perjantai 14. elokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 12082020 - I

 ...


HS

Kiinalaissovellus Wechat kerää käyttäjistään tietoa ja ehkä vakoilee – mutta en voi kiistää: sitä on todella kätevä käyttää

.

Ilkka Luoma 

1 - Globaalius johti lopulta idän ja lännen väliseen vastakkainasetteluun - US johtaa taistelua maailmallisesti "läntisen vähemmistön puolesta suurta idän enemmistöä vastaan".

Juurisyitä nykyisyyteen

Länsi halusi enemmän liikevaihtoa ja voittoa - se siirsi tuotantokoneistojaan Kiinaan, lähinnä kolmen syyn vuoksi: 1) Halpa ja lakkoilematon toveri liukuhihnoilla, 2) Heti tehtaan oven takana maailman suurin sisämarkkinapotentiaali ja 3) Alussaan lähes olemattomat kiinalaiset ympäristölait, jolloin länsi siirsi omia voittotuotantojätöksiään kiinalaisten taskuihin.

Mitä tapahtuikaan?

Kiina siirtyi jo 2015 maailman suurimmaksi taloudeksi (bkt/PPP - IMF) - ja nyt ollaan tässä - täydessä idän ja lännen kauppasodassa. Saa nähdä miten Kiina ja Venäjä löytävät toisensa - "itäisinä valtatekijöinä".

Tieto on tunnetusti valtaa!

Valta on taas yhä useammin manipuloidun tarkoitushakuisuuden alaista - niin lännessä kuin idässä; on käynnissä informaatiosota, jossa erilaiset yhteiskuntamallit ottavat yhteen.

Kiina estää läntisiä somealustoja - omassa maassaan

Kiina ei halua läntistä 'hallitsemattoman vapauden dilemmaa' maahansa. Kiinassa on käynnissä uus-kungfutselaisuuden vaikuteaalto. Kiinassa muistetaan edellinen läntinen invaasio 1800-luvulta - Hongkongin menetyksenä Oopium-sotien jälkiseurauksena briteille. Länsi oli tuolloin tuomassa huumeiden lisämaailman kiinalaisuuteen, joka oli jo tuolloin eräs maailman suurimmista markkinoista!

Whatsapp - WeChat


Kiinassa lännen lanseeraamaa amerikkalaisjohteinen Whatsapp ei toimi - ainakaan peruskiinalaisille. Whatsapp kerää käyttäjistään samalla tavalla tietoa - informaatiologistisesti. Me emme tiedä täällä tavallisten ihmisten tasoilla mitä, miten ja milloin Whatsapp ja WeChat tietoa keräävät ja sitä, miten kaikkiaan hyödyntävät.

Kiinassa valtio edellyttää yhtiöidensä luovuttavan tietoa aiheista, joiden taakse voi kätkeytyä terrorismia, rikollisuutta ja kansallisen turvallisuuden uhkatekijöitä - näin myös Yhdysvalloissa
>[2]

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti