maanantai 1. kesäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 31052020 - VI


       31052020


...
  • 1

  • Poliisiväkivaltaa vastustavat protestit levisivät yli 20 kaupunkiin Yhdysvalloissa, mediatietojen mukaan kaksi ihmistä on kuollut

    Ilkka Luoma 
    Pitäisikö tässä tilanteessa Kiinan presidentti Xi Jinpingin nyt puuttua näihin amerikkalaisten rasismin ja poliisiväkivallan vastaisiin mellakoihin? Mitä mieltä ollaan?

    Nythän US-presidentti Donald Trump innokkaasti sekaantuu Kiinan omiin asioihin - Hongkongiin, jonka turvallisuus on sopimuksienkin mukaan Kiinan Keskushallinnolla - Pekingissä.

    Miksi muuten Trump tuolla uusamerikkalaisella normaalillaan: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -mentaliteetilla operoi vähän joka suuntaan? Tuo läntinen tapa sotkeutua aktiivisesti toisten sisäisiin asioihin on silmiinpistävää!

    Herää kysymys miten nyt Kiinan - maailman suurimman valtion (populaatiosuhde 1,4/7,8 - vastaavasti US' n 0,33/7,8) tulisi reagoida näihin amerikkalaismellakoihin. Emme ole ainakaan vielä pystyneet lukemaan mitään Kiinasta - vastassa vain täysi hiljaisuus - tältä osin.

    Kiinalaiseen vuosituhantiseen perinteeseen kuuluu kunnioitus muiden itsenäisten omia sisäisia asioita kohtaan. Eivät ole sekaantuneet meidän suomalaistenkaan omiin asioihin; sen sijasta me katsomme oikeudeksemme täältä läntisestä vähemmistöstä puuttua muun muassa kiinalaisten ihmisoikeusasioihin, jotka ovat aivan erilaisessa historiakontekstissa kuin meillä on ajatuskaavio nykyisellään.

    Siis, tulisiko nyt Kiinan puuttua oikein uhkauksien kera näihin Yhdysvaltain moniin kaupunkeihin levinneisiin mellakoihin? Kuka kertoo ajatukset?
  • 2

  • Tänä keväänä olemme nähneet globalisaation nurjan puolen: Jarrujen painaminen ja omavaraisuuteen pyrkiminen on kuitenkin yhtä lipevä tie

    Ilkka Luoma 
    Globalisaatio syntyi, kun huomattiin eri puolilta maailmaamme erilaiset tuotantokustannukset ja kulutustihentymät

    [ ... maapallolla on tavarankuljetuskontteja n. 30 miljoonaa kappaletta, 80% niistä tekee vuodessa n. 10 matkaa. Kontti standardoi kulutusyhteiskunnan. Valtavat konttirivistöt kertovat omaa maapalloistumisen kieltä siitä missä kauppa käy ja missä ei. Kontit kuljettavat kaiken sen globalisaatiovirran, jota markkinatalous rajattomana ruokkii ... ] -- YLE-ajankohtaisohjelmisto 09.2007

    Maapalloistuminen on viha ja rakkaus

    Mellakat eri puolilla maailmaa lisääntyvät - tavalliset heränneet ihmiset käyvät omaa sotaansa hillitäkseen markkinarahan otetta ja tavallisen työn karkaamista minne milloinkin halvimmuuden mukaan. Globaalitalous kilpailuttaa valmistuksen hengästyttäen ihmiset talous- ja työjuoksuun, jossa harmonian tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä järkkyy.

    Vihaa globaalitalous aiheuttaa maattomuudessaan, tehokkuushaennassaan miltei ilman ympäristöarvoja sekä ihmisten muuttumisena pelkiksi panosnappuloiksi markkinatalouden kiertorattaisiin. Ärtymystä herättää myös rahavirtojen karkaaminen ylikansallisiin järjestelmiin, joissa osto- ja näyttövoima kanavoituu ohi kansalaisvaltioiden tulontasausjärjestelmien.

    Pelastusta globaaliudesta haetaan uskoen sen hiljalleen tasaavan maapallisesti tuloeroja köyhien ja rikkaiden välillä. Maapalloistumisen uskotaan myös tehostavan hyötysuhteita ja logistiikkaa siten, että turhaa kulutusta vältettäisiin. Globaalitalouden kilpailun uskotaan tuotekehittävän entistä parempia ja sopivampia tuotteita sekä systeemejä, erikoistuen kullekkin alueelle osaamis- ja ahkeruusresurssiensa mukaisesti.

    Globalisaatio lisää maapallon käyttöä – lopulta yli kestokyvyn

    Globalisaatio avasi rajattomalle rahalle ja tulos-tase hegemonialle kulutusjuhlien ovet. YLE:n Voimala tiistaina peräänkuulutti luovuuden niukkuudesta ja ihmisten ajan puutteesta.

    Olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa!
  • 3

  • Pahin on vasta edessä koronakriisissä, uskoo iso osa suomalaisista – Huolella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia talouteen

    Ilkka Luoma 
    Tutkimustulos on kiintoisa, eikä yllätä; e kuvastanee kansalaisten 'varmuuden vuoksi tiettyä sisäänrakenttua pessimisiä' - sen sattuessa ei sitten tarvitse katua toiveikkaana odotettua myönteistä kehitystä - pettymyksenä. On helpompi ottaa positiivinen vastaa - pessimistinä!

    Kansalaiskyselyihin sattuu paljon eri mielipiteitä, mitä ne ovat monin osin tässä tapauksessa alan asiantuntijoillakin. Viruksien geenikarttaa ja sen "tuotekehitystä" emme tunne paljoa - tutkijoidenkaan piireissä.

    Viruksilla on ollut aikaa yli miljardi vuotta kehittyä evoluution tuotekehittämössä. Me sen sijaan olemme haara apinoiden planeeltalta ehkä 0,2 miljoonaa vuotta vanhana konstruktiona.

    Evoluutio rakentaa lisääntymisen ehdoilla koko biologian ja biosfäärin, jossa virukset, mikrobit ja bakteerit ovat elimellinen osa kokonaisuutta - vaikutteineen ja seurannaisineen.

    Evoluution keniovalikoiman oleellisin osa on sopeuma ja kilpailu

    Näin on ollut yli miljardi vuotta, kunnes luomakunnan kruunu - ihminen - tuli kuvaan ja viimeisen 150 vuoden aikana tämä on osannut sotkea evoluution luoman monimuotoisuuden, sopeuman ja hallitun kilpailun.

    Moni ihminen jo oivaltaa, että Korona voidaan ottaa eräänlaisena luonnon varoituksena - tässä menemättä mihinkään salaliittoteoretisointiin tai ylimaallistamiseen. Ehkä tuo oivallus herättelee valmistautumista vähentämiseen, joka on vastaseurausta nyt vallalla olevaan "lisää, suuremmissa erissä ja nopeammassa tahdissa", mikä taas juontuu vallitsevasta käyttäytymisfilosofiasta - näyttö- ja vertailutaloudesta.

    Tietty pessimismi valmistelee ihmistä kohtaamaan vääjäämättä eteen tulevat vastoinkäymiset, joita jo sattuma ja ihmismielinen kohtalo tuovat eteemme.

    Se on kuitenkin jo selvää, että Korona on luonut vastavoiman kasvuhokemalliselle talousajattelulle - tämäkin on jo oivallettu, ettei rajallisesta voida loputtomiin kasvua nyhtään.

    Sanotaankin, että kaikella on tarkoituksensa. Se mistä tuo tarkoitus tulee - jääkööt kunkin lukijan pohdittavaksi.
  • 4

  • Ruotsissa enemmän kuolemia kuin Yhdysvalloissa väestöön suhteutettuna – HS:n uusilla grafiikoilla voit tarkastella haluamasi maan koronatilannetta

    Ilkka Luoma 
    Niin, talous, sen kasvaminen ja itse Elämä evolutiivisena lisääntymisenä - syntymän ja kuolemisen välillä ovat pääsäännön mukaan kaksi eri asiaa - linkittyneenä toisiinsa ja yhteiskuntamalleista riippuen erilaisin painoarvoin. Elämä ensin, talous sitten tai talous edellä kasvua vaatien.

    I - Ensin tuo Elämä; siinäkin on kaksi Koronallista tietä:

    1) Ilmeisesti ruotsalaispainotteinen vapaampi linja, jossa yritetään nostattaa kansakunnan immuniteettia tulevaa Koronan toista aaltoa, joka voi olla dramaattisempi - vrt. Espanjantauti, noin 100 vuotta sitten. Ruotsalaismallissa tartunnat lisääntyvät, hallitsemattomasti? Ehkä parempi valmius, jos Koronan toinen aalto nousee maihin. Hoidollinen priorisointi käynnistyy? Talous elpyy nopeammin?

    2) Sitten on tuo toinen enemmän Elämän tie - suomalaismallinen "tiukka-puolikiinalainen menetelmä" - rajaaminen, kahlitseminen ja pakottaminen suojamuottiin, jotta terveysjärjestelmän kapasiteetti riittää "kaikissa olosuhteissa" - tällöin talous ja immuniteetin saanto kärsivät. PM Sanna Marinin NNV-hallitus noudattaa toistaiseksi tätä pidempää ja taloudelle kalliimpaa mallia (?)
    ..
    II - Talous edellä ajattelu nostaa jo päätään, sillä joku hoksasi inhimillisyyttään/ epäinhimillisyyttään laskea tuon puhumattoman hinnan - ihmisen Elämän hinnan. Taloudessa kirjanpito on tilejä, ja ihmisten hoitaminen STM-pääluokassa on numeroita tilimiesten kartoilla. Emme saa sanoa: "ihmisillä on hinta".

    Millainen hinta tulee pelastetuille ihmishengille missäkin toimintamallissa?

    Olisiko tuo se kaikkien kustannuserien juurikysymys. Emme tästä uutisoi, emme puhu, vaikka aihe käy kaikkien huulilla. Huulille on noussut priorisointi, jos tehohoitopaikat menevät kortille:

    "Sinä et saa tätä hoitoa*, sillä todennäköisyys perussairautesi ja ikäsi osalta on sellainen, ettei muutaman lisäkuukauden luonti Elämällesi on enää kustannustehokasta". Julmaa, epäinhimillistä ja vastoin Elämän peruskaavaa, jossa Elämä on kaikille yhtä arvokasta! Näinkö?
  • 5

  • Unkari vaatii europarlamentaarikko Petri Sarvamaalta anteeksipyyntöä, myös tutkijoita ja HS:ää lähestytty

    Ilkka Luoma 
    Meillä "lännessä" - täällä Suomessa - idän ja lännen vedenjakajalla on ainakin yksi kokonaismaailmallisesti katsottuna harmillinen pienen vähemmistön etuoikeus tai joidenkin mielestä sekaantumisen vimma - ronkkia muiden sisäisiä asioita, jotka eivät meille kuulu.

    Kuuluuko demokratiaan - siis enemistövaltaan oikeus tunkeutua omin näkökulmin ja periaattein sellaisten asioihin, jotka eivät meihin eikä euromeppi Petri Sarvamaankaan elinpiirille kuulu. Varsinkaan sellaisia toimia arvostellen, jotka tehdään asemamaassa, tässä Unkarissa - omin parlamentaarisin enemmistöpäätösperiaattein.

    Sarvamaan sekaantuminen puoliasiattomin ja vähintäänkin epäystävällisin sanamuodoin unkarilaisten sisäisiin asioihin, varsinkin hetkinä, jolloin jokainen valtio ajaa omia etujaan tässä Koronan riivaamassa maailmassa - tuntuu liioittelulta ja omien pyrkimyspyyteiden itsekkäinä ajamisperiaatteina.

    Katsotaan nyt rauhassa miten Unkari menettelee Koronassaan ja millaisin tuloksin - vaikkapa Ruotsiin ja meihin nähden.
  • 6

  • Hallitus rikkoi ennätyksen, joka oli kestänyt syyskuusta 2001 asti

    Ilkka Luoma 
    Kriittisestikin tarkastellen tämä perinne- ja laatumedian hienostunut HS-artikkeli edusti uutta mediallista tapaa nähdä asioita positiivisesti - eikä aina vastakkainasetellen.

    PM Sanna Marinin NNV-hallitus on toiminut tähän mennessä harkiten, sopivalla analyysiviiveellä ja pohdinnan askeltamisena sovittautuen asiantuntijoiden moninaisiin näkökulmiin ja ehdotuksiin.

    Poliittinen päätös on perustunut aina tarkasteluhetken parhaaseen yleisimmin hyväksyttyyn ratkaisumalliin. Koronavirus on edennyt omilla askelillaan, mutta huomisen ja sen jälkeisten askelten rytmiä, tehoa ja vaikutetta emme tunne. Niinpä hallituksen tulee osata reagoida, mutta ei hötkyillä.

    Onkin ollut arvokasta se kuuntelutaito, mitä PM Marinin johtama hallitus on noudattanut - kuunneltuaan aina ensin asiantuntijoita, jotka saattavat olla myös väärässä!

    Emme tiedä tässä vaiheessa oliko Ruotsin koronalliset ratkaisumallit niitä "oikeita", kun tämän hetken kuolintilastot ovat kuusinkertaiset Suomeen nähden - tosin emme tiedä "loppuraporttia" Koronan hellittäessä - mennessään evoluution vuosihuoltoon tai jopa purkaamolle - uustuotekehitykseen. Toinen aaltokin on mysteeri - ehkä jo Korean niemimaalla?

    Marinin hallitus pelaa peliä, mutta se peli on erilaista kuin perinnepoliitikkojen, joiden on harvemmin kuultu tunnustaneen virheitään - tämäkin työkalu on jo esiintynyt Sannan toimintamallista. Kansallamme on virheensietokykyä, kun se osataan oikea-aikaisesti tunnustaa, kuten Marin tekikin.

    Samalla kansakuntamme arvostaa sitä lujuutta mitä Marin edustaa, kun oppositiota on täytynyt laittaa ystävällisen opastavasti omalle tontilleen, kuten yli kaiken arvostettua presidenttiämmekin.

    Marinin hallitus osaa myös katsoa parlamentaarisesti; on haettu kokonaishyväksyntää vaikeassa asemassa - on ikään kuin haettu vastuunkantoa koko Suomen pienoiskuvasta - eduskunnasta. Joku voisi sanoa, että Marin osasi riisua opposition aseista vieden happea heidän ilmatilastaan.

    "Elämä ensin - taloutta sytytellen"
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti