keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 04022020 - II


      04022020

...
  • 1

  • Sananvapautta kahlitaan, mutta hengiltä sitä ei saa

    Ilkka Luoma 
    Sananvapauden rinnalla kulkee kohtuullisuuden ja kohteliaisuuden yhtenevyys ilmaistaessa erimielisyyksiä - poikkeavuuksia, joita tämä keskeneräinen kasvun kirouksessa oleva maailma tarvitsee kehittyäkseen suvaitsevammaksi.

    Sananvapaus on diplomatiaa, huomioitsemista ja ilmaisua siten, että toinen voisi hymyillä, vaikka hänen ajatuksensa olisi asiaperustein kyseenalaistettu, jopa vääräksi informaatioksi todettu.

    Sananvapaus on sietokykyä kokea ja nähdä oikeellisempaa tietoa ja näkemyksellisyyttä, jopa "hienokseltaan laatumedian ylläpitämää totuuttakin" vastaan, joka tunnetusti voi vaihtaa väriä - tutkimustietoisuuden/ tutkivan journalismin tarkantaessa tietämystodellisuutta.

    Väite ei läheskään aina peilaa totuutta, varsinkin kun on kyse maailmaamme riivaavasta idän ja lännen vastakkainasettelusta, johon syyllistyvät niin laatumedia kuin tyhjästäkin pulppuava some-media, tuleva kansalaismedia, joka hakee kiihkeästi omaa linjaansa - uskottavuuden poluille.

    Sananvapaus on siis veteen piirretty viiva, koska totuutta absoluuttina ei ole olemassa; ei edes matematiikassa - esimerkiksi Piin ( ~
    3,14...) arvona, sen kummallisessa maailmassa.

    Sananvapautta kahlitaan myös laatumedian moderoinnissa, tai jopa inkvisiittorina valtavirran mielivallassa. Poliittiset mielipidevirtaukset ovat hankalia, ei tarvitse kuin tutkailla sananvapauden käyttöä perussuomalaisten osalta - kyseessähän on väkivahva kansallismielisyys reviiripuolustuksellisena ilmiönä, jossa kukin haluaa turvata omaa samankaltaisuutta omiensa joukoissa.

    Sananvapauden "pahin vihollinen" on värittyneesti kallistunut asenteellisuus, joka voi kulminoitua niin laatumediasta kuin parjatusta linjaansa hakevasta kansalaismediasta, jota kutsutaan russofobianismiksi tai trollismiksi - riippuen mistä näkökulmasta omien barrikadien takaa katsellaan ja kurkitaan.
  • 2

  • THL on huolissaan neuvolaikäisten heikosta suojasta vesirokkoa vastaan – ”Valitettavasti alueellisia eroja on”

    Ilkka Luoma 
    "Maailma muuttuu - Eskoseni" -on tunnettu sanonta Puolangalta. Vielä 1960-luvulla oli normaalia, että lähes kaikki lapset kävivät läpi vesi- ja tuhkarokon ja usein myös sikotaudin - se oli jotenkin itsestään selvää ja niitä odotettiin, jotta syntyy vastustuskykyä huomiselle.

    Tänään käydään kamppailua viruksia ja bakteereita - mikrobeja vastaan; koetetaan löytää rokotteet, jottei esiinny näitä rokkoja eli lapsen elämä olisi "terveellisempää" ---

    "Virukset muuttuvat" -tiedetään kaikissa laboratorioissa kaikkialla maailmassa. Sekin tiedetään, että virukset olivat ennen meitä, itseasiassa täällä liki ensimmäisinä, ja noista lähtivät liikkeelle kaikki se biosfäärillinen monikirjo, jota nyt ihmistoimisena kuristetaan kapeammalle - haitaksi myös koko ihmiskunnalle.

    Taistelu mikrobeja vastaan tullaan varmasti häviämään, varsinkin, jos koetamme omin keksityin keinoin rajoittaa, jopa hävittää niitä - vrt. isorokko, joka elää enää vain labroissa - varmuuden vuoksi.

    Ihmiskohtainen asenne mikrobeja kohtaan on täysin vastainen evoluution säätelemälle biopohjaiselle elämänohjaamiselle. Mekin ihmisinä olemme osa evoluution kehittyvää ylläpitokarttaa, joka muuntuu joka hetki - ja näkyy miltei sukupolvisuudessa, vaikka osin me ihmiset tietyin ominaisuuksin elämme vielä kivikaudella - jäänteenä vaikkapa häntäluu ja meille tuntematon bakteerifauna vatsoissamme.

    Mikrobejakin evoluutio ohjaa ja hakee sopeutuvuutta kilpailutilanteessa. Virukset ovat jyllänneet ihmisissä tuhannet vuodet ja koko eliökunnassa satoja miljoonia vuosia ...

    Tämä on se merkittävin tekijä, jota me emme saata ymmärtää, sillä viruksillakin on ollut aikaa satoja miljonia vuosia virittää olemustaan olemaan aina kyvykäs viemään omaa perimäänsä eteenpäin!

    Niin nytkin. Aina aika-ajoin pullahtaa ihmisten informaatiovirtaan uutisia viruksista, jotka tappavat. Nyt Corona on tapetilla - 500 kuollutta Kiinassa, vastaten meille Suomeen kahta menetettyä henkilöä!

    Mitä saamme vesi- ja tuhkarokkojen tilalle?
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti