maanantai 1. helmikuuta 2021

Ilkka Luoman HS-kommentit 01022021 - III

 

  • 1

  • Britannia aikoo hakea osaksi Tyynenmeren vapaakauppa-aluetta

    Ilkka Luoma 
    Britit irrottivat itsensä EU' sta - kansakuntansa enemmistöllä

    Lopullinen ero astui voimaan nyt vuodenvaihteessa 2020/-21 - britit ovat nyt vapaaehtoisesti omillaan ja hakevat ehkä ennakkoluulottomasti uutta jalansijaa - vanhojen aikojen innostamana ja kaupallisesti anteeksipyytäen (Opium-sodat 1800-luvulla keisarillista Kiinaa vastaan).

    Iso-Britannia oli aikanaan maailman suurin kolonialisti ja omi itselleen valtavat määrät raaka-aineita, energiaa ja myös työvoimaa kuin alusmaidensa rikkauksia - omaksi edukseen.

    Nyt ei ole jäljellä kuin brittiläinen kansainyhteisö, mutta se on enemmän kuin ei mitään!

    Lisäksi brittien äidinkieli on liki yleismaailmallinen kieli, jolla tullaan erinomaisesti toimeen - ainakin kaupallisella rintamalla. Vain mandariinin kiina on runsaammin puhuttu äidinkieli maailmassamme.

    Vasta muutama kuukausi sitten saatettiin maailmaan suurin koskaan luotu "vapaakauppa-alue" - RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership), |1 paljolti Kiinan vetämänä, tässä eivät ole mukana EU eikä USA - ainakaan vielä. Tässäkö olisi se todellinen Englannin 'tuhannen punnan paikka' - lähteä radikaalisti mukaan liittoon, jonka suuruus hengästyttää.
    ..
    |1 Suomen Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori: "Se on merkittävä sen vuoksi, että se tulee olemaan maailman suurin yhtenäinen vapaakauppa-alue. Se kattaa noin kolmanneksen maailmantalouden BKT:stä ja siirtää maailman taloudessa tasapainoa Aasian suuntaan. Sopimuksen maat kilpailevat keskenään mutta myös Euroopan ja Amerikan kanssa" -lainattu Yle-uutisesta.
  • 2

  • Valtioiden pitäisi miettiä roolinsa kokonaan uusiksi, sanoo talous­tieteilijä Daron Acemoğlu

    Ilkka Luoma 
    Nykyinen kvartaalipainotteinen kasvuhokematalous yhä suurempana raaka-aineiden ja energioiden käyttäjänä ja muokkaajana on aikaansaanut nyt kiihtyvästi nousevan ympäristö- ja biodiversiteettiongelman. Tämä tosiasia on hitaasti ryömien hyväksytty ihmislähtöiseksi ja korjaussarjoja mietitään -yhdenneltätoista hetkeltä.

    Eilen Yhdysvallat oli näyttö- ja vertailutalousidentiteetillään maailmallinen talousykkönen - suvereenin us-dollarin ja tehokkaimman sotakoneiston myötä. Tänään taas Kiina on jo vuodesta 2015 noussut taloudeltaan maailman suurimmaksi (bkt/PPP - IMF 2014/-15).

    Kiinassa koko yhteiskunta ja sen kehitys ovat valtion suunnitteluvoimien hallussa. Kiina ei ole läntinen demokratia - se on pikemminkin nopeaan reagointikykyyn pystyvä päätöskoneisto, joka ei tuhlaa rajallista toiminta-aikaa pitkiin komiteamietintöihin - se tekee päätöksiä, joista kaikki eivät aina onnistu - kuten yhden lapsen politiikka, jolla tavoiteltiin esikuvallista mallia liikakansoitukseen.

    Kiinassa valtio-ohjaus tiivistyy kaikkialle

    1398 miljoonaan kiinalaisväestöä ei voida opastaa, ohjata ja määrätä vain kaltaisemme keskeneräisen demokratia-aatteen avulla. Kiinassa täytyy tehdä päätöksiä, niiden koskien kaikkia elämänaloja - esimerkiksi käynee tehokkaasti hoidettu Korona-kriisi.

    Kiinassa kaiken tämän nykyisen kasvupolitiikan käynnisti Deng Xiaoping kehotteellaan: "Menkää ja rikastukaa" -tänään useat kiinalaiset pohtivat tarkoin mitä Deng lopulta tarkoitti "rikastumisella". Kiinalla on merkittävän suuret ympäristöongelmat ja ne ovat luvattu hoitaa vuoteen 2049 mennessä, jolloin Kiina täyttää 100 vuotta.

    USA on tänään maailman suurin ympäristöongelmien luoja - kumulatiivisesti viimeiseltä 150 vuodelta sekä tarkasteltuna päästöjä per capita menetelmällä. Tästäkö esimerkki maailmalle - ehkä uusi presidentti Joe Biden sen tekee?

    Nykyinen yksilökeskeinen ajatusmalli tulee väistymään kokonaisvastuuta kantavan kollektivismin - yhteistyön tieltä. Ei kaikki yhden, vaan yksi kaikkien puolesta.
  • 3

  • Entinen kansanedustaja Jyrki Kasvi kertoo joutuvansa saattohoitoon

    Ilkka Luoma 
    Kasvi tuli tunnetuksi uudisvihreänä, mutta hän on edelleen uudisvihreä!

    Jyrki Kasvi ymmärsi erinomaisesti informaatiologistiikan edut ja hyödyt ympäristöllisten tekijöiden hoitamisessa. Jyrki oli etuajassa ymmärtämässä mihin maailma on kulutusjuhlassaan menossa - ikään kuin edellisen vaikuttajateknologiavihreän emeritus professori Eero Paloheimon jalanjäljissä.

    Avoimen blogin jälkeen toivomme Jyrkille sitä "niin usein sanottua mahdottoman hyvää onnea", sillä Elämää on aina niin kauan kuin sitä on - riippumatta ajanjaksosta, joka on jäljellä. Lyhyt tai pitkä - voisi se meille itse kullekin olla hyvää ja täysipainoista.

    jokaiselle hetkelle paljon tsemppiä, ihmeitäkin on maailmaan mahtunut ja oma usko omaan elinvoimaan on tärkeä tekijä omassa kehossa, kun se kuitenkin aina kamppailee olemassaolostaan.

    Päättyipä tuo tuleva ajanjakso milloin tahansa - on arvostaen todettava, ettei mikään aiempi mennyt hukkaan, vaan teot ja sanat edustajuudesta olivat Jyrkillä asiaytimissä ja tarpeellisia - eilen, tänään ja huomenna.



...
             Ilkka Luoma

       | BLOG | Facebook |

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti