomalaisten enemmistö sanoo täyden ei Natolle.

    Luottamus on herkkä asia, ja sitä tarvitaan aina, kun on tosiasiat kysymyksessä. Luottamuksen menetys on yleensä lopullista, mutta luotettava henkilö saa jatkossakin tietoa kaikesta sellaisesta, jota muualla vaikkapa mediassa arvuutellaan.

    Luottamus on erityisen arvokasta meillä Suomessa
    Meillä on historiamme, todellisuutemme ja näkemyksemme olostamme Euroopan peräpussissa - yhtenä pienen pienenä niemimaana Aasian jättimantereen jatkossa - Euroopassa, joka alkaa jo kaukaa Venäjän Uralilta - jatkuen Ranskan Brtagneen ja Portugalin Algarveen.

    Lopuksi on huomattava, että amerikkalainen käsitys puhutuista sanojen syvimmistä ymmärryksistä saattaa olla erilainen kuin meillä, jossa asiat nähdään aivan eri läheisyyksistä kuin kaukaa Atlantin takaa - me olemme idän iholla, US on kaukana - vain ydinohjukset ja sotilaat EU-Euroopassa. Emme tunne Boltonin tapaa nähdä lauseiden sisälle!
  • 1 - 1

  • Tutkija ei usko Boltonin Niinistö-vuotojen vahingoittavan Suomen diplomaattisia suhteita

    Ilkka Luoma 
    1 - John Boltonin korva oli lähempänä Trump&Niinistö tapahtumaa kuin yksikään mediakorva tai -silmä

    Nyt on tässä ja juuri nyt vaikea arvioida edes asiantuntijoiden näkökulmista miten paljastukset/"paljastukset" lopulta vaikuttavat akselilla - Putin-Niinistö, se jää nähtäväksi, ja vain Putin ja Niinistö itse sen tulevat keskenään huomaamaan + tulkit, joita aina käytetään, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja presidentti Sauli Niinistö kohtaavat - kasvotusten.

    Suomesta ei kannata leikkiä suurempaa kuin on - vaan ottaa se meille täällä idän ja lännen vedenjakajalla oleva puolueettoman arvioitsijan rooli, jota todennäköisesti Niinistö pääsääntöisesti ja hienostuneesti sopivin suoralausein harrastaa - juuri itään, joka on tuossa 1300 kilometrillä meissä kiinni.

    Boltonin vaikutteita on niitäkin vielä vaikea arvioida

    Kunhan luetaan kirja, voidaan nähdä oliko paljastukset vastuuta huomisesta, katkeruutta potkuista tai muuta ilkeyttä vai peräti huolta Trumpin todellisista kyvyistä olla sen maailmallisesti toisen ydinasesuurvallan presidentti, jolla on laukaisukoodit.

    Suomen presidenteillä on ollut jo pitkään hovimarsalkan rooli länteen - olla se seireeni, joka viestittää Venäjän, Moskovan, Kremlin ja sen johtajan tuntoja. Tuo rooli on vaativa, luottamuksellinen ja vaatii diplomatian hienostunutta ohjenuoraa, olla niin rehellisesti ovela, että näitä palveluksia tarvitaan myöhemminkin >
  • 3 - 2

  • Kiinan talous elpyy, mutta elpyminen on haurasta

    Ilkka Luoma 
    2 - Kiinalainen talous on suurta, koska sen vientikone on ylivertainen - hinta/laatusuhteeltaan - ja se taas syntyy ahkerista tovereista, jotka eivät lakkoile eivätkä paljoa yhdistystoimintaa toistaiseksi harjoita (tässä muuten suuri eri tuohon kommunismiin - marxismin opein).

    Kiinaa edesauttaa myös maailman suurin sisämarkkinapotentiaali, eniten valmistuvia ylempiä insinöörejä sekä patenttien synnytystahti on armottoman kova. Kiina tekee nykyään jo mitä tahtoo ja niin paljon, että sen kustannushyöty on ylivertainen - yllättäen Kiina robotoituu nopeimmin maailmassa - btw. myös Kiinan metsät kasvavat intialaisten kanssa nopeimmin maailmassa - US/NASA).

    Kiinalaiset tilastot ovat luku sinänsä


    Jokainen voi kurkata omaa kotitalouttaa ja laskea kuinka paljon kiinalaista tavaraa sieltä löytyy - tästä on helppo päätellä, että kasvuvauhti on Kiinassa huiman nopea - tosin hidastuen, ja miksi?

    Siksi, ettei loputonta kasvua ei ole - ei edes jatkuvaa noin kuuden prosentin kasvua, sillä luonnon omat rajat tulevat vastaan - niin Kiinassakin. Kiinan ympäristöjälki absoluuttisena on maailman suurin, mutta tässä tulee osata ymmärtää mitä merkitsee ympäristöhaittojen kumuloituminen ja se, mitä merkitsee per capita mittaus - näiden osalta Kiina onkin yllättäen vielä 'alemmassa maakuntasarjassa' - verrattuna lännen suuriin kuluttajiin - US' han, läntiseen EU' hun ja jopa Suomeen.

    Aikanaan, kun keisari Zhu Di kuoli, laittoivat silloiset Kiinan virkamiehet - mandariinit - Kiinan ovet kiinni. Palattiin maailmalta, seikkailu oli käynyt liian kalliiksi ja ovien kiinnipanon jälkeen kiinalaiset keskittyivät kohentaman oman maansa oloja ...
    Mutta, jälleen Kiina on maailman suurin ja ovat jo ympäri Maapallon - entä sitten ja mitä tuo "menkää ja rikastukaa" oikein voi merkitäkään? e
  • 3 - 1

  • Kiinan talous elpyy, mutta elpyminen on haurasta

    Ilkka Luoma 
    1 - Kiina kiinalaisuutena on eräs maailman vanhimmista jatkuvista korkeakulttuureista

    Se oli varmuudella ylivertaisesti maailman vaikuttavin ja suurin jo 1400-luvun alkuvuosikymmeninä - keisari Zhu Di' n aikakaudella (Yongle emperior). Tuolloin Kiina lähetteli suuria dzonkki-armaadoitaan "ympäri maailman" - jopa kymmenien laivojen laivastoina - kerrallaan saattoi olla monituhatpäinen armeija - kaikkine huoltotarvikkeineen. Keisari halusi näyttää mahtiaan - niin sotilaallisesti kuin kaupallisesti ---

    Tänään kiinalainen kommunismi on jotain muuta kuin Karl Marxin oppivirallinen kommunismi - nyt on vallalla edelleen, tosin jo uuspohdinnassa, mitä nykyisen Kiinan mahtimies, edesmennyt Deng Xiaoping oikein tarkoitti kehotteellaan: "Menkää ja rikastukaa". Tuo kehote toimi - tänään Kiina on jälleen maailman suurin ja vaikuttavin, mutta ei sotilaallisesti. Sotimisen rytke on enemmän amerikkalaisten harteilla - sekin toistaiseksi.

    Lännessä ei oikein haluta sulattaa tuota Kiinan suuruutta


    Tosin ei Kiinassakaan, sillä se haluaa olla kehittyvä maa, koska tuhansia vuosia vanhan kungfutselaisuuden uuskehite uus-kungfutselaisuutena on edelleen kesken - niin kesken, ettei täällä lännen ihmemaissa oikein haluta ymmärtää, tunnustaa tai hoksata mihin idän tuulet ovat maailmaamme viemässä. Selittäjiä on paljon - ymmärtäjiä vähemmän.

    Kiina edustaa Maapallostamme populaatiosuhteella 1,4/7,8 - ollen samalla kalkkiviivalla kuin Intia - heillä on yhdessä lukupari 2,8/7,8 - nyt nuo suurimmat tappelevat Himalajan vuoristossa rautatangoin - jääden siihen, toivottavasti -näin muualta maailmalta toivotaan. Intia ja Kiina ovat ydinasevaltioita >
  • 5

  • Yksi muutos teki Helsingin edustasta holtittomia ”pörrääjiä” kuhisevan keitoksen, väittävät ammattiveneilijät – ”Tulemme näkemään mahdollisesti vakaviakin onnettomuuksia”

    Ilkka Luoma 
    Ongelma on tuon "vesirännin kapeus", joka kulkee Kaivopuiston editse. Rannoilla on paljon ihmisiä kavelemässä ja ihastelemassa kuka mitäkin - on hyvä nykyvyys esittelyvirtaan.

    Tuolla rannalla kulkee myös "Kaivariavenue", jossa ihmiset näyttäytyvät kesäkuumalla mitä kiiltävimmissä avoautoissaan - samaan aikaan kun "vesirännissä" esitellään kykyisyyttä toinen toistaan "jalkaisemmilla" luxusjahdeilla.

    Aluetta on kutsuttu kateuden lähteeksi ja varakkaiden, joilla on mitä näyttää -ansiosta/ ansiotta - näyttö- ja vertailutalouden maneesiksi, jossa on kiva keräillä katseita ;-)

    Niin tai näin, me ihmiset olemme sellaisia

    Haluamme huomiota ja tämä vesikapeikko on hieno väylä lipua katseiden alla - saada sitä kaivattua huomiota. Huomiota haetaan visuaalisin kiiltoefektein, mutta myös äänin - avenuella ärjyvin vee-kahdeksikoin ja vesirännissä murisevin muskelein - sekaan mahtuu toki pippurisia vesijettejä, joista suihkuaa komea vesipyrstö - ikäänkuin riikinkukon pyrstönä, kun kiima koittaa :-)

    Mutta oli niin tai.., niin se on kivaa. Maallisella näytöllä on kumma vaikutus, se tekee sitä ajavan henkilön kiintoisaksi, se herättää ikäänkuin vietin johonkin pintasyvällisempään - skumppalasilliselle jahdin bridgelle, sen lilluessa ikäänkuin houkutellen laiturissa ...

    Ja jos moottorit eivät ärjy, niin pullein purjein ja komein peräsimin on myös mukava lipua ääneti kuin vaaniva eläin - hakien jälleen mielenkohotusta. Eletään siis näyttämisen estraadilla, siksi sen kapeus on eduksi - näkyy paremmin kuka ajaa mitäkin.

    Nyt sekaan voi päästä pienemmälläkin rahalla - voi vuokrata katseenvangitsijan

    Niitä saa nyt "pienellä rahalla" verrattuna omahankintoihin. Harvemmin kuitenkaan kukaan "Kaivarin rännissä" on soutaen liplatellut - ehkä subbailu voisi olla nyt trendikästä, olla tykiveneiden ja pulleapurjeiden seassa, ehkä subbailussa saadaan sitten paremmin esille fyysinen komeus - varsinkin kesäkuumina iltoina, kun väki rannoilla ihastelee aitoa lihasvoimistelua ---

    Kateuttako?

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti