sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 07032020 - IV


      07032020


...
  • 1

  • Koronaepidemialla on seurauksia, joita kukaan ei olisi voinut ennustaa – talousvaikutuksia selittävät muutkin asiat kuin virus

    Ilkka Luoma 
    Ihmisen maallismateriaalinen talous ja sille asetettu kasvun odotus lepäävät aina ja vain aina elävän kierrossa olevan luontoympäristön päällä. Emme voi niittää enempää kuin on kylvetty.

    Nyt kulutustahtimme on sellaisessa vauhdissa, että vuoden luontainen tuotto on syöty jo Suomessakin toukokuussa? - maailmallisesti elo-syyskuussa? Miten tämä on mahdollista? Hokemamme - "lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä" on tämän mahdottomuuden synnyttänyt.

    Nyt EKP, FED ja varmaan muutkin pankkiviisauden runsauden lähteet ajavat korkoja alas - jopa miinuksille ja käynnistelevät setelikoneiden rollaattoreita tuottamaan katteetonta kulutushoettua ostovoimaa - ehkä jopa helikopterirahaa kansalaisille, jotta kulutus lähtee käyntiin ja markkinatalous saa tuotantoketjuihinsa työtä ja sijoittajat pörssikurssivoittoja.

    Entä luonto, joka lopulta maksaa kaiken tuon virheellisyyden, kun kokonaisvaltaista luonnontaloutta ei ymmärretä "korkeiden virkamiesten" kuin ahneiden sijoittajagurujenkaan sokaistuneissa mielikuvatahtomaailmoissa.

    ...
    Yllättäen Kiinassa, maailman suurimmassa kansantaloudessa (bkt/PPP - IMF 2014/-15) havaittiin Koronaviruksen - painitermillä - siltauksen yhteydessä, että ilma puhdistuu ja jotenkin luonto tulee uudella tavalla esille. Miksi? Siksi, että kulutusta ajettiin alemmaksi - karanteenitoimin.

    Olisiko tässä ja nyt sattuman oikku tai "
    viruksen evolutiivinen viisaus" antamassa osviittaa, mitä voisi myös tehdä - toisin kuin ennen - eli hyväksyä ylikulutus karanteeniin, ja nostaa sen tilalle pandemiaksi vähentämisen, jäähdyttelyn, sillä Gaia - maaemomme kuumenee nyt jo liiaksi.

    ...
    Helsingin Lassilassa kasvusto alkaa olla silmuilla ja lehdittymässä 6.3. Toivottavasti takatalvi pakkasineen ei hyydytä silmuilua, kuten nyt Korona on hyydyttänyt opastavasti kulutuksemme - vai onko vielä meillä Suomessa?

    Keväiset linnut laulavat kiimoissaan, jatkamaan sukua. Tosin kantasuomalaiset saattavat pelätä niin paljon huomista epävarmuutta, etteivät harrasta evoluution tärkeintä ohjetta.
  • 2

  • THL: Nuoria huumeiden ongelmakäyttäjiä on enemmän kuin koskaan aiemmin

    Ilkka Luoma 
    Bolivian syrjäytetty presidentti Evo Morales piti sykähdyttävän puheen Helsingin yliopiston juhlasalissa – eräänä pienaiheena oli kokapensaiden lehdet. Evo kertoi, ettei ole bolivialaisten syy, että Yhdysvalloissa käytetään vakavin seurauksin kokaiinia.

    [2014] Morales kertoi kansansa pureksineen kokan lehtiä vuosituhannet

    siitä sai energiaa ja jaksamista muun muassa epäinhimillisissä oloissa; espanjalaisten hopeakaivoksissa työskenteleville alkuperäintiaaniorjille – kun Espanjan kuningas halusi tilkitä vuotavaa valtiontaloutta ryöstämällään hopealla ja inkojen kullalla.

    Läntisen miehen laboratoriot hoksasivat tuhatkertaistaa kokalehtien voiman

    oli saatava enemmän kicksejä, olihan kasvunhokema tälläkin saralla pop – lisää hallusinaatioita, lisää voiman ja autuuden tunnetta, syntyi kokaiini – niin kutsuttu kova huume. Oli siis saatava enemmän ja nopeammin (niin sanottu - ”lisää hevosvoimia autoon” -efekti).

    Hollannin Amsterdamissa on ollut jo pidempään laillisia kannabisbaareja, jonne suomalaisetkin hallusinaatiomatkailijat ovat mielenkohotustrippejään suunnanneet. Kicksit maistuvat myös suomalaisille. Kevytkicksit pelkästä tupakasta tai alkoholista eivät enää riittäneet.

    Miksi ihminen haluaa boosteroida mielikuvia – psykedeellisten harhojen maailmaa?

    Eikö kotoinen huikka eli alkoholihuume riitä? Miksi ei puhdas onnen tunne aikaansaa riittävää tyydykettä – miksi pitää saada enemmän ja useammin?

    Moni kuolee tupakasta johtuvaan keuhkosyöpään, moni heittää viimeisen kicksin nurkkaan, kun kuolema korjaa maksakirroosipotilaan autuaammille onnenmaille kokemaan oletettuja paratiisin kicksejä.

    Liikakäyttö on se jokin, liika ruoka, liika makean himo (sokerihumala), liika alkoholi ja liika kannabis johtaa aina kuolemaan – ennemmin tai myöhemmin. Tämä jokin on se kiistakapula – mikä on liikaa ja kenelle!
  • 3 - 2

  • Varokaa vallankumousta, filosofit!

    Ilkka Luoma 
    Tänään Kiina pohtii mitä heidän nykyisen jättiläismäisen talouskasvun käynnistäjä - Deng Xiaoping - tarkoittikaan, kun kehotti kiinalaisia "menemään ja rikastumaan". Tuo rikastuminen on nyt kiinalaisen filosofian käännepisteessä. Maallisuudesta henkisyyteen?

    Liiasta kasuhokemallisesta maallisuudesta enemmän henkisyyden pohtimiseen lienee vielä pitkän marssin takana?

    Ellei sitten puhjennut ja Kiinassa "siltaan saatu" Koronavirus aikaansaa filosofista arvomaailmamuutosta, jossa huomataan uudestaan ympäristömme kaiken kattava elollisjärjestelmien ylläpito - sisältäen myös meidän ihmiskunnan välttämättömyyksien yksiselitteinen mahdollistaja?

    Koronavirus saattoi olla käänne nähdä metsä puilta


    Elämme ehkä filosofista muutoksen aikakautta, jota saattaa kiihdyttää tuon samaisen Koronan oma evolutiivinen muuntumisprosessi, sen rantautuessa meille EU-Eurooppaan - tuottaen pelkoa, epäilyä ja hermostumista.

    Elollisuuden näköalalaajentuma voi avata silmiä hyväksymään luontainen elollistasapaino, jossa biodiversiteetti saa arvomaailmallisen filosofiakäsitteen - kertoimina ja hyväksyntöinä, että me ihmiset olemme biomassaisesti kovin pieni tekijä evolutiivisessä biosfäärissä. e
  • 3 - 1

  • Varokaa vallankumousta, filosofit!

    Ilkka Luoma 
    Jo aiemmin, kun Englannissa höyryaikakaudella Kehruu-Jenny keksittiin - viemään tuhansilta käsin työtä tekeviltä lankojen kehruutyöt - tulivat esille vastustajat - luddiitit*; he eivät olisi halunneet teollista sarjatuotantoa "liukuhihnoille", vaan olisivat nähneet entisen mallin mukaan ihmisen enemmän osaksi tuotnatolinjoja.

    Luddiitit hävisivät ja Henry Ford viritti varsinaiset liukuhihnat - autoja vaikka minkä värisinä - mustina - piti saada "kaikille". Alkoi varsinainen materialistinen aikakausi - helpotetta elämän kaikille osa-alueille - ympäristöstä välittämättä.

    Ajattelumallimme ja arvomaailmamme muuttuivat saman tien kiihdytyskaistalle

    Alkoi "enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä" -aikakausi, eräänlaisena materialistisen kulutushokeman autuaallistettuna näyttö- ja vertailutaloutena. Oliko tämä sitten tämän esialkaneen vapaan markkinatalouden etujuoksu - juontuen muodikkaasti globalisoituneeseen kvartalismiin? Filosofia sekin.

    Filosofia on aikakausituote

    Sokrates aloitti pohdinnan. Aristoteles arvioi, että pienimmän ja suurimman palkan ero voi olla vain korkeintaan kahdeksankertainen.

    Kiinassa Kungfutse arvioi, että vastuullinen ja oikeudenmukaisesti huolellinen virkamies oli vakaan yhteiskunnan tuki ja edellytys - luoden luottamusta rivikansalaisiin. Tuolta ajalta periytyy kiinalaisten usko Keskushallintoon, joka oli keisareiden aikana keisarin omaa halllntoa - ylimpänä päättäjänä. >

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti