tiistai 9. helmikuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 09022021 - II

  • 1

  • Suomella ei ole varaa jäädä kitukasvuiseksi maaksi

    Ilkka Luoma 
    Valtiovarainministeriön arvuuttelu, analyysi ja pohdinta olivat kuin muinoiselta vuosisadalta, jolloin kasvuhokema yhteiskunnallisesti | yrityksellisesti kuin yksilötasolla - näyttö- ja vertailutaloutena olivat muotia - välittämättä lainkaan mitä meitä kaikkia elättävässä monimuotoisuuden luontobiologiassa tapahtuu.

    Kasvu on paljolti se syy, miksi kulutamme enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä - esimerkiksi matkustaen yhä kauemmaksi, useammin. Kaikki tämä kuluttaa enemmän rajallista biosfääriä, jo tunnetuin seurauksin.

    Korona pysäytti vähäksi aikaa jatkuvan kulutuksen, kääntäen sen jopa laskuun

    Lähes välittömästi ilmanala vastasi - se kirkastui ja 'kaukaiset vuoret tulivat monille näkyviin'. Näin Korona myös vaikutti kasvutalouteen, jota osataan näköalattomasti hokea kaikkialta - poliitikoista omistajiin. Miksi meidän pitää saada lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä?

    Olisiko nyt sopiva aika reivata kurssia vähentämisen linjalle?

    Se säästäisi luontobiologiaa ja loisi meille paremmin elämänedellytyksiä sellaisessa maailmassa, jossa kaikilla olisi oma "kolonsa ekologisessa lokerikossa" - jotenkin sopusoinnussa, mutta sallitussa kilpailuasetelmassa - näinhän meitä kaikkia ohjaava evoluutio oli jo "viisaudessaan päättänyt", miljardi vuotta sitten - luoden reviirit.

    Olisitko Sinä valmis vähentämään kulutustasi?

    Ehkä pienentämään palkkaasi ja hyväksymään tosiasiat viisautena luoda lapsillemme puhtaampaa ja monipuolisempaa elintilaa jatkaa sukua, jonka sekin evoluutio loi meille siksi ainoaksi tärkeäksi tehtäväksi - muun ollen oheispöhinää, joka kasvoi mammutiksi vapaan markinatalouden sykkeessä.

    Toinen tapa on nähdä tasapuolisempi ihmisyys; sen tarkoittaen jakolaskun omaksumista aivan uudella tavalla

    Jo muinoinen kreikkalaisfilosofi Aristoteles arvioi, että pienimmän ja suurimman palkan ero ei voisi olla kuin kahdeksankertainen; tosin tuolloin demokratian kehdossa elettiin orjuuden aikaa.

    Hätä huomisesta herättäisi avaamaan silmämme todellisuudelle!
  • 2

  • Tarpeellisesta tuli törkyä

    Ilkka Luoma 
    Avoin markkinatalous, "lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä" aikaansai tavaravyöryn, jota estotta hienostuneen ohjaavalla mainonnan sananvapaudella kiihdytettiin hyväilemään meidän näyttö- ja vertailutaloutta.

    Puhutaan kasvuhokeman autuudesta, joka lopulta on se juurisyy, miksi luontobiologia hengittää jo varahapella.

    Lopputulos: Hyvin monilla nurkat ovat väärällään kaikkea, joka oli kivaa ostohetkellä, mutta unohtui nopsasti, kun siitä ei sitten sen kummempaa hyötyä ollutkaan.

    Olimmeko mainonnan uhreja, jotka vapaaehtoisesti käyttivät ostovoimaansa?

    Kiinasta on tullut maailman suurin talous paljolti sen vuoksi, että se puskee liukuhihnoiltaan kaikkea ja vähän ylikin. Kuluttaja päättää. Ehkä luontobiologian puolestapuhujaksi tulisi ympäristöhaittavero, joka kasvaa tuotteen | palvelun haitallisuusasteen suhteessa.

    Ei niin paha kuin ettei jotain hyvääkin!

    On syntynyt uusi vanha liiketoimialue - kirppikset ovat jo täyttä second hand' iä - ja noilta laareilta on helposti huomattavissa, mitä kodeissamme on liikaa.

    Mutta! Keräilijät kiittävät satumaista onneaan - tavararöykkiöiden seasta löytyy myös aarteita. Tosin noitakaan aarteita ei voi taivasmatkalle ottaa mukaan. Olemme silti keräilijöitä, jota olimme jo ennen systemaattista maanviljelystä.

    Apua tavaranälkäämme ohjataan siunauksellisesti minimalismista

    On jo talouksia, jotka hohtavat valkoisuutta ja tyhjyyttä - on kiva olla harmoniassa, jossa ei liian monet reliikit häiritse aistejamme - ehkä näin havaitsemme paremmin omia sisäisiä ajatuksien ja mielikuvien virtoja - ulkoisten ärsykkeiden niitä häiritsemättä?

    Luonto kiittää, kun lopetamme turhuuden

    Ihminen tulee toimeen hämmästyttävän vähällä. Mielikin kirkastuu, kun ei tarvitse kilvoitella näyttöefekteillä - kulutustilpehööristä aina joidenkin korskuviin hevosvoimiin ja asujaimistojemme turhiin neliömääriin saakka.

    Se taas on selvää, että markkinatalous kipuilee, kun kulutus vähenee - työpaikkoja poistuu, rahavirrat kapenevat, mutta luonto kiittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti