lauantai 8. helmikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 07022020 - V


      07022020


...
  • 1

  • Suomalainen ohjelmisto-startup keräsi huomattavan sijoituksen Piilaaksosta, nelivuotiaan yrityksen arvo jopa 236 miljoonaa euroa

    Ilkka Luoma 
    Viimeeksi jo ennen vuosituhannen vaihdetta käytiin kasvuhuuruista olettamuspeliä uusyrittämisen onnesta. Puhuttiin internetin ihmeellisestä maailmasta, mutta myös jo kokemustekniikasta.

    SMS-viestit, joiden varaan rakennettiin todellisina pioneereina reaaliaikaista kännykällä maksamisen kulttuuria - oli Dynexco - he yllättivät perinteelliset pankit 'housut kintuissa'. Vasta nyt mobiilimaksaminen on in. Dynexco oli edellä kulkija - sen arvoksi asiapiiritkin veikkailivat 1000 miljoonaa (markkaa) - elettiin vuotta 1999.

    Tätäkin aiemmin oli pinnalla silloin Soneran omistama tytäryhtiö, joka askarteli verkkobittien turvallisuusrajapinnoissa metsästäen haitallisuuksia - torppaamaan ohjelmaviruksia ja luomaan turvaa räjähtävästi kasvavalle tietoliikenteelle - yhtiö oli SmartTrust, jolle saatiin myös miljardiarvot (markoissa) - yhtiö katosi bittien pölisevään maailmaan, vaikka ajatukset olivat pioneerien.

    Mutta oli myös vieläkin vähän aiemmin kummallinen 'tietoturvayhtiö' Data Fellows, jo ennen internettiä - oli nykyisen Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, joka etsi sijoittajia- kaikki eivät lähteneet mukaan, mutta nyt F-secure on pörssinoteerattu ja hyvässä maineessa. Lienee miljardi yhtiö (markoissa?)

    Oli muitakin - oli Wapit - matovaltasen innoittamana - WAP-sovelluksineen, sekin katosi bittiavaruuteen, kuten monet muut, jotka olivat ladattu lopulta kevyin eväin muutuvaan verkostomaailmaan. Oli myös IOBOX - sähköposti kaikille! Innovaattori pulasi itselleen mukavat tienistit espanjalaiselta operaattorilta - johonkin tuo "input-output" on sittemmin kadonnut.

    Toivottavasti nyt 20 vuotta myöhemmin ei tehdä samoja virheitä. Erikoistuminen on päivän sana - meidän 5,5 miljoonan kansakunnan on oltava tosi terävä ,että pärjäämme esimerkiksi Kiinasta joka vuosi valmistuville 340 000 ylemmälle insinöörille, laatu löytyy lopulta aina massoista.

    Herra Jack Ma ja hänen kiinalainen verkkomaailma AliBaba näyttää mallia - nollasta miljardeihin, maailman suurimmaksi.
  • 2

  • HS-analyysi: Esperin romahdus rahoittajien syliin kertoo, etteivät kasvukiihko ja kovat tuottotavoitteet sovi vanhusten hoivaan

    Ilkka Luoma 
    Valveutuneet ovat kysyneet jo pidempään; pitääkö olla kuponginleikkaajille apajat, kun vanhuutta hoivataan, tai sairauksia parannetaan.

    Miten on - tuoko tämä liiketoiminnallinen epäonnistuminen nyt voimaa ajatuksille, joissa sosiaali- ja terveysministeriön pääluokka pyhitetään suurelta osin yhteiskuntavetoiseksi.

    Varakkaille voidaan jättää oma mahdollisuus rahoittaa omat sairautensa, terveyden hoitonsa ja lopulta vanhuuden turva, mutta omin varoin - sopivan maltillisella yhteiskuntasponsoroinnilla?

    Yhteiskunnan verovaroista tapahtuva operointi hoituu omien yhteiskuntamallien mukaisesti - tasa-arvoisesti ja yhtäläisesti kansalaisillemme. Toisten ihmisten sairauksilla ja vanhushoivalla ei voida voittoja hamuta - osingoiksi ulkomaille, vältellen veroja kaikin laillisin keinoin. Tässä kohdin yksityisyyden ja yhteiskunnallisuuden rajanveto on helppoa.

    Tosiasiat pompsahtavat. Nyt katsotaan velvollisuushakuisuutta. Meidän on kannettava vastuuta vanhuksista, meillä on jatkuva yhteiskunta- ja sukupolvisopimus ylläpitää ikääntyvä väestönosamme - hehän ovat pääsääntöisesti oman osansa antaneet.

    Lapsia syntyy liian vähän ja tämä herättää nyt lopulta yhteiskunnalliset päättäjämme. Jotain täytyy tehdä, kipeitäkin leikkauksia. Kokeneiden kasvaneet varallisuudet kulkeutuvat jo osaltansa varmasti omien ikääntymismenojen katteeksi. Nuorilta loppuvat rahkeet, ja heidän kyky kantaa sukupolvisopimusta uhkaantuu todellisuudeksi.

    Hallituksen on keksittävä keinoja, joilla nykyisten suurien ikäluokkien kasvanut reaaliomaisuus voisi kohdistua vanhuksien itsensä kustantamiiin hoitoihin ja iäkkyyden ylläpitoon. Mitkä olisivat keinoja, joilla tuo taseomaisuus realisoituisi kitkatta ja ilman yhteiskuntakuluja vanhushoitoon?

    NNV - Nuorten Naisten Voima on tekojen edessä. PM Sanna Marin voisi olla riittävän viisaasti radikaali nuori ymmärtämään ratkaisevasti muuttunut tilanne. Ikääntyvät hoidetaan ja nuoret rohkaistaan lasten tekoon. Lapset ovat olleet aina huomisen edellytys!
  • 3

  • Yhdysvaltain oikeusministeri ehdottaa Nokiaa ja Ericssonia amerikkalais­omistukseen Huawein aseman horjuttamiseksi

    Ilkka Luoma 
    Olisiko US' n varmoin todistein osoitettava väitteensä Huawein osalta tosiksi?

    Se tiedetään, että Huawei on kasvanut paljolti oman maan vahvan kysynnän myötä maailmanlaajuiseksi edelläkävijäksi 5G-teknologiassa, osaksi senkin vuoksi, että Kiinassa on ylivertainen määrä valmistuvia ylemmän tason insinöörejä - massasta erottuu aina enemmän laatua ja osaamista.

    Tosiekseen Huawei on jo kasvanut maailman suurimmaksi verkkotoimittajaksi - kaikkialle, paitsi USA' han, jossa US-liittovaltio on kieltänyt Huawein teknologian käytön maassaan.

    Voisimme kysyä missä vaiheessa Kiina vastaa aiheeseen: Ehkä se merkitsee Applen poistumista kiinalaisten valikoimista - ehkä monen muunkin amerikkalaistoimijan?

    US harrastaa väkevää trumppistista uusmarkkinataloutta: Uhkaa, kiristä ja pakota -politiikkana. Onko tuo nykysuuntaus kohta muuallakin ja jääkö WTO-sääntöinen taka-alalle? Ovatko viidakon lait kohta vallitsevia? Miten pitkälle US kulkeekaan tuolla uhkaamisen politiikalla?

    Saisimme tuolle trumppistisella politiikalle vahvistetta, jos nyt osoitettaisiin todisteita Huaweita kohtaan. Samalla herätellään kysymystä mikä on valtiollista tukea omalle kotimaiselle suunittelulle, tuotannolle ja markkinoinnille. Presidentit ovat parhaimmillaan erinomaisia myynninedistäjiä! Mikä on hyväksyttyä ja mikä ei - sääntöjen vilaus edessä?

    Entä vakoilusyytökset? Olisiko niihinkin saatava joitain US-todisteita Huaweita vastaan?

    Se kuitenkin tiedetään, että US NSA ja CIA harrastavat laajaa vakoilu-, urkinta- ja tiedustelutoimintaa - myös takaporttien kautta. Emme tiedä tarkoin millaisia ohjeita US-viranomaiset ovat antaneet Intelille, Googlelle, Facebookille jne .. .jotta saadaan riittävää tietoa torjumaan valtiollisia ja terroristisia uhkia.

    Eikö Kiinassakin olisi näin oikeuksia torjua uhkaa maataan kohtaan -puhutaan muodikkaasti kansakuntaan kohdistuvista vaaroista - kansallisesta turvallisuudesta.

    Sen sijaan Nokiaa ja Ericssonia voidaan ostaa vapaasti - myös kiinalaisesta näkökulmasta!
  • 4

  • Matkustajakone teki hätälaskun Venäjän lentotukikohtaan Syyriassa sen jälkeen, kun Syyrian ilmapuolustus oli osua koneeseen

    Ilkka Luoma 
    Mikäli uutinen pitää kaikin osin paikkansa, on hyytävää se, että Israelin ilmavoimat suoritti ilmahyökkäyksen (sotaa julistamatta) juuri siviilikoneen lentäessä alueella, jonne hyökkäsi ohjuksin. On aivan selvää, että Syyria - ehkä Venäjän avustuksella - koettaa torjua itsenäiseen valtioon kohdistuvat vihamieliset taisteluhyökkäykset.

    Nyt odotamme Israelin vastinetta tuohon väitettyyn ilmahyökkäykseen ja selitettä miksi se suoritettiin ja oliko niin, että israelilaishävittäjän lentäjä ei tiennyt - vai tiesikö - matkustajakoneen läsnäoloa omalla hyökkäysalueellansa.

    Israel on tunnustanut aiemmin näitä hyökkäyksiä perustelulla, että heillä on oikeus ennakoiviin taisteluiskuihin ja hyökkäyksiin, jos he kokevat, etä on olemassa mahdollisuus heitä vastaan tapahtuvaan väkivallan tekoon. Onko tuo oikeus yhtäläinen myös muille? Ei ole, mutta miksi Israelille on "myönnetty" - ainakin USA' sta - tämä poikkeava "oikeus"?

    Mikä on YK' n vastaus näihin ennakoiviin hyökkäyksiin, ja miten YK suhtautuu US-tunnustukseen Syyrian Golanin kukkuloiden kuulumisesta Israelille. Tämä tunnustus on varmasti nostanut varustautumista Syyrian puolella. Eikä Iranin laillinen olo Syyyriassa ainakaan helpota eskaloitumisvaaraa, sillä Israel pitänee oikeutettuna iskujaan juuri tuon Iranin vallankumouskaartin Syyriassa läsnäolon vuoksi.

    Mutta! Oliko tuo uutisoinnin kohta israelilaishyökkäyksen ajassaolosta sittenkin keksittyä Syyrian ja Venäjän taholta, jolla koetettiin peitota torjuntaohjusten virheellisyyttä ja liipasinherkkyyttä?  - 
    LINK [21921] TIEDE - 
  • 5

  • Koronavirus toi mukanaan syrjinnän: Qi Hongjia huomasi, miten suomalaisten käytös muuttui

    Ilkka Luoma 
    Tarttuvuus pelottaa - kaikkia. Varsinkin tarttuvuus, josta tiedetään lopulta vähän, eikä pelottelu vähennä epäluuloa - tuntemattomia kohtaan. Kohta meidän oma "kotoperäinen" tarttuvuus "aloittaa työnsä" - kausi-influenssa iskee varmuudella noin 2-4 viikon kuluessa - se ei pelota, koska tartuttajat ovat kotoa - siis tuttuja, sekä se, että tuo kausiflunssa iskee liki joka vuosi - eurooppalaisittain huomattavasti tuhoisammin kuin nyt toistaiseksi Corona.

    Syyllistys johonkin maahan on toki tämän hetken tiedon mukaan perusteltua, mutta ei diplomaattista, sillä emme todellisuudessa tiedä mistä tuo Corona on lopulta lähtöisin.

    Sekin ymmärretään, että mitä enemmän ihmisiä, sen enemmän tarttuvuutta. Kiinassa on 1398 miljoonaa asukasta. Siellä on nyt noin 50.000 tartuntaa ja menehtyneitä lienee 1200 - meille Suomeen suhteutettuna nuo luvut olisivat 200 ja 50 ... Kuinka paljon meillä menehtyy kausi-influenssiin - vuosittain?

    Virusepidemiat ovat osin maailmanlaajuisia - pahimmillaan, emme voi osoitella sormea vain ja ainostaan johonkin, vaan löytää yhdessä sellaisia ratkaisuja, jotteivat virukset pääse ylivertaiseen asemaan mistään maailmankolkasta. Nyt vaaditaan yhteistyötä, ja Kiina osoittaa nyt uuden tyyppistä, jopa maailmallista yhteishenkeä Coronan osalta.

    Kiina on kuin suuri öljytankkeri, se kääntyy hitaasti, mutta kun käännös alkaa on se vakaa ja päämäärään johtava. Corona saadaan ennakoidusti padottua noin 2-3 kuukauden kuluessa ja huippu saavutetaan noin viiden viikon kuluessa.

    1950-luvun lopun aasialainen virusepidemia tuotti neljä miljoonaa kuollutta. 1960-luvun lopun hongkongilainen virus tappoi noin miljoona. Hyytävintä on vähän uutisoitu "tappaja", jossa joka päivä vuosikausien ajan maailmalla - lähinnä kehitysmaissa - kuolee 3.400 lasta saastuneen veden mikrobeihin.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti