perjantai 12. helmikuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 11022021 - II

 688

  • 1

  • EU:n pehmeä voima on jo liiankin pehmeää – esimerkiksi Venäjältä ei saada ystäviä lastenlaulun opeilla

    Ilkka Luoma 
    Parasta pehmeää voimaa on sellainen diplomatian taitokäyttö, jossa ei sekaannuta vieraan omiin sisäisiin asioihin. Tämän ikivanhan periaatteen oppivat kiinalaiset jo tuhansia vuosia sitten.

    Pehmeä voima on sellaista voimaa, jonka toinen hyväksyy, arvostaa ja kunnioittaa - se ei ole pakottamista, kiristämistä ja uhkailemista
    .

    Aivan jokainen ihminen jo yksilönä ei hyväksy toisen ulkoisen tahon sotkeutumista tämän omiin täysin sisäisiin asioihin - tässä on vain poikkeuksena sellaiset toimet, joilla on vaikutusta suoraan puuttujaansa, tällöin on oikeuksia puolustaa omia valvottavia etuja - siis niiden ollen suoraan vaikuttamassa arvostelijaansa. Nämä seikat pehmeässä voimassa käsitellään alussaan kahden kesken.

    Venäjä on omansa, sillä on oma lainsäädäntö - oma tavallansa valittu edustusto laatimaan lainkirjaimet. Venäjä on myös itsenäinen valtio, joka hoitaa maansa sisäiset asiat omien lakien, tapojen ja perinteiden mukaisesti. Jos näissä tavoissa ja perinteissä on valittamisen varaa - on se valittaja Venäjän oma kansa, ei ulkoa muualta sekaantuen tuleva toimija - vieläpä omin tavoittein ja pyrkimyksin.

    Parasta pehmeää voimaa on käydä kauppaa, tuottaa riippuvuuksia - ilman uhkaamista, kiristämistä ja pakottamista. Mutta, jos tämä yhteistyö ei toimi, eikä yhdessä sovittuja sääntöjä - suuntaan ja toiseen - noudateta, ei ole pakko käydä kauppaa - ei ostaa, eikä myydä.

    Lopulta on aina otettava huomioon oman sekaantumisen yltyessä toista ärsyttämään, ilman sitä omaa suoraa syy-seuraussuhdetta - näkökulma seurauksen lakeihin, ja mitä merkitsee, jos sotkeutumisen kohde kääntää selkänsä ja katsoo suuntiin, jossa on ystävällisempi hymy.

    Pehmeä voima on eurooppalaisuutta, jossa ymmärretään Euroopan jatkuvan kauas itään - Venäjän Uralille, ja samalla oivallamme, että
    Venäjä on Euroopan suurin valtio - niin pinta-alana, asukaslukuna kuin huomisen varantojen potentiaalina.

    Palautetaan aika Saksan ja Venäjän yhteistyönä - Gerhardt Schröderin aikana, merkkinä Nordstream I.
  • 2

  • Metsä Group rakentaa Kemiin 1,6 miljardin euron biotuotetehtaan, kyseessä metsä­teollisuus­historian suurin investointi Suomeen

    Ilkka Luoma 
    Hieno ja lyhytkatseinen päätös suomalaiselle liike-elämälle, mutta hyytävä päätös muiden vastaavien laitosten ohella ennen, nyt ja huomenna - luonnolle, metsäbiologialle ja biomassasuhteille.

    Metsäliiton Ääneskoski oli myös hehkutettu biojalostamoksi, vaikka se on taloudellisesti ollut perinteellinen, mutta tehokas sellukeittämö vanhoihin tuotantokonstruktoihin nähden.

    Ääneskosken takana olivat isänmaan miehet; tehdasta ei kuitenkaan viety valtamerien taakse - jätettiin uusinvestoinnit omaan kotimaahan, tältä osin isänmaa ratkaisi.

    Suomi on elänyt metsistä - välissä oli Nokia, mutta siitäkin on kansantaloudellisesti vain hehku jäljellä - ehkä omistuskin lipuu valtamerten taakse?

    Metsäliitto tietää varmasti mihin suurin osa selluloosasta menee!

    Kiinassa on suunnittelukomitea ylimmän johdon alla - se tähtää kehitystä aina 100 vuoden taakse. On olemassa vahva näkemys, että kertakäyttöpehmo takapuolien pyyhintään - jää historiaan. Samoin nykymuotoiset kertakäyttöpahvilaatikot, joita Kiina kuluttaa uskomattomat 1500 miljardia kappaletta per vuosi - jäävät historiaan. Kukaan ei tiedä tarkkaan milloin, mutta aikahahloksi Pekingistä kerrotaan ~10 vuotta.

    Kiina on maailman suurin viejävaltio ja se pakkaa pientavaransa pahviin ja pahvinkin usein pahviin; tuolle tulee korvaaja, emme tiedä sitä vielä. Moderni biotuotetehdas voi sen oivaltaa, jos tehdas on oikeasti ja suurtuotannollisesti muutakin kuin sellukeittämö.

    Suomessa metsät ovat yksipuolistuneet tehometsätalouden ohjaamina

    Tehotalouskehitys on puhtaasti metsäteollisuuden etuja ajava. Itse metsä ja sen biologinen monimuotoisuus ovat maksumiehiä - ja se näkyy!

    Kuutiokasvu on lisääntynyt. Metsien lajibiomassajakauma on ohentunut ja yksipuolistunut hälyttävästi. Metsällä on muukin arvo kuin kuitu- ja tukkipuuarvo! Lapsemme tulevat huomaamaan tuhovaikutukset, kun viedään "tuhkatkin pesästä".

    Kiina maailman suurimpana sellun ostajana ei hakkaa metsiään selluksi. Kiina ja Intia vihertyvät valtioista nopeimmin (US NASAn tutkimus).

...
               Ilkka Luoma
               BLOG | FB

1 kommentti: