sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 20032020 - V



     20032020

...
  • 1

  • Oppositio vaatii lisää suoraa tukea pk-yrittäjille, samoin yrittäjät: ”Hätä on valtava”

    Ilkka Luoma 
    Maistuisiko tässä nyt se paljon puhuttu populismi ja juuri oppositiosta, vai puhdas suosion ja äänten kalastelu? Kun menee hyvin - nuristaan veroista, sotu-maksuista, verottajan nuivuudesta ja esitellään, että verotus on aivan liian korkealla tasolla. Niin.

    Nyt tilanne on markkinaoppien mukaisesti alavireisessä, jopa pohjatilassa, sillä kysynnän ja tarjonnan lait ovat kysyntälamassa - tai oikeastaan ihmiset, siis kuluttajat kaikonneena kulutusalttereilta - omiin oloihinsa. Emme juuri nyt harrasta markkinatalouden kasvuhokemallisia kulutusta.

    Nykyinen elämänmuoto pohjautuu paljolti markkinointiin, mainontaan ja niistä aiheutuviin kuluttamisen periaatteisiin. Hamuamme lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä.

    Luonto, siis meitä ainoana todellisuutena elättävä biosfääri hengästyy ja ei saata jaksaa tuottaa niin paljoa kuin haluamme. Suomalaistenkin vuotuinen ylikulutuspäivä ilmestyy jo toukokuun kalentereihin - maailmallisesti elo-syyskuussa (?)

    Entä nyt, kun tosissaan juuri pienet yrittäjät/ mikroyritykset ovat oikeasti ahdingossa?

    Pitäisikö tuo ahdinko hyväksyä markkinalakien alaiseksi kysyntänollautumiseksi - monienkin osalta. Siis selviydy tai kaadu. Ei pidä, sillä meillä on inhimillinen ja verkostomainen yhteiskuntamalli, jossa "kaikki vaikuttaa kaikkeen".

    Olemme synkronisoitunut yhteiskunta ja kaikilla on roolinsa. Autamme solidaarisina, sillä autamme samalla itseämme. Entä sitten, kun menee paremmin? Muistetaanko tuolloin nämä hetket, kun tarvittiin yhteiskuntaa apuun - juuri sosiaalidemokraattisena yhteiskuntamallina. Entä kun pitäisi hyvin mennessä maksaa veroja - vaikka vähän enermmän, jotta osa tästä nyt annettavasta avusta tulisi kuitettua.

    On tavallaan onni, että porvarillinen Keskusta ja toveriaatteellinen demariliike ovat kimpassa - tässä NNV-hallituksessa, jossa ilmiselvästi PM Sanna Marin ja VVM Katri Kulmuni tulevat hyvin keskenään toimeen. Näin tulee huolehdittua niin yritykset kuin toveritkin!
  • 2

  • Kenelle jää koronakriisin lasku?

    Ilkka Luoma 
    Pidemmässä juoksussa on vain yksi "maksumies". Se on biosfäärillinen luonto, sen monimuotoisuus ja elinkelpoisuus elättämään koko biomassainen eliökunta, ei Koronaviruksen vuoksi, vaan ihmisen itsensä. Meidän ympäristöhaittajälki on katastrofaalista luokkaa, sille on tehtävä jotain.

    Jottei meitä elättävä luonto joudu lopulliseksi maksumieheksi, niin nyt Koronavirus on kornisti ottaen ojentanut meille kulutusihmisille kätensä. Miten? Siten, että se "kehottaa" vähentämään kulutusta, muun muassa matkustelemaan vähemmän, jolloin viruksien tie maanosista toiseen "häiriintyy pahasti"!

    Nyt olisi erinomaisen tärkeän testin paikka - antaa kulutuksellisen yhteiskuntamallin kaventua ja kutistua lähemmäksi niukkuuden käsitteitä.

    Viruksetkin kelpoistuvat, jos on liikaa "isäntäkasveja" liki toisiaan - tuolloin on runsauden pula, jota koetetaan padota karanteeneilla ja vanhuksien lukitsemisina oviensa taakse, vaikka kapinahenkeä on jo olemassa.

    Moni elämää paljon nähnyt on hyvin seesteinen tiedostamaan, että noutaja tulee varmasti. Onko se nyt vai huomenna - ei se saa kaventaa viimeisen kuudenneksen vapauden elämän iloa.

    Me voimme nyt massiivisten katteettomuusrahojen ohelle ajaa vähentämisen linjaa, jolloin luonto saattaa kiittää, armahtaa ja hyväksyä vähemmille kuluttajille elinkelpoisemman elinympäristön?

    Tuolla luontojärjestelmällä on kaitsijansa ja ohjelmakäskyjen antajansa - juuri nyt - evoluutio, joka "katselee" mitä seuraavaksi tekisi - olisiko virusvarastoissa testausmielekkyyttä, sillä kaiken tulee toimia sopeumallisessa kilpailussa. Vuosimiljoonainen muu eliöyhteisö on sen voiman näyttänyt jo - kauan sitten ja vielä tänäänkin.

    Miksi me ihmiset kavennamme biodiversiteetin välttämättömyyttä - juuri meille ihmisille?

    Evoluutio saattaa kilpailuttaa myöhemmin uusia viriteltyjä (mutantoituneita/ muuntuneina) viruksiaan - ehkä bakteereina, nytkin lähinnä kehitysmaissa käyvät lapset elonkamppailua saastuneen veden mikrobeja vastaan - uhreja tullen 3 400 joka päivä!
  • 3 - 2

  • Pohjolan liittovaltio voisi kukoistaa vuonna 2070

    Ilkka Luoma 
    2 - Olisi kyllä parempikin vaihtoehto Ruotsille, jossa Suomi saisi taitavalla diplomatialla ja vihdoin loppuun saakka käydyillä neuvottelutaidoilla (joita ei ollut syksyllä 1939), omamme takaisin.

    Puhutaan Karjalasta, Sallan kaistaleesta - uraanivaroineen, ja tietystä Petsamo Liinahamareineen, jonne päättyisi Kiinan pohjoisin Silkkitie - Koillisväylä - sulassa sovussa Venäjän kanssa.

    Karjalan alue on Venäjällä suurempi kuin meidän koko Karjala -tuon loppuosan kanssa voisimme luoda löyhän valtioliiton, lupauksella ettei näin suuremmaksi paisunut Suomi tee "koskaan liittoa" minkään sotilasryhmittymän kanssa. Olisimme ylpeitä aidosta itsenäisyydestämme päättää puolueettomuudestamme.

    Me olemme osa jotain sellaista, mikä ei ulotu Ruotsiin


    Me Suomena ja suomalaisina olemme idän ja lännen vedenjakajalla - geeniemme tullen niin lännestä, etelästä kuin idästä - ehkä idästä eniten (?)

    Me olemme jotain erilaista - me olemme slaavilaisessa Venäjässä kiinni, itse olematta slaaveja - vaan ainutlaatuisia suomalaisia.

    Meidän rooli on olla hyvien palveluksien Suomi, joka osaa katsoa niin itään kuin länteen. Meidän voima on huomisen puolueettomuus, jota piireissä kutsutaan "sveitsittymiseksi".

    Meillä menee hyvin, kun meihin luotetaan - niin lännestä kuin idästä

    Meitä odottaa ainoalaatuinen tulevaisuus, kun oivallemme nykyisen presidenttimme - kansansuosiossa olevan Sauli Niinistön lausuman The Newsweek -aviisille: "Olen suomalainen" - tähän ei tarvitse kuin lisätä ikuinen lausuma sinivalkoisena äänenä: "Suomi on hyvä maa, ja sitä puolustaa parhaiten suomalainern itse" -edesmennyt Mannerheim-ristin ritari, kenraali Adolf Ehrnrooth.

    Emme tarvitse Ruotsia, tarvitsemme itsemme ja erityisesti ajassa nyt, jossa NNV-hallitus PM Sanna Marinin johdolla vetää vankkuriamme määrätietoisesti kohden onnistuvaa ratkaisua.

    Annetaan Sannalle työrauha ja kansa komppaa siloittaen tietä eteenpäin! e
  • 3 - 1

  • Pohjolan liittovaltio voisi kukoistaa vuonna 2070

    Ilkka Luoma 
    1 - Suomalaiset elivät satoja vuosia Ruotsin kuninkaiden ikeessä tai autuudessa, satoja vuosia. Toisaalta kaikki Pohjoismaat sijoittuvat "maailman onnellisimpien maiden" seitsemän joukkoon - miten Onnea sitten mitataan - onkin aivan eri asia.

    Mikäli Venäjän tsaari ei olisi vuonna 1809 "ottanut" ruotsalaisen kuninkaan myötävaikutuksella Ruotsin itäistä maakuntaa "omakseen" - olisimme ehkä edelleen ruotsinkielisenä osa Ruotsia?

    Niin tai näin, mutta tsaarit antoivat meidän fennomaaneille - (itsenäisyysmielisille - tässä on hyvä perehtyä myös kahden valtion lopulta itsenäisyysmieheen - G.M. Sprengtporteniin) - narua ja itsenäisyyden viitoitettua tietä - pienin askelin, kunnes meille luvattiin itsenäisyys marraskuussa 1917 - demareiden puoluekokouksessa Tampereella - yllättäen Josif Stalinin ilmoituksella. PM Sanna Marin on demari ja Tampereelta.

    Saimme Neuvosto-Venäjän myötävaikutuksella itsenäisyyden, jonka ensimmäinen tunnustus saatiin Pietarista 4. tammikuuta 1918. Luovutimme itsenäisyydestämme suuret palat EU-Brysseliin - kansanäänestyksen jälkeen, johon oli kytköstetty de facto salassa kansaltamme myös markan menetys - nyt olemme eurovaltio - hyvä vai paha, jääkööt tässä arvioimatta.

    Norja ei ole EU' ssa, mutta mukana lännen sotakoneessa Natossa - ollen kapealta osin kiinni Venäjässä - siinä toisessa ydinasesuurvallassa. Ruotsi ja Tanska eivät kuulu euromaiden joukkoon, he halusivat pitää talouden nuorat käsissään -ainakin oman valuuttansa myötä. Tanska on Natossa.

    Yli rajojen Saamenmaa voisi olla laajemman maantiedealueen luontaisena historiajatkumona oiva ensiteko löytää uusia ulottuvuuksia leveyspiireillemme - tuolla pohjoisessa, jossa saamelaisilla ja poroilla on ikuinen nautintaoikeus rajattomiin maihinsa, joita nyt eteläisten valloittajavalkoisten taholta hallitaan - todellisuudessa.

    Mutta! jos pitäisi pakolla etsiä "valtioliittoa", olisi se luontaisinta Ruotsin kanssa. >
  • 5

  • Sandstorm soi Suomen parvekkeilla – Orvokki Hyytisen haave koko maan kattavista bileistä toteutui ja Darudekin innostui päähänpistosta

    Ilkka Luoma 
    Kertakaikkiaan superhieno tavoite! Tämä ajatus toteutuessaan tuottaa yhteistä henkeä, vieläpä esityksenä, joka on niin "must" - suomalaisena paatoksena vailla vertaa.

    Daruden Sandstorm on jotain massiivista, vahvan väkevänä läpi harmaan kiven esityksenä - määrätietoinen, upea ja tavoitteeseen saapuva.

    Tuo ajatus "kaikkialle soimaan heikkamyrsky" on yhteenkuuluvuutta luova - se on muistutus, että Me suomalaiset osaamme, kykenemme ja voitamme, jos vain haluamme. Ja nyt haluamme - olemme voittaneet ennenkin ...

    Ja eikun nupit kaakkoon ja voimaa ilmakehään ja eetteriin. Laitan tämän someen ja liitän siihen tietysti - Hiekkamyrskyn peittämään ja tuhoamaan haitalliset tämän päivän ongelmat.
  • 5 - B

  • Sandstorm soi Suomen parvekkeilla – Orvokki Hyytisen haave koko maan kattavista bileistä toteutui ja Darudekin innostui päähänpistosta

    Ilkka Luoma 
    Kertakaikkiaan superhieno tavoite! Tämä ajatus toteutuessaan tuottaa yhteistä henkeä, vieläpä esityksenä, joka on niin "must" - suomalaisena paatoksena vailla vertaa.

    Daruden Sandstorm on jotain massiivista, vahvan väkevänä läpi harmaan kiven esityksenä - määrätietoinen, upea ja tavoitteeseen saapuva.

    Tuo ajatus "kaikkialle soimaan heikkamyrsky" on yhteenkuuluvuutta luova - se on muistutus, että Me suomalaiset osaamme, kykenemme ja voitamme, jos vain haluamme. Ja nyt haluamme - olemme voittaneet ennenkin ...

    Ja eikun nupit kaakkoon ja voimaa ilmakehään ja eetteeriin. Laitan tämän someen ja liitän siihen tietystä - Hiekkamyrskyn peittämään ja tuhoamaan haitalliset ongelmat.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti