Tässä on "The Great America" US-presidentti Donald Trumpille vaikea pala, ja voisimme olla varmoja, että kohta nasahtaa uusnormaali trumpistinen rekyyli "uhkaamisena, kiristämisenä ja pakottamisena", siksi tiukka paikka se on amerikkalaiselle businessikonille - Applelle. Trump puolustaa kaikin keinoin hienointa high-tech' iään.
Määräävä markkina-asema on punainen vaate EU-Euroopassa, sillä varsinkin tietoliikennejärjestelmien ja niiden päätelaitteiden osalta kiinalaiset ja amerikkalaiset ovat valtiaita - varsinkin, kun EU-Euroopassa ei juurikaan kännyköitä valmisteta ja Nokiakin on verkkolaitteineen alakynnessä - erityisesti 5G' ssä. Verkkojen osalta EU on ruotsalaisen Ericssonin varassa.
Apple sen sijaan mennä jyskyttää erinomaisen käyttöjärjestelmänsä vuoksi - ylläpitäen mahtiasemaa, koska niin monet ihmiset ovat tuon Omenan valinneet yhteydekseen "maailmojen verkkoon".
Tosin kiinalaiset suunnittelevat jo omiakin käyttöjärjestelmiä tasoittamaan ohjelmallista us-hegemoniaa. On vain ajan kysymys, milloin kiinalaisten omat appikaupat ryntäävät markkinoille - nuorten TikTok on yksi esille ponnahtanut aplikaatio. Nousussa on myös kiinalaisten WeChat, joka on Whatsapp' in kilpailija.
Kysynnän ja tarjonnan laissa vallitsevat ylös-alas-vuoksiaallot. Oli Applen aika, on jonkun muun aika - kunnes kumpaakaan ei ole. Muistavimmat muistavat Digital Researchin - CPM -käyttiksenä PC-koneille. DG' n romahdus oli nopea, kun Bill Gatesin Microsoft ponnahti ikkunoineen markkinoille. Samoin Nokia katosi omanaan päätelaitepuolelta - liki yhdessä yössä - Microsoftin epäonnistuttua pahoin lanseerauksessaan. Joskus kannattaisi kuunnella tuotekehitysihmisiä.
Olisiko Apple ollut liian pontevasti itsevarma, että uskalsi vaatia hinnoittelun alentamattomuutta - itsenäisiltä jälleenmyyjiltään. Tuo ei sopinut Ranskalle, eikä se sovi EU' llekaan. Mutta odotettavissa on pitkä kierros oikeutta, välimiehiä ja neuvotteluja, kunnes ne sovitaan ja Apple lupaa maksaa jotain.
Emme tunne tätä Korona-virusta. Emme tunne monia muitakaan viruksia - emme edes niiden "tehtäväkuvaakaan", varsinkaan niitä, jotka ovat kehitysputkissaan - valmistautuessaan omaan evolutiiviseen tehtäväänsä - meitä kaikkia biologisia ohjaavan evoluution "päiväkäskyttämänä". Virus on muuntuva elämän ja kuoleman rajoilla oleva konstruktio, joka on ollut "aina" - ja tulee olemaan "aina".
Vielä tammikuussa ja osin helmikuussa meillä oli vahva näkemys, että Korona väistää vauvat, useimmat lapset - eivätkä koettele hengen rajoille nuorempia perusterveitä ihmisiä - oli vain tieto, että esimerkiksi yli kuuskymppiset tupakoivat diabeetikot ja ylipainoiset ovat vaaravyöhykkeessä.
Aikanaan Espanjantaudissa, joka tappoi miljoonia, Suomessakin noin 25 000, oli juuri tuo toinen aalto se tappavin. Virukset muuntuvat eli kilpajuoksevat; onhan niilläkin evoluution ohjastama kisa sopeumallisuuteen ja lisääntymiseen - maksimaalisesti.
2 - NNV-hallitus on PM Sanna Marinin johdolla toden edessä, ja tässäkin kohtaa on jo todettava, että Sanna ohjastaa hallitustaan erinomaisesti - selvästi olisi nähtävissä todellista yhteishenkeä, joka on harvinaista viisikoissa - puhumattakaan surullisen kuuluisassa sextetissä, jossa aikainen PM Jyrki Katainen joutui jättämään Suomen ja suorastaan pakenemaan Suomesta EU-komissioon, Kokoomuksen mandaattipaikalle - pää oli tullut vetävän käteen.
Nyt emme toivo Marinin kohdalle samaa kuin Jyrkille ja näyttääkin hyvältä, kun valtioneuvosto on vahvoissa käsissä ja Marin tullee hienosti toimeen rapistustilassa olevan Keskustan kanssa - Katri Kulmuni on myös etsikkoajassaan - luomassa uutta Keskustaa - ellei sitten Paavo Väyrynen pääse yllättämään ;-) ... Katrihan on ollut Paavon "tallissa" politiikkakoulussa.
Vaikka emme tiedä vielä miten Korona muuntuu ja ehkä iskee väkevämmin toisessa aallossaan - on tärkeää, että kansakunta voisi luottaa johtajiinsa.
Tässä kohdin suomalaiset luottavat presidenttiinsä ja näyttää siltä, että pääministeri konsultoi sopivasti Sauli Niinistöä - kuten tässä Niinistön yhteydenotossa Venäjän presidentti Vladimir Putiniin, varsinkin nyt kun rajat menevät kiinni - mutta ei raaka-aineilta ja Venäjän tuonnilta meille, sillä tuon tuonnin katketessa olemme todellisessa pulassa.
Siksi presidenttimme, joka on jo pitkään oivaltanut erityissuhteet Putiniin - osoitti tässäkin oma-aloitteisuutta - soittamalla Kremliin ja selostamalla tilanteen - on hyvä pitää läheisiä suhteita tuohon rajanaapuriimme, joka sattuu olemaan huomisen ravintoaitta ja se toinen ydinasesuurvalta.
Korona nostaa kansakuntamme yhteishenkeä ja siloittaa tietä auttamiseen, sillä nyt yksinäiset, vanhukset ja heikossa hapessa olevat tarvitsevat vahvempien apua. Näin herää luontainen poikkeusolojen auttamishalumme. e
1 - PM Sanna Marinin ohjastamana tämä miinus kolmen päivän harkinta odotusviiveenä näyttää toimivan. Odotamme keskiviikkona 18.3.2020 hyvin monien "pakkotoimenpiteiden" käynnistymistä. Nyt saatiin 19 kohtainen lista toimista, joita NNV-hallitusviisikko oli pohtinut, aina yliajalle saakka. NNV = Nuorten Naisten Voima.
Mutta! Alkavassa poikkeustapahtumien sarjassa on eräs suorastaan erinomainen puoli, vaikka yhteiskuntatoimia jarrutellaan, jopa pysäyteen, sillä nyt alkaa toimeliaisuuden yhtenäistyminen - se tarkoittaa yhteishenkeä, kuten muun muassa uutisoitiin auttamisringeistä - esimerkiksi yksinäisille vanhuksille, vaikka ruokakaupassa käynteinä.
!Toivomme alleviivaten, ettei Vihdin kaltaisia "koronavirusturvaajakäyntejä" enää nähdä ryöstämässä hyväuskoisia ihmisiä!
Poikkeavuus normaalista tuottaa yrittämisen, keskinäisyyden ja yhteistoiminnan myötä yhteenkuuluvuutta.
Koetaan olevamme kansakunta - omalla reviirillä, jota nyt pontevasti puolustetaan. Rajat menevät kiinni, ja suurin matkailuryhmämme - venäläiset - jäävät rajan taakse, kuten myös suuri määrä rahaa, josta matkailuelinkeino elää - erityisesti muutoinkin taloudessaan kärvistelevällä Saimaan ja Itä-Suomen alueella. Toivottavasti hallituksen apupaketit yltävät myös Itä-Suomeen.
Poikkeusolosuhteita ei ole tällä tavoin harrastettu sitten vuoden 1944. Tosin emme voi millään muotoa rinnastella tätä päivää vaikkapa tapahtumiin 1939. Sekin on hyvä muistaa, että suomalaiset kävivät läpi 1958 aasialaisen - ja 1968 hongkongilaisen viruksen - nyt ei ehkä ole enää syytä pohdiskella sen enempää Espanjan tautia, joka tappoi Suomessakin noin 25 000 henkilöä - sata vuotta sitten. >
Nyt USA' ssa FED ja Euro-EU' ssakin EKP kilpaa pyörittävät katteettomia US-dollari- ja euroseteleitä. Halutaan lisää kulutusmahdollisuuksia hiipuvaan talouden liikkumattomuuteen.
Puhutaan jopa helikopterirahasta - suorasta kansalle jaettavasta ostovoimarahasta, jonka toivotaan tuottavan toimeliaisuutta. Rahan määrällä, sen jakautumisella, ympäristöjälkemme henkilökohtaisella koolla kuin luonnon biologisella kestokyvyllä on voimassa yhtälö, jota voitaisiin kuivaharjoitella myös FED' ssä ja EKP' ssa!
Tai - tunnemmeko tuota elämänyhtälöä lainkaan - herää tässä kohdin vääjäämättä kysymys. Evoluution "asettamat" yhtälön parametrit saattavat olla meille tuntemattomia, kuten viruksien "tehtävätkin"?
Meillä on huoli taloudesta, kun sen sijasta meillä pitäisi olla huoli ihmisyydestä ja ympäristöstä, joka lopulta elättää meidät kaikki - jopa nuo viruksetkin; olemmehan me ihmisetkin noille viruksille osaltamme "isäntäkasvi", siis viruksien elinympäristö.
Nyt olisi viisasta ajaa yhteiskuntatalouden vähentämistä, totaalisesti ja erityisesti siellä, missä henkilökohtainen ympäristöhaittajälki on suuri (erityisesti Yhdysvalloissa, ja varsinkin jos katsomme kumulatiivista kulutusjälkeä!) - näin me täällä kulutuslännessä tulemme vähentämiskeskiöön.
Voittona voisi olla tasaisempi kulutuksen jakautuminen ja eksponentiaalisesti suureneva vähentymä - aiemman kulutustasomme pohjalta.
Biosfäärillistä ympäristöä ei voida kupata loputtomiin - ikuista kasvuhoentaa ei voi olla. Maapallo on rajallinen, eikä siitä voi nyhtää loputtomasti.
Emme tiedä syitä miksi ja miten ehkä huomenna yhteiskuntarajoittamisen "sairaudet" vielä kohtelevatkaan meitä ihmisiä, elinjälkemme ollen täysin kohtuuton edustamaamme kokonaisbiomassaan nähden - biologiseen eliökokonaisuuteen verrattuna.
Ennen - markka-aikana Suomen Pankki oli itsenäisen oman suomalaisen valuutan - markan haltija ja liikkeellä pitäjä - perustuslakimme suojaamana*. Suojaus petti ja nyt markan tilalla on euro - yhteisvaluutta, jonka sisään on leivottu mahdollinen ongelma - Kreikan jälkeiset Italia ja Espanja (?) Mikä onkaan meidän vastuu tuossa yhteisvaluutan sopimusviidakossa?
Nyt SP on EKP' n sivuviliaali, joka huolehtii eurojen riittävyydestä. Ja nyt - sitä pienet perässä, mitä nyt iso Saksan Frankfurtista käskee.
EKP päätti käynnistää setelikoneen tai ei edes käynnistä, vaan laskee sivuviliaaliverkostoonsa bittirahaa - jaettavaksi edelleen liike- ja muille pankeille houkuttelevalla korolla - ota 100 ja maksa 98 idealla.
Näin katteettomuutta viljellään, ja mihin se saattaa iskea lisääntyvänä kulutuksena ... nyt jo meitä elättävä luontobiologia biosfäärinä ja elämän monimuotoisuutena hengästyy, onhan vuotuinen ylikulutuspäivä kohdaltamme jo tuolla toukokuussa.
Ei vaadi kummoistakaan hienostunutta talousparametrien ymmärrystä tuottaa tuota miinuskorkoa ja katteetonta lisärahaa - kampea pyörittämällä ja tietokoneen näppäimistöä naputtelemalla. Luonto ei naputtele - vaan hienostuneesti kierrättää - lähinnä niukkuudessa.
Joku voisi tässä kertoa aikuisten oikeasti mistä tuo SP' n pääjohtaja Olli Rehnin mainitsema 500 miljoonaa euroa ilmestyvät - kuin Manulle illallinen; ehkä jopa myöhemmin suoraan kansalle jaettavana helikopterirahana!**
Miksi meillä vihmotaan tuota kasvuhokemaa - miksi siis pitää kuluttaa kuluttamisen perästä ja mieluusti aina suuremmissa erissä, vieläpä nopeammassa temmossa? Kuka kertoo?
Olisiko tässä nyt Koronan "käden ojennuksena" tartuttava testausmahdollisuuteen, mitä merkitsisi yhteiskunnallisesti, kansantaloudellisesti, työllisesti ja vapaa-ajallisesti vähentäminen, siis kulutuksen vähentäminen ... kun Gaiakin, maaemomme kuumenee.
EU' ssa ajatellaan kriisejä talouden ahdinkona, vaikka nyt Koronan osalta kyse on elämästä - tosin luvut ovat vielä kovin pieniä. Onkin herännyt ajatus, liioittelemmeko nyt jotain sellaista, jonka seurauksena voi olla paniikki, hamstraus ja ylilyödyt toimet ... tai sitten emme voi edes kuvitella miten Korona toimii, palatessaan. Aikanaan miljoonia tappanut Espanjan tauti toimi juuri toisella kierroksella - noin sata vuotta sitten.
Talous ja elämä ovat liittyneet toisiinsa paljon puhutussa kasvuhokemassa, mitä puhkutaan niin poliitikoiden kuin talousasiantuntijoiden tahoilta. Me katsomme elämää kulutuksena - niinhän se kuitenkin on - ilman ravinnon kulutusta emme elä. Läntinen kulutus per capita on ylivertaista, ja nyt siitä halutaan pitää kiinni
EU' ssa EKP ja US' ssa FED tulevat pyörittämään setelikoneen kampea - tuottaen kattteetonta rahaa kulutukseen -talouden pyörät pitää pyöriä, vaikka ihmisyyttä kaatuu viereltä?
Nyt puhutaan jo jopa helikopterirahasta, jossa ostovoimaa kulutukseen jaetaan suoraan kansalaisille - näin saadaan ihmiset kauppaan, vaikka he ovat kohta kodeissaan omilla reviireillään -peloteltuna aiheellisesti/ aiheetta virusepidemiasta, jonka uhriluku on sangen vähäinen - ainakin toistaiseksi ... emme tiedä ylihuomisesta, emmekä Korona mahdollisesta toisesta aallosta.
Ei ole kovinkaan hienostunutta talousprinsiippien korkea-ajattelua puskea rahaa setelikoneista, eikä oikeastaan niistäkään, kun tilanteen massivoimiseksi riittää pankkibittien lasku EKP' n sivukonttoreiden kautta pankkimaailmaan numeerisina euroina - meillä ja US' ssa US-dollareina.
Nyt olisi oikea aika katsoa aivan toisin päin - testata ihmisyys edellä kulutuksen vähentämistä; tässähän Korona "ojensi kätensä" ja loi tilanteen, jossa testaus on houkuttelevaa. Varsinkin siksi, kun jo valistuneimmat tietävät, että kulutuksemme on aivan liian suurta meitä elättävän luontobiologian näkökulmasta - ylikulutuspäivän ollessa Suomessa jo toukokuussa ja maailmallisesti elo-syyskuussa.
EU-Eurooppaa ravistelee kriisi toisensa perään, vaikka Koronan luvut ovat sangen pieniä - maailmallisestikin "vain" reilu 5 000 menehtynyttä - tähän mennessä.
Tässä kohdin on hyvä muistaa, että lähinnä kehitysmaissa kuolee JOKA PÄIVÄ noin 3 400 lasta - saastuneen veden mikrobeihin, vuodesta toiseen. Tämä aihe ei juuri mediaamme innosta kirjoittamaan - onhan tapahtumat niin kaukana meistä!
Turkki kiristelee hampaitaan kriisissä, jossa valkoinen eurooppalainen oli sormineen mukana jo sata vuotta sitten (Sykes ja Picot).
Turkki on ottanut ~4,5 miljoonaa ihmistä maahansa -pakolaisina, kapinoitsijoina ja ehkä uhkana itse Turkille. Jää pohdittavaksi kuinka oikeutettua tämä Turkin "kiristely" sitten onkaan EU' n suuntaan, jonka jäsenmaista monet olivat maailmallisesti kolonialisteja, myös tuolla Lähi-idän alueella! Olisiko tässä kohdin tunnustettava tapahtunut historia?
Korona on pandemia -näin WHO julisti. Toistaiseksi se on pienoiskuva siitä mitä tapahtui hongkongilaisen - (1968), aasialaisen - (1958), Espanjan taudin - (sata vuotta sitten - erityisesti sen toisena aaltona) osalta; puhumattakaan Keski-ajalla puolet eurooppalaisista tappaneesta viruksesta.
EU on nyt kehitysvaiheessa, jossa reviirillinen ajattelu tulee keskiöön. Monet jäsenvaltiot ovat ottaneet oman edun ykköseksi - välittämättä EU-kauneusihanteista; esimerkiksi pakolaisten/"pakolaisten" osalta tai edes konkreettisesti jäsenvaltio Kreikan auttamisesta - puheita on, missä teot?
Itse Euroopan osalta kriisi on väljempi, sillä Venäjä on osa Eurooppaa, jatkuen tosin pinta-alallisesti suurelta osin Aasian puolelle. Venäjän rooli voi vielä muuttua dramaattisesti - juuri EU-Euroopan suuntaan, sillä Venäjä on ehkä huomisen ruoka-aitta* ja varsinkin Saksalle tärkeä kauppakumppani - Euroopan väkirikkaimpana valtiona.
Venäjä voi olla EU-kriiseille ratkaisijan roolissa, varsinkin, jos osaamme lannistaa mahtiasemassa olevan vastakkainasettelun - lännen ja idän välillä. Venäjä on vieressä - joka tapauksessa.
Osuva teksti ja sen myötä muistutus sellaisesta ominaisuudesta, jonka globalisaatio ja EU-ajattelu on ohentanut lähes olemattomiin - puhutaan omavaraisuudesta ja omillaan toimeentulosta.
On ajateltu, että suuri on kaunista ja se, että EU alueena voisi huolehtia tilanteiden niin tullen heikommistaan - vahvemmilta. Kaunista talouskarttaharjoittelua.
Omavaraisuus oli viljasiiloja - onhan sanottu, että leipä miehen tiellä pitää, aikana, jolloin miehen rooli oli maataloudessa - hevosen ohella merkittävä, vaikka äiti siellä tuvassa kasvatti lapset ja ruokki koko katraan, mutta paljolti omista varannoista. Viljasiilo oli ja on vielä merkki varannosta, kun kriisi iskee
Viimeisin kriisi elintarvikkeiden osalta oli talvisin 1942 ja -43, jolloin Saksan kolmannen valtakunnan vilja-apu oli välttämätöntä - sen ollen ehkä maksu uskollisuudestamme aina presidentti Risto Rytin vakuutteluun saakka kesällä 1944. Saksa piti kaikkinensa ulkoisina virtoina meitä pystyssä.
Nyt globalisaatio on jakanut maailman verkostoihin, joissa ylikansalliset yhtiöt ja asevoimaiset valtiot pelaavat jo omia pelejään - "uhkaamalla, kiristämällä ja pakottamalla" - tämä lienee uusnormaalia trumppismin kehittämää hegemoniataistelua.
Evoluutio loi reviirit
Reviirit ovat elinalueita, joissa lähes kaikki eläinlajit toteuttavat evoluution tärkeintä tehtävää - lisääntymistä. Elinalue reviirinä on myös ravinnonsaantoalue, jonka ominaisuus on omavaraisuus, siksi reviiriä puolustetaan henkeen ja vereen.
Mikäli elinalue muuttuu elinkelvottomaksi, lähtee lauma (kansa/ kansan osa) liikkeelle; näin syntyy reviiritaistelu. Meidän reviiri - Suomi - ei ole omavarainen, edes ravinnon osalta.
Omavaraisuuspyyteen pitäisi olla korkeassa asemassa, kun suunnittelemme yhteiskuntamme huomista - näinä epävarmuuden ja elinympäristömme hengästymisen aikoina. Meidän reviiri on lähes tyhjä, sen vuoksi se voi elättää itse hienosti asukkaansa - suomalaiset.
WC-pehmon hamstraaminen on osa omavaraisuusalitajunta-ajattelua!
2 - Nyt olisi erinomainen tilaisuus testata mitä kulutushokeman rinnalle ajettava vähentäminen merkitsisi valtio- ja EU-tasoisessa yhteiskuntataloudessa. ...
Korona innostuu, jos ihmiset liikkuvat ja seurustelevat liian lähekkäin!
EU' ssa jyllää Schengenin vapaa liikkuvuus, vaikka nyt muun muassa Tanska kuroi rajansa kiinni - oikein vai väärin, jää nähtäväksi - todennäköisesti oikein.
Jos jokainen ihminen "erakoituu omaan kahdeksan neliön tilaan" - matkan lähimpään ihmiseen ollen yskimättä kolme metriä - Korona kuolee tai "koteloituu" myöhempään uuteen sopeumatilanteeseen.
Nyt USA' ssa FED ja Euro-EU' ssa EKP kilpaa pyörittävät katteettomia US-dollari- ja euroseteleitä. Halutaan lisää kulutusmahdollisuuksia hiipuvaan talouden liikkumattomuuteen. Puhutaan jopa helikopterirahasta - suorasta kansalle jaettavasta ostovoimarahasta, jonka toivotaan tuottavan toimeliaisuutta.
Meillä on huoli taloudesta, kun sen sijasta meillä pitäisi olla huoli ihmisyydestä ja ympäristöstä, joka lopulta elättää meidät kaikki - jopa nuo viruksetkin; olemmehan me ihmiset noille viruksille osaltamme "isäntäkasvi", siis viruksien elinympäristö.
Nyt olisi viisasta ajaa yhteiskuntatalouden vähentämistä, totaalisesti ja erityisesti siellä, missä henkilökohtainen ympäristöhaittajälki on suuri - näin me täällä kulutuslännessä tulemme vähentämiskeskiöön.
Voittona voisi olla tasaisempi kulutuksen jakautuminen ja eksponentiaalisesti suureneva vähentymä - aiemman kulutustasomme pohjalta.
Biosfäärillistä ympäristöä ei voida kupata loputtomiin - ikuista kasvuhoentaa ei voi olla. Maapallo on rajallinen, eikä siitä voi nyhtää loputtomasti.
Emme tiedä syitä miksi ehkä huomenna yhteiskuntarajoittamisen "sairaudet" vielä kohtelevatkaan meitä ihmisiä, elinjälkemme ollen täysin kohtuuton edustamaamme kokonaisbiomassaan nähden - eliökokonaisuuteen verrattuna. e
1 - Kiina edustaa ihmiskunnasta suhdeluvulla ilmaistuna 1,398/7,8. Sekin tiedetään, että Kiinassa tuo kovin paljon uutisoitu Korona "käynnistyi" - syyn tai toisen vuoksi* - joulukuun loppupuolella - virallisesti ottaen Wuhanin miljoonakaupungista. Kiinalaiset ennakoivat sisällään Koronan osalle lukuparia 5 000 | 200 000. Näinkö - jää tuokin nähtäväksi.
Läntinen vapaa markkinakulutustalous edustaa taas maailmastamme noin 1,2/7,8 -osuutta. US' n yhtenä suurimpana per capita ympäristöhaittajälkisenä noin 0,32/7,8.
Nyt on erinomainen mahdollisuus tutkia mitä Kiinassa tehtiin, oletetaanhan jo nyt, että Kiinan Keskushallinto sai määrätietoisin, yhtäläisesti maanlaajuisin tehotoimin ja -käskyin Koronan painitermilla "siltaan, mutta ei ehkä vielä mattoon".
Korona voi palata muuntuneena - toisessa aallossa, jolloin sen kykyisyys tehdä tehtäväänsä voi olla teholtaan monikertainen (?) Euroopassa muistetaan erityisesti Espanjan tauti - kahtena aaltona.
Kiina 1,4 miljardia kansalaista joutuivat/ pääsivät lähes yhtäläisen käskytyksen alle (kuitenkin vähintään yhtäläisen seurannan alle), jolloin tehokkuus Koronan torppaamiseen ulottui koko valtioon.
Läntinen kasvuhokemallinen yhteiskunta on taas individualismissaan yksittäinen per valtio - EU' n sisälläkin - erilaisin määräyksin, komennoin ja ohjeistuksin. EU' n alueellakaan ei ole yhteistä seurantaa - mikä taas Kiinassa oli eittämätön voima torpatessa Koronaa.
Yhtäläisyyttä ei saavuteta 1,2 miljardille läntisen yhteiskunta-ihmisen osalle, vaan keinot Koronan torppaamiseen ovat enemmän tai erilaisesti tehokkaita tai tehottomia. Individualismi tuottaa hitautta - vähintäänkin kriisien alussa - eipäs-juupas väittelynä.
EU' ssa on vaikeassa asemassa olevia valtioita, jo valmiiksi - ehkä Italia, Kreikka ja Espanja (?) ... Nuo pohjaongelmat eivät ainakaan helpota Koronan aiheuttamien ongelmien hoidossa.
Lännessä alleviivataan talouden tukemista, jottei yhteiskunta kaadu. >
1
Ranskalainen viranomainen määräsi Applelle 1,1 miljardin sakon kilpailun rajoittamisesta
Määräävä markkina-asema on punainen vaate EU-Euroopassa, sillä varsinkin tietoliikennejärjestelmien ja niiden päätelaitteiden osalta kiinalaiset ja amerikkalaiset ovat valtiaita - varsinkin, kun EU-Euroopassa ei juurikaan kännyköitä valmisteta ja Nokiakin on verkkolaitteineen alakynnessä - erityisesti 5G' ssä. Verkkojen osalta EU on ruotsalaisen Ericssonin varassa.
Apple sen sijaan mennä jyskyttää erinomaisen käyttöjärjestelmänsä vuoksi - ylläpitäen mahtiasemaa, koska niin monet ihmiset ovat tuon Omenan valinneet yhteydekseen "maailmojen verkkoon".
Tosin kiinalaiset suunnittelevat jo omiakin käyttöjärjestelmiä tasoittamaan ohjelmallista us-hegemoniaa. On vain ajan kysymys, milloin kiinalaisten omat appikaupat ryntäävät markkinoille - nuorten TikTok on yksi esille ponnahtanut aplikaatio. Nousussa on myös kiinalaisten WeChat, joka on Whatsapp' in kilpailija.
Kysynnän ja tarjonnan laissa vallitsevat ylös-alas-vuoksiaallot. Oli Applen aika, on jonkun muun aika - kunnes kumpaakaan ei ole. Muistavimmat muistavat Digital Researchin - CPM -käyttiksenä PC-koneille. DG' n romahdus oli nopea, kun Bill Gatesin Microsoft ponnahti ikkunoineen markkinoille. Samoin Nokia katosi omanaan päätelaitepuolelta - liki yhdessä yössä - Microsoftin epäonnistuttua pahoin lanseerauksessaan. Joskus kannattaisi kuunnella tuotekehitysihmisiä.
Olisiko Apple ollut liian pontevasti itsevarma, että uskalsi vaatia hinnoittelun alentamattomuutta - itsenäisiltä jälleenmyyjiltään. Tuo ei sopinut Ranskalle, eikä se sovi EU' llekaan. Mutta odotettavissa on pitkä kierros oikeutta, välimiehiä ja neuvotteluja, kunnes ne sovitaan ja Apple lupaa maksaa jotain.
2
Nuorten aikuisten osuus vakavasti sairaista koronapotilaista nousussa Euroopassa, Hollannissa teho-osaston potilaista yli puolet alle 50-vuotiaita
Vielä tammikuussa ja osin helmikuussa meillä oli vahva näkemys, että Korona väistää vauvat, useimmat lapset - eivätkä koettele hengen rajoille nuorempia perusterveitä ihmisiä - oli vain tieto, että esimerkiksi yli kuuskymppiset tupakoivat diabeetikot ja ylipainoiset ovat vaaravyöhykkeessä.
Aikanaan Espanjantaudissa, joka tappoi miljoonia, Suomessakin noin 25 000, oli juuri tuo toinen aalto se tappavin. Virukset muuntuvat eli kilpajuoksevat; onhan niilläkin evoluution ohjastama kisa sopeumallisuuteen ja lisääntymiseen - maksimaalisesti.
3 - 2
Tässä ovat kaikki hallituksen poikkeukselliset toimet koronaviruksen hillitsemiseksi, vaikuttavat lähes jokaisen kansalaisen arkeen – tiedotustilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan
Nyt emme toivo Marinin kohdalle samaa kuin Jyrkille ja näyttääkin hyvältä, kun valtioneuvosto on vahvoissa käsissä ja Marin tullee hienosti toimeen rapistustilassa olevan Keskustan kanssa - Katri Kulmuni on myös etsikkoajassaan - luomassa uutta Keskustaa - ellei sitten Paavo Väyrynen pääse yllättämään ;-) ... Katrihan on ollut Paavon "tallissa" politiikkakoulussa.
Vaikka emme tiedä vielä miten Korona muuntuu ja ehkä iskee väkevämmin toisessa aallossaan - on tärkeää, että kansakunta voisi luottaa johtajiinsa.
Tässä kohdin suomalaiset luottavat presidenttiinsä ja näyttää siltä, että pääministeri konsultoi sopivasti Sauli Niinistöä - kuten tässä Niinistön yhteydenotossa Venäjän presidentti Vladimir Putiniin, varsinkin nyt kun rajat menevät kiinni - mutta ei raaka-aineilta ja Venäjän tuonnilta meille, sillä tuon tuonnin katketessa olemme todellisessa pulassa.
Siksi presidenttimme, joka on jo pitkään oivaltanut erityissuhteet Putiniin - osoitti tässäkin oma-aloitteisuutta - soittamalla Kremliin ja selostamalla tilanteen - on hyvä pitää läheisiä suhteita tuohon rajanaapuriimme, joka sattuu olemaan huomisen ravintoaitta ja se toinen ydinasesuurvalta.
Korona nostaa kansakuntamme yhteishenkeä ja siloittaa tietä auttamiseen, sillä nyt yksinäiset, vanhukset ja heikossa hapessa olevat tarvitsevat vahvempien apua. Näin herää luontainen poikkeusolojen auttamishalumme. e
3 - 1
Tässä ovat kaikki hallituksen poikkeukselliset toimet koronaviruksen hillitsemiseksi, vaikuttavat lähes jokaisen kansalaisen arkeen – tiedotustilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan
Mutta! Alkavassa poikkeustapahtumien sarjassa on eräs suorastaan erinomainen puoli, vaikka yhteiskuntatoimia jarrutellaan, jopa pysäyteen, sillä nyt alkaa toimeliaisuuden yhtenäistyminen - se tarkoittaa yhteishenkeä, kuten muun muassa uutisoitiin auttamisringeistä - esimerkiksi yksinäisille vanhuksille, vaikka ruokakaupassa käynteinä.
!Toivomme alleviivaten, ettei Vihdin kaltaisia "koronavirusturvaajakäyntejä" enää nähdä ryöstämässä hyväuskoisia ihmisiä!
Poikkeavuus normaalista tuottaa yrittämisen, keskinäisyyden ja yhteistoiminnan myötä yhteenkuuluvuutta.
Koetaan olevamme kansakunta - omalla reviirillä, jota nyt pontevasti puolustetaan. Rajat menevät kiinni, ja suurin matkailuryhmämme - venäläiset - jäävät rajan taakse, kuten myös suuri määrä rahaa, josta matkailuelinkeino elää - erityisesti muutoinkin taloudessaan kärvistelevällä Saimaan ja Itä-Suomen alueella. Toivottavasti hallituksen apupaketit yltävät myös Itä-Suomeen.
Poikkeusolosuhteita ei ole tällä tavoin harrastettu sitten vuoden 1944. Tosin emme voi millään muotoa rinnastella tätä päivää vaikkapa tapahtumiin 1939. Sekin on hyvä muistaa, että suomalaiset kävivät läpi 1958 aasialaisen - ja 1968 hongkongilaisen viruksen - nyt ei ehkä ole enää syytä pohdiskella sen enempää Espanjan tautia, joka tappoi Suomessakin noin 25 000 henkilöä - sata vuotta sitten. >
5
Yhdysvaltojen keskuspankki aloittaa uudestaan järeän rahapoliittisen elvytyksen
Puhutaan jopa helikopterirahasta - suorasta kansalle jaettavasta ostovoimarahasta, jonka toivotaan tuottavan toimeliaisuutta. Rahan määrällä, sen jakautumisella, ympäristöjälkemme henkilökohtaisella koolla kuin luonnon biologisella kestokyvyllä on voimassa yhtälö, jota voitaisiin kuivaharjoitella myös FED' ssä ja EKP' ssa!
Tai - tunnemmeko tuota elämänyhtälöä lainkaan - herää tässä kohdin vääjäämättä kysymys. Evoluution "asettamat" yhtälön parametrit saattavat olla meille tuntemattomia, kuten viruksien "tehtävätkin"?
Meillä on huoli taloudesta, kun sen sijasta meillä pitäisi olla huoli ihmisyydestä ja ympäristöstä, joka lopulta elättää meidät kaikki - jopa nuo viruksetkin; olemmehan me ihmisetkin noille viruksille osaltamme "isäntäkasvi", siis viruksien elinympäristö.
Nyt olisi viisasta ajaa yhteiskuntatalouden vähentämistä, totaalisesti ja erityisesti siellä, missä henkilökohtainen ympäristöhaittajälki on suuri (erityisesti Yhdysvalloissa, ja varsinkin jos katsomme kumulatiivista kulutusjälkeä!) - näin me täällä kulutuslännessä tulemme vähentämiskeskiöön.
Voittona voisi olla tasaisempi kulutuksen jakautuminen ja eksponentiaalisesti suureneva vähentymä - aiemman kulutustasomme pohjalta.
Biosfäärillistä ympäristöä ei voida kupata loputtomiin - ikuista kasvuhoentaa ei voi olla. Maapallo on rajallinen, eikä siitä voi nyhtää loputtomasti.
Emme tiedä syitä miksi ja miten ehkä huomenna yhteiskuntarajoittamisen "sairaudet" vielä kohtelevatkaan meitä ihmisiä, elinjälkemme ollen täysin kohtuuton edustamaamme kokonaisbiomassaan nähden - biologiseen eliökokonaisuuteen verrattuna.
6
Suomen Pankki aloittaa kriisitoimet: Ainakin 500 miljoonaa euroa kotimaisten yritysten rahoituksen turvaamiseksi
Nyt SP on EKP' n sivuviliaali, joka huolehtii eurojen riittävyydestä. Ja nyt - sitä pienet perässä, mitä nyt iso Saksan Frankfurtista käskee.
EKP päätti käynnistää setelikoneen tai ei edes käynnistä, vaan laskee sivuviliaaliverkostoonsa bittirahaa - jaettavaksi edelleen liike- ja muille pankeille houkuttelevalla korolla - ota 100 ja maksa 98 idealla.
Näin katteettomuutta viljellään, ja mihin se saattaa iskea lisääntyvänä kulutuksena ... nyt jo meitä elättävä luontobiologia biosfäärinä ja elämän monimuotoisuutena hengästyy, onhan vuotuinen ylikulutuspäivä kohdaltamme jo tuolla toukokuussa.
Ei vaadi kummoistakaan hienostunutta talousparametrien ymmärrystä tuottaa tuota miinuskorkoa ja katteetonta lisärahaa - kampea pyörittämällä ja tietokoneen näppäimistöä naputtelemalla. Luonto ei naputtele - vaan hienostuneesti kierrättää - lähinnä niukkuudessa.
Joku voisi tässä kertoa aikuisten oikeasti mistä tuo SP' n pääjohtaja Olli Rehnin mainitsema 500 miljoonaa euroa ilmestyvät - kuin Manulle illallinen; ehkä jopa myöhemmin suoraan kansalle jaettavana helikopterirahana!**
Miksi meillä vihmotaan tuota kasvuhokemaa - miksi siis pitää kuluttaa kuluttamisen perästä ja mieluusti aina suuremmissa erissä, vieläpä nopeammassa temmossa? Kuka kertoo?
Olisiko tässä nyt Koronan "käden ojennuksena" tartuttava testausmahdollisuuteen, mitä merkitsisi yhteiskunnallisesti, kansantaloudellisesti, työllisesti ja vapaa-ajallisesti vähentäminen, siis kulutuksen vähentäminen ... kun Gaiakin, maaemomme kuumenee.
7
Onko EKP käyttänyt jo keinonsa tässä kriisissä?
Talous ja elämä ovat liittyneet toisiinsa paljon puhutussa kasvuhokemassa, mitä puhkutaan niin poliitikoiden kuin talousasiantuntijoiden tahoilta. Me katsomme elämää kulutuksena - niinhän se kuitenkin on - ilman ravinnon kulutusta emme elä.
Läntinen kulutus per capita on ylivertaista, ja nyt siitä halutaan pitää kiinni
EU' ssa EKP ja US' ssa FED tulevat pyörittämään setelikoneen kampea - tuottaen kattteetonta rahaa kulutukseen -talouden pyörät pitää pyöriä, vaikka ihmisyyttä kaatuu viereltä?
Nyt puhutaan jo jopa helikopterirahasta, jossa ostovoimaa kulutukseen jaetaan suoraan kansalaisille - näin saadaan ihmiset kauppaan, vaikka he ovat kohta kodeissaan omilla reviireillään -peloteltuna aiheellisesti/ aiheetta virusepidemiasta, jonka uhriluku on sangen vähäinen - ainakin toistaiseksi ... emme tiedä ylihuomisesta, emmekä Korona mahdollisesta toisesta aallosta.
Ei ole kovinkaan hienostunutta talousprinsiippien korkea-ajattelua puskea rahaa setelikoneista, eikä oikeastaan niistäkään, kun tilanteen massivoimiseksi riittää pankkibittien lasku EKP' n sivukonttoreiden kautta pankkimaailmaan numeerisina euroina - meillä ja US' ssa US-dollareina.
Nyt olisi oikea aika katsoa aivan toisin päin - testata ihmisyys edellä kulutuksen vähentämistä; tässähän Korona "ojensi kätensä" ja loi tilanteen, jossa testaus on houkuttelevaa. Varsinkin siksi, kun jo valistuneimmat tietävät, että kulutuksemme on aivan liian suurta meitä elättävän luontobiologian näkökulmasta - ylikulutuspäivän ollessa Suomessa jo toukokuussa ja maailmallisesti elo-syyskuussa.
8
Eurooppaa ravistelee nyt täydellinen myrsky: Pandemian lisäksi on selvittävä siirtolaispaineista
Tässä kohdin on hyvä muistaa, että lähinnä kehitysmaissa kuolee JOKA PÄIVÄ noin 3 400 lasta - saastuneen veden mikrobeihin, vuodesta toiseen. Tämä aihe ei juuri mediaamme innosta kirjoittamaan - onhan tapahtumat niin kaukana meistä!
Turkki kiristelee hampaitaan kriisissä, jossa valkoinen eurooppalainen oli sormineen mukana jo sata vuotta sitten (Sykes ja Picot).
Turkki on ottanut ~4,5 miljoonaa ihmistä maahansa -pakolaisina, kapinoitsijoina ja ehkä uhkana itse Turkille. Jää pohdittavaksi kuinka oikeutettua tämä Turkin "kiristely" sitten onkaan EU' n suuntaan, jonka jäsenmaista monet olivat maailmallisesti kolonialisteja, myös tuolla Lähi-idän alueella! Olisiko tässä kohdin tunnustettava tapahtunut historia?
Korona on pandemia -näin WHO julisti. Toistaiseksi se on pienoiskuva siitä mitä tapahtui hongkongilaisen - (1968), aasialaisen - (1958), Espanjan taudin - (sata vuotta sitten - erityisesti sen toisena aaltona) osalta; puhumattakaan Keski-ajalla puolet eurooppalaisista tappaneesta viruksesta.
EU on nyt kehitysvaiheessa, jossa reviirillinen ajattelu tulee keskiöön. Monet jäsenvaltiot ovat ottaneet oman edun ykköseksi - välittämättä EU-kauneusihanteista; esimerkiksi pakolaisten/"pakolaisten" osalta tai edes konkreettisesti jäsenvaltio Kreikan auttamisesta - puheita on, missä teot?
Itse Euroopan osalta kriisi on väljempi, sillä Venäjä on osa Eurooppaa, jatkuen tosin pinta-alallisesti suurelta osin Aasian puolelle. Venäjän rooli voi vielä muuttua dramaattisesti - juuri EU-Euroopan suuntaan, sillä Venäjä on ehkä huomisen ruoka-aitta* ja varsinkin Saksalle tärkeä kauppakumppani - Euroopan väkirikkaimpana valtiona.
Venäjä voi olla EU-kriiseille ratkaisijan roolissa, varsinkin, jos osaamme lannistaa mahtiasemassa olevan vastakkainasettelun - lännen ja idän välillä. Venäjä on vieressä - joka tapauksessa.
9
”Monet vallankumoukset ovat alkaneet siitä, että ei ole leipää” – Keskellä kalleinta Helsinkiä seisoo brutaali betonikolossi, jonka tehtävänä on varautua pahimpaan
On ajateltu, että suuri on kaunista ja se, että EU alueena voisi huolehtia tilanteiden niin tullen heikommistaan - vahvemmilta. Kaunista talouskarttaharjoittelua.
Omavaraisuus oli viljasiiloja - onhan sanottu, että leipä miehen tiellä pitää, aikana, jolloin miehen rooli oli maataloudessa - hevosen ohella merkittävä, vaikka äiti siellä tuvassa kasvatti lapset ja ruokki koko katraan, mutta paljolti omista varannoista.
Viljasiilo oli ja on vielä merkki varannosta, kun kriisi iskee
Viimeisin kriisi elintarvikkeiden osalta oli talvisin 1942 ja -43, jolloin Saksan kolmannen valtakunnan vilja-apu oli välttämätöntä - sen ollen ehkä maksu uskollisuudestamme aina presidentti Risto Rytin vakuutteluun saakka kesällä 1944. Saksa piti kaikkinensa ulkoisina virtoina meitä pystyssä.
Nyt globalisaatio on jakanut maailman verkostoihin, joissa ylikansalliset yhtiöt ja asevoimaiset valtiot pelaavat jo omia pelejään - "uhkaamalla, kiristämällä ja pakottamalla" - tämä lienee uusnormaalia trumppismin kehittämää hegemoniataistelua.
Evoluutio loi reviirit
Reviirit ovat elinalueita, joissa lähes kaikki eläinlajit toteuttavat evoluution tärkeintä tehtävää - lisääntymistä. Elinalue reviirinä on myös ravinnonsaantoalue, jonka ominaisuus on omavaraisuus, siksi reviiriä puolustetaan henkeen ja vereen.
Mikäli elinalue muuttuu elinkelvottomaksi, lähtee lauma (kansa/ kansan osa) liikkeelle; näin syntyy reviiritaistelu. Meidän reviiri - Suomi - ei ole omavarainen, edes ravinnon osalta.
Omavaraisuuspyyteen pitäisi olla korkeassa asemassa, kun suunnittelemme yhteiskuntamme huomista - näinä epävarmuuden ja elinympäristömme hengästymisen aikoina. Meidän reviiri on lähes tyhjä, sen vuoksi se voi elättää itse hienosti asukkaansa - suomalaiset.
WC-pehmon hamstraaminen on osa omavaraisuusalitajunta-ajattelua!
10 - 2
Muualla maailmassa todettujen koronavirustartuntojen määrä ylitti Kiinan luvut, New York sulkee julkisia tiloja
...
Korona innostuu, jos ihmiset liikkuvat ja seurustelevat liian lähekkäin!
EU' ssa jyllää Schengenin vapaa liikkuvuus, vaikka nyt muun muassa Tanska kuroi rajansa kiinni - oikein vai väärin, jää nähtäväksi - todennäköisesti oikein.
Jos jokainen ihminen "erakoituu omaan kahdeksan neliön tilaan" - matkan lähimpään ihmiseen ollen yskimättä kolme metriä - Korona kuolee tai "koteloituu" myöhempään uuteen sopeumatilanteeseen.
Nyt USA' ssa FED ja Euro-EU' ssa EKP kilpaa pyörittävät katteettomia US-dollari- ja euroseteleitä. Halutaan lisää kulutusmahdollisuuksia hiipuvaan talouden liikkumattomuuteen. Puhutaan jopa helikopterirahasta - suorasta kansalle jaettavasta ostovoimarahasta, jonka toivotaan tuottavan toimeliaisuutta.
Meillä on huoli taloudesta, kun sen sijasta meillä pitäisi olla huoli ihmisyydestä ja ympäristöstä, joka lopulta elättää meidät kaikki - jopa nuo viruksetkin; olemmehan me ihmiset noille viruksille osaltamme "isäntäkasvi", siis viruksien elinympäristö.
Nyt olisi viisasta ajaa yhteiskuntatalouden vähentämistä, totaalisesti ja erityisesti siellä, missä henkilökohtainen ympäristöhaittajälki on suuri - näin me täällä kulutuslännessä tulemme vähentämiskeskiöön.
Voittona voisi olla tasaisempi kulutuksen jakautuminen ja eksponentiaalisesti suureneva vähentymä - aiemman kulutustasomme pohjalta.
Biosfäärillistä ympäristöä ei voida kupata loputtomiin - ikuista kasvuhoentaa ei voi olla. Maapallo on rajallinen, eikä siitä voi nyhtää loputtomasti.
Emme tiedä syitä miksi ehkä huomenna yhteiskuntarajoittamisen "sairaudet" vielä kohtelevatkaan meitä ihmisiä, elinjälkemme ollen täysin kohtuuton edustamaamme kokonaisbiomassaan nähden - eliökokonaisuuteen verrattuna. e
10 - 1
Muualla maailmassa todettujen koronavirustartuntojen määrä ylitti Kiinan luvut, New York sulkee julkisia tiloja
Läntinen vapaa markkinakulutustalous edustaa taas maailmastamme noin 1,2/7,8 -osuutta. US' n yhtenä suurimpana per capita ympäristöhaittajälkisenä noin 0,32/7,8.
Nyt on erinomainen mahdollisuus tutkia mitä Kiinassa tehtiin, oletetaanhan jo nyt, että Kiinan Keskushallinto sai määrätietoisin, yhtäläisesti maanlaajuisin tehotoimin ja -käskyin Koronan painitermilla "siltaan, mutta ei ehkä vielä mattoon".
Korona voi palata muuntuneena - toisessa aallossa, jolloin sen kykyisyys tehdä tehtäväänsä voi olla teholtaan monikertainen (?) Euroopassa muistetaan erityisesti Espanjan tauti - kahtena aaltona.
Kiina 1,4 miljardia kansalaista joutuivat/ pääsivät lähes yhtäläisen käskytyksen alle (kuitenkin vähintään yhtäläisen seurannan alle), jolloin tehokkuus Koronan torppaamiseen ulottui koko valtioon.
Läntinen kasvuhokemallinen yhteiskunta on taas individualismissaan yksittäinen per valtio - EU' n sisälläkin - erilaisin määräyksin, komennoin ja ohjeistuksin. EU' n alueellakaan ei ole yhteistä seurantaa - mikä taas Kiinassa oli eittämätön voima torpatessa Koronaa.
Yhtäläisyyttä ei saavuteta 1,2 miljardille läntisen yhteiskunta-ihmisen osalle, vaan keinot Koronan torppaamiseen ovat enemmän tai erilaisesti tehokkaita tai tehottomia. Individualismi tuottaa hitautta - vähintäänkin kriisien alussa - eipäs-juupas väittelynä.
EU' ssa on vaikeassa asemassa olevia valtioita, jo valmiiksi - ehkä Italia, Kreikka ja Espanja (?) ... Nuo pohjaongelmat eivät ainakaan helpota Koronan aiheuttamien ongelmien hoidossa.
Lännessä alleviivataan talouden tukemista, jottei yhteiskunta kaadu. >