maanantai 10. helmikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 09022020 - V


      09022020


...
  • 1 - 2

  • Iphone-valmistaja ei saa tehtaita auki, Fiat pohtii tehtaan sulkemista Euroopassa – koronavirus iskee globaalien tuotantoketjujen keskipisteeseen

    Ilkka Luoma 
    2 - Kiinassa on 1398 miljoonaa asukasta, ja on sekin selvää, että mikä tahansa ärhäkkä virus saa aikaiseksi rumaa jälkeä, kun lähtee liikkeelle - näin on käynyt aiemminkin. Käskyvaltio tosin pysäyttää tehokkaasti tuon leviämisen, kun kone saadaan käyntiin. Nyt kone on jo käynnissä.

    Mutta myös tuon tehokkuuspatoamisen osalta tuo toinen kone on osin jo pysähdyksissä
    Nyt länsi huomaa täyden riippuvuutensa aikanaan tehdyistä päätöksistä - mennä Kiinaan hakemaan suurempia voittoja. Riippuvuus kiinalaisesta tuotantokoneesta ja markkinoista on jo käsinkosketeltavaa.

    Toki lännen tuotantokone Kiinasta voi lähteä pois ja siirtää takaisin menetetty työ, omille - tätähän US-presidentti Donald Trump koettaa tehdä. Onnistuuko se, on vain siitä kiinni olemmeko valmiit vähentämään voittoja, vähentämään myyntiä ja vähentämään kulutustamme. Olisiko se pelastus maailmallemme - ehkä, sillä erityisesti lännessä per asukas tuo ympäristöllinen haittajalanjälki on hämmästyttävän suuri!

    Kiina kestää tuon läntisen tuotantokoneen poislähdön, koska Kiinalla on maailman suurin kotimarkkinapotentiaali - Intian ohella. Olisiko se sitten vaara koko maailmallemme? Kyllä, sillä jos jokainen kiinalainen ja intialainen kuluttaisivat kuten me - tarvitsisimme toisen ja kolmannen Maapallon - ja tähän suunnittelutehtävään eivät edes nuo 340.000 vuodessa valmistuvaa kiinalaisinsinööriä kykyne.

    Avaako Koronavirus nyt uuden näkökulman täällä meillä, kun pelätään tuota mikrobia, joka lienee evoluutiosukulainen 1950-luvun aasialaiselle - ja 1960-luvun hongkongilaiselle virukselle.
    e
  • 2 - 1

  • Koronavirukseen on nyt kuollut enemmän ihmisiä kuin sarsiin vuosituhannen alussa

    Ilkka Luoma 
    1 - Mikrobien - viruksien historia alkoi huomattavasti aiemmin kuin SARS - "jotenkin mitatusti", ja tiedostetusti se alkoi tarkemmin Mustasta surmasta*, joka tappoi Euroopastakin miljoonia ja miljoonia - tarkkaa lukua ei koskaan tulla tietämään - kuten eivät tuolloin eläneet ihmisetkään ymmärtäneet mikä heihin lopulta iski.

    Viruksien oma lisääntymistahto esiintyi tunnetusti noin sata vuotta sitten Espanjan tautina**, joka sekin tappoi pelkästään Suomesta noin 30.000. Seuraavana meillekin kantautunena iski aasialainen virus, joka tappio maailmallisesti neljä miljoonaa - sitten 1960-luvun loppupuolella rynnisti hongkongilainen - sen uhrimäärän noustessa arviolta miljoonaan. SARS myöhemmin oli kalpea yritys viruksilta lisääntyä - vetäytyi "lepäämään"?

    Nyt tänään mikrobeihin kuolee lähinnä kehitysmaissa kolmisen tuhatta lasta - saastuneen veden mikrobeihin - joka päivä, jo vuosien ajan - tästä ei paljon uutisoida, koska se ei leviä meidän yltäkylläisyysmaihin.

    Korona leviää - emmekä vieläkään ymmärrä mikä tehtävä viruksilla on - olemme kyllä ymmärtäneet oman tehtävämme jo Raamatunkin näkökulmasta - "Lisääntykää ja täyttäkää maa".

    Voimme arvioida, että Korona vaatii noin kaksisataa tuhatta tartuntaa ja viisi tuhatta menehtynyttä - lähinnä Kiinassa. Samalla voimme kysyä miten paljon kuollaan aikakausi-influenssiin, suurkaupunkien saastuneeseen ilmanalaan, mutta nuo Koronan arvioluvut suhteutettuna Suomeen merkitsisivät noin 800 tartuntaa ja 20 menehtynyttä.

    Liioittelemmeko, lietsommeko turhaa pelkoa? Ehkä, sillä viruksillakin on tehtävä - tosin emme halua tuntea sitä luonnon omalla tavalla. Koetamme aina löytää vastavoimat luonnon omille järjestelmille, jotka "tuhoavat elämää" - ihmisen elämää.
    >
  • 1 -1

  • Iphone-valmistaja ei saa tehtaita auki, Fiat pohtii tehtaan sulkemista Euroopassa – koronavirus iskee globaalien tuotantoketjujen keskipisteeseen

    Ilkka Luoma 
    1 - Oli aika kun läntiset yritykset rynnistivät Kiinaan - kolmen perussyyn vuoksi:

    1.
    Halpa ja ahkera toveri, pienellä palkalla - omiin verrattuna,
    2. Maailman suurin markkinapotentiaali "heti tehtaan oven takana" sekä ...
    3. Olemattomat ympäristölait - saatiin siirrettyä osa omasta ympäristökuormasta kiinalaisten "taskuihin".

    Näin se oli - joskin tilanne on muuttunut - dramaattisesti

    Kiina on noussut maailman suurimmaksi taloudeksi - bkt, PPP - IMF -tilastot 2014/-15. Eikä tässä vielä kaikki - olemme nyt täysin - monin osin - riippuvaisia yhä pidemmistä toimitusketjuista. Halusimme halvempaa hintaa, suurempia eriä, vieläkin halvemmalla ja eikä tässäkään vielä kaikki, vaan halusimme päästä noille huomisen maailman suurimmille markkinoille.

    Otimme riskin, jota ehkä nyt kadutaan - erityisesti USA' ssa, joka on ottanut ilman toistaiseksi mitään todisteita - Huawein hampaisiinsa, joka on noussut sektorillaan maailman suurimmaksi - nyt se koetaan uhaksi, kuten tämä Koronavirus, joka osaa levitä - matkusteluintomme vuoksi.

    Miksi lännestä mentiin Kiinaan - yksinkertaista kuin massatuotteiden teko - lännen yhtiöt halusivat lisää markkinoita, lisää myyntiä ja lisää voittoja jaettavaksi omistajille osinkoina - ja toivottavasti siten, ettei veroja makseta - mihinkään.

    Kiinalaisesta T-paidasta Suomen valtio saa enemmän arvonlisäveroa kuin kiinalainen tehdas rahaa koko T-paidasta - Btw. Tässä kohdin tulisi ymmärtää mitä bkt/PPP -tarkoittaa!. Kiinalaisten piti valmistaa 600 miljoonaa T-paitaa, että pystyi ostamaan yhden Airbus-matkustajakoneen EU-Euroopasta. Näin se oli.

    Nyt Kiina tekee jo lähes kaikkea, jo kohta nuo lentokoneetkin. Kiinassa valmistuu 340.000 ylempää insinööriä - joka vuosi; se on enemmän kuin US' ssa, EU' ssa ja Venäjällä yhteensä. Onkin selvää, että tuosta määrästä valmistuu ylivertaisia osaajia enemmän kuin muualta - Se on tuon massan lain aikaansaannos. >
  • 2 - 2

  • Koronavirukseen on nyt kuollut enemmän ihmisiä kuin sarsiin vuosituhannen alussa

    Ilkka Luoma 
    2 - Virukset olivat arvattavasti paljon ennen muuta biologista kasvustoa - yli miljardi vuotta sitten. Virukset ovat käyneet läpi hyvin pitkän evoluution - sopeutumalla sopivasti - aina "tehtävänsä mukaisesti", ja tuota tehtäväähän me emme tunne - omamme kuitenkin: "lisääntykää ja täyttäkää maa - sen olemme tehokkaasti tehneet.

    Viruksetkin ovat täyttäneet maan - kukin laji omanansa - reviiriensä puitteissa. Miksi sitten tapahtuu reviirien ylityksiä. Yksinkertaista, kun katsoo miten me ihmiset liikumme.

    Liikkumisemme on konevoimaista, uteliasta ja halusta nähdä "mualimaa" - sen ollen biosfäärin näkökulmasta luonnotonta. Emme vaihda reviiriä ravinnon vuoksi, vaan sen vuoksi, että haluamme nähdä, kokea ja nauttia.

    Aiemmin eläimetkin ovat liikkuneet, mutta huomattavasti hitaammin, "harkitummin" sekä kuitenkin keskittyen omaan reviiriinsä. Liike on alkanut vasta sitten, kun oman reviirin elinkelpoisuus on ollut katoamassa/kadonnut - syystä tai toisesta.

    Miten virus näkee elinkelpoisuuden? Virus iskee kaikkiin, mutta menestyy otollisuuskohteissa, jotka ihmisten osalta ovat usein heikkoja, vanhoja ja jo valmiiksi sairaita tai alemmalla vastustuskyvyllä. Näinhän muuten muu eläinkuntakin toimii - se hakee ravinnon heikoista, nuorista, vanhoista ja raihnaisista. Onko tuo sitten luonnonlaki - päättäkööt kukin lukija itse.

    Sen arvaamme, että viruksia ohjailee sama evoluutio kuin meitä ihmisiäkin. Ehkä meidän ihmisten pitäisi oppia kohtuus, sopeuma ja hyväksyntä, että meillä on vain biosfäärillisen biomassamme kokoinen elolokero tässä yhteisessä pallossa, jossa elo rinnastusten hallitussa kilpailutilanteessa on vuosimiljoonia vanha elämän peruslahja! Entä virukset - mikä lahja niillä on?
    e
  • 5

  • Miksi Suomessa ollaan niin kiinnostuneita sodasta, kysyy kirjailija Harry Salmen­niemi ja vastaa, että sodan ihanteisiin voi paeta arkea

    Ilkka Luoma 
    Ihminen metsää. Metsästys alkoi jo paljon aiemmin kuin paikallaan olon maatalous. Sota on verissä; emme löydä täyttä rauhan aikaa Maapallolta milloinkaan ihmisen esintymisen ajoilta. Tänäänkin soditaan. Sanotaan, että ihminen tarvitsee sotansa - kiihkonsa laannuttamiseksi. Sotien jälkeen aina sanotaan: "Ei enää koskaan" ---

    Suomessa sota on monien muistissa - rintamina, räjähtävinä juoksuhautatovereina - pommituksina, ja hiljaa iskeneinä desantteina. Me tiedäme mitä sota merkitsee - ainakin ne sukupolvet, jotka sen itse kokivat - ja noita kokemuksia on levitetty innolla ja kuka vähemmällä - toisten ollen hiljaisuudessa.

    Sota on myös urheutta, jossa nähdään ihmismielen todellisuuksia - oli myös raukkoja, jotka pakenivat - pelastaakseen itsensä, mutta erityisesti oli heitä, jotka uhrasivat itseään toverinsa eteen - omat kaatuneetkin haettiin kotikunnan multiin. Se oli tapa, josta oltiin ylpeitä. Saman kylän pojat pitivät omiensa puolta - jopa loppuun saakka. Näitä asioita muistellaan mielellään ...

    Suomalaiset tietävät tosiaan mitä sota on merkinnyt. Me tiedostamme myöskin mitä merkitsi sitkeys, kun kymmenkertainen voima kävi päälle. Me selvisimme - se oli eräs nykyajan ihmeitä, ja siitäkin ollaan ylpeitä - aiheesta.

    Me säilytimme itsenäisyytemme. Olimme tottuneet oman reviirin puolustamiseen - koti oli isänmaan ja uskonnon lisäksi se pyhä, ... joillekkin tosin vain hokeman arvoisena.

    Kun selvisimme suuresta vastustajasta, opimme samalla jotain tärkeää: "Ellet voita vihollistasi - tee siitä ystävä" -tämä lause näkyy erinomaisesti kansakuntamme vakaana ja suurena enemmistönä: Emme liity Natoon, lännen sotakoneeseen, täältä idän ja lännen vedenjakajalla.

    Opimme myös toisen kaukaa idästä tulleen viisauden: "Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana". Me olemme täällä Eur-Aasian jättimantereen kaukaisessa peräpussissa, tuo toinen ydinasesuurvalta vieressämme. Olemme oppineet itsesuojeluvaistolla olemaan nokkimatta liiaksi - ainakin kansan syvistä riveistä.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti