tiistai 28. heinäkuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 27072020 - VIII

...
  • 1 - 2

  • Puuttuva palanen

    Ilkka Luoma 
    2 - Meitä ohjaa vapaan markkinatalousmaailman kasvuhokema

    Tämä juuri luontobiologiaa rasittava hokema kaikuu liki kaikista suista - poliitikoista talousasiantuntijoihin, joitain harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Äskettäin edesmennyt Pentti Linkola oli yksi oiva esimerkki asettumisesta ihmisen luontaisen kokoiseen vaikutelokeroon.

    Ihmisellä on oma evoluutio, sehän on osa yleisbiologista kehityskaarta, joka muuntuu, muuttuu ja muuntautuu ajan saatossa synkronoiden kilpailullista harmoniaa ja biologista tasapainoa. Me olemme kulutusihannoijina tuon tasapainon häiriötekijä - ainakin vielä kulutushuuruissamme.

    Olisiko nyt aika vähentämiselle?

    Maapallo on paljolti suljettu systeemi - saaden "lopulta kaiken" Auringosta. Tuon Auringon säteilyyn on sovittautunut tuo evoluution ohjastamana luontobiologia, josta me olemme osa - hyvin pieni osa biomassallisesti.

    Meidän rooli biologisissa tapahtumamuutoksissa on kuitenkin aivan ylivertainen, muita Elollisia haittaavalla tavalla. Me syömme muiden "riisikupeilta". Meillä on yksi keino asettua lokeroomme ja se on vähentäminen, kulutuksen vähentäminen.

    Riittää kun asetumme tilaan jonnekkin 150 vuoden taakse, silti ollen muutamia oleellisia Elämämme apuvälineitä, joita muilla biologisilla ei kuitenkaan ole.

    Oletko Sinä valmis vähentämään - pienentämään kulutustasi? Vähentäisikö kulutuksemme pienentäminen Onneamme, sanotaanhan meitä suomalaisia maailman onnellisimmaksi kansaksi. Tosin kulutusjälkemme on tänään melkoisen suuri - paljon suurempi kuin kohta kaikesta parjattu ja syyllistetty kiinalainen Elämäntapa - per capita. e[1]
  • 2 - 2

  • Ruotsi valitsi lievemmät koronarajoitukset, nyt moni ruotsalaisyhtiö ylitti tulosodotukset

    Ilkka Luoma 
    2 - Korona on saanut kehittyä enemmän rauhassa Ruotsissa kuin Suomessa?

    Tuo pitkä rauhanaika on nostanut ruotsalaisten ylpeyttä puolueettomuudesta, ja omaehtoisuudesta, joka näkyi hyvin II Maailmansodassa - oltiin suhteissa niin liittoutuneisiin kuin Saksan kolmanteen valtakuntaankin. Se toi omanlaista ruotsalaisuutta kehiin, joka jatkui hyvin erityisesti murhatun pääministeri Olof Palmeen toimintamallina - vaikkapa US' n Vietnamin sotaa vastaan.

    Ruotsi on ollut isoveli, kirittäjä ja se, jonne on katsottu ylöspäin. Ei enää, ja nyt viimeistään (tässä vaiheessa katsottuna) - voime katsoa jo tasavertaisesti täältä "itäisestä maakunnasta" Ruotsia, jonka oma äidinkieli on meillä toisena pakollisena kotimaisena.

    Nyt PM Sanna Marin palautti Suomelle kaivattua itseluottamusta tehdä omia päätöksiä omalla tavalla. Aiemminhan me aina katsoimme Ruotsista mallia ja kopioimme heidän säädöksiään omiimme, olihan Ruotsi jotenkin meitä isompi, osaavampi kuin nokkelampi (säästyivät sodilta).

    "Ajat muuttuvat - Börjeseni", mukaelma "Eskoseni" tuumauksesta


    Tänään ruotsalaiset puolivihoittelevat rajamme kiinni olosta. Me taas muistamme, ettei isoveljemme Ruotsi avannut rajojaan kun toinen "isoveljemme" kävi päällemme 1939. Toki raja Ruotsiin oli auki, kun sotalapsiamme rahdattiin Ruotsin onnelaan, muun muassa edesmennyt äitini. Tästä kiitos ruotsalaisille, mutta raja pysyi muutoin kiinni, kun olisimme tarvinneet merkittävää apua Talvisotaamme ...

    Meneillään on meiltä katsottuna aiheellinen reviirimme puolustus


    Emme halua koronalaajentumaa nyt Ruotsista - ei muuta. Meillä on oikeus suojella omaamme, suojelivathan ruotsalaisetkin omaansa, kun elettiin vuotta 1939. Tässä ei ole 'potut pottuina' makua, vaan asiaa, joka tulee osata käsitellä kiihkotta.

    Ruotsi on meille erityisen tärkeä liittoutumattomuuskumppani ja kauppaveli, jonka muutoin säädökset peilaavat meille hyvin - persuja ja ruotsidemokraatteja myöten. e[1][EKSTRA]
  • 2 - 1

  • Ruotsi valitsi lievemmät koronarajoitukset, nyt moni ruotsalaisyhtiö ylitti tulosodotukset

    Ilkka Luoma 
    1 - 'Elämä ensin ja sitten vasta Talous edellä'

    Suomessa toistaiseksi huomattavaa kansansuosiota saanut PM Sanna Marinin NNV-hallitus, vahvennettuna nyt kokemuksen pituudella (VVM Matti Vanhanen korvasi Keskustan Katri Kulmunin) oli ja on valinnut Korona-linjakseen - "Elämä ensin"*- se näyttäisi tässä vaiheessa tuottavan tulosta, toisin kuin demareiden johtamassa Ruotsissa on tapahtunut ...

    Ruotsalaiset 'tegnelistit' valitsivat alkujaan toisen linjan - "Talous edellä"** -mentaliteetin Koronan hoitoonsa. Tulos on ollut erityisesti vanhuksille murheellinen ja tappava. Kornisti ajatellen, näin on saatu tilaa hoitolaitoksiin ja uusia testamentteja jakoon nuoremmille*** - poikkeavan paljon.

    Myöhemmälle jää nähtäväksi niin sanottu immuniteetti, laumasuoja, jota ehkä Anders Tegnell kumppaneineen tavoittelee. Laumasuojan todellisuutta ei vielä tiedetä - ei Suomessa eikä Ruotsissa.

    Tosiasia on kuitenkin se, että kaiken biologian määrittäjä - evoluutio - järjesti viruksillekin vastalääkkeen. Hidassyntyinen immuniteetti luotiin suojaksi, ja tätä ennen uhriutuvat heikommat, joiden kestokyky ei kyennyt estämään viruksen tehtäväkuvaa, joka on ainoastaan lisääntyminen - etsiytyen "isäntäkasveihin".

    Virukselle emme ole tieteellisesti löytäneet mitään muuta tehtäväkuvaa kuin lisääntymisen. Arvoitukseksi jääkööt salaliittoteoriat Elämästä ja sen vihollisesta - jossa virukset katsottaisiin kuoleman lähettiläiksi raivaamaan tilaa liiaksi (haitaksi - mille?) lisääntyjien joukkoon.

    Ruotsalaiset ovat omiansa - he ovat saaneet nauttia suomalaisten selänkin takana rauhanaikaa jo vuodesta 1809, jolloin Ruotsin uusi kuningas katsoi tarpeelliseksi luovuttaa sen itäinen maakunta Suomenniemeltä - Venäjän tsaarille. Meille alkoi autonomia ja Ruotsille sotimattomuuden aikakausi
    >[2][FB]
  • 4 - 1

  • Kiinan uuden luokitusjärjestelmän pelätään ajavan suomalaisyrityksiäkin valvomaan työntekijöitään tiukemmin vapaa-ajalla

    Ilkka Luoma 
    1 - Niin Kiinassa kuin länsimaissa - myös Suomessa idea on lopulta valvoa ihmisiä - valvoa yhteiskunnallisesti meitä, mitä teemme, miten teemme, missä teemme ja mitä aiheutamme.

    Suurin ero meillä ja Kiinassa on valvottavan väestön määrä - Kiinassa riittää meille tovereita ja kavereita - jokaiselle suomalaiselle - noin 250 kiinalaista. Kun tuon ~1400 miljoonaa osaa suhteuttaa meidän 5,5 miljoonaan - on mahdollisuus ymmärtää eri tyyppinen yhteiskuntamalli - meillä ja heillä.

    Pisteytys ei ole vieraista meillekään - olemme parempia ja huonompia, meitä vertaillaan jatkuvasti - esimerkiksi tuloissa* (kerran vuodessa) - kuin jättämässämme ympäristön haittajäljessä per capita. Meidän suomalaisten henkilökohtainen käyttöjälki meitä elättävään ympäristöön on huomattavasti suurempi kuin kiinalaisen.

    On liki selvää, että yhteiskuntakehityksen muuttuessa valvotummaksi - on meidän (valtion) tiedettävä enemmän, mitä yksilö tekee ja tekemättä jättää. Miten hän maksaa veroja, ja miten hän kuluttaa - niin ympäristöä kuin yhteiskunnan tulonjakokukkaroa, sillä suita on kohta enemmän kuin niiden ruokkijoita (kts. syntyvyys ja ikäpyramidikehitys).

    Me saamme oman pisteytyksemme valtion ylläpitämänä kunkin henkilökohtaisena verotilinä, johon kertyvät lopulta reaaliajassa mitattava arvomme yhteiskunnalle:

    Miten tuotamme veroja, ja miten niitä käytämme. On selvää, että ruokittavien suiden lisääntyessä halutaan tietää kuka ja miten hän projisoituu näissä verotileissä - olemmeko käyttäjinä "pakkasella" - miinuksilla vai erinomaisina veronmaksajina plussalla.
    >[2]
  • 5

  • Saksalaislehti: Saksan ulkoministeri torjuu Trumpin ehdotuksen kutsua Venäjä takaisin G7-ryhmään

    Ilkka Luoma 
    G7 - johtavat teollisuusvaltiot, vai olisiko nyt rehellisempää sanoa, että johtavat läntiset teollisuusvaltiot?

    Kiina, joka on teollistunein valtio koko maailmassamme ei ole G7' ssä, eikä edes ollut aiemmassa G8' ssa mukana. Kiina on sen sijaan Venäjän kanssa mukana maailman suurimmassa väestökeskittymäliitoutumassa nimeltä BRICS, joka saa nyt näin vauhtia läntistä maailmaa johtavasta trumppistisesta uusnormaalista "Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiiikasta.

    Saksa oli aiemman liittokansleri Gerhardt Schröderin aikana eurooppalaisliennyksessä maanosamme kokonaisetuna, tuolloin syntyi tätä schröderiläistä aikakautta korostamaan "rauhanpiippu", joka tunnetaan Nordstream I kaasuputkiparina. Voidaan sanoa, että Euroopassa vallitsee rauha niin kauan kuin Nordstreamissa virtaa venäläinen kaasu.

    Nyt uusi lähes loppuunrakennettu Nordstream II putkipari onkin US-väittein uhka eurooppalaiselle turvallisuudelle - muodostaen venäläisuhan. Näin US koettaa heittää kapuloita rattaisiin itse eurooppalaisten keskuuteen. On erityisen hyvä huomata, että Venäjä on asukasluvultaan ja pinta-alaltaan Euroopan suurin valtio.

    Saksassa elää edelleen voimia, jotka kokevat slaavilaiset itä-aurooppalaisina jotenkin eroaviksi läntisestä eurooppalaisuudesta, vaikka Euroopan kokonaisetu on juuri yhtenäinen ja kokonaisvaltainen Eurooppa, joka jatkuu aina Venäjän Uralille saakka.

    Nyt tämän tyyppiset yksittäiset lausunnot Saksasta ovat väliaikaa, kuten amerikkalaisten ydinaseet EU-Euroopassa, jotka ovat se uhkatekijä, joka ajaa Venäjän aseistumaan myös näitä amerikkalaisydinaseita vastaan.

    Tosiasia on kuitenkin se, että vastuulliset saksalaispiirit muistavat ja tietävät mikä oli maailman historian verisin, totaalisin ja tuhoavin sota - se oli Operaatio Barbarossa, jossa Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi muinoisen Neuvostoliiton kimppuun - vallalla oli "lebensraum-ajattelu", tarvittiin lisää elintilaa valtiasrodulle.

    Saksasta kuuluu tänään aidosti: "Ei enää koskaan sotaa venäläisiä vastaan"!
  • 6

  • 52 000 miljardin dollarin kupla: Kiina kamppailee valtavan kiinteistöbuumin kourissa

    Ilkka Luoma 
    Kiinan massiivista asuntorakentamisen kehitysvaihetta on vaikea arvioida US-dollareina

    Valuuttakurssien kerroinvertailu ei anna oikeaa kuvaa tilanteesta. Mutta jo ennen valuuttoja on huomioitava US' n ja Kiinan välinen kokoero - Kiina edustaa maailmastamme populaatiosuhdetta 1,4/7,8 ja USA 0,33/7,8 - näin Kiina on tältäkin osin yli neljä kertaa suurempi kuin Yhdysvallat.

    Kiina siirtyi maailman suurimmaksi taloudeksi jo vuonna 2014-15 - IMF' n tilastojen mukaan - PPP-korjattuna bruttokansantuotteena, jossa valuuttojen väkinäinen vertailu on puhdistettu pois.

    Kiina rakentaa eniten maailmassa - se on käyttänyt enemmän betonia 20 vuodessa kuin USA koko viime vuosisadalla

    Kiina rakentaa, koska sen talouden voimallinen kehitys alkoi noin 30-40 vuotta sitten silloisen Kiinan vahvan miehen Deng Xiaoping' in johdolla: "Menkää ja rikastukaa". Tuohon "rikastumiskehitykseen kuului ehdottomasti kiinalaisten asumismukavuuden kohennus kehitysmaatasolta nykyisten läntisten markkinatalousmaiden kehitysvauhtiin.

    Kiinassa asuntorakentaminen on tahdiltaan nopeaa, sillä voimalla kaupungistuva valtio tarvitsee valtavasti uusia asuntoja maalta tuleville serkuille. Kiinassa on meneillään maailmanhistorian laajin maaltamuutto.

    Kiinassa maata ei voi ostaa tavallamme, mutta sitä voidaan vuokrata

    Tämä vuokraus, jossa vuokra maksetaan usein heti ja kokonaan - tosin vuokra-aika voi olla enimmillään 60 vuotta. Tämä vuokrapeli rakentamisineen on ollut maakuntakaupunkien suuri business, ja se on kasvattanut Kiinaan maailman suurimman sisäisen velan - Kiinan valuuttana - juaneina. Kiinahan ei ole juurikaan velkaa ulos, mutta sisällään paljon.

    On aivan selvää, että Kiinassa ihmiset ovat yhtälailla oikeutettuja mukavampaan asumiseen - sellaiseen kuin lännessä. Tosin US-presidentti - Nuorempi Bush oli todennut, etteiväthän kaikki kiinalaiset tarvitse jääkaappeja - kuvasti tuon ajan lännen ylimielistä asennetta nousevaa jättiläistä kohtaan.

    Tänään Kiina on maailman suurin rakentaja.
  • 7

  • Muurahainenkin tarvitsee lomaa

    Ilkka Luoma 
    Muurahaispopulaatio on ikäänkuin proletariaatin diktatuuri - joukkoälyä ja -voimaa, jossa lepo on välttämätöntä, kuten se on mille tahansa eliö- ja oliolajille. Ihmisen sydänkin lepää - jokaisen lyönnin välissä.

    Laiskuus, lepo tai vaikka voimavarantojen lataaminen ovat välttämättömiä - lataamme kännyköidemme akkujakin aina tasaisin aika-ajoin. Lepo ja työ käyvät käsikädessä - niin muurahaispopulaatioissakin joiden synkronoituminen ja sopeuma muuhun biosfäärilliseen elollisbiomassaan on häkellyttävän onnistuvaa - omassa reviiriydessään ja sen puolustamisessa.

    Muurahaisten kokonaispopulaatiobiomassan sanotaan olevan noin koko ihmiskunnan elollisbiomassan kokoluokassa. Silti ympäristöllisen jäljen jättö on olematonta muurahaisilta verrattuna ihmiskuntaan.

    Ihmisen ympäristövaikutteet ovat megalomaaniset


    Voimallisen kasvuhokeman siivittämänä tarvitsemme mittavat määrät apukoneistoa Elämämme "hyvinvointiin" - tavallamme, jossa materiaalinen näyttö- ja vertailutalous ovat pinnallistuneet kulutustäyteisen Elomme suitsukkeeksi.

    Muurahainen ei tarvitse levossa tai "laiskuudessaan" mitään vapaa-ajan kulutushektisyyttä, kuten ihminen - muurahainen on levossaan ympäristöhaittojen nolla-luokassa, toisin kuin ihminen, joka kuluttaa "laiskuuden vapaa-aikanankin".

    Voisimme arvata helposti, että evoluutio tuotekehitti muurahaisia niiden tunnistettavan olemassolon aikana - 60 miljoonana vuotena niin pitkälle, että lepo ja ihmisperäinen sana 'laiskuus' eivät ole edes kaukaissynonyymejä. Muurahaiset eivät siis ole laiskoja, vaan käyvät "lataukseen" kännykkä-akkujemme tavoin tasaisin aika-ajoin.

    Muurahainen on ahkeruuden esimerkki - laumana, proletariaattina, jota ei johda edes kuningatar synntyskoneena, saati sitten urokset - kuhnurit, vaan tunnistehormonisointi, joka ohjaa meille mystisellä tavalla koko yhdyskunnan hyvinvointia.

    Miten evoluutio määrittäisi laiskuuden, levon ja sellaisen toimettomuuden, jossa ollaan reservinä hyppäämään palvelukseen heti, "kun käsky käy".
  • 8

  • Varastointi on ulkoistettu rekkaliikenteelle

    Ilkka Luoma 
    Aikaan, kun ruotsalaisella Abba-yhtyeellä meni liian lujaa, että rahaa tuli tuuteista ja torvista, oli sitä sijoitettava - hoksattiin vanha tapa, jossa raakaöljylasti valtamerellä (eräänlainen liikkuva rekka) vaihtaa matkan aikana useasti omistajaa - siispä massit öljytankkerin lastiin.

    Raakaöljylastin hinta tankkerissa muuttui usein ja joskus aika nopeasti. Abba teki tiettävästi melkoisen tappion öljykaupassaan.

    Fiksuin kuluttamisen talousajattelullinen logistiikka on esimerkiksi autojen osalta se, että valmistava tehdas sijaitsee kaivoksien ja öljylähteiden päällä ja nuo raakaineet jalostuvat matkalla kaivosten pohjilta ja öljylähteistä suoraan tehtaalle autojen valmistuskomponenteiksi - ...

    ... ( tässä välissä autolla ajetaan vain tehtaan määrittämä kilometrimäärä, joka lasketaan vain talousajattelullisesti! ) ...

    ... toki olisi hyvä, jos autot ajaisivat automaattisesti käytön jälkeen takaisin tehtaan purkaamoon, jossa käyttökelpoiset osat uudistetaan ja kelvottomat jalostetaan kierron kautta uudelleen tehtaan uusien autojen kokoonpanolinjoille.

    Välivarastoja ei ole

    Vain luonto varastoi, kuten malmit, muinoisen biologian maaöljynä, liueskeöljynä, kivihiilenä ja maakaasuna ... Tosin orava tekee talvivarastoja evoluution ohjastamana, jottei nälkä yllätä silloin, kun normisaatavuutta ravinnon osalta ei ole.

    Luonto on aina itsessään omavarainen!

    Jos ei - niin laji kuolee mahdottomana itse Elämään. Omavaraisuus on luontoharmoniaa, jonka ihminen sotki talousajattelullaan: 'Enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä' - tätä kutsutaan kasvuhokemaksi, joka rakensi ympäristöhaitat kohta mahdottomiksi korjata (?)

    Olisi mukava tietää kuinka paljon varastoiminen työllistää tänä talouden ekonomia-aikana

    Varastoiminen on aina menoerä. Syntyi 'juuri oikea toimitus' -JOT-ajattelu, joka tuotti jo Uudenkaupungin Saab-tehtaille kuljettajan penkit liukuhihnan liikkeeseen synkronoituna! Vai oliko se toiveajattelua ...

    Talousajattelu on informaatiologistiikkaa!

..
     Ilkka Luoma




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti