2 -Mistä kaikki alkoi, kun oranki löi toistaan kivellä päähän ---
[2005 - 2013] Lauantaina [1 YLE:n TV1 lähetti merkittävän luonto-ohjelman kiinnostuneille ja riittävän uteliaille katsojilleen. Kiehtova Maailma dokumentissa oranki kopautti kätensä jatkeella, kivellä, pähkinän kuoren kappaleiksi saadakseen herkullisen sisuksen tyydyttämään ateriallisia mielihalujaan. Samassa kivi napsahti myös naapuriorangin otsaan aiheuttaen melkoisen kalabaliikin kahden orangin välille.
Ihminen on pitänyt itseään ainutlaatuisena ilmiönä maapallon biosfäärissä
Esitetty dokumentti haki vastausta ihmiskunnan kehitykseen ja tulevaisuuteemme. Ohjelmassa oli havaittavissa, toki ihmisen pohtimana, yhtäläisyyksiä simpanssien nykyisyydestä meidän menneisyyteen sekä enemmän tai vähemmän alitajuntaisiin tapoihimme vielä tänä päivänäkin.
[1 Lauantain Yle - Kiehtovassa maailmassa nähty ihmisapinan kivellä napautus toista lajikumppania otsaan jäi tavoitteeltaan arvoitukseksi. Oliko otsaan kopautus vahinko vai tarkoitus? Kehittyikö tästä kuuluisa kaikkien sotien jälkeinen toisinto: ”Ei enää koskaan!”? Näinkö on, että ihmiskunta vaatii aina aika-ajoin sotansa, joita nytkin käydään jatkuvasti jossain päin maailmaa. Herää kysymys keiden toimesta? Laskemmekö näin ylipaineistettua mielenhallitsemattomuutta sillä helpoimmalla tavalla - väkivallalla, koska voittajan ei tarvitse selitellä, ja aina sille on löytynyt puolustajansa. e
– sanoimmepa miten monta kertaa tahansa ”ei enää koskaan!” --- Taistelu elintilasta, reviiristä on ensimmäinen evoluution oppitunti ja se istutettiin geenistöömme jo satoja miljoonia vuosia sitten.
On täysin turhaa luulotella täyttä rauhan tilaa – se on mahdoton ohjelmointikoodi sellaisessa käyttöjärjestelmässä missä me ”astelemme” kohti tappamista, sillä se on eräs osio keinovalikoimasta, millä vähennetään lajistoja – esimerkiksi ihmiskuntaa. Viimeinen suuri ihmisiä rujosti tuhoava massasota oli Saksan ja Neuvostoliiton välillä – vastaavaa ei ole koskaan ennen ollut.
Luomakunta on jatkuvassa taisteluvalmiudessa – muun eläinkunnan hallitessa myöskin armon annon. Ihmiskunnan armon anto on nuori ilmiö, joka hakee vielä linjaansa. Ihmisen tappamisen keinoja ei ole vielä mikään muu eliölaji hallinnut. Nytkin elämme suursodan varjossa – kun suuret uskonnot asemoituvat linjoillensa vastaanottamaan ja antamaan iskut.
Täydeltä sodalta pelastaa vain selkeä maapallon ulkoa tuleva uhka – tai maailmanlaajuinen ekokatastrofi, jossa koko ihmiskunnan elinkyky asettuu täysin kyseenalaiseksi. Liittoutuma kaikkien kesken vaatii ulkoisen uhan – sellaisen uhan, joka koskettaa yhtäläisesti kaikkia ja uhkaa kaikkien henkeä; lopullisesti. >
2 - Kiina on pohtinut syvällisesti, mitä nykyisen Kiinan vaurauden käynnistäjä - Deng Xiaoping tarkoitti kehotteella: "Menkää ja rikastukaa". Tuo Deng' in suurreformi kesti 40 vuotta. Nyt on käynnistynyt hiljaisesti uusi suurreformi: "Vihertyvä Kiina", joka saavuttaa päämääräänsä vuonna 2049, jolloin nykymallinen Kiina täyttää 100 vuotta.
Nyt mietitään miten kaikin eri tavoin voidaan rikastua - onko vain maallisuus, siis materiaalisuus vai mitä olisikaan henkinen tai muu sellainen rikastuminen.
Nyt edessä voi olla totaalinen vähäntäminen (kulutusvähenemä - kasvuhokeman sijasta) - tai siihen on ainakin oiva mahdollisuus - vähintäänkin testausmielessä!
Nyt tiedetään, että Kiina on absoluuttisesti viime vuosien suurin ympäristömuuttaja
Tosin, jos käsittelemme ympäristöhaittoja oikealla tavalla - on ympäristön ylikulutusta käsiteltävä kumulatiivisesti (aikahahlona noin 100 vuotta - huomioiden viipymät esimerkiksi ilmakehässä) ja per capita periaatteella - se on se oikeudenmukaisin tapa.
Miksi vain lännessä olisi oikeus henkilökohtaisen kulutuksen kasvattamiseen ja tämäkin viimeiseltä 100 vuodelta --- !
Kiina voi tehdä yllättävät toimenpiteet, kun ihmisetkin havaitsevat ympäristön kirkastumisen ja näin elämänarvoihin tullee voimallisemmin yhteys meitä elättävään luontoon ja ympäristöön. Onko huomattu metsän vastaavan kuten sinne huudetaan?
Muistamme 1400-luvun alkutaipaleelta, kun Kiina oli viimeeksi "maailman suurin" - keisari Zhu Di' n aikana. Tuolloin Kiina palasi maailmalta ja laittoi "oven kiinni"! Oli eletty yli varojen ... Virkamiehistö (mandariinit) hävittivät paljolti Zhu Di' n aikaiset arkistot - ettei muisteltu aikoja edellisiä. e
1 - Kiina on tänään maailman suurin talous - jo vuodesta 2015 - IMF-tilastojen mukaan bkt/PPP-korjattuna*. Kiinalla on maailman suurin "kassa" - yli 3 000 mrd USD, josta tosin US-liittovaltion joukkovelkapaperit lohkaisevat kolmasosan.
Kiinan eräs etu näissä talouden erikoistilanteissa on sen maailman suurin sisämarkkinapotentiaali ja Kiinan Keskushallinnon suvereeni päätöskyky ohjailla kansantaloutta sekä velattomuus ulkomaille.
Kiina voi helposti käynnistää valtavia yhteiskuntainvestointeja - kuten jatkaa ultranopeiden junien rataverkostoa - yhä laajemmalle. Kiinassa työ on ensiarvoisessa asemassa - ikäänkuin valtion erityisessä suojeluksessa.
Kiina vaurastui juuri vaihtokelpoisen valuutan osalta (toistaiseksi US-dollari on se maailmanvaluutta, jolla operoidaan - kunnes ...** ), tehden itsestäään maailman suurimman vientivaltion - ollen myös maailman suurin liukuhihna ja osakokonaisuustoimittaja ja yhä useammin kokonaisten järjestelmien viejä.
Monilla bulkkialueilla Kiinalla on yli 70 prosentin maailmanmarkkinaosuus - vaatteet ja leikkikalut - aurinkokennot ja mobiliteetti - esimerkkeinä. Nyt nuo osuudet rapisevat ---
Nyt kun karanteenien osalta liukuhihna on hidastettu, jopa pysäytetty - on olemassa vastarekyyli, kun Koronavirus saadaan "mattoon" - nyt painiterminä se on "sillassa" - Kiinan osalta, tosin on ilmennyt selvityksiä, että Korona olisi muuntumassa - mutta tapahtuuko se Kiinassa vai Euroopassa - jää vielä nähtäväksi. >
2 - Kaukoidän maissa isovanhemmat ovat osa ydinperhettä; mummit ja ukit antavat runsaasti arvokasta ja hillittyä elämänkokemusta lasten lapsilleen; he ovat osa kasvatusmetodia. Meillä huonoimmillaan elää suuret joukot vanhuksia omassa yksinäisyydessään rappukäytävien ovien takana tuntematta vierusnaapureitaan.
Osa vanhuksistamme kuolee yksinkertaisesti yksinolon ikävään, vaikka henkistä vireyttä voisi olla muille jaettavaksi, eivätkä he vaadi paljon. Yhteisvastuu tulisi ulottaa myös väestöpyramidimme yläosaan. Hyöty olisi kaikinpuolinen. Kyllä eläkeläisemme osaavat valita osansa, kunhan heidät otetaan täysillä mukaan yhteiskunnan rakenteisiin. Nuorimmat heistä "harrastetyöhön" esim. etätyöskentelynä, osa virikkeellisiin kotiseutuharrasteisiin, osa luontoihmisiksi nauttimaan luonnon antimista.
Kaikkiin ylläoleviin ryhmiin valtiovalta voisi rakentaa omat verotukselliset helpotukset. Osa näivettyneistä kunnistamme saisi "elämänpotkua" heistä; he kuluttavat samalla tavalla kuin aktiivinen veronmaksaja.
Kansakunta on kuin historiansa; kokemus ja maltti on kasvanut muutoksien vuosina ja uudet polvet saavat tulevaisuuteensa oppia kallista perinteen kehdosta luovimaan karikoita, joiden kartta on kokemuksien mielissä. Tasapainoinen yhteiskunta sulattaa kaikkien ikäkerroksien antamat hyödyt rakenteelliseen harmoniaan. e
[2005] Kollektiivisissa maissa isovanhemmilla on merkittävä rooli lastenlapsien hoivaajina ja myös taloudellisen turvan takaamisessa. Länsimaissa eläkeläiset toteuttavat enemmän omia mielihalujaan keskimäärin ansaitun veromaksukauden jälkeen. Tulevaan työvoimapulaan osasta eläkeläisistä voisi olla suuri apu. Eläkeläistemme perintö voisi olla muutakin kuin se kaupunkiasunto ja mökki lammen rannalla. On muotia ihmetellä suurien ikäluokkien eläkkeelle lähtöä
Tämän joukon mukana poistuu mahtava määrä laajaa kokemusta. Tämä ikäluokka on kokenut monet yhteiskunnan muutokset ja osaa elää muutoksien maailmassa, vrt. maaltapako kaupunkeihin. Nyt he lähtevät sankoin joukoin takaisin kotikonnuille. Heidän mukanaan menee myös arvokasta työvoimaa, ja osa heistä voisikin tehdä etätyötä esimerkiksi asiakaspalvelutehtävissä.
Voimmeko kuvitella parempaa ja huolehtivampaa puhelinneuvontaa kuin heiltä, jotka ovat tottuneet vastuuntuntoiseen työhön. Yhden halukkaan työtehtävät päivässä ei tarvitsisi olla kuin 3-4 tuntia, vaikkapa 3 päivänä viikossa. On paljon muitakin etätehtäviä, joita nämä useat myös atk:ta taitavat ihmiset voisivat tehdä. Nykyiset esim. teleoperaattoriemme monotoniset automaatit ja jonotus pimpelipom musiikit saisivat vihdoin lopun.
Suomea uhkaa paljon puhuttu työvoimapula!
Kaupungit pullistelevat ihmisistä, joita pitää paikoillaan vain työn sijainti. Helpotusta saadaan paluumuutosta ja työn organisoinnista. Halukkaille eläkeläisille pitäisi voida järjestää vapaaehtoista puuhaa, koska monilla heistä on tarmoa riittämiin; ikään kuin "harrastusmuodossa" aktiivisen osallistumisen ja ansaittujen eläkeläispäivien lomassa. >
1 - 2
Onko ihminen ihmiselle susi? Ei, sillä pahin kaikista on nelisormimangusti
[2005 - 2013] Lauantaina [1 YLE:n TV1 lähetti merkittävän luonto-ohjelman kiinnostuneille ja riittävän uteliaille katsojilleen. Kiehtova Maailma dokumentissa oranki kopautti kätensä jatkeella, kivellä, pähkinän kuoren kappaleiksi saadakseen herkullisen sisuksen tyydyttämään ateriallisia mielihalujaan. Samassa kivi napsahti myös naapuriorangin otsaan aiheuttaen melkoisen kalabaliikin kahden orangin välille.
Ihminen on pitänyt itseään ainutlaatuisena ilmiönä maapallon biosfäärissä
Esitetty dokumentti haki vastausta ihmiskunnan kehitykseen ja tulevaisuuteemme. Ohjelmassa oli havaittavissa, toki ihmisen pohtimana, yhtäläisyyksiä simpanssien nykyisyydestä meidän menneisyyteen sekä enemmän tai vähemmän alitajuntaisiin tapoihimme vielä tänä päivänäkin.
[1 Lauantain Yle - Kiehtovassa maailmassa nähty ihmisapinan kivellä napautus toista lajikumppania otsaan jäi tavoitteeltaan arvoitukseksi. Oliko otsaan kopautus vahinko vai tarkoitus? Kehittyikö tästä kuuluisa kaikkien sotien jälkeinen toisinto: ”Ei enää koskaan!”?
Näinkö on, että ihmiskunta vaatii aina aika-ajoin sotansa, joita nytkin käydään jatkuvasti jossain päin maailmaa. Herää kysymys keiden toimesta? Laskemmekö näin ylipaineistettua mielenhallitsemattomuutta sillä helpoimmalla tavalla - väkivallalla, koska voittajan ei tarvitse selitellä, ja aina sille on löytynyt puolustajansa. e
1 - 1
Onko ihminen ihmiselle susi? Ei, sillä pahin kaikista on nelisormimangusti
– sanoimmepa miten monta kertaa tahansa ”ei enää koskaan!” --- Taistelu elintilasta, reviiristä on ensimmäinen evoluution oppitunti ja se istutettiin geenistöömme jo satoja miljoonia vuosia sitten.
On täysin turhaa luulotella täyttä rauhan tilaa – se on mahdoton ohjelmointikoodi sellaisessa käyttöjärjestelmässä missä me ”astelemme” kohti tappamista, sillä se on eräs osio keinovalikoimasta, millä vähennetään lajistoja – esimerkiksi ihmiskuntaa. Viimeinen suuri ihmisiä rujosti tuhoava massasota oli Saksan ja Neuvostoliiton välillä – vastaavaa ei ole koskaan ennen ollut.
Luomakunta on jatkuvassa taisteluvalmiudessa – muun eläinkunnan hallitessa myöskin armon annon. Ihmiskunnan armon anto on nuori ilmiö, joka hakee vielä linjaansa. Ihmisen tappamisen keinoja ei ole vielä mikään muu eliölaji hallinnut. Nytkin elämme suursodan varjossa – kun suuret uskonnot asemoituvat linjoillensa vastaanottamaan ja antamaan iskut.
Täydeltä sodalta pelastaa vain selkeä maapallon ulkoa tuleva uhka – tai maailmanlaajuinen ekokatastrofi, jossa koko ihmiskunnan elinkyky asettuu täysin kyseenalaiseksi. Liittoutuma kaikkien kesken vaatii ulkoisen uhan – sellaisen uhan, joka koskettaa yhtäläisesti kaikkia ja uhkaa kaikkien henkeä; lopullisesti. >
3 - 2
Koronavirus romahdutti Kiinan viennin alkuvuonna: Laskua lähes viidennes
Nyt mietitään miten kaikin eri tavoin voidaan rikastua - onko vain maallisuus, siis materiaalisuus vai mitä olisikaan henkinen tai muu sellainen rikastuminen.
Nyt edessä voi olla totaalinen vähäntäminen (kulutusvähenemä - kasvuhokeman sijasta) - tai siihen on ainakin oiva mahdollisuus - vähintäänkin testausmielessä!
Nyt tiedetään, että Kiina on absoluuttisesti viime vuosien suurin ympäristömuuttaja
Tosin, jos käsittelemme ympäristöhaittoja oikealla tavalla - on ympäristön ylikulutusta käsiteltävä kumulatiivisesti (aikahahlona noin 100 vuotta - huomioiden viipymät esimerkiksi ilmakehässä) ja per capita periaatteella - se on se oikeudenmukaisin tapa.
Miksi vain lännessä olisi oikeus henkilökohtaisen kulutuksen kasvattamiseen ja tämäkin viimeiseltä 100 vuodelta --- !
Kiina voi tehdä yllättävät toimenpiteet, kun ihmisetkin havaitsevat ympäristön kirkastumisen ja näin elämänarvoihin tullee voimallisemmin yhteys meitä elättävään luontoon ja ympäristöön. Onko huomattu metsän vastaavan kuten sinne huudetaan?
Muistamme 1400-luvun alkutaipaleelta, kun Kiina oli viimeeksi "maailman suurin" - keisari Zhu Di' n aikana. Tuolloin Kiina palasi maailmalta ja laittoi "oven kiinni"! Oli eletty yli varojen ... Virkamiehistö (mandariinit) hävittivät paljolti Zhu Di' n aikaiset arkistot - ettei muisteltu aikoja edellisiä. e
3 - 1
Koronavirus romahdutti Kiinan viennin alkuvuonna: Laskua lähes viidennes
Kiinan eräs etu näissä talouden erikoistilanteissa on sen maailman suurin sisämarkkinapotentiaali ja Kiinan Keskushallinnon suvereeni päätöskyky ohjailla kansantaloutta sekä velattomuus ulkomaille.
Kiina voi helposti käynnistää valtavia yhteiskuntainvestointeja - kuten jatkaa ultranopeiden junien rataverkostoa - yhä laajemmalle. Kiinassa työ on ensiarvoisessa asemassa - ikäänkuin valtion erityisessä suojeluksessa.
Kiina vaurastui juuri vaihtokelpoisen valuutan osalta (toistaiseksi US-dollari on se maailmanvaluutta, jolla operoidaan - kunnes ...** ), tehden itsestäään maailman suurimman vientivaltion - ollen myös maailman suurin liukuhihna ja osakokonaisuustoimittaja ja yhä useammin kokonaisten järjestelmien viejä.
Monilla bulkkialueilla Kiinalla on yli 70 prosentin maailmanmarkkinaosuus - vaatteet ja leikkikalut - aurinkokennot ja mobiliteetti - esimerkkeinä. Nyt nuo osuudet rapisevat ---
Nyt kun karanteenien osalta liukuhihna on hidastettu, jopa pysäytetty - on olemassa vastarekyyli, kun Koronavirus saadaan "mattoon" - nyt painiterminä se on "sillassa" - Kiinan osalta, tosin on ilmennyt selvityksiä, että Korona olisi muuntumassa - mutta tapahtuuko se Kiinassa vai Euroopassa - jää vielä nähtäväksi. >
5 - 2
Eläkeläiset tarttuisivat mielellään työhön
Osa vanhuksistamme kuolee yksinkertaisesti yksinolon ikävään, vaikka henkistä vireyttä voisi olla muille jaettavaksi, eivätkä he vaadi paljon. Yhteisvastuu tulisi ulottaa myös väestöpyramidimme yläosaan. Hyöty olisi kaikinpuolinen. Kyllä eläkeläisemme osaavat valita osansa, kunhan heidät otetaan täysillä mukaan yhteiskunnan rakenteisiin. Nuorimmat heistä "harrastetyöhön" esim. etätyöskentelynä, osa virikkeellisiin kotiseutuharrasteisiin, osa luontoihmisiksi nauttimaan luonnon antimista.
Kaikkiin ylläoleviin ryhmiin valtiovalta voisi rakentaa omat verotukselliset helpotukset. Osa näivettyneistä kunnistamme saisi "elämänpotkua" heistä; he kuluttavat samalla tavalla kuin aktiivinen veronmaksaja.
Kansakunta on kuin historiansa; kokemus ja maltti on kasvanut muutoksien vuosina ja uudet polvet saavat tulevaisuuteensa oppia kallista perinteen kehdosta luovimaan karikoita, joiden kartta on kokemuksien mielissä. Tasapainoinen yhteiskunta sulattaa kaikkien ikäkerroksien antamat hyödyt rakenteelliseen harmoniaan. e
5 - 1
Eläkeläiset tarttuisivat mielellään työhön
[2005] Kollektiivisissa maissa isovanhemmilla on merkittävä rooli lastenlapsien hoivaajina ja myös taloudellisen turvan takaamisessa. Länsimaissa eläkeläiset toteuttavat enemmän omia mielihalujaan keskimäärin ansaitun veromaksukauden jälkeen. Tulevaan työvoimapulaan osasta eläkeläisistä voisi olla suuri apu. Eläkeläistemme perintö voisi olla muutakin kuin se kaupunkiasunto ja mökki lammen rannalla.
On muotia ihmetellä suurien ikäluokkien eläkkeelle lähtöä
Tämän joukon mukana poistuu mahtava määrä laajaa kokemusta. Tämä ikäluokka on kokenut monet yhteiskunnan muutokset ja osaa elää muutoksien maailmassa, vrt. maaltapako kaupunkeihin. Nyt he lähtevät sankoin joukoin takaisin kotikonnuille. Heidän mukanaan menee myös arvokasta työvoimaa, ja osa heistä voisikin tehdä etätyötä esimerkiksi asiakaspalvelutehtävissä.
Voimmeko kuvitella parempaa ja huolehtivampaa puhelinneuvontaa kuin heiltä, jotka ovat tottuneet vastuuntuntoiseen työhön. Yhden halukkaan työtehtävät päivässä ei tarvitsisi olla kuin 3-4 tuntia, vaikkapa 3 päivänä viikossa. On paljon muitakin etätehtäviä, joita nämä useat myös atk:ta taitavat ihmiset voisivat tehdä. Nykyiset esim. teleoperaattoriemme monotoniset automaatit ja jonotus pimpelipom musiikit saisivat vihdoin lopun.
Suomea uhkaa paljon puhuttu työvoimapula!
Kaupungit pullistelevat ihmisistä, joita pitää paikoillaan vain työn sijainti. Helpotusta saadaan paluumuutosta ja työn organisoinnista. Halukkaille eläkeläisille pitäisi voida järjestää vapaaehtoista puuhaa, koska monilla heistä on tarmoa riittämiin; ikään kuin "harrastusmuodossa" aktiivisen osallistumisen ja ansaittujen eläkeläispäivien lomassa. >