sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 15022020 - VI



      15022020

...
  • 1

  • Yhdysvaltojen Kiinan-pelko näkyi toistuvana varoitteluna Münchenissä – Ulkoministeri Pompeo haukkui Huaweita Troijan hevoseksi, myös Nokia mainittiin puheissa tiuhaan

    Ilkka Luoma 
    Lännen kauhuskenaario on maailmanlaajuinen talouskaava -
    [ Maailma tarvitsee Kiinan - vastavoimaksi USA:lle ]

    [2014] EU on kohtalokkaasti lähtenyt USA:n kelkkaan saarrettaessa Venäjää; emme edes oivaltaneet sitä, että Venäjä jatkuu Kiinan rajalle saakka – kaus itään, josta nousee parasta aikaa maailman suurin vaikuttaja Kiina.

    Kiina + Venäjä > USA + EU4], tähän on reaaliset mahdollisuudet, sillä Kiina on väkirikkain ja Venäjä raaka-ainerikkain – tarvitaan vain energiaa, ja molemmissa valtioissa on riittävästi insinöörejä ratkomaan tämä ongelma kuin myös jatkuvan kasvuhuudon mukanaan tuomat ympäristöongelmat!

    Lännenmiehet ajavat Putinia kiinalaisten syliin!

    Lännen lyhytnäköisyys ajaa Vladimir Putinia Kiinan presidentin Xi Jinping´in ”syliin”. Kiinalle kelpaa se kaasu, öljy ja kivihiili mitä Venäjä tuottaa. Kiinalle kelpaavat myös Siperian rikkaudet. Jos EU sulkee hanansa – niin Kiina avaa ne mieluusti itselleen, mutta toiseen suuntaan ja ymmärrettävästi paljon halvemmalla kuin mitä EU oli joutunut maksamaan – esteenä on toistaiseksi vain rajoittunut putkikapasiteetti Kiinan suuntaan.

    Mitä me suomalaiset voimme tehdä?


    Paljonkin, sillä meillä on pohjana jo tuo alussa mainittu ”naapuuruussopimus”, jota on hyvä nyt täydentää ja poistaa samalla kokonaisuudessaan meidän ainoa mahdollinen ”vihollinen” - Venäjä, tulevaisuuden suunnittelukartoilta, vihollisena.
  • 2

  • Yhdysvaltojen Kiinan-pelko näkyi toistuvana varoitteluna Münchenissä – Ulkoministeri Pompeo haukkui Huaweita Troijan hevoseksi, myös Nokia mainittiin puheissa tiuhaan

    Ilkka Luoma 
    Maapallon väestöstä läntinen kulttuuri- ja kulutusmaisema edustaa noin 1,3/7,8 osuutta Tellukseltamme. Eurooppalaiset aloittivat valloitusretkensä löytöretkien jälkeisenä kolonialismina. Uusi manner sai myös kokea eurooppalaisen miekan ja ristin viiltävyyden .

    Eurooppalaisten filosofiosta sivistyneisyyttä - otti US johtotähden haltuunsa. On ollut mukana lähes kaikissa sodissa viimeisen 100 vuoden aikana - ainakin rahoittajana ja aseistajana - mikä ehkä katsotaan The Great America -filosofiana sille kuuluvaksi maailmanpoliisirooliksi?

    [2013] Onko EU + USA > Kiina?

    USA:n presidentti Barack Obama avasi toisen presidenttikautensa tunteella ja jytinällä ”kansakunnan tilaa” käsittelevällä puheellansa – jossa oli meille EU-eurooppalaisille viesti. USA ja EU, molemmat hehkuttivat aloittavansa neuvotteluprosessit päämäärällä vapaakauppasopimus, tällä hetkellä kahden maailman suurimman talousalueen välille.

    Syy vapaakauppaneuvottelujen aloittamiseksi on selvä, se voidaan pukea nykykaavaan – EU + USA > Kiina. Todellisena motiivina neuvottelukierroksen avaamiselle on kuitenkin pelkokaava – Kiina > EU + USA. Kiina kasvaa ja vaurastuu. Kiina on maailman toiseksi suurin talousvalta ja nousee yhä noin kahdeksan prosentin vuosivauhdilla *].

    Kiina tulee ottamaan väkilukunsa suhteessa osuutensa maapallon varannoista ja tuo suhdeluku on 1,347/7,08 – amerikkalaisten (0,308) ja EU-eurooppalaisten (0,502) vastaava yhteinen suhdeluku on noin 0,81/7,08.
    ...
    *] ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/ennusteet/kiina-ennuste/ - 

  • Läntinen markkinatalous kipristelee omissa tunnetuissa ongelmissaan, velkaisempana kuin koskaan. USA syö kiinalaisten ja japanilaisten rahoilla. Kiinassa valmistuu insinöörejä enemmän kuin USA:ssa ja EU:ssa yhteensä, noin 360.000 per vuosi. Kiinan väkiluku on suurempi kuin EU:n ja USA:n. Odotamme enää liittoa, jossa Venäjä ja Kiina löytävät toisensa. Tämän vastapainoksi pitää tavoitella syvempää integraatiota USA:n ja EU:n välille ...
  • 3

  • Kiina jakaa potkuja kommunisti­johtajille lepyttääkseen kansaa – koronaviruksen spekuloidaan vievän keskus­hallintoa kohti ”Tšernobyl-hetkeä”

    Ilkka Luoma 
    Kiinassa lähinnä Aluehallinto saa kansalaisten suorat valitukset ja vihanpurkaukset silmilleen. Toisaalta Aluehallinto on pahassa "puun ja kuoren" välissä, kun Kiinan Keskushallinto paahtaa päälle ylhäältä. Kiinassa suurimmat Aluehallinot (maakunnat - kuvernementit) ovat yli satamiljoonaisia, esimerkiksi Shandong, jossa on 130 miljoonaa asukasta.

    Kiinan Keskushallinto mielletään useimmiten alueellisissa riidoissa asukkaan puolustajana, jos asia on kiivennut portaikossa noin korkealle - suodattimia on paljon, koska muutoin lopulta virkmiehistöltään sangen kevytbyrokraattinen Keskushallinto on pieni!

    Kiinan hallintojärjestelmä olisi oikeastaan oman oppiaineensa ja tieteenalansa arvoinen, sen pitkien perinteiden ja historiallisten perintöjen vuoksi. Vaikka maata johtaa Kommunistinen puolue, ei tässä itse kiinalainen koe puoluetta syylliseksi, mutta kansa käy ärhäkkäästi Aluehallinnon kimppuu, joka on tärkein osin miehitetty puolueen jäsenillä.

    Se että 10 000 ihmistä osoittaa mieltään Kommunistista puoluetta vastaan - ei paljon merkitse, sen ymmärtää hyvin, sillä samainen mielenosoitus tarkoittaisi Suomessa 40 henkilöä. Tämä seikka meilläkin olisi oivallettava.

    Alueellisia kiistoja puidaan Kiinassa ylimmillään juuri Keskushallinnossa, ja se on mielletty kansalaiseen päin enempi kallistuneeksi. Mutta tässä kohdin Kiinan osalta on aina muistettava, ettei 1398 miljoonan asukkaan valtiota johdeta kuten 5,5 miljoonan asukkaan Suomea. Tunnetusti demokratia luo byrokratiaa, ja Kiinassa se tarkoittaisi halvaantumista.

    Lännestä koetetaan opastaa Kiinaa oikeille demokratian tavoille. Meillä ei oikein ymmärretä sitä, että läntinen maailmankatsomus edustaa pientä vähemmistöä Maapallon ihmispopulaatiosta. Kiinalaisia on jo enemmän kuin kaikkia länsimaalaisia (EU, US, Australia, Kanada ...). Monesti kiinalaiset kysyvät mikä on enemmistö ja tämän päätöskyky?

    Kiinalainen tietää, ettei ilman Keskushallintoa voiteta tätä Koronaa, jos se olisi ollut vain Wuhanin ongelma?
  • 4

  • Suomalainen selviää hevillä ja meditaatiolla

    Ilkka Luoma 
    Oli Kiinalta rehellisestä lisätä tilastoihin myös oireilevat, vaikka täyttä diagnoosia ei olisi vielä saatu. Silti kaikkein merkittävin luku on menehtyneiden määrä. Saatujen tietojen pohjalta olisi huomiotavissa, että suuri osa menehtyneistä on iäkkäitä, alentuneen vastustuskyvyn omaavissa, joilla on jo jokin sairaus - eikä tupakointikaan ole edesauttamassa Koronasta selviytymiseen - sen hengitysahdistusseurauksista.

    Sekin lienee selvää, että maassa, jossa asuu 1398 miljoonaa asukasta ovat herkkyydet "hermostumiseen jopa panikoitumiseen" aivan erilaisia kuin maassa, jossa on 5,5 miljoonaa asukasta -Kiinan asukasmäärä 250-kertainen Suomeen nähden.

    Kun on käynyt kiinalaisissa miljoonakaupungeissa, joita on muuten yli 100 - ymmärtää väentungoksen nähtyään, että panikoitumista ei voi estää - kiinalaiset muistavat hongkongilaisen - menehtyneitä arvioidaan olleen miljoona - moni muistaa myös aasialaisen 1950-luvun lopulta - joka oli jo pandemia - uhreja noin neljä miljoonaa. Molemmat olivat sukulaisviruksia SARS-epidemialle.

    Tänään kiinalaiset matkailevat paljon, ja oli erittäin vastuullista lopettaa Kiinan Keskushallinon kautta ulosmatkaaminen, jonka myötä Finnairkin joutui perumaan lennot yli kuukaudeksi Kiinan ja Kiinasta, koska koneet olisivat paljolti lentäneet liki tyhjinä.

    Kiina on päättänyt Keskushallintonsa myötä pysäyttää Korona viruksen - sen se tekee, ja siihen ei käydä pitkiä komiteamietintöjä, vaan nopeita itseään korjaavia operaatioita, joita oli esimerkiksi 14 miljoonan digilämpömitterin tilaus, joka omasta maastaa ohitti kaikki muut tilaukset. Jokaiselle mittarilla mitataan 100 kiinalaista - se on yhteensä 1400 miljoonaa -siis Kiinan väkiluku.

    Nyky-kiinalainen tietää enemmän kuin oli tilanne aasialaisen viruksen osalta 1950-luvun lopulla ja vielä hongkongilaisenkin - 1960-luvun lopulta. Niin, herää kysymys kuinka paljon ja mitä kansalaisten on kokonaisvaltaisen viisaasti ja yhteiskuntavastuullisesti tiedettävä?
  • 5

  • Koronaviruksesta voi tulla talouden musta joutsen

    Ilkka Luoma 
    Nyt Kiinassa vedetään jarruja kaikkialla. Syy on selvä, vain riuskat toimet nopeasti, ohjatusti ja määrätietoisesti kantavat tulosta. 1398 miljoonan kansakunnassa ei voi harjoitella kovin pitkään, vaikka virheitä on tehty, on niihin haettu korjausliikkeet nopeasti - riittävän nopeasti?

    Kiinassa on meille jokaiselle suomalaiselle 250 toveria, kaveria tai muutoin vain edes jonkin verran ostopotentiaalista - se on paljon se. Yhtälailla voisimme verrata miten Enontekiön kunta ja Helsingin kaupunki näkevät asioita, kun pitää johtaa omaa kuntaa kriisissä.

    Toisaalta mittasuhteiden vertailu on asiallista myös sairastuneiden ja menehtyneiden osalta, koska vielä toistaiseksi lähes kaikki Koronaan kuolleet ovat Manner-Kiinassa. Arvellaan, että Korona-epidemia pysähtyy 5 000 menehtyneen kohdille ja tuolloin tartunnan saaneita olisi noin 200 000. Suomessa ollen 20 ja 800!

    Sekin on selvää, että mitä pidemmälle jatkuu kiinalainen Korona viruksen taltuttamismobilisaatio, sen suurempi tulee olemaan talouden nousukiito, kun Kiinan Keskushallinto lataa uutta voimaa kansalaistensa etujen nimissä - tukemalla alueellista toimeliaisuutta, jotta kansantalous saadaan "Vihertyvä Kiina" -suurreformin sabluunaan. Kiina on erityisen hyvä näissä määrätietoisissä kansantalouspäätöksissä.

    Toisekseen Korona on jo nyt aikaansaanut massiivisen esitutkinnan mitä pitää olla sitten, kun iskee se todellinen pandemian pelko -vieläkin elää joitain ihmisiä, jotka muistavat Espanjan taudin sadan vuoden takaa - Suomessakin menehtyi 34 000 henkilöä - maailmalla miljoonia.

    Kiinan suurena etuna on sen Keskushallinto, joka voi tehdä päätöksiä ylitse aluehallintojen. Siinä on puolensa. Yleensä Aluehallinto saa risuja ja Keskushallinto koetaan ihmisiä "kuuntelevaksi ja jopa suojelevaksi" - kiinalaisella tavalla. Tässä kohdin täytyy aina muistaa, että läntinen kulttuuri- ja arvomaailma eivät täydy olla yhteneviä - varsinkaan, kun tiedämme kiinalaisten määrän olevan enemmän kuin koko läntinen maailma yhteensä.
  • 6

  • Yhdysvallat määrää lisää tullimaksuja Airbusille, nousua kymmenestä prosentista viiteentoista

    Ilkka Luoma 
    US-presidentti Donald Trump jatkaa aloittamaansa yksilöllistä "uhkaa, kiristä ja pakota" politiikkaansa - tavoitteena tehdä "Amerikasta jälleen suuri". Mikäli USA' n pelotevaikute on riittävän suuri - tuon trumppistinern tapa järjestellä suhteita voi tuottaa tulostakin, varsinkin, jos EU on tässä "pelon kourissa" - US' n tarjoaman ydinasesateenvarjon poistumisesta ... tässä kohdin Ranskan presidentti Emmanuel Macronille olisi varmaankin jotain sanottavaa, kun Saksakin nyt eurooppapoliittisesti kipuilee.

    Mutta nyt, kun kyseessä on juuri Airbus-koneille lisättävä US-tulli, johtuu se oman lentokoneteollisuuden suojeluksen tarpeesta. Tunnetusti maailman matkustajakoneiden markkinat ovat jakaneet lähinnä tämä EU' n Airbus ja amerikkalainen Boeing, joka juuri sai pahasti siipeensä 737 MAX' in esille tulleista huolimattomuuksista ja turvallisuusbyrokratian ohittamisista - eikä tässä selvinneet US-lentoturvallisuusviranomaisetkaan puhtain paperein.

    Mutta vieläkin suurempi huoli Trumpille on syttynyt, siitä, kun Kiinasta ei tule konetilauksia - ne näyttävät viime aikoina menneen EU' hun - Airbus' lle. Tämä koskee, sillä Kiina on maailman suurin isompien liikennekoneiden tilaaja; kunnes Kiina tuo oman keskikoon koneensa C919 - markkinoille - arvattavasti noin 2-3 vuoden kuluessa, jolloin myös Airbus-ostot vähenevät. Tosin Airbus kokoaa omia koneitaan jo Kiinassa - Tianjinissa, jonne on syntynyt oma Airbus-kaupunki. Boeing ei halunnut antaa omaa kokoonpanolinjaansa Kiinaan.

    Mutta! Ei niin paljon pahaa, ettei se yllättäen nostaisi tietyllä tavalla arvostusta Kiinassa. Eräs korkea kiinalainen virkamies on todenut, ettei minkään valtion presidentti voi olla ylläpitämättä oman maansa etuja päällimmäisinä. Tätä suorapuheisuutta Kiinassa tietyissä piireissä arvostetaan. Tosin tuo arvostus saa myös rinnallaan kiinalaiset tiukat kauppatavat, koska tosiaan minkään valtion presidentti ei voi jättää omaa maataan kakkosasemaan.
  • ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti