maanantai 27. heinäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 25072020 - II

.
  • 1 - 2 [LINK]

  • Yhdysvaltalaiset viranomaiset menivät voimakeinoin sisälle Kiinan Houstonin-konsulaattiin, joka määrättiin suljettavaksi tällä viikolla

    Ilkka Luoma 
    2 - Lännen US-johteinen vastakkainasettuminen Kiinaa ja myös Venäjää vastaan on kiihtyvällä polulla

    Verranto (1' stä) Suomen myöhemmin luovuttamaan Petsamoon, on hiukan ylireagoiva, mutta periaatteeltaan sama, tosin tekomuoto oli suomalais-saksalaisena toimenpiteenä huomattavasti suoraviivaisempi ja varmasti ärsytti suuresti Neuvostoliiton silloista johtajaa Josif Stalinia. Petsamon Neuvostoliiton konsulaatin valtaus oli esialku Jatkosodalle.

    Emme tiedä Houstonin esialkuisuutta sen pidemmällä kuin, että Kiinan Chengdun US-konsulaatti sai sulkemismääryksen Kiinan viranomaisilta - vastatoimena, ja puolueettomuusnäkökulmasta aiheellisena (?)

    Ensin oli Huawei, sitten löydettiin kestoaihe - ihmisoikeudet, sitten löytyi hongkongilaisten hätä vapaudesta ja nyt käytiin jo konsulaattien "kimppuun" - mihin lännen kiihtyvä ja us-johteinen trumppismi "uhkaa, kiristä ja pakota" -ulko- ja kauppapolitiikkana vielä johtaakaan. Emme tiedä, vain arvaamme tulevien US-presidentin vaalien tuovan ratkaisun.

    Suurvaltapolitiikka on hegemoniataistelua

    US käy kaikin keinoin puolustamaan aggressiivisesti omaa maailmallista poliisirooliaan. US on ollut määrittävä tekijä viimeisten 60 vuoden aikaisissa sodissa - liki kaikissa - ja aina kaukana omilta rajoilta - luvalla ja ilman mitään lupaa Vietnamista Afganistaniin ja Syyriaan.

    Kiina on ilmaissut kirkkaasti, ettei uudistuva maailmallisuus enää tarvitse, eikä voi olla vain yhden määräysvaltion alaisuudessa. On alkanut uusi aika, jonka amerikkalainen laatuaviisi The Newsweek otsikoi kanteensa jo pari vuotta sitten: "China' s Century".

    Trump on yllättävä, ja vaalien lähe[i]stymisen paine saattaa heittää kuperkeikkaa hänen johtamalleen ulkopolitiikalle

    Trump tietää Kiinan olevan jo liian suuri ja vaikuttava, sekä Pekingin tietävän häntä kohtaan hyvin ikävän tiedon - Trumpin dynastian 'Chapter Eleven' (konkurssin ehdollinen esiaste) tapauksesta, jolloin kiinalaiset miljardöörit pelastivat rahavirroillaan Trumpin "towerit"! e[1]
  • 2 - 1 [LINK]

  • Yhdysvaltalaiset viranomaiset menivät voimakeinoin sisälle Kiinan Houstonin-konsulaattiin, joka määrättiin suljettavaksi tällä viikolla

    Ilkka Luoma 
    1 - Suurlähetystöjä ja konsulaatteja sitoo kansainväliset käytännöt, määräykset ja oikeudet kuin vastuutkin. Suurlähetystö on aina asianomaisen suurlähetystövaltion omaisuutta, jopa niin, että rajattu suurlähetystöalue on esimerkiksi Helsingin Kulosaaren Kiinan suurlähetystön osalta Kiinan valtion aluetta, jonne isäntämaalla ei ole lähtökohtaisesti asiaa ilman Kiinan lupaa.

    Konsulaatit eivät nauti aivan samaa statusta kuin suurlähetysötöt, mutta käytänteenä on ollut niiden koskemattomuus, jolloin nekin ovat osa vaikkapa Kiinan suvereenia aluetta - isäntämaan aiheeseen liittyvien käytänteiden myötä, joissa kuitenkin vallitsevat "liki yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet" riippumatta konsulaatin isäntämaan omasta lainsäädännöstä.
    ..

    Ote historiasta: Tässä kohdin tulee mieliin muinoinen Neuvostoliiton konsulaatti Suomen Petsamossa kesällä 1941. Tuolloin ennen Jatkosodan syttymistä suomalais-saksalaiset asevoimat ryntäsivät Neuvostoliiton Petsamon konsulaattiin - pidättivät henkilökunnan ja anastivat (takavarikoivat) konsulaatin asiakirjat, joita erityisesti saksalaiset tarkoin tutkivat. Tuo hyökkäys Neuvostoliiton konsulaattiin oli ensi-isku alkavassa Jatkosodassa, joka oli lopulta osa Saksan kolmannen valtakunnan idän suurhyökkäystä - operaatio Barbarossaa.
    ..

    Väkivallan käyttö sisääntunkeutumisessa ja lukitseminen virallisten ovien taakse on kova teko ja rikkoo kansainvälisiä käytänteitä, mitä on säädetty niin suurlähetystöistä kuin konsulaateista. Vahvassa epäilyssä tapahtuvasta rikoksesta isäntämaata kohtaan voi antaa oikeuksia myös isäntämaan toimille (?)

    Meneillään on rankka lännen ja idän välinen informaatiosota, jossa syytteet ammutaan USA' sta jo sarjatulella! >[2]
...
        Ilkka Luoma
               BLOG

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti