perjantai 21. elokuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 20082020 - VII

 ...

  • 1

  • HS selvitti kerta­käyttöisten kasvo­maskien hintoja: kauppojen välillä pienet erot, hintatietoinen voi säästää tilaamalla verkosta

    Ilkka Luoma 
    Entä sitten hinta - kuka/ ketkä korjaavat potin, jos varsinkin valtiomme ottaa osaa kustannuksiin - varsinkin silloin, jos hallituksemme päätös on velvoittava maskien pitämiselle!

    Kansamaskilla on aina hintansa. Nyt se näyttää olevan lähinnä Kiinasta tuotuina kansanmaskeina noin euron luokkaa per kappale. Saa nähdä mihin hintahaarukkaan tämä kotimainen laatutuote kiinnittyy.

    Tänään maailman hengityssuojaimista Kiina valmistaa suuren osan - siellä on koneet, jotka tekevät sen määrän mitä koko maailma tarvitsee - valikoiden. Hinta laatumaksajille kiinalaisen tehtaan ovella on noin 0,21 - 0,32 senttiä per kappale.

    Kun tuohon lisätään lentorahdit, tullaukset, maahantuojan - ja vähittäiskaupan osuus sekä valtiolle arvonlisävero, niin jo pelkkä arvonlisävero on tänään vähän vaille tuon kiinalaistehtaan myyntihinta! Tässä toteutuu kiinalainen T-paita ilmiö, joka toi valtiollemme suuremman arvonlisäveron kuin mitä tehdas sai koko T-paidasta.

    Kiina veikin T-paitojen valmistuksen halvempien toverien maihin - Vietnamiin, Laosiin, Bangladeshiin jne ---

    Entä kansanmaski - onko odotettavissa MiljoonaMaski, jonkun edistyksellisen kaupan/ kauppaketjun toimesta - onkin alkanut kilpailu, mistä tehtaasta Kiinasta tuo ensimmäinen miljoona maskia kokeeksi tilataan. Kiina on edellyttänäyt alun kiihkeinä hetkinä etukäteismaksua, ja ainakin selvää laatumäärittävää tilausta, jossa ymmärretään mitä ollaan tilaamassa!

    Luotettavimmat pitkäaikaiset ostajat saavat tavaraluottoa (=maksuaikaa) kiinalaiselta tehtaalta jopa 180 päivää!

    Arvaan tilanteen kehittyessä hinnan kiinalaistehtaassa putoavan luotettavalle tilaajalle jopa 0,15-0,20 euroon per kappale, jopa rahteineen. Yhteen lentokoneeseen saadaan paljon mahtumaan.

    Otetaanko nyt katetta liikaa kansan kukkaroista? -hin.tark. 170820
  • 2 - 2

  • Mitä raha on, ja miten koronviruksen lasku maksetaan ja kuka on Warren Buffett – HS:n uusi Teema-lehti kertoo rahasta

    Ilkka Luoma 
    2 - Amerikkalaiset luottoluokituslaitokset (kaikki kolme) pitävät huolen valtiollisista reittauksista - tuon luottamuksen suhteen

    Suomikin porskuttaa yhä toiseksi ylimmässä laatuluokassa - meihin siis luotetaan, maksoimmehan sotavelkammekin, tosin osin "armahdettuna". Miten oli sitten 1990-luvun alussa, kun olimme päätymässä Maailmanpankin holhoukseen, kunnes "Otto tuli apuun" - Saksan Pankkina.

    Koronavelkaa ei makseta kokonaan pois - koskaan?

    Hienostunut ja luova rahoitusratkaisu EKP' n johdannaisena hoitaa hiljaa tuon ikävän velkakasvun - kasvanut velka ikään kuin haihtuu bittimaailman pyörteisiin. Suomesta talousviisas Vesa Vihriälä heitti peliin jopa 'ilmaisen valtiorahan'* - siis valtiollisena helikopterointina - 'EKP setelikoneista'. Tosin kallista setelipaperia ei tarvita - riittää kun lasketaan EKP' n sivukonttoriverkostoon, vaikkapa Suomen Pankkiin riittävästi euro-nimisiä bittejä, jaettavaksi edelleen ...

    Arvaisin, että Suomen tulevaisuustoivon PM Sanna Marinin keinovalikoimissa on tuo tieto niin sanotusta "osittaisesta maksamattomuudesta" koronavelkojen osalta. Jokainen voi kaivaa esille eri valtioiden velkakäyrän muotoutumisen tässä vuosikymmenien varrella - ja havainnoida, että käyrällä on noususuunta.

    Suomeen siviilipaluun tehnyt aiempi VVM-valtiovarainministeri Jyrki Katainen lähtiessään Suomesta EU-komissioon oli jo Brysselistä jakamassa tätä "ilmaista rahaa", jota työnnettiin erilaisiin investointikohteisiin. Kysymys kuuluu miten nuokin rahat lopulta takaisin maksetaan - miten ja mitä osin maksetaan.

    Oliko tuossa Katais-operaatiossa kyse "tuulen tuomista" rahoista, joita kohtaan Katainen varoitteli omana VVM-aikanaan, jolloin Suomen valtiovelka suorastaan hypähti kohden nousua. Jyrki varoitteli sub-prime-kriisin yhteydessä vuonna 2008, ettei 'tuulen tuomia rahoja' ole olemassakaan ... ** e
  • 2 - 1

  • Mitä raha on, ja miten koronviruksen lasku maksetaan ja kuka on Warren Buffett – HS:n uusi Teema-lehti kertoo rahasta

    Ilkka Luoma 
    Riittävä raha rauhoittaa -sanotaan

    1 - "Oravannahat tukkivat pajatson" -tuo kuuluisa toteamus selitti kansakielellä miksi käyttöön tulivat kolikot ja sitten paperi ja nyt lopulta bitit tietoverkoissa ja niiden havainnointi päätelaitteista ...

    Tänään US-dollari on kaupallinen maailmanvaluutta eli -maailman raha, joskin heikkenemään päin. Euro ja Kiinan renmimbi pyrkivät apajille olla se merkittävä vaihtoväline universaalina ilmiönä. Kultaan turvataan - Venäjä on ollut monina vuosina kullan suurin ostaja!

    Aikanaan Bretton Woodsissa päätettiin irrottaa USD US-presidentti Rickhard Nixonin aikana kultakannasta - siis tuohon saakka paperidollarilla sai tietyn määrän kultaa, jos sitä sinällään arvotonta" setelipaperia tarjosi FED' lle (Yhdysvaltain keskuspankille).

    Kun USD irtosi kutakannasta - alkoi liki välittömästi US-liittovaltion velkaantuminen ja samalla hiukan myöhemmin US' n kauppataseen alijäämäisyys sai puhtia miinusmerkkisyyteen.

    Oli rohkeutta ottaa velkaa ja antaa US-kauppataseenkin alijäämän kasvaa - valtapoliittisin syin (vanhan sanonnan mukaan ostava-asiakas on aina oikeassa) - olihan maailma riippuvainen tuosta dollarista - siihen luotettiin. Entä nyt - rapautuuko luottamus?

    Maailmallinen velka on kasvanut tähtitieteellisiin mittoihin - sitä on yksinkertaisesti niin valtavasti, ettei sitä enää "koskaan" makseta kokonaan pois. Valtioilla on kullakin oma kyky ja luottamususko ulkoa sen kykyisyyteen ylläpitää "hallittua velkaa" >
  • 4 - 2

  • Applesta ensimmäinen yhdysvaltalainen yritys, jonka markkina-arvo ylitti 2 000 miljardia dollaria

    Ilkka Luoma 
    2 - Entä nyt kun Kiina Huawein myötä on noussut niin mobileverkoissa kuin mobilepäätelaitteissa maailman suurimmaksi - valtavin tuotekehitysresurssein. Tässä kohdin on hyvä muistaa, että Kiinassa valmistuu noin 340 000 ylempää insinööriä, joka vuosi - sen ollen enemmän kuin EU' ssa ja USA' ssa yhteensä. Miten käy Omenan Rock'n' roll - kun tuotekehityskilpailu saa siivet tosissaan alleen?

    Nyt mobilepäätelaitteissa Omenan rinnalla ovat us-monopolina käyttöjärjestelmät - on Omenan lisäksi Googlen Android. Nyt US-presidentti Donald Trump käyttää omaa uusamerikkalaista trumppismin sävyistä "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikkaa luomaan edellytyksiä pitämään us-hegemoniaa informaatiologistiikan saralla. Trump vain unohti, että juuri Omenan voitokulku lähtee myös Kiinasta, kuten oli päätelaitteissa Nokiallakin ...

    Kiinalaiset Huawei ja One Plus nousevat koko ajan - eikä mene pitkään, kun Android on korvattu turvallisella kiristysvapaalla käyttiksellä. Olisiko nyt viisasta perehtyä DG' n saattohoitoon, kun CP/M romahti?

    Suomesta Linus Thorvalds mahdollisti Androidin, joka on Linux-pohjainen, kuten oli erinomaisen Nokian Meego' kin, joka tuli liian myöhään - ja Nokia-johdon ymmärtämättä mitä maailmalla tapahtuu. Suomesta on myös Sailfish, ja kun nyt yhdistämme enteellisesti niin Meegon kuin Sailfishin - näemme jotain erinomaista suomalaisuudelle.

    Entä Apple, joka on nyt tasearvoisesti markkina-arvioissa se 'maailman arvokkain' - pitäisikö tässä ymmärtää, että pörssiarvo on vain arvaus hetkelle mistä on tietoa ja jalostunutta luuloa ("piireissä tiedetään"). DG' n romahdus tapahtui vain vuodessa ja Nokian päätelaitteiden muutamassa. e
  • 4 - 1

  • Applesta ensimmäinen yhdysvaltalainen yritys, jonka markkina-arvo ylitti 2 000 miljardia dollaria

    Ilkka Luoma 
    Menestyskin voi olla katoavaista

    1 - Kokeneimmat tietotekniikkagurut muistavat kultaiselta tietotekniikan kehitysvuosikymmeneltä 1980-alkupuolella sellaisen käyttöjärjestelmän kuin CP/M. Tuo Digital Researchin käyttis oli liki monopoli uusissa mikrotietokoneissa. Se porskutti omassa ylhäisessä kahdeksan bitin "kaistanlevysmaailmassaan". DG' n arvo oli huima, uskottiin sen menestykseen ... kunnes tapahtui jotain odottamatonta!

    Nykyisen Microsoftin perustaja Bill Gates III omalla oveluudellaan "onnistui myymään idean toisten taskuista" - oli löydetty tuon ajan tietokonejohtajalle - IBM' lle - heidän mikroihinsa käyttis, jota nimitettiin PC-DOS' siksi. Nokia Suomesta edesmenneen vuorineuvos Kari Kairamon voimalla oli myös juurruttanut itseään pioneerina tähän mikrojen maailmaan - PC-DOS' sista kehkeytyi MS (Microsoft)-DOS.

    DG' n CP/M katosi kuin pieru Saharaan tai digitti bittiavaruuteen. Alkoi DG' n alamäki, vaikka tuottivat vielä 16-bittiseen maailmaan Concurrent CP/M' n - mutta kaikki oli liian myöhäistä. DG' n tuotekehitys oli nukkunut tuhkimon untaan, kuten myöhemmin Nokia omissa päätelaiteomahyväisyyksissään.

    PC-DOS' in rinnalla oli myös Apple FatMac' ceineen (lintupöttö), se oli jotain erikoista - ideoita oli "pöllitty" Xeroxin Palo-Alton tutkimuskeskuksesta ... tuosta kuitenkin alkoi Omenan voittokulku seireeneineen, alussa hitaammin, kunnes koitto langattomuus, mobile ja taskujen päätelaitteet - musiikista, iPodeihin ja iPadeihin - ja sitten iPhone, joka murskasi Nokian taskumobiliteetin >
  • 6

  • käyttää joka vuosi tasaiset 60 rullaa vessapaperia, mutta uuteen hamstrausvimmaan varaudutaan silti

    Ilkka Luoma 
    'Pehmolla takapuolta puhtaammaksi' -on eräs vajavaisimmista keksinnöistä ihmiskeskeisessä kertakäyttökulutusmaailmassamme

    Metsä on elättänyt Suomea vuosikymmenet. Aiemmin, vähän nykyäänkin - paperia tarvitaan kertakäyttöluentaiseen median selailuun. Nuori kansa viippailee uutisensa kännyköistään tai lukaisee otsikot ja ehkä ingressinkin läppäristä. Osa saattaa silmäillä kissankokoisia otsikoita ruokakauppojen kassajonoissa - iltapäivämediasta.

    Suomi on ylpeä biotuotetehtaistaan, ollen moderni nimitys sellukeittämöille


    Suomi puskee aiemman täysjalosteen paperin sijasta nyt reippaasti puolijalostetta tai oikeastaan raaka-ainetta - enimmillään Kiinaan, joka siten omissa tai ulkomailta omistetuissa tehtaissaan tuottaa itse takapuolipehmon.

    Suomessa tuo "perspyyhintä" on henkilökohtainen asia, ja kertakäyttöpyyhkeen loppuminen on myös henkilökohtainen katastrofi, koska silloin pääsisi ilmoille kunkin oma henkilökohtainen hajujälki - joita koiruustuoksuina Suomessa nuo miljoona koiraa jalkakäytävä- ja metsäretkillään kuono maassa haistelevat - omin tarpein hajumerkkauksia lisäten.

    Pelko pehmon loppumisesta on siis näinä hygienian aikoina aiheellinen

    Japanilaiset ovat jo osin hoksanneet, että takapuoli puhdistuu vesisuihkuilla, joissa hajuin merkattu käyttövesi sitten kulkeutuu puhdistamoihin ja näin henkilöykseys säilyy rikkumattomana. Tosin nykyään jätevesilaitoksista jo kartoitetaan huumejäämät, mistä ja miten paljon. Ehkä yksilöturva on joskus sitten vesisuihkujen aikana vaarassa, kun mittausmenetelmät kehittyvät -tämä hirtehiselle huumorilla.

    Kiina saattaa kieltää nykyisen kertakäyttöpehmon ja jopa kertakäyttöpahvilaatikotkin, sillä kertakäyttöisyys voidaan tämän kiertotalouden kehityskaaressa joskus jo nähdä liki ympäristörikoksina Elävää luontoa kohtaan.

    Ovathan lopulta nuo takapuolipehmot ja verkkokauppapahvilaatikot metsistä kotoisin. Kiina ei hakkaa omia metsiää takapuolipehmoksi. Suomessa hakkaamme. Viisasta meitä kaikkia Elättävää bioluontoa kohtaan?
  • 7

  • Moni tavoittelee onnea väärin keinoin – työssäni terapeuttina olen oivaltanut, mistä syntyy aito hyvä

    Ilkka Luoma 
    Pienet onnenhetket lapsiperheissä on pohjaa turvalliselle tulevaisuudelle - itsetunnon ja luottamuksen osalta

    Lapsiperheet ovat jatkuvassa hyörinässä, ja näin ei jää aikaa liiaksi miettiä elintason, vapaa-ajan kuin muidenkaan filosofioiden kanssa. Lapsiperheellä on normaalisti käynnissä se toinen evoluution "määräämä" perimätekijä - kasvatus ja huolehtiminen.

    Lapset vaativat tänä päivänä enemmän kasvatusta ja opastusta, sillä lapsien kohdalle tulee entistä enemmän ulkoisia vaikutteita, joiden osalta vanhempien pitäisi osata lajitella hyödyllistä ja turhaa. Kaikki tämä tuottaa paljon työtä, joka parhaimmillaan antaa tuloksia, jotka luovat tyytyväisyyttä.

    Kasvatus on työtä ja työ on ihmisen elämän suola - pääsee toteuttamaan ja mikä tärkeintä tuottamaan tuloksia omille - omien sukutekijöiden seuraavia perintötekijöitä. Kasvatus on se toinen tärkeä tekijä - itse lisääntyminen se ensimmäinen ... Lisääntyminen ja kasvatus kulkevat eheänä janana ajanvirrassa.

    Kasvatus on mielekästä työtä, jonka tuloksia voit mitata useimmiten liki heti

    Onnellisuus ja hyvä mieli syntyvät tuloksista mitä itse omin silmin näkee - heistä tärkeimmistä, joiden tehtävä on taas viedä eteenpäin kasvattajansa geenejä. Tapahtumasarja on sen alkuun pitkä - meitä kaikkia ajatellen loputon - aina hamaan menneisyyteen saakka. Sen ymmärtäminen tuottaa tyytyväisyyttä olla mukana tässä suuressa luonnon näytelmässä.

    Tyydytystä tuo sekin, että tämä kasvatustyö on yhtä arvokasta - teki sen vuorineuvos tai lakaisukoneenkuljettaja - tänään kaikki huolella ja vastuulla tehdyt työt ovat yhtä arvokkaita. Kasvatus on se työ, joka tuottaa huomisen, muu on oheispöhinää tuon perustavalun päällä.

    Kaikki nämä tuottavat iloa, tyytyväisyyttä ja perheyhteyttä - ollaan mukana tärkeässä, ja kerrankin omin voimin ... toki kasvatusvastuuta sälyttyy myös yhteiskunnalle, jonka tekemä työ lomittuu omaan perheyhteyteen.

    Lapsiperheet ovat yhteiskunnan peruskallio, ja ne voisivat olla yhteiskunnan erityisessä suojeluksessa.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti