lauantai 29. helmikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 28022020 - VIII


      28022020


...
  • 1

  • Eurooppalaisten päättäjien avoin kirje tyrmää Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelman – Kymmenet entiset ulkoministerit tuomitsevat suunnitelman rotuerottelupolitiikaksi

    Ilkka Luoma 
    US-trumppistinen uuskäyttäytymisen malli "Uhkaa, kiristä ja pakota" ulottui nyt näin myös Israel - Palestiina jatkumoon. US-tavassa tuoksuu vahvasti hallitsematon riski, mutta myös pieni mahdollisuus.

    US-presidentti Donald Trump lienee antanut vävypojalleen Jared Kushnerille "vapaat kädet" ideoida "rauhansuunnitelma", jossa häpeilemättömästi nojataan vahvemman lakiin. Se on ikään kuin de facto käytänne, joka voi johtaa rauhaan, jos heikompi "säästääkseen itsensä" tältä eläinkunnan lailta - "Vahva syö heikon" - tunnustaa tämän eläimellisen tosiasian.

    Tälle vahvemman lailla on osoitettavissa konkreettista näyttöä jo vuosikymmenien ajan. Erityisesti USA on tukee nyt kaikin keinoin Israelia - pureutumatta nyt sen kummemmin juurisyihin - miksi. Israel saa poikkeavaa tukea uskonnollisesti nähtäville vaateilleen - 'luvatusta maasta', vaikka tosiasiallisesti palestiinalaisilla on yhtäläinen oikeus "historiallisiin alueisiinsa".

    Tuntevatko Trump ja vävy Kushner Turkin edeltäjän Ottomaanien häviön jälkeistä Sykes ja Picot rajanpiirtosopimusta, joka säädettiin paljolti Euroopasta - kysymättä juuri mitään alueen asukkailta. Niin tai näin, nyt US jyrää omalla voimalla, tunnustaen samalla Israelin voiman alueella, vaikka YK määritti aikanaan jo 1967 kesäsodan edeltävät rajat lähtökohdiksi.

    Mutta! Trumpin tapa ajaa yksipuolista tavoitetta Lähi-idän alueen "rauhasta" - ajaa samalla itää ja länttä vastakkainasetteluun, joka ilmenee jo pohjoisemmassa, jossa Israel tekee suvereenisti ilmahyökkäyksiä Syyriaan - selitteellä ennakkokointi oletetukselle, että Israelin kimppuun hyökätään Syyriasta. Samalla Israel miehittää laittomasti Syyrialle kuuluvia Golanin kukkuloita.

    Trumpin suunnitelma saattaa kuitenkin toteutua, jos palestiinalaiset jäävät täysin ilman ulkoista tukea, sillä itsesuojeluvaisto ajaa heikomman pakosta hyväksymään ylivertaisesti vahvemman saneleman ratkaisun. Jää nähtäväksi - miten alueella vahvasti rooliaan nostanut Venäjä toimii - ehkä Kiinan taustatuella? [LINK - TIEDE: Israel - Palestiina keskustelu - 21 927 kommenttia]
  • 2 - 2

  • Tarvitsemme puhdasta energiaa

    Ilkka Luoma 
    2 - [2006] Oma uraani, louhinta, jalostus ja rikastus on hyvin houkutteleva ratkaisu!

    Se on enemmän kuin energiaratkaisu, se on myös ratkaisua suomalaiselle osaamisen nostolle, työllistymiselle ja korkeateknologian viennille. Pääministerin ei tulisi tyytyä pelkkään VTT:n yhteen asiantuntijalausuntoon, vaan asettaa laajan ja osaavan työryhmän arvioimaan kokonaisratkaisua uraanin ja fissioenergian ympäriltä.

    Kyseessä on merkittävin teknologia-avaus Suomessa kahteenkymmeneen vuoteen (edellinen avaus oli edesmenneen, vuorineuvos, pääjohtaja Kari Kairamon (Nokia) oivallus, kuinka kännykät tulevat muuttamaan maailmaa).

    Vanhasen pohdinta Vappuna oli senkin takia merkitsevää, koska se ei voinut syntyä Vapputunnelmaisesta teekkarihengestä, siksi tunnettu raittiusmies pääministeri on (olisiko avauksessa ollut vaikutteita Tatu Vanhaselta, pääministerin isältä :-)

    Mikäli fissioryhmä päätyy uraanisuositukseen, olisi samantien tutkittava koko ydinenergiaketjun siirtäminen täysin omaan yhtiöönsä, jossa valtio ottaa yksiselitteisen omistusaseman.

    Energia on asia, joka tullaan niukkuuden myötä kansallistamaan muuallakin. Energialla ei voi tehdä yksinapaisesti ja -silmäisesti rahaa ansiottomasti omiin taskuihinsa. Energia on kansallinen kysymys, josta optioähkyntä tulee karkoittaa kilpailuhenkisen kerskakulutuspuoskaroinnin puolelle.

    Energiapolitiikalle on nyt luotu lähtökohta, johon on syytä tarttua. Uraani, fissiovoima ja siihen liittyvä teknologiaosaaminen kohtaavat lisääntyvän kysynnän maailmalla, Monille maille ei jää kuin yksi vaihtoehto tyydyttää energianälkä; se on ydinenergia.

    Suomi voisi nyt mobilisoida osaamisensa, tuotekehitystaitonsa, projektointikykynsä ja yhteistyöhalunsa. Maailmalta löytyy kumppaneiksi aivan uusia pelaajia; kaikki eivät aina lähde lännen laboratorioista. Vanhanen kävi osuvasti juuri äsken Kiinassa, ja hän tietää, että Kiina rakentaa noin 30-40 atomivoimalaa seuraavien 30 vuoden aikana.
    e
  • 3

  • Fasisti on fasisti ja rasisti on rasisti, mutta leimaava nimittely ei edistä vuoropuhelua

    Ilkka Luoma 
    Demokatiassa enemmistö jyllää, mutta armeliaisuudessaan ja inhimillisyydessään demokraatti sääti vähemmistöä suojaavia lakeja. Entä jos fasismi olisi enemmistö - oliko se sitä Benito Mussolinin Italiassa ja oliko se Saksan kolmannessa valtakunnassa vuoden 1933 jälkeen, kun Adolf Hitler otti vallan viimeisen demokraattisen vaalin jälkeen ... demokratia luvun ollessa yli 40%, mutta alle 50! Taipuiko Saksan kansa synkronisen ylivallan edessä?

    Mitä tuo f-sana siten oikeastaan on? Se on ainakin johtajavaltaa, jossa viimeisin päätöskyky on yhdellä ja/ tai tämän asettamalla sekä johtamalla "johtoryhmällä". Yksi heiluttaa kuitenkin tahtipuikon.

    Onko hyvää fasistia olemassa? Ehkä, ainakin silloin jos f-sanan kannattajat ovat demokraattisessa enemmistössä. Onko jossain näin - ei ole, mutta onko olemassa mahdollisuus/ uhka, että f-sanaiset ottavat enemmistövallan?

    Entä jos kansa valitsee fasismin? Miten silloin vähemmistöstä voidaan kamppailla demokraattisesti enemmistöä kohtaan. Miksi ihmiset tyytyivät Mussolinin Italiassa fasistiseen hallintoon - entä Saksan kolmannessa valtakunnassa?

    Koettiinko Saksassa vuoden 1933 jälkeen jotain hyvää - historia ei tänään osaa kertoa kuin pahaa - syyt löytyvät vuoden 1941 jälkeen, kun alkoi sellaiset toimet, jotka peittosivat ne vähäisetkin vähemmistön oikeudet!

    Mitä enemmän sätitään fasismia, ilmaisemalla vain sen ääreistotalitäärisiä toimia - eikö f-sanasta löydy mitään hyvää? Miksi f saa kuitenkin kannatusta, tosin nyt pinnalle noussut suomalainen f-ilmiö on hyvin, hyvin pienen ryhmän, oikeastaan yhden henkilön pienoisjäävuori, joka kelluu harvinaisen pinnalla. Mutta sana leviää, kun f-sanaa mystifioidaan.

    Paras keino avata silmiä on puolueeton ja tasapuolinen asiakäsittely, myös tuon pahuuden akseliksi todetun f-sanan olemuskäsittely. Mitä enemmän haukutaan, sen enemmän utaliaisuus nousee, jo siksikin, että halutaan tietää, onko tosiaan niin, että tuo f-sanan ympäristö on vain pahuuden vaikutetta - ihmisen synkkyyden mielistä.
  • 4 - 2

  • HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

    Ilkka Luoma 
    2 - Entisajan juoru- eli verokalenterit olivat suosittua luettavaa - niitä julkaisi ainakin Lions Clubit ---

    ” … ”Kuinka paljon Mikko sinä tienaat vuodessa? Ahaa, no – kuinka paljon saat käteen vuodessa? Hyvä. Katsotaanpas tilastoja - 'Alepan kassa' tienaa bruttona noin paljon ja saa käteen tämän määrän, hyvä tämäkin, mutta kuitenkin aika vähän ostovoimaa.

    A. Kuinka paljon Eläkevakuutusyhtiö Varma Oyj:llä tienaa toimitusjohtaja Risto Murto kansalaisten ja yritysten maksamien eläkemaksujen vastuullisesta sijoittamisesta? – Ahaa, siis näin paljon. Ok, ja käteen jää noin paljon. No niin, tämähän kertoi erinomaisesta ostovoimasta”.

    B. Entä paljon tienasi vuonna 2004 Nokia Oyj:n pääjohtaja Jorma Ollila – no, hänhän toi valtavat verotulot suomalaiselle yhteiskunnalle – yksityishenkilönä ja yhtiönä. Se siitä. Nyt ollaan vakavia, ja kysytään tilastoilta kuinka paljon tienaa peruskoulun opettaja opettaessaan osin kurittomia ja usein kasvattamattomia lapsiamme – tunnista toiseen, päivästä toiseen ja vuodesta toiseen – No, ei kovin paljon, mutta toimeen tulee.

    C. Samaan vakavuuden hengen vetoon selvitämme mitä tienaa eräs maailman tunnetuimmista aivokirurgeista – Juha Hernesniemi – ahaa, on siis leikannut jo 10.000 potilasta, palauttanut hyvin monille työkyvyn ja epäonnistumisia ollut erittäin vähän. Nostamme hattua ja yhteiskunta kiittää ammattitaidosta.
    ...
    Entä nyt, kun veronmaksajien määrä vähenee, työ vähenee, robotit lisääntyvät ja tuloutuvia veroja saattaa kohdata kato – ellemme keksi uusia verotusmuotoja, jos yleensä haluamme jatkaa inhimillistä tulontasausta ja heikompien tukemista – kuten varmaan Supercell –veronmaksajat osaltansa ajattelevat [!] e
  • 4 - 1

  • HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

    Ilkka Luoma 
    1 - Olemme uteliaita - onko se hyve, pahe vai innostaja yrittämään?

    Suuri uteliaisuus- ja kateusveropäivä - Jälleen media suorastaan huutaa miten me maksamme veroja. Vero on vanha keksintö, sen idea oli joukkovoimalla luoda suuria hankkeita, joita yksittäinen ihminen ei kykenisi tekemään.

    Verotus on kehittynyt tai ainakin tarkoitettu osaltansa tuloa tasaavaksi ilmiöksi ja sille vastavoimaksi on kehittynyt nokkelien veroneuvojien joukko, jotka osaavat neuvoa lailliset ja lain rajamailla olevat keinot vältellä veroja ---

    Miksi meitä kiinnostaa niin suuresti mitä tuo naapuri tai juuri Nalle Wahlroos tienaa?

    Oleme utaliaita (hyvä) ja olemme myös kateellisia (hyvä!) - Näillä mennään, nyt tälle vuodelle tieto edellisestä vuodesta 2018 tuottaa erinomaisesti positiivisuuden lähteen –

    Supercellin omistajat ja johto, ainakin osa heistä tai erityisesti yksi sanoi: ”Tämä yhteiskunta on antanut meille niin paljon, että nyt on meidän vuoro kiittää siitä … ” -osapuilleen näin. Muistamme jokin aika sitten perustetun ME-säätiön, tämänkin takana ovat juuri nämä Supercell – veroa iloisesti maksavat henkilöt!

    ”Kuka ansaitsi eniten vuonna 2016? HSTV:n Verostudio analysoi verotiedot. Helsingin Sanomat seuraa vuoden 2016 verotietojen julkistamista verkossa keskiviikkona aamulla
    … ” -HS
    ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005430999.html -

    Kommentti ylläolevaan:

    ”... Suosittua ajanviihdettä uteliaisuutena, sisältää myös kateuden lähteen. Se vaan nyt sattuu olemaan niin, että toiset ovat ahkerampia, yritteliäämpiä, työteliäämpiä, onnekkaampia, nokkelampia, ovelampia ja ahneempia kuin toiset ” > [2]
  • 6 - 1

  • Huhut Nokian yritysjärjestelyistä saivat yhtiön osakkeen kallistumaan

    Ilkka Luoma 
    Nokian historia on pitkä ja nyt se on jälleen vedenjakajalla!

    1 - [2005] Nokia, suomalaisten johtama ja amerikkalaisten eläkeläisten omistama yhtiö
    Nokia on herättänyt keskustelua vuosikymmenet. Perjantaina 15.4.2005 TV 1:n A-piste esitti jälleen yhden dokumentin. Tällä kertää ajatuksena oli löytää jotain muutakin kuin suitsutusta.

    Yhtiö, jolla on kymmeniä tuhansia työntekijöitä ympäri maapallon, tuottaa uutisointiin ja pikkunäppäriin näennäissyväluotaaviin fakta-huhu dokumentteihin antoisasti informaatiota; onhan yhtiö kaikenlisäksi maailman johtava informaatiologistiikan osaaja sen välineellistäjänä.

    Nokian tarina alkoi kumista ja metsistä


    Monien yhteenliittymien, ostojen ja sulautumisten tuloksena voidaan pitää nykyisen Nokian alkunokiana edesmenneen karismaattisen ja voimakkaan vuorineuvos Kari Kairamon johtamaa 1980-lukua. Kairamo pääjohtajakautenaan loi ne siemenet, joista kasvoi Suomen kruununjalokivi, joka on kelvannut hyvin persoille ja tuottoa vaativille amerikkalaisille ylirajojen toimiville rahastoille.

    Kari Kairamo oli hyvin tunnettu maailmalla; voidaan sanoa, että hän oli yksi ensimmäisiä suomalaisia globalisteja. Työtahti oli niin kiivas, että se vei välillisesti hengen.

    Kairamon Nokia tuli tunnetuksi suurista yrityskaupoista

    Tuotesortimentti oli laaja; televisioista tietokoneisiin ja edelleen metsää ja muun muassa kaapelikoneita. Kairamolla oli kuitenkin visio, josta kasvoi nykyinen Nokia. Tulee ottaa huomioon, että nykyinen pääjohtaja oli jo Kairamon aikana talouden johtotehtävissä Nokia-konsernissa.

    20 vuotta sitten Nokia teki ensimmäiset kaupat Kiinaan Kari Kairamon johdolla. Tuolloinen 400t US-dollarin kauppa (Mr. Li Guangyun) oli pieni, mutta kukaan ei aavistanut, mihin se johtaa. Nyt sen tiedämme; Nokia on yli Kiinan tunnustettu brandi, jolle on luotu myös oma kiinalainen nimivastine, joka kuulemma kuuluu seuraavasti: "lupaukset kumpuavat idästä".
    Vieläkin puhutaan, että Nokian käytävillä liikkuu hyvä ja vahva tekemisen henki! >
  • 2 - 1

  • Tarvitsemme puhdasta energiaa

    Ilkka Luoma 
    1 - [2006] Suomen maaperässä on uraania ja kansalaiset eivät vielä oikeasti halua aloittaa energian säästöä. Suomessa rakennetaan uutta ydinvoimalaa sen antaessa merkittävästi työtä rakennuspaikkakunnallensa.

    Suomi oivalsi jo vuosia sitten aloittaa suunnitelmat ydinjätteen loppusijoituksesta. Nyt pääministeri Matti Vanhanen oivalsi avata ratkaisevasti energiakeskustelun. Ydinenergia on toistaiseksi turvallisin tapa tyydyttää kulutusorientoituneen elämäntapamme energiatarve.

    Tulee heti kartoittaa maamme uraanivarat ja niiden käyttökelpoisuus jatkojalostukseen. Uraani säteilee kaikissa vaiheissaan, kuten nyt pääministerillä; vaatii poliittista silmää avata oikeasti omavaraisen energihuollon keskustelu.

    "Asiantuntija" arvioi, että uraanin rikastaminen maksaa miljardeja ja rikastuslaitokset ovat tarkoitetut vain suuriin mittakaavoihin. Osoittaa samaa näköalattomuutta torpata heti energiakeskustelun ratkaiseva avaus tunnusluvuilla, joista herää epäilys, kuten Venäjän sähkökaapelin kustannushaitareista.

    Ensin uraania pitää löytyä riittävästi omasta maaperästä, tämän jälkeen kaivosoikeudet pitää saada yhteiskunnan haltuun. Uraanimalmi täytyy jalostaa ja sitten rikastaa. Nopeasti ajatellen ketju on erityisen mielenkiintoinen tutkimuksellisesti ja työllistäjänä niin asiantuntijoille kuin toteuttajille.

    Suomalainen insinööri on kehittänyt pitkäjänteisellä työllä maailman parhaita konstruktioita. Nyt voisi olla edessa uusi aluevaltaus seuraavalle 20-40 vuodelle, kunnes fuusio mahdollisesti helpottaa energianälkäistä ihmistä, ellei säästämisen ymmärrys kohtaa kysyntäämme jo aikaisemmin.

    Suomalainen teknologiaosaaminen voisi kohdata uraanin jalostuksessa ja rikastuksessa yhteistyön uusien kehittyvien maiden kanssa. Suomi voi myöhemmin viedä osaamistansa ja suorittaa rikastusta myös ruotsalaisille.

    Länsinaapurimme joutuvat pitkittämään atomivoimaloidensa käyntiä saman energiasyöppyisyyden takia, kuten mekin joudumme rakentamaan kuudennen voimalan lähivuosina.
    >




  • 6 - 2

  • Huhut Nokian yritysjärjestelyistä saivat yhtiön osakkeen kallistumaan

    Ilkka Luoma 
    Kari Kairamon jälkeensä jättämä työnteon mentaliteetti, jossa hihat kääritään - elää edelleen

    2 - [2005] Kari Kairamo oli pidetty henkilö. Kiinassa muistetaan hänen karismaattinen ja osallistuva uteliaisuus. Kairamo muistetaan kiinalaisten keskuudess tänä päivänäkin.

    Kari Kairamo halusi nostaa yhtiönsä henkilöstön koulutustasoa pykälällä ylöspäin

    Teknikoista insinöörejä ja insinööreistä diplomi-insinöörejä. Kairamo halusi lisää tohtoreita yhtiöönsä. Hänelle hyvin läheinen ydinryhmään kuulunut Timo H.A. Koski kuoli Lontoon lentokentällä työmatkallaan; Koski oli valmistautumassa tohtorinväitökseen tuona dramaattisena vuonna 1988. Kairamolle Kosken menetys oli suuri asia. Kairamo tapasi oman kohtalonsa joulukuussa 1988.

    Nykyinen Nokia aloitti historiansa vaikeina vuosina 1990-luvun alussa

    Nokia olisi voinut lipsahtaa Ericssonin haltuun. Nokian palkkarahat olivat pahimpana hetkenä loppu ja rahat saatiin englantilaisesta pankista. Sittemmin Nokia ei ole suomalaisia pankkeja tarvinnut, pankit ovat tarvinneet Nokian.

    Nykyinen pääjohtaja otti vastaan huonossa kunnossa olevan yhtiön


    Talousmiehenä Jorma Ollila ymmärsi asiat, kuinka ne pitää tehdä. Hänellä on ollut armoitettu oikeus pitää vahvaa, osaavaa ja uskollista johtotiimiä poikkeuksellisen pitkään. 1990-luku oli Nokian voittomarssia uutteruudella, työllä ja Kairamon jälkeensä jättämällä hengellä. Loppuosa Nokiasta onkin tunnettua ja Suomen valtiolle sekä kansalaisille hyvin tuottavaa.

    Emme voi Suomessa kiukutella Nokian omistuksen lipsahdusta ulkomaille

    Yhtiön osakkeet ovat olleet kaupan pörssissä ja vieläpä 90-luvun alussa hyvin edullisesti. Amerikkalaiset rahastoyhtiöt ottivat tilaisuudesta vaarin, luottivat Nokian tulevaisuuteen ja tekivät sijoitukset puolestamme.

    Me emme halunneet aikoinaan ostaa Nokiaa

    Nyt voimme sen tehdä; Nokian hinta Helsingin pörssissä on huiman halpa yhtiön voimavaroihin nähden. Käyttäkäämme tilaisuus hyväksemme ja palauttakaamme Nokia sinne, minne yhtiön kokonaisuudessaan tulisi kuulua. e

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti