sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 14032020 - X


      14032020

...
  • 1

  • Presidentti Donald Trumpin määräämä lentokieltokin oli lähinnä siirto vaalikamppailussa

    Ilkka Luoma 
    Saattaa olla mediasopuloitunut ylilyönti? Eihän US-presidentti ole mikään tavanomainen presidentti - Donald on diilintekijä tosi-teevee -kulttuurista, joka haluaa yllättää - kuten kuiskauksella Kiinan presidentti Xi Jinpingin korvaan: "Aloitin juuri ohjushyökkäyksen Syyriaan" - oli menossa juuri jälkiruoka-ajoitus Trumpin Golf-ranchilla Floridassa.

    Nyt Trump julisti loogisesti rajat kiinni Schengen-Euroopasta - pl. Englanti ja Irlanti ... ehkä sieltä on niin paljon näiden jälkeläisiä äänestämään tulevissa US-presidentinvaaleissa.

    Trump heräsi Koronaan, kun joku hänen terävimmistä neuvonantajistaan (vävypoika Jared Kushner tai jopa oma tytär) hoksasi sanoa, että nyt täytyy tehdä jotain. Trumpille palikoitiin sanaton viesti EU' lle - olkaa kiltisti ja liittykää rintamaamme Kiinaa ja Venäjää vastaan. Mikäli Trumpin rajat kiinni - muuri - onnistuu ja Korona ainakin osin torppautuu - avautunee tie toiselle kaudelle?

    On suomalaismediainhimillistä, että reagoimme näin - mehän saatoimme närkästyä, kun US ei luetteloinut Suomea Englannin kylkeen. Oli ehkä mielialatappio, kun Trump hylkäsi kaukaisen Suomen, olimmeko heittopussi? Ehkä Trump muisti, että juuri hän joutui Helsingissä altavastaajaksi, kun Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kohtasivat - meidän presidentti Sauli Niinistön tarjotessa hyviä palveluksiaan.

    Trump ei ole paniikissa, sillä diilimies on aina varautunut, vaikka ei olisi edes ymmärtämässä tapahtumasarjaa. Nyt hän teki kuitenkin keskilännen punaniskoja kohtaan positiivisen tempun - sillä saattaahan se vähentää tuontia EU-Euroopasta, ja näin tekee tilaa omalle tuotannolle - eli työlle.

    Jos Trump saa sotilaansa pois Afganistanista, Irakista ja Syyriasta - varmentuu tuo tie toiselle kaudelle. Ja erityisesti, jos Trump yhdistää kongressin FED-rahoitetulla pelastuspaketilla - jakaakseen rahaa "kansallisen turvallisuuden nimissä" tuottamaan amerikkalaisille sitä niin mieluisaa kuluttamista - onhan US maailman suurin per capita kumuloituneen ympäristöjäljen jättäjä!
  • 2

  • Kolme isoa kysymystä: Voiko Kiina oikeasti jo huokaista helpotuksesta, kuinka yleinen covid-19-taudista Suomessa tulee, kannattaako koulut sulkea?

    Ilkka Luoma 
    "Kuinka Kiina väänsi Koronan siltaan, mutta ei vielä mattoon!"

    Kiina alun haparoinnistaan huolimatta sai Koronan painitermillä "siltaan" yllättävän nopeasti - huomioiden Kiinan valtava väestö - kaikki 1398 miljoonaa, joista meille suomalaisille riittää 250 kiinalaista - jokaiselle, siis jokaiselle.

    Onkin selvää, että tuollaista kiinalaisyhteiskuntaa ei ohjasteta meidän yhteiskuntamallein, joita me tosin väsyksiin ja sekaannuksiin saakka tyrkytämme muille - olettaen, että tämä lännenmiehen yhteiskuntamalli on se ainoa oikea!

    Ennen Koronaa oli vallalla - mediankin iskostamana - lännen ja idän välinen informaatiosota

    Meiltä jotenkin löydetään kaikki se vahingollisuus ja paha, mikä jäytää ihmiskuntaa - juuri idästä, meidän täältä itse ollen katsomatta muun muassa Yhdysvaltojen jatkuvaan sotimiseen - muiden mailla, usein jopa vain omin itsekkäin tavoittein - myös osin ilman minkäänlaista kansainvälisen yhteisön - YK' n mandaattia.

    Kiina oli kokenut SARS-epidemian jo aiemmin, ja se saattoi tuoda kokemusvoimaa tämän Koronan taltuttamiseen - tosin ei ole nyt oikea hetki Kiinankaan osalta julistaa voittoa Koronasta. Silta ei ole matossa -edelleen painitermein.

    1960-luvun lopulla riehui hongkongilainen [1] ja noin 10 vuotta aiemmin aasialainen - noiden uhrimärät olivat miljoonissa. Kiinalaisilla on siis kokemusta viruksien maailmasta. Niin meille eurooppalaisillakin - Espanjan tauti tappoi kymmeniä miljoonia ja Keski-ajalla Mustasurma jopa puolet eurooppalaisista.

    Kiina on systemaattisen tehokas kriisin hetkellä - se osaa käskyttää, ja osaa jättää turhat komiteamietinnöt vähemmälle. Hyvin suunniteltu on usein puoliksi tehty, mutta kurkikin voi kuolla, ennen kuin suo sulaa.

    Niin tai näin, muta Kiina mittasi 14 miljoonalla otsalämpömittarilla "kaikki kansalaisensa". Kiina osaa käskyttää, kun on sen hetki. Tosin meillä löydettiin tuostakin moitittavaa, ja nyt vaaditaan Euroopassa noita samoja "kiinalaistoimia"!                                                                                       [EXTRA ~ https://www.ebm-guidelines.com/xmedia/duo/duo95933.pdf - ]
  • 3

  • Trumpin raja meihin ja muihin jätti suomalaiset väärälle puolelle

    Ilkka Luoma 
    1 - US-presidentti Donald Trumpin oivallus "koko Euroopan laittamisesta lentotulokieltoon" oli sivulauseineen hänen neuvonantajiltaan täysosuma!

    USA' ssa hoksattiin, että EU on yhtenäinen, ja Schengen -ihmisten vapaana kulkuna se tuottaa paljon enemmän hallitsemattomia mahdollisuuksia Koronan rantautumiseen Yhdysvaltoihin.

    "Paljon mahdollisuus viruksina piti estää ja samalla jättää henkireikä" - juuri Englantiin, koska se ei enää ole EU' n osa, vaan itsellinen Englanti, jonka asukasmäärä 65 miljoonana on paljon vähemmän kuin jäljelle jääneen EU-Schengenin noin 440 miljoonaa. Kyseessä oli arkinen hallintakysymys USA' sta. Oikea ratkaisu, vaikka tuottikin "hengenahdistusta" ja mielipahaa heitteille jätetystä EU' sta.

    Se, että EU' ssa harmistuttiin ja loukkaannuttiin - oli inhimillinen teko ja tapahtuma

    Olemme riippuvaistaneet EU' n Yhdysvaltoihin ja sen ydinaseiden suojaan, ymmärtämättä, että juuri nuo Euroopassa olevat US-ydinaseet ovat suuri uhka.

    Olemme asemoituneet koko Eurooppana maantieteelliseen alueeseen, josta Venäjä on sen elimellinen osuus - myös turvallisuudessa ja keskinäisyydessä. Emme voi enää asetella Euroopassa Euroopan sisäistä vastakkainasettelua - täällä maanosamme sisällä! > [2]
  • 4

  • Avaran luonnon uusi Australia-sarja on upeaa – ja apeaa – katsottavaa

    Ilkka Luoma 
    Koko biosfäärillinen luonto- ja ympäristökokonaisuus on meille paljolti tuntemattoman evoluution ohjauksessa - hetkinä nyt, tai emme oikeastaan tiedä edes evoluution päämääriä (?) - muuta kuin sen, että se hakee nyt-hetkinä sopeumaa parhaalla tavalla lisääntyä. Näin evoluutio pitää itseään hengissä - ollen ihmiskunnan aikakäsitteellä kuolematon. Sääteleekö nyt evoluution eräin osin ihmisen lisääntymistä?

    Ihminen on osa biosfäärillistä luontoa, muodostaen suhteellisen biomassansa mukaisen elämän monimuotoisuuden lokeron tässä vuorovaikutusten ihmeellisessä maailmassa. Evoluutio loi paljouden - lajeina, jolla se takasi oman kuolemattomuutensa ja kyvyn vaikuttaa kokonaisuuteen. Tämä on arvaus, sillä tuota todellisuutta ei ihmiskunta tunne.

    Sen me sen sijaan tunnemme, että jälkemme tässä yhteisessä biomassallisessa biosfäärissä on suhteeton, osuuteemme nähden. Arkisesti sanottuna - me syömme muiden riisikupeilta ja sotkemme toisten puutarhapalstoja. Ikävää, mutta totta.

    Olemme ylittäneet sopeumakaavan, jonka evoluutio loi tässä satojen miljoonien biokasvuvuosien aikana. Me ihmiset onnistuimme sotkemaan herkän luontotasapainon oman itsekkään kasvuhokemamme ja näyttö- ja vertailutalousylitsepursuavuuden myötä!

    Meidän osuus kaikkea biologista elättävyyttä tarjoavasta elämän monimuotoisuudesta on tasan se osuus, mikä meillä on oikeutettuna asemana biomassamme määränä. Tämä tarkoittaa sitä, että edessämme on vähentäminen sellaiseen kokoon, joka vastaa meidän bio-osuuttamme eloperäisenä kierossa olevana massana.

    Luontofilmit huutavat jo hätäänsä. Filmaajat ovat katsoneet totuutta silmiin. Biodiversiteetti on romahtamassa tai sitten sellaiset eliölajit lisääntymässä, joiden ei katsota olevan luontaista jatkoa evoluution tuotekehityskartalla.

    Herää kysymys, missä kaikki biologinen on osa biosfääriä, ja siis evoluution vallassa - myös ne lajit jotka ottavat ylivertaisasemaa, kuten me ihmiset, jotka ylitimme kaikki luontaiset kestokyvyt - viimeisen 200 vuoden aikana!
  • 5

  • Mihin katosi ammattiylpeys perustyötä kohtaan?

    Ilkka Luoma 
    Kirvesmies

    [2013] Kädentaidot ovat nousemassa arvoonsa. Ennen oli maisterit, virkamiehet, oikeusoppineet ja kynänpyörittäjät kunniassa ja kateuden pistoksissa – oli valkoinen paita ja kravatti. Naisilla jakut, nutturat ja lukulasit. Nyt arvostetaan taitoa, jossa tehdään jotain konkreettista – osataan korjata, nikkaroida ja ollaan samalla miehen näköisiä, jos uroksesta on kysymys …

    Tänään YLE Aamu-TV:ssä oli esillä kirvesmies, joka osasi käyttää akkuporakonetta, nitojaa ja muita vempeleitä, joilla valmistui maustehylly. Aamussa olleet juontajat (kaksi naista) olivat silminnähden innostuneita miehestä, joka osasi muutakin kuin puhua – broilerpoliitikkojemme ainut ”hyve”.

    Maailmassa me olemme tottuneet saamaan kaiken valmiina

    Valmistusketjut ovat jo niin täydelliset, ettei kohta ruoan purentaakaan tarvita, vaan ravinto imeytyy suoraan suolistoon – jopa lihottamatta. Ennen kaikki tehtiin itse, tarvekalut, käyttöesineet sekä muut elämälle välttämättömät kalut ja vermeet

    Nyt hankitaan kaikkea sellaista, jota ei itse asiassa välttämättä tarvittaisi

    … markkinamiehet ovat jo pidempään osanneet luoda tarpeet; ja tarvetta osata itse, ei enää tarvita. Siksipä mies, joka osasi jotain konkreetista, herätti ihastusta kauniimmassa sukupuolessa. Vaistoavatkohan naisemme jotain sellaista, mitä me miehet emme oivalla, kun olemme niin kiinni näyttö- ja vertailutaloudessa?

    Naiset saattavat alitajunnassaan synnyttävinä olioina vaistota, että maailma muuttuu ja kädentaito herää uudelleen eloon – ei tule liukuhihnoilta rompetta ja roinaa ja ruokakin pitää itse kasvattaa. Nämä ominaisuudet uinuvat useimmissa meissä - osalla vielä ollen jäänteenä taitoa tehdä jotain sellaista, joka elonkorjuun mahdollistaa!

    Naiset ovat aina tehneet valinnat

    … kuka saa oikeuden siittää lapsia ja kenelle. Nyt tarkkaavaisuus on herännyt jo tutkailemaan osaamista, todellista elämän osaamista. Naaraat luomakunnassa ovat aina vertailleet uroksia ja valinneet osaavimmat, vahvimmat ja kykenevimmät. >
    [2]
  • 6

  • Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi tarvitaan selkeää johtajuutta

    Ilkka Luoma 
    Otsikkoon nähden yksilöitynyttä johtajuutta tarvitaan aina, kun on kriisi. Olemme mahdollisen kriisin portilla, ja onkin hyväksi, jos jo nyt olisi havaittavissa, että systemaattiselle toiminnalle on johtaja - jo valmiina, johon luotetaan.

    Elämme nyt operaatio alkuvaiheessa, jolla pitää olla komentokeskus - Talvisodassa se oli Mikkelissä

    Tänään on tullut täyteen 80 vuotta siitä, kun Talvisota päättyi* - tuolloin koko tuon 105 päivää kestäneessä puolustustaistelussa Suomella ja suomalaisilla oli toden ja suurkriisin hetkellä johtaja, johon luotettiin. Meillä oli tuolloin marsalkka C.G.E. Mannerheim ja häneen Suomen kansan luottamus oli raudan luja.

    Luotto nyt on epävarmaa, sillä "kukaan ei tiedä" tarkasti mitä huomenna tai ylihuomenna tapahtuu. Virus on arvaamaton, emme tunne sen menetelmiä, emme sen "päämääriä", emme edes sen toiminnallista kellotaajuutta, joka määrittää esimerkiksi viruksen sopeutumiset eli muuntumisprosessit.

    Nyt on todettava, että nykyinen pääministerimme - Sanna Marin hoitaa tehtäväänsä ainakin toistaiseksi ansiokkaasti - taiteillen varman ja epävarman välimaastossa. Sannan rauhallisuus on esimerkillistä, samoin hänen selkokielisyys. Olemme nähneet myös jo ripauksen Marinin kyvystä olla tiukka, sanallisesti terävä kuin karisman ensiväreitä esittäneenä. > [2]
  • 7

  • Talvisotaa voidaan muistaa rauhan oloissa

    Ilkka Luoma 
    Talvisota oli suomalaisuuden yhtenäistänyt sota

    Sodalla oli konkreettinen aloittaja - vastustaja, hyökkääjä - kuuluisin Mainilan laukauksin. Se selvä. Neuvostoliiton Josif Stalinin Puna-armeija kävi lopulta neuvotteluihin tuskastuneena pienempänsä kimppuun.

    Talvisota olisi voitu siirtää, jopa välttää -kertoo uusin kirjoitettu dokumentaatio - asiaperustein (evp. ev - prof Pekka Visuri uusimmassa kirjassaan). Meillä tunnetaan väestömme osalta kovin vähän Talvisodan aattoa, siis niitä neuvotteluja, joita käytiin "aluevaihtojen nimissä" - olisimme luovuttaneet "hehtaarin ja vastineeksi saaneet kaksi" -idealla.

    Sellaiset historian tärkeät ja teoiltaan merkittävät herrat kuin C.G.E. Mannerheim, J.K.Paasikivi ja Rudolf Walden suosittivat painokkaasti syksyn 1939 hallitustamme käymään asialoppuun saakka Stalinin kanssa nuo aluevaihtoneuvottelut - Stalin olisi Mannerheimin vihjeen pohjalta jopa voinut luopua Hangon vaateestaan. Näitä kolmea herraa ei kuunneltu - ja loppu onkin historiaa, joka maksoi meille paljon - hyvin paljon.

    Talvisota oli yhteishengen, johtajuuden ja kotien puolustamisen sankarillinen voitto

    Juoksuhaudoissa seisoivat niin virkakaupunkilainen kuin maajussi, vierekkäin - oltiin veljiä, mutta erityisesti naapuria siinä vieressä puolustettiin - koettiin yhteishenkeä, velvollisuutta ja vastuuta - oli kyseessä se kuuluisa tosi. Tuolloiset "virukset", Puna-armeijan luodit, pommit ja räjähteet silpoivat tappaen tovereitamme ja liki kaikki tuotiin omiin kotimaan multiin - kunniakysymykseen vastattiin loppuun saakka. > [2]
  • 8

  • EU-jäsenyys on luonut turvaa maataloudelle

    Ilkka Luoma 
    Me Suomessa maksamme liian vähän ravinnostamme

    2 - Maksamamme hinta ei vastaa arvoa, mitä ravinto edustaa - välttämättömyytenä. Ilman ruokaa on ikävä olla - tosin kovin vähän aikaa.Olemme kehittäneet maatalouden tukijärjestelmät, jotta ruoka olisi halpaa kaupunkilaiselle. Maksamastamme hinnasta jalostus ja kauppa ottavat leijonan osan. Maajussille jää muruset leivästä.

    Olisi kiintoisaa tietää mitäen paljon ravintoketju työllistää - kaikkinensa!

    Samoin olisi kiintoisaa laskea miten täysluomu lisäsi työtä tekevien käsien määrää ja aikaansaisiko se paluumuuttoa maalle - luontoon, jonne kantasuomalainen usein mökkiläisenä mieleltään hamuaa. Olisiko täysluomu eräs keino tuottaa työtä käsillemme?

    Kaupungistuminen on nyt in

    Tosin Ranskan Pariisista kuuluu kummia - aitokaupunkilaiset ovat pioneereina aloittaneet maallemuuton - "vaatimattomiinkin" oloihin, mutta suurempaan omavaraisuuteen ja stressittömyyteen - kun kiire helpottaa.

    Ehkä keinoälyautomaatio mobiliteetteineen mahdollistaa ihmisten paluun juurille, jolloin jokainen muuttaja saavuttaa omavaraisuutta - mikä on viisasta vaikkapa, jos pandemia iskee. Liika asumisen pakkautuminen tuottaa herkkyyttä levittää viruksia, kuten on nyt nähty.

    EU globalisoi maatalouden -

    ... toisilla on tuottavammat pellot, ja se loi riippuvuutta, mikä on aika kriisissä kohtalokasta. Moni vielä muistaa, kun talvella 1942 suomalaiset olivat täysin riippuvaisia Saksan kolmannen valtakunnan viljätoimituksista!

    Ilmastonmuutoksessa Suomi on tulevaisuuden mittava ravinnontuottaja - yhdessä Venäjän kanssa*. Jää nähtäväksi miten ja keiden toimesta Karjalan laulumaiden pellot vielä viljellään ;-)

    "Kyllä maalla on mukavaa" -lauletaan! e > [1]
  • 9

  • Puhkaiseeko koronavirus velkakuplan?

    Ilkka Luoma 
    Yhtälö, jossa kohtaavat parametreina: Lisääntyvä ihmiskunnan kulutus (kasvuhokema), niukkeneva bioympäristö (maapallollisen ylikulutuspäivän ryömiminen lähemmäksi vuoden alkua), lisättävä katteeton ja kasvubiologian ylittävä ostovoiman lisäys (helikopteriraha ja lisävelan anto ihmisjohteiseen kulutukseen) kuin elämämme ainoana mahdollistava biologia, biodiversiteetin vähentymänä - tuottavat yhdessä lopputuloksen, joka saattaa kaataa nykyisen kaltaisen ihmiselämän kulutteisuuden - vähentymisen tielle.

    Esimerkiksi US-liittovaltion velka on maailman suurin. FED kykenee painamaan katteetonta velkarahaa mielin määrin - niin kauan kuin luottamus US-dollariin toimii - maailmalta. US' n ulkomaankauppa on vahvasti alijäämäinen ja tältäkin osin velka kasvaa. Maksetaanko tuota velkaa koskaan nollille? Ei makseta, vaan valtiot - meillä Suomessakin - ylläpidetään velkaa, eikä ole tarkoituskaan sitä nollata.

    Lopulta ihmisen elo perustuu luontoon, ympäristöön ja biologiseen kasvuun tuottamaan ravintoa. Tuo ravinnon saanto on ollut erityisesti kehittyneisiin valtioihin ylenpalttista - suurimman osan ihmiskunnasta kärvistellessä niukkuudessa. Talouden ja kulutuksen epätasapaino jäytää ihmiskuntaa, eikä tue kaunista poliittista hokemaa tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta.

    Velka tulisi aina maksaa. Rahallista velkaa ei makseta markkinatalousihanteina koskaan nollille. Mutta, meitä odottaa sen velan maksu, jonka olemme tuottaneet juuri lännestä ylitsepursuavalla kulutuksellamme - meitä elättävää biologista ympäristöä riistäen ja köyhdyttäen varantona, jonka tulisi toimia joka vuosi - vuodesta toiseen.

    Syömme jo huomista. On aivan selvää, että velan ollessa pois seuraavilta sukupolvilta - on romahdus edessä. Tuon romahduksen estomentaliteetti pitää käynnistyä nyt, ei enää huomenna. Meidän seuraavat sukupolvet ovat ihmeissään, mitä heille jää, kun kuitenkin odotamme heiltäkin lisääntymistä. Jarrut ovat päällä - huolen ja itsekkyyden momenttina.

    Kulutushokemasta vähentämiseen!
  • 10

  • Brittiläistutkijat mallinsivat muuttuneita ekosysteemejä ja tulivat hälyttävään lopputulokseen: Amazonin sademetsä voi tuhoutua 49 vuoden sisällä

    Ilkka Luoma 
    Amazoniaa kutsutaan maailman keuhkoiksi - tuottaen paljon happea, jota ilman ihmismoottori ei toimi. Happi on kuin räjähdysaine, jonka evoluutio on kesyttänyt hitaaseen käyntiin - mahdollistaen kaltaisemme biologisen elämän.

    Amazonian lisäksi pallollamme on muitakin keuhkoja - Siperian ikimetsät, joiden toiminallinen kellotaajuus ja lajikirjon runsaus on hitaampi ja niukempi, mutta ollen massiivinen osa biologista massakeskittymää, jolla on aina oma tehtävänsä. Meillä Suomessakin on ihmismääriimme (biomassaamme) nähden oma merkittävä rooli - metsiemme ymmärtäjinä, jossa "metsä tulee osata nähdä puilta"!

    Tuota evoluution ohjastamaa biologista tehtäväkarttaa emme kaikin osin tunne, mutta sen me tiedämme, että ihmiskunnan osuus sen käyttötaloutena imettynä meita kaikkia elättävästä biosfääristä - on täysin suhteeton.

    Me syömme muiden lajien riisikupeilta ja sotkemme toisten puutarhapalstoja. Emme ole sopeutuneet meille evoluution tarkoittamaan biolokeroon, vaan olemme valloittaneet alueita, jotka eivät meille luontaisesti kuulu.

    Olemme saamassa nyt raivaajat keskuuteemme. Evoluutio ohjastaa samalla tavalla viruksia kuin meitä ihmisiäkin. Tässä en erittele enää riskiryhmiä - ne tiedetään jo tarkasti.

    Emme ole löytäneet "kattavia evoluution karttasuunnitelmia", miten se näkee kaikkinaisen sopeutumisen - kaikkien biosfäärillisten eliö- ja oliolajien osalta. Sen me jo oivallamme, että viruksetkin ovat evoluution ohjauksessa - sopeumina ja muuntumisina. Emme tunne Amazonian kokonaisvaltaista biokirjoa, vieläkin löydetään uusia lajeja.

    Amazonia on valtava monikirjo elämälle. Tuo monikirjo tuottaa uutta, sellaista uutta, joka ei aina meille aina aukena - ymmärryksenä. Sen me jo ymmärrämme, että sotkeutumisemme Amazonian monikirjoon - köyhdyttää sitä. Tuo köyhdytys on rukkasen heitto evoluution silmille ja voisimme olla varmoja, että evoluutiolla on tuohon rukkaseen vastatoimenpide - sen palauttaessa kokonaisvaltaista sopeumakirjoa elämän monimuotoisuuteen ...?
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti