tiistai 24. maaliskuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 22032020 - IX


      22032020


...
  • 1 - 1

  • Patisteliko presidentti hallitusta ottamaan valmiuslain käyttöön vai ei? HS kertoo, miten historiallinen prosessi eteni

    Ilkka Luoma 
    1 - Tehdäänkö nyt HS-tekstin käsittelyaihetta huomattavasti vakavammalla asialla poliittisten puolueiden valtapolitiikkaa - ajassa, jossa kerrankin niin hallitus- kuin oppositiopuolueet ovat samaa mieltä ydinasian eli Koronaviruksen suorista ja epäsuorista seurauksista.

    Hiukan kertausta: Kansalaisemme ja suomalaiset puolueetkin saivat mediauutisoituna tiedon Koronaviruksesta - alkaen Kiinasta.

    Kiinalaisten epäiltiin aikailleen pari ensimmäistä viikkoa (tässä tulisi muistaa, että 1398 miljoonan kansakuntaa ohjastetaan eri tavoin kuin 5,5 miljoonan valtiota), ja sen jälkeen Kiinan Keskushallinnon toimesta koneisto lähti riuskasti käyntiin.

    Tuo Kiinan liki totaalinen käyntiinlaitto sai länsimaissa ja Suomessakin, ellei nyt suoria tuomioita, niin ainakin moitteita - kovista ja määrätietoisista kansalaisvapauksia rajoittavista otteista - erityisesti lännettyneimmästä puolueesta - Kokoomuksesta.

    Presidentti Sauli Niinistö on aiempi Kokoomuksen kansanedustaja eduskunnassa - erityisesti vaaleista, joissa hän sai UUudenmaan vaalipiiristä uskomattomat yli 60 000 ääntä, sen ollen liki kaikkien aikojen ennätys. Tuolloin Sauli auttoi Kokoomuksen hallitukseen ja Kokoomuksen "puheenjohtajavalintansa" Jyrki Kataisen valtiovarainministeriksi.

    Presidentti on julistautunut jo aiemmin suomalaiseksi - lausunto amerikkalaiselle aviisille - The Newsweek - kysyttäessä Nato-asiasta. Niinistö on eri kannoilla kuin Kokoomus, joka veisi eräin sen edustajien myötä Suomen Natoon - ohittaen jopa kansanäänestyksen. Sauli taas haluaa järjestää aiheesta kansalaiskyselyn - tietäen, ettei yli puolet suomalaisista halua Natoon.

    Haluaako tässä ja nyt HS tehdä laatumediana valtapolitiikkaa ja heilutella hienostuneesti vahvaa ja määrätietoisen ratkaisukeskeistä politiikkaa tekevän PM Sanna Marinin työmentelmiä - epäilyinä epäröivyydestä?

    PM Sanna on erinomainen kuuntelija, ennen kuin tekee ratkaisevia päätöksiä. >
  • 2 - 2

  • Meillä on nyt yhteinen tehtävä: Suomen pelastaminen kriisistä

    Ilkka Luoma 
    2 - Alkuun: "Suomalaiset ovat hiukan hymyillen jäyhiä jurottajia, mutta toden edessä tulta ja terästä. Tuohon lauseeseen meille on historiallinen oikeus ja kohtuus kuin myös vaatimaton ylpeys siitä". Suuryrityksiäkään ei ole ilman niissä työskenteleviä ihmisiä, jotka ovat kollektiiviudessaan yksilöitä.
    .
    Suuryritykset eivät ole enää patruunoiden - "waldenien" yhtiöitä, joissa omistus kulminoitui sukuun tai jopa yksilöön. Nyt suuryritykset lähinnä Herlinien sukua lukuunottamatta ovat kasvottomia toimitusjohtajallisia osinkokoneita, jotka jakelevat työllä tehtyä voittoa maattomasti ympäriinsä, jopa alhaisin vastuuveroin.

    Silti suuryritykset ovat se siniristilippu - suomalaisina. Näin monesti ulkomailla ajatellaan, vaikka esimerkiksi Nokiaakin soviteltiin Kiinassa -alussaan - Japaniin.

    Suuryrityksien rooli on tärkeä, sillä ne ylittävät uutiskynnykset helposti ja tässä on mahtava paikka niiden toimitusjohtajille, jos on sitä oikeaa "munaa" ryhtyä yhteisiin talkoisiin.

    Jos toimitusjohtaja on voitokas ja karismaattinen, niin häntä kuuntelee herkästi kasvoton omistajakunta, sillä he eivät halua muuta kuin osinkoja - vai onko tuuli kääntymässä ja omistajakuluttajat ovat ymmärtämässä, että olemme käänteessä - ei ole enää kasvuhokemaa - on vähentämisen tie.

    [Science fiction] Viruksillakin on toimitusjohtajansa. Evoluutio on ikuinen toimitusjohtaja-omistaja, jolla ei ole toimikausia, vain ohjelmointi- ja käskytysvalta muun muassa viruksiin, jotka noudattavat orjallisen tarkasti mitä ylhäältä sanotaan -kuvainnollisesti ilmaistuna. Virukset leviävät todellisuudessa aina niukkuuden sopeumallisessa kilpailutilanteessa! e
  • 2 - 1

  • Meillä on nyt yhteinen tehtävä: Suomen pelastaminen kriisistä

    Ilkka Luoma 
    1 - Nyt toveripiiri yllättäen akateemisten (sanotaan oppineiksi) kanssa yhdessä takovat, kun rauta tai Korona on kuumana. Suomi on poikkeustilassa ja työtätekevät huomaavat uhat mustina pilvinä - irtisanomisaallot ja yt-raivoaa kohta. Näin ehkä juuri tovereiden Hakaniemessä pohdiskellaan?

    Yhteiskunta on kollektiivinen järjestelmä - juuri oikeiden ongelmien edessä. Nyt tehty/ saatu ongelma, johtuu seurannaisilmiöistä, joita käynnisteli virus, jonka tehtäväkuvia emme ymmärrä.

    Kuvainnollisesti: Viruksillakin on työnantajansa - joka on evoluutio, jonka alaisuudessa me koko ihmiskunta työskentelemme annetun lisääntymisohjeen mukaisesti. viruksien kokemushistoria on huomattavasti pidempi kuin koko ihmiskunnan!

    Yksilösukkulointi on nyt "pahe - paheksuttavaa", nyt tarvitaan johtajuuden (!) myötä yhteistyötä kollektiiviutena - lattia- ja pulpettitovereista suuryrityksiin.

    Nyt tässä mielipidekirjoituksessa toveripiiri (ehkä emme Akavan Sture Fjäder' iä aivan toveripiiriin lue, mutta työtä sielläkin tehdään) hehkuu:

    Hakaniemeläiset ovat saaneet voimakasta tukea sosiaalidemokraattiselta pääministeriltä - Sanna Marinilta, jonka tausta antaa vahvaa inhimillisyyttä ja yhteenkuuluvuutta, aivan tavallisista piireistä tuottamaan nyt kansakunnalle jotain sellaista hyvää, joka on ajateltu kaikilta kulmilta - huomioiden kaikki ihmiset*.
    .
    * Jari Tervo HS' ssa: "Mistä tunnistaa suomalaisen? Entä ihmisen?"
    ~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006447056.html - 
    .
    Suuryrityksiä on lukumääräisesti vähän, ja ne työllistävät yhä vähemmän, mutta merkittävästi - ollen ulkomaankauppamme valtatekijöitä - ikäänkuin suomalaisuuden lippulaivoja, vaikka aito suomalaishenkisyys kumpuaa Talvisodan juoksuhaudoista, joissa toveri, maajussi ja virkamies kuin omistajatkin kohtasivat yhteisen vihollisen - näin syntyi kuuluisa Talvisodan henki. >
  • 4 - 1

  • Pohjolan intiaanit

    Ilkka Luoma 
    1 - En ole lukenut koskaan Jari Tervon kirjoja. On kuitenkin muodostunut käsitys hänen sanailuistaan Yle' n TV1' n Uutisvuodossa. Mutta nyt Tervo osui kerrasta naulan kantaan - HS-ote: " ... ”Jos olisin saanut nähdä yhdenkin lajitoverini, se olisi tuntunut samalta kuin paluu kuolemasta elämään”, Robinson Crusoe huokaa paratiisisaarellaan, josta yksinäisyys tekee helvetin. ... " | "Kultakolikoillekaan ei löytynyt käyttöä ---"!
    .
    Korona ojentaa kahdella tavalla käden - korniahan se on näin ilmaista, mutta Koronan myötä elämää nähneitä - kuudenneksen elämästä ollen keskimäärin jäljellä - padotaan heitä ovien taakse, monien osalta yksinäisyyteen. Karanteenilla on ajatuksena heidän turvallisuus. Niinkin, mutta ...!

    Ihminen, joka elää kokemuksista todellisista, tietää myös lopullisuuden olevan lähempänä ja asenne on siihen seesteinen. Riski kuolemasta on jo otettu omiin käsiin - syyttämättä ketään.

    Kun on keskimäärin kuudennes jäljellä - antaa siinä arvoa omalle vapaudelle tehdä haluamiaan tekoja, varsinkin, kun monet eläkeläiset - yli 70 vuotiaat, ovat olleet hyvinkin sitovissa ja kuluttavissa töissä rakentamassa yhteistä Isänmaata - Suomea ja sille pohjaa, niin hyvässä kuin vähemmän hyvässä, jälkeen jääville - lapsilleen ja heidän lapsilleen.

    Nuoremmilla saattaa olla alitajuntapelkona, että iäkkäät valloittavat "liikaa potilaspaikkoja" |* - sillä jo nyt tiedetään, että Korona kohtelee tylymmin juuri iäkkäitä - vähemmän perusterveitä. Mutta! Tämän tiedon elämää nähneet tietävät myös ja riksinotto on heille seesteinen. Seesteiset osaavat yksiä hihaan ja laistaa kohteliaasti muita "turvaetäisyyden päästä".
    .
    |* Nyt jo lääkärikunnasta puhutaan mahdolliseksi hoitojen priorisoiminen, mitä se sitten tuleekaan tarkoittamaan! >
  • 5 - 1

  • Pääministerin painajainen

    Ilkka Luoma 
    1 - Suomea johtaa poikkeuksellinen hallitus, sen kaikkien puolueiden johdossa on nainen

    Meillä on positiivisesti - kaikkinensa - käynnistynyt viisikko, jota voidaan aiheellisesti kutsua NNV-hallitukseksi - Nuorten Naisten Voima -hallitukseksi. Juuri nyt, kun elämme jo poikkeusoloissa - lakina - meille antaa tiedotustilaisuuksia nelikko-viisikko, jossa kameroiden edessä on vain naisia.

    Tätä viisikkohallitusta johtaa määrätietoinen ja työkeskeinen kuuntelija, joka osaa myös harkita ennen kuin tekee vakaat päätökset. Tuo kuulostaa jo liian hyvältä. Esimakua on voinut saada, jos on ollut mahdollisuus seurata aiemmin Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksia, niitä johti Sanna Marin - sosiaalidemokraatti, jolla on hyvin inhimillinen menneisyys kokemuksena, että saavuttaakseen jotain - on sen eteen tehtävä määrätietoista työtä.

    Nyt valtiolaivaamme johdetaan määrätietoisesti - "miinus kolme päivää harkinnalla", on nimittäin viisasta pohtia ratkaisua analyyttisesti - ennen kuin tekee päätökset. Näin on toimittu.

    PM Marin pitää nyt valtiolaivan ruoria - ei ole enää 'kekkosaikaa', jolloin yksi ja sama kantoi aina vastuun ja tuotti lopulliset teot, lähes kaikessa, kunnes tuli sosiaalidemokraatti ja teki siitä lopun - presidentti Mauno Koivistona.

    Nytkin kansakunta toivoo, että aktiivisesti tietovirtoja seuraava hallitus tekee lopun Koronasta, jonka oma vakavuus ei ole niin "karmea" kuin päätöstoimien sen johdosta - (taloudelliset) seurannaiset ovat pitkälle ulottuvat.

    Toivomme meille sovellettuna syntyvän sama tapahtumaketju kuin Kiinassa, jossa Korona saatiin painitermillä siltaan, tosin ei vielä mattoon - nyt. Uutiset ovat jo rohkaisevia, mutta Kiinassa tiedetään Koronan mahdollinen paluu ja erityisesti mitä toinen kierros voisi merkitä. Sata vuotta sitten Espanjantaudin toinen kierros oli miljoonille kohtalokas. >
  • 4 - 2

  • Pohjolan intiaanit

    Ilkka Luoma 
    2 - Vapaus on kävellä luonnossa, ja katsoa Elämän kirjoa - sillä nyt on enemmän aikaa tosiasioiden havainnointiin, joista Elämän monimuotoisuus on yksi evoluution ihmeitä. Ehkä eläkkeellä olevat ovat herkempiä aistimaan Elämää - sen monimuotoisuutena ja on halua olla osa sitä ennen kuin käy tie sille viimeiselle portille. Elämä on aikakausituote, jossa "heräävän kevään jälkeen tulee aina lopulta päättävä syksy".

    Tervon toteamus "merikelpoisesta veneestä kultakolikoiden sijaan" oli myös täysosuma - sillä se upposi varmaan monien mieliin Elämän katoavaisuutena. Kulta eikä mirhami tuo aitoa Onnea, vaikka meitä väitetään tutkimuksiin vedoten (elinajanodote ja muun muassa bruttokansantuotteen koko!) maailman onnellisimmaksi kansaksi.

    Jo tiedämme senkin, että hyvin monet vanhukset ovat yksinäisiä, eivätkä he useiden osalta edes pienen eläkkeensä takaa toivo kultakolikoita, vaan "elämänkelpoista venettä matkalle elämyksiin" kokea vaikkapa meitä kaikkia elättävä luonto.

    Linnun laulu täällä Etelä-Suomen varhaistuneessa keväässä ja lehtivihreän esiinpusku voivat tuottaa iloa näkymänä, että Elämä jatkuu ..., eikä siihen tarvita kultakolikoita.

    Elämää kokeneet ovat jo tottuneet vähentämään, heille ei maallistunut kulutushokema: "Lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä" - ole enää Elämän ja kuoleman peruskysymys. Peruskysymys on jokaisen paljon nähneen ja kokeeen omassa mielessä tienä kohden osallistumisen riemua, kukin tavallansa - ennen pääteasemaa.

    On huomioitsemisen arvoista elinajanodotteen ollessa jo naisten kohdilla yli 80 vuotta ja miehetkin jo kirivät omissa vuosissaan! Elämä on. e
  • 7

  • Taloyhtiö puolitti kivijalkamyymälöiden vuokrat, jotta yrittäjät selviäisivät kriisistä: ”Reaktiot olivat aika tunteellisia”

    Ilkka Luoma 
    Tapauskohtaisesti loogisrealistinen päätös, sillä parempi puolikas kuin ei mitään. On kyse paljon puhutusta vähentämisestä - jopa puolittamisesta, jonka suosio voisi levitä laajalle - koko kansakuntaan, tapauskohtaisesti.

    On helpompi luopua paljosta kuin vähästä. Miljoonatuloista voi huomaavaisuudella luovuttaa jopa puolet, mutta 750 kuukausieuron eläkkeestä ei vähentämistä voi enää tehdä.

    Taloyhtiöiden hallussa on koko Suomessa hallussaan omistusneliöitä vuokrattuina yrittäjille/ yrityksille tuhansin vuokrasopimuksin. Samalla nuo katutasoneliöt ovat suuri mahdollisuus ja tulonlähde itse taloyhtiölle, jopa niin, että parhaiden paikkojen katuneliöt tuottavat tuloa niin paljon, ettei aika-ajoin asuntoneliöomistajilta tarvitse yhtiövastikkeita periä -tai sitten putkiremontti on "edullinen" ---

    Kunnioitettava päätös Lahdesta, tuon päätöksen soisi kantautuvan kaikkiin kaupunkeihin

    Näin tuetaan yrittäjiä ja yrityksiä - toki tapauskohtaisesti miettien. Kaikki eivät tukea tarvitse, ja toisille se on taas "henki ja elämä". Esimerkki teosta ja päätöksestä, jolla on kaikupintaa molemmille, ja mikä parasta - molemmat lopulta hyötyvät! Vuokralainen pysyy ja tuottaa työtä ja palveluksia - usein myös taloyhtiön asukkaille.

    Nyt päällä oleva uhka - paljon pahemmasta huomisesta kuin tämän päiväisestä - avaa uusia ideoita, avarakatseisuutta, kykyä 'nähdä metsä puilta kuin aita seipäiltä', sillä yhteiskunta on vahvimmillaan yhtenäisyydessä ja keskinäisyydessä.

    Vaikeudet koostavat kansaa yhteen. On ikäänkuin helpompaa kokea ongelmat yhdessä ponnistellen, niiden selättämisessä - joukkovoimalla.

    Taloyhtiö yhdisti oman joukkovoimansa ja ehkä ylimääräisessä yhtiökokouksessaan päätti kollektiivisesti siitä, että on parempi puolikas kuin puhdas nolla. Nyt tänään ei edes Helsingissä ole katutasoneliöt kaikin osin valtavan kysynnän piirissä.

    Toivottavasti tämä on esialku auttamisen laajentuvasta kansalaishalusta, kun samalla autetaan omaa itseään - eli molempi hyöty - parempi hyöty.
  • 5 - 2

  • Pääministerin painajainen

    Ilkka Luoma 
    2 - PM Sanna Marin tekee työtä yhteistyömallilla ja on jo iloinnut, sillä eduskunnassakin oppositio on nyt tällä erää samoilla linjoilla. Emme tarvitse tässä poikkeustilassa oppositiota, kaipaamme laajaa yhteistyötä, jonka osalta Sanna on oivaltanut hyvin presidentti Sauli Niinistön osuuden.

    Nyt olisi oiva paikka läpi parlametarismin yhteistyölle presidentillä täydennettynä

    Sanna johtaa Koronan "siltaamista mattoon" hallituksesta koko eduskunnan kanssa ja Sauli operoi rajanaapuri Venäjän, pitämällä erinomaisia yhteyksiään presidentti Vladimir Putiniin.

    Millainen tulikoe pääministerillämme onkaan?


    'Vaikea' on bliisu sana, voisimme sanoa muodikkaasti "haastava", mutta puemme sen nyt näin: "Kansakuntaa yhdistäen huomaamaan, ettemme ole ihmisinä se ainoa - vaan olemme osa kokonaisjärjestelmää, johon meidän on sopeutuminen tavalla, jossa saavutamme oikeaa katetta olla onnellinen ja yhtenäinen kansa - myös vaikeissa ja haastavissa tilanteissa".

    Täällä toisaalla HS' ssa on merkittävä pohdintateksti ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006448429.html - joka on tähän linkitettävä, tuomaan lukijoille nähtäväksi enemmän kokonaisuutta.

    Kansalaiset odottavat nyt jämäkkää toimintamallia, joka näyttää olevan Sanna Marinin tapa toimia - kuunnellen asiantuntijoita, luottaen heihin, mutta kuitenkin tehden lopulta päätökset omassa ydinryhmässään - tuloksekkaasti (?)

    Nyt näyttäisi olevan kerrankin yhtenäinen hallitus, jossa yhteistoiminta kulminoituu Keskustan puheenjohtajaan - VVM Katri Kulmuniin, joka voi saada tässä oman siloitellut tiemahdollisuuden kohden "uusia tehtäviä".

    Pääministerin osalta ei kannata toiveikkaasti rakentaa vielä tietä korkeuksiin, nyt on tekojen aika ja kansa odottaa, jopa luottavaisena. Kansa osaa kyllä antaa myöhemmin kiitoksen hyvistä päätöksistä. e
  • 1 - 2

  • Patisteliko presidentti hallitusta ottamaan valmiuslain käyttöön vai ei? HS kertoo, miten historiallinen prosessi eteni

    Ilkka Luoma 
    2 - Kansalaistemme tyytyväisyys säteilee nyt pääministerin teoista jo jopa puolueen - SDP - kannatukseen - hienokseltaan. PM Sanna Marin saa paljon positiivista kaikua Suomelle. Nyt on viisasta tuottaa yhteistyötä koko eduskunnassa - ohi puolueiden perinteisten eipäs-juupas jargonioiden.

    Nyt kansakuntamme elää poikkeusolosuhteissa, ja meillä on otettu käyttöön nuo Kiinassa mitä ilmeisimmin selvää positiivista tulosta aikaansaaneet kansalaisten rajoitussäännökset - meillä poikkeuslakina ja Kiinassa kirkaan selvinä käskyinä ylhäältä alas.

    On liki hiuksien halkomista miettiä mitä tapahtui tunnilleen - missäkin!

    Valtioneuvosto on toiminut jämäkästi. Sanna on arvostanut aiheellisesti yhteyksissään presidentti Sauli Niinistöön - muodostavathan he tässä valtakeskiön. Valtakeskiötoiminta on tässä erinomainen asia - kansa komppaa sitä. Nyt ei anneta vaalilupauksia, nyt on tekojen aika. Valtioneuvoston pää - pääministeri - tulee hienosti toimeen tasavaltamme presidentin kanssa!

    Nyt juuri ajassa tuo yhteistyö lisää kansalaistenkin tuntua (jopa luottamusta?) yhdessä johtamisesta, jossa työnjako on tuloksellisesti yksimielistä - Sanna operoi Koronaa ja Sauli hoitaa meille tärkeää rajanaapuriamme ja ydinasesuurvalta Venäjää.

    Oppositiosta Kokoomuksella lienee suuri hätä, kun kansalaiset huomaavat pääministeri Marinin osaavan asiansa - harkitusti tuolla "miinus kolme päivää" analysoinnin periaatteella. Tosin vasta syksyllä tiedämme mitä tehtiin oikein ja mitä ei aivan oikein, siksi hyvin NNV-hallitus PM Marinin johdolla on Suomea poikkeustilaan johtanut.

    Ennustamista tärkeämpää ovat teot, joita on mietitty - sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta voisi kuulla jurinaa Kokoomuksen lehtereiltä: "Siinä kurki kuolee, ennen kuin suo sulaa" --- Btw. NNV merkitsee Nuorten Naisten Voimaa.

    Halusiko presidentti Niinistö toimillaan - tässä HS-jutussa esitetyllä tavalla* - edesauttaa Kokoomuksen esilletuloa harmaasta oppositiosta - jääkööt kansalaistemme ratkaistavaksi - seuraavista vaaleista. e
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti