maanantai 15. kesäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 14062020 - I


        14062020

...
HS:

Pandemia pani lentoasemien jättimäisiä investointeja jäihin, mutta ei kaikkialla – ”Muuhun maailmaan verrattuna Kiina on kuin vaihto­ehtoinen universumi”


..
Ilkka Luoma 

Lentoliikenne on ilmentymä kiireestä; nopeammin, kauemmaksi ja useammin. Ihmisellä on kiire - "Turkuunkin pitää päästä miljardilla 26 minuuttia nopeammin".

Korona järjesti uuden mahdollisuuden nähdä Elämää!


Heikompia hirvittäen ja vahvempien pohtiessa Elämän mielekkyyttä - kasvuhokemallisen - "Lisää, suuremmissa erissä ja toistuvammin" oravanpyörästä.

Lentoliikenne on ollut teknologian ja pikalogistiikan riemuvoitto - yhä kauempaa nopeammin tavaroita kulutukseen; mehän tarvitsemme kaikkia yhä enemmän. Kasvua kun pitää olla. Lentoliikenne on myös kaukomatkailun lisääjä - yhä useammat pääsevät aina vain kauemmaksi ja monin osin tulotason salliessa yhä useammin.

Lentokentät ovat kasvaneet ja levinneet - miljoonat kulkevat logistiikan läpi, kuten verkkokaupan kertakäyttöiset pahvilaatikot. Lentokentät korostavat urbanismia, tehoa ja tekniikan riemuvoittoa - ollen valtavia työllistäjiä kuin ympäristön saastuttajia.

Mihin ihmisellä on kiire?

Miksi pitää päästä tyydyttämään uteliaisuutta yhä kauemmaksi ja jopa pidemmiksi ajoiksi. Käykö näin uteliaisuutemme jo luonnon päälle? Emme tiedä tarkoin mitä merkitsee lentoliikenteen päästöt ilmakehälle - emmekä sitäkään miten yhä enemmän meitä elättävää happea nämä metallilinnut tarvitsevat polttaessaan kerosiinia -raaka-öljyn jatkojalostetta.

Lentokentät ovat valtavia projekteja ja pitkävaikutteisia yhteiskuntamuuttajia


Muun muassa Pekingin ja sen satamakaupungin Tianjinin väliin rakentui tuleva maailman suurin lentokenttä, jonka työllistävä vaikutus on jättimäinen - noin 250 000 ihmistä saa suoraan ja välillisesti sieltä elantonsa.

Meitä kaikkia Elättävä luontobiologia käy hengenahdistustaan


Elämän monimuotoisuus kaventuu huolestuttavaa vauhtia ja ilmasto muuttaa valtavia maa-alueita aavikoiksi. Ravinnontuotanto saattaa kärsiä dramaattisesti ja puhtaasta makeasta vedestä tulee paikka paikoin jättipula.

Pitäisikö vähentää - kasvuhokeman sijasta? Pitäisikö uteliaisuus tyydyttää kotimaisemista - kotimaisuutta suosien.


...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti