sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 18072020 - III

18072020

..
  • 1 - 2

  • Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos teki Siperian lämpöaallosta 600 kertaa todennäköisemmän, tutkijat sanovat

    Ilkka Luoma 
    2 - Siperia sulaa, miten jaamme nyt vastuunkannon kumuloituneesta kulutuksestamme ja siihen liittyvistä ympäristöhaittajäljistä?

    On vihdoin tunnustetta per capita kulutuksen periaate, siis kuinka paljon Sinä, minä ja muut per nenä aikaansaavat kulutuksellaan ympäristölle haitallista jälkijättöä. Kun vielä oivallamme katsoa mitä ympäristölle aikaansaa tuo jäljenjätön kumuloituvuus - saatamme ymmärtää missä tuota vastuuta on juuri nyt kannettava eniten.

    Vastuu on kolahtamassa nyt koko ihmiskunnan ja biosfäärillisen Elämän monimuotoisuuden nilkaan.

    Me toimillamme vähennämme Elämän kirjoa - biodiversiteettiä

    Emme tunne seurauksia. Nyt on ihmiskunnan tiedostetun historian suurin sukupuuttoaalto käynnissä. Elämä yksinkertaistuu. Eikä tässä vielä kaikki, vaan on päivänselvää, että kaikkia meitä "säätävä" evoluutio löytää ratkaisut, ja nuo korjausliikkeet eivät saata olla suosiollisia meidän yhä yhteiskunnallisesti ja kulutuksellisesti monimutkaisemmaksi tulevalla omalle Elämän tavallemme.

    Emme voi syödä loputtomiin muiden "riisikupeilta" - tosin emme osaa edes omaa reviiriä jakaa tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti! e
  • 1 - 1

  • Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos teki Siperian lämpöaallosta 600 kertaa todennäköisemmän, tutkijat sanovat

    Ilkka Luoma 
    Eräs asia on täysin selvä. Vuosimiljoonaisen evoluution ohjastamaa luontobiologiaa rasittavat yhä voimallisemmin Elämän jäljenjättäjät ja tässä piilee se suurin kohtalonyhteys juuri ihmiseen - me tuotamme omaa biokiloa kohden ylivoimaisesti eniten ympäristölle yllättävää, 'evoluution tuotekehitykseen' nähden aivan liian nopeaa ja haitallista jälkijättöä - voisiko sanoa rasiteturbulenssia.
    ..

    Luonto varastoi Siperian ikitundralle miljardeja tonneja entistä Elämää, joka sulaessaan pursuaa hiilidioksidia ja vieläkin haitallisempaa tai oikeastaan muuttavampaa eloperäiskaasua - metaania, jota muun muassa lehmät laitumella "röyhtäilevät" eri pakoputkistaan.

    Kasvuhokemallisten mantra: "Enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä"
    Kilpailullinen markkinatalous Elää markkinoinnista ja mainonnasta, joiden ainoa tehtävä on tuottaa kulutushypeä - pitää ostaa lisää, lisää ja useammin. Se kuulemma tuottaa Elintasoa ja Elämän Onnea - Suomeakin väitetään maailman onnellisimmaksi kansaksi.

    Kulutushype tunnetusti kiihdyttää lämmöntuottoa - ja tuo ihmisevoluution ylijäämälämpö pitäisi ventiloida avaruuteen, mutta ilmakehän hiilidioksidi on kuin kasvihuoneen katto, joka torppaa lämmön "karkaamisen". Nyt tuo lämpö sulattaa Siperiaa - maailman toista "amazoniaa".

    Siperian biomassakertymät viimeiseltä 10 tuhannelta vuodelta - viimeisen jääkauden jälkeen ovat käsittämättömän suuri biomassakeskittymä, joka on hautautunut maan alle - kivihiilenä, raaka-öljynä ja maakaasuna ... Me osasimme polttaa sitä viimeisten 150 vuoden aikana erittäin reippaasti.

    Valtava määrä aiempaa Elämää, biomassana on jäässä - ikiroudassa. Nyt tuo ikirouta on lähtenyt sulamaan, ja sen jatkumo on kohta meille mahdoton pysäytystehtävä.

    Vaikka koko ihmiskunta lopettaisi kulutuksensa kuin seinään, jatkuisi kumulatiivisuuden periaattein ilmaston lämpeneminen. Muistamme, että evoluutio kiiruhtaa hitaasti, mutta vääjäämättä. Jättiöljytankkeri kääntyy hitaasti, vaikka peräsin olisi ääriasennossaan >
  • 3

  • Jope Ruonansuu oli poikkeuksellinen lahjakkuus, joka menestyi viihdetaiteilijana monin tavoin

    Ilkka Luoma 
    "Siloitellun julkisuuden jälkeinen toden toteamus on kuollut" - siirtyi kuiskaajien taivaaseen - odottamaan kanssasisariaan ja -veljiään. Taivaassakin on huumoria - "nyt tiedetään piireistä" ---

    Rauha arkiharmauden ilostuttajalle, joka osasi Elää myös itsensä kanssa, monista ongelmista huolimatta. R.I.P Jope ... Elämä jatkuu ja huumorisi ei kuole koskaan -toivotaan.
...


        18072020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti