keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 11092019 - X

Kommentoija itse


11092019


...
  • 1

  • Sitran yliasiamiehen valinta mutkistuu: hallintoneuvosto ei hyväksynyt suoraan hallituksen suosikkia Jyrki Kataista

    Ilkka Luoma 
    Paperilla tuo CV ja urapolku näyttää Jyrki Kataisen osalta komealta - aina nuorisopolitiikan kokousvaltuutuksista aina EU-komission yhdeksi useammasta varapuheenjohtajasta.

    Katainen iästään huolimatta on kahlannut puoluejohtajan, valtiovarainministeriön ja valtioneuvoston johtajuudesta aina poliittisen testamenttinsa päättökirjoitukseen saakka - tehden sanojensa mukaan tilaa vaimonsa poliittiselle karriäärille. Hyvä näin ja kunnioitus ja arvostus peperilliseen urapolkuun ...

    Btw. Ehkä Jyrki oli myös väsynyt politiikan sulle-mulle kenttään? Ehkä Jyrki myös ajatteli, että Suomen paluun osalta - kansa saattaa muistaa, eli poliittinen valiintumisura on päättymässä, joka tapauksessa?

    Nyt kun valitaan Sitran yliasiamiestä, olisi kiinnitettävä huomiota todelliseen osaamiseen, saavutuksiin kansakuntamme eduksi ja ominaisuuksiin mitä EU-tasolla voidaan saaavuttaa. Puhumattakaan ammattimaisuudesta luoda Suomesta kiinostavaa ja uteliaisuutta kaupallisuuten herättävää kuvaa maailman suurimpiin eli Kiinaan, Venäjään ja Yhdysvaltoihin- unohtamata kehitysmaiden tarpeita, kun ratkaisevat omia kasvavia ympäristöongelmiaan.

    Sitra on myös ajatushautomo, erikoisin valtuuksin ja rahavaroin. Suomen itsenäisyyden juhlavuodenrahasto - Sitra) voisi hallintoneuvostona päättää sellaisen osaamiskeskittymän valintaan, joka ymmärtää innovaatiot, keksintöjen merkityksen, reaalipolitiikan, kaupalliset kyvyt liiketoiminnan todellisena ymmärtämisenä sekä kyvyn neuvotella vieraiden kulttuurien kesken - sekaantumatta niiden omiin sisäisiin asioihin.

    Me tarvitsemme vientiä ja emme ole bulkin tuottajia - vaan erikoisuuksien, joilla toivottavasti on runsaasti ympäristöllistä hyötynäkökulmaa meille ja muille.

    Miten muuten aikanaan entinen PM myöskin - Keskustan Esko Aho pärjäsi Sitran yliasiamiehenä?           ------ FACEBOOK  ------
  • 2

  • Mika Aaltola nousi Ulkopoliittisen instituutin johtoon tiukassa äänestyksessä – hallitus jakaantui 5–4

    Ilkka Luoma 
    Suomessakin itä-länsi vastakkainasettelua, jota UPI-FIIA vahvistaa?

    Tähän mennessä on juuri ohjelmajohtaja Mika Aaltolan toimesta tuotettu vahvaa osin yksipuolisuutta idän ja lännen vertailu-uutisoinnissa ja "puolueettomissa tutkimuksissa" - Aaltola on vahvasti US-henkinen ja puolustaa arveluttavasti amerikkalaisuutta muuttuvassa maailmassa, jossa yksipuolinen us-hegemonia on särkymässä - Kiinan nousun myötä. Maailma on astumassa monikeskisemmäksi - tämä olisi syytä havaita myös Ulkopoliittisessa Instituutissa.

    Olisikin erinomaisen tärkeää, että Suomessa olisi eduskunnan valvoma sellainen ulkopolitiikan tutkimuslaitos, joka osaa pitää silmät auki niin itään kuin länteen - nyt näyttää itäinen silmä olevan ainakin osin kiinni. Se ei ole ole eduskuntamme tavoite eikä edes kansakuntamme etu.

    Olemme idän ja lännen vedenjakajalla oleva erityisasemassa oleva valtio, jonka uusnormaalin tasapuolisuus ja muiden sisäisiin asioihin puuttumattomuus on sävytetty jo presidentti Sauli Niinistön toimesta - tätä olisi myös UPI-Ulkopoliittisen Instituutin osattava kunnioittaa - "puolueettomuudessaan", joka nyt yllättäen voisikin muutua tarkemman eduskuntavalvonnan toimesta aidosti puolueettomaksi - silti luottamuksen kasvaessa UPI voisi säilyttää riippumattomuutensa.

    Niinistö ajaa Suomea maaksi, joka osaa aidosti tarjota hyviä palveluksia niitä haluaville - vapaaehtoisesti, niin itään kuin länteen. Tällaista kehitystä ei saa uhata tai vaarantaa yksipuolisella tavalla nähdä maailmallista ulkopolitiikkaa - juuri tutkimuslaitoksena, jonka pyhin ajatus on tuottaa uskottavaa ja puolueetonta tietämystä tutkimustuloksina kansanedustajiemme, ministereidemme ja jopa presidenttimme käyttöön.

    Toivottavasti nyt Mika Aaltola osaa nähdä kokonaisvaltaisemmin maailmaa kuin tähän mennessä amerikkalaislasit silmillään.
  • 3

  • EU:lle nimitettiin komissaari, jonka tehtävä on ”eurooppalaisen elämän­tavan suojeleminen” – moni euro­edustaja suuttui

    Ilkka Luoma 
    Tulimme juuri Kreikasta - Zakynthoksen saarelta. Sekin on osa EU-Eurooppaa, vaikka sen elämänasenne, -tapa ja perinne ovat erinomaisen erilaiset kuin meidän suomalaisten. Tätä en kerro pahalla, vaan hymyillen, sillä tuolla kreikkalaisella elämän tavalla - "eurooppalaisella tavalla" olisi meille kohtalokasta - olisimme konkurssissa ja jätteiden peitossa, siksi huonosti ainakin tuolla Zakynthoksella tuo jätehuolto toimi - kierrätyksestä ei tietoakaan. Muutoin saimme aivan erinomaista palvelua ja ystävällisyyttä. Ehkä tuo ystävällisyys voisi ulottua koko todellisen Euroopan läpi.

    Toisekseen eurooppalainen elämäntapa ja arvomaailma on hyvin laaja ilmiö - Portugalin rannoilta kauas Venäjän Ural-vuoristoon - tuolle välimatkalle jää useita eri kansallisuuksia, historioita, tapoja ja kulttuureita kolonialismista maaorjuuteen - väliin mahtuvat jopa säntilliset ja järjestelmälliset saksalaiset sekä pullikoivat virolaiset, joita jäytää koko ajan maanisuus venäläisiä kohtaan, joita Virossa on koko väestöstä jopa 20 prosenttia - Latviassa vieläkin enemmän.

    On suuri työ luoda "eurooppalainen elämäntapa ja -mentaliteetti" EU-komissaarina, kun koko Eurooppa ei edes kuulu EU' n piiriin - tulisikin puhua korkeintaan EU-eurooppalaisesta tavasta elää ja kokea. Siinäkin on suuri, ehkä toivoton työ - eikä ole edes tarpeen. Euroopan monimuotoisuus - slaaveineen - ja venäläisineen on erinomaisen hieno tapa ja mahdollisuus löytää oma paikkansa maailman kaikkien kansakuntien joukosta.

    Euroopasta edes ei koskaan tule tältä osin yhtenäistä - eikä tarvitse. Vain yksi asia olisi hyvä saada läpi linjan Ranskan Bretagnesta Venäjän Uralille - löytää rehellisyys edes eurooppalaisuutta kohtaan, jotta saadaan ratkaistua Euroopan kokonaisvaltainen rauhankehitys - kaksi alkanutta Maailmansotaa riittää yhdelle maanosalle, joka päättyy Venäjän Volgan mutkille.
  • 4

  • Miten merkittävä Urpilaisen salkku on? Saivatko suuret maat paremmat pestit? HS vastaa viiteen tärkeään kysymykseen uusista EU-johtajista

    Ilkka Luoma 
    Osa Euroopasta oli jo Afrikasta hyvin kiinnostunut jo satoja vuosia sitten - löytöretkien jälkeisinä kolonialismin aaltoina, jotka kiihtyivät hyytävyydessään Belgian kuninkaan Leopold II' n hirmuhallintoon Kongossa - Belgian Kongossa, joka oli kuninkaan maata. Tämän tunsivat mustat myös nahoissaan ja käsissään - hyvin karmealla tavalla.

    Nykyisistä EU-Euroopan valtioista suuria kolonialisteja olivat Englanti, Ranska, Belgia, Hollanti, Espanja ja Portugali - pienempiä olivat Italia ja Saksa. Tanskan kolonialismi ulottui Grönlantiin - josta US-presidentti Donald Trump olisi varmaan tehnyt kaikkien aikojen diilin.

    Nyt Jutta Urpilainen - kolonialistisesta historiasta vapaasta Suomesta valittiin kohentamaan EU-suhteita entisiin kolonnioihin - Afrikka oli lähes kokonaan eu-eurooppalaisten esi-isien hallinnassa - jopa suoranaisen ryöstön kohteena. Abessinia eli Etiopia oli ainoita poikkeuksia - oli itsenäinen, ja viimeiset itsenäisyydet Afrikassa saavutettiin vasta 1960-luvun alussa.

    EU on hoksannut, että Kiina on jo Afrikassa - kaikkialla - ei kolonialistina, vaan kaupantekijänä, joskin läntinen media löytää kiinalaisten itsekkyyden tästäkin, median häpeämättä mitenkään läntisen eurooppalaisuuden historiaa ihmisen alkukodissa - Afrikassa. Kiina rakentaa Afrikassa infraa, tuo työtä, mutta hakee itselleen tärkeää raaka-ainetta ja lisää omaa vientikauppaansa - tosin edullisin hinnoin. Kohta afrikkalaisia ja kiinalaisia on maapallostamme jo 2,4/7,9 osuus.

    Onko EU nyt jo jälkijunassa? Miten EU voisi hyvittää aiemmat kolonialistiset vahingot - ehkä se olisikin Jutan suurin työ, ja sillä saavutettaisiin sovinto - vuosisatojen päätteeksi - ja tällä kertaa ei asein, vaan avustuksin siten, ettemme puutu afrikkalaisten omiin sisäisiin asioihin. Tältä osin EU-komission uusi puheenjohtaja ja saksalainen entinen puolustusministeri oli aivan oikeassa - kertoessaan Jutan työn olevan hyvin tärkeää.
  • 5

  • Kirjeenvaihtajan kommentti: Mitä John Boltonin lähdöstä seuraa?

    Ilkka Luoma 
    Arvattavasti nyt potkut saanut John Bolton oli ja on ase- ja sotateollisuuden lobbari, siksi tiukka sotahaukka Bolton oli neuvoissaan - ehkä räikeimpänä vankka suositus hyökätä Iraniin.

    US-presidentti Donald Trump peruutti taisteluhyökkäyskäskyn Iraniin median mukaan vain hetkeä ennen sen alkamista. Ehkä Trump sai neuvon vävyltään Jared Kushnerilta, jolle Trump näyttää delegoineen suhdetoiminnan Israelin suuntaan ---

    Bolton olisi halunnut rautaa käytettäväksi, sehän merkitsee aseteollisuudelle uusia tilauksia, kun ohjukset, raketit, tykistöammukset ja muut taisteluvälineet hupenevat ja varastot täytyy täydentää - Vietnam oli viimeinen erinomainen sotateollisuuden tilauskirjojen täyttäjä - ehkä Bolton olisi halunnut samaa Iranin Persianlahdelta?

    On epäilty, että juuri aseteollisuudesta löytyy klikki, joka haluaa Trumpin pois virastaan - nythän vasta äskettäin mediankin rummuttamana Trump-tutkinta Venäjän yhteyksistään saatiin "päätökseen", kun mitään merkittävää todistetta väitteelle ei löytynyt - puhumattakaan Trumpin yhteyksistä niihin.

    Trump antoi muutamia vaalilupauksia - yksi oli kotiuttaa omat sota- ja taisteluvoimat maailmalta kotiin - noita sotilaita tarvitaan kotimaassa tekemään Amerikasta jälleen suuren, kun se on jo taloudeltaan jäämässä Kiinan jalkoihin.

    Pahinta Trumpille olisi se, että Kiina ja Venäjä löytävät myös sotilaallisesti toisensa - ehkä tuon pelon vuoksi Trump pyysi Boltonin mukaan - vastineeksi ja sotahaukaksi, mutta Iranin ja Talebanin osalta Bolton meni liian pitkälle - Bolton ei ilmeisimmin halunnut Trumpin harjoittavan Koreankaan suuntaan liennytystä - vaan kovuutta, jotta US-hegemonia säilyisi kaikkialla maailmassa.

    Nyt, kun Bolton poistui - saa ulkoministeri Mike Pompeo lisää valtaa, kun Bolton ei osoittautunut legendaarisen Henry Kissingerin veroiseksi, joka muuten junaili aikanaan US-suhteiden avauksen Mao Zedongin suuntaan - Richard Nixonin aikana.

    Nyt Trump haluaa tavata ennakkoehdoitta Iranin pr. Hassan Ruhanin.
  • 6 - 1

  • Saudi-Arabia tuomitsee Netanjahun vaali­lupaukset Jordan­laakson liittämisestä osaksi Israelia

    Ilkka Luoma 
    1 - Nykyinen Israelin PM Benjamin Netanjahu on saanut varmuutta ja uskoa vaatimuksiinsa US' n presidentti Donald Trumpin toimista, joita koordinoi hänen vävy Jared Kushner. Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi (siirtämällä oman suurlähetystönsä Tel-Avivista Jerusalemiin) ja "lupasi" Syyrian Golanin kukkulat Israeliin kuuluviksi.

    Nämä Trumpin toimet välitettyinä Kushnerin kautta, joka on tunnetusti juutalainen, on luonut itsevarman asenteen Netanjahulle. Ehkä suunnitelman takana on Israelin ja US' n yhteinen päätös yrittää lopettaa näin sotainen ja rauhaton ajanjakso - ehkä näin, mutta kun se on yksipuolisesti ajateltu - eikä toista osapuolta ole edes kuunneltu (?). Muurien lisääntyessä kuuntelukyky heikkenee koko ajan ...

    Voisimme helposti arvata, että vaikka palestiinalaiset - heikompina, saarrettuina ja aseellisesti voimattomampina - eivät tule tätä yksipuolista suunnitelmaa hyväksymään ja pahimmillaan vieläkin avoimempi väkivalta vain jatkuu. Palestiinalaisilla on myös oma ylpeytensä ja oikeutensa siihen. Olisiko nyt YK' n aika puuttua tilanteeseen vahvoin käsin?

    Tässä kohdin vaikkapa HS' n erinomainen ratkaisu journalismin periaattein olisi valottaa tilanteen kehitys aina tuolta englantilaisten valtakaudelta lähtien (Balfour), jolloin Israelin valtiota ei ollut edes olemassa.
    ...

    Tänään Israelin toimet ovat muihin valtioihin nähden hyvin poikkeavia - yksipuoliset hyökkäykset vierusmaihin - jopa Libanonin ilmatilan kautta Syyriaan. Nämä eivät saa syystä tai toisesta YK' n turvaneuvoston tuomiota. Kuten ei Gazan kaistaleen saartaminenkaan.

    Samoin jo aiemmin Israel on ulottanut taisteluhyökkäyksiä aina Irakiin saakka (Operaatio Opera 1981 - Osirakin ydinvoimalaitos) - tuo hyökkäys lennettiin yllättäen Saudi-Arabian ilmatilan kautta! >2
  • 7 - 1

  • Lähteet: Trump on valmis tapaamaan Iranin presidentin

    Ilkka Luoma 
    1 - Sotaa halajava turvallisuusneuvonantaja John Bolton sai potkut. Voimme arvata, että juuri Bolton suositteli hyökkäystä Iraniin ja ehkä ulkoministeri Mike Pompeo sai sen estettyä - ellei peräti US-presidentti Donald Trumpin vävy - Jared Kushner, joka ajaa amerikkalaista "rauhannäkemystä" Lähi-itään ja juuri Israeliin.

    Trump on luvannut presidentinvaaleista (josta hän tuli valituksi toiseksi suurimmalla kokonaisäänimäärällä), että hän tuo amerikkalaiset sotilaat maailmalta kotiin. Lupaus on täyttämättä. Mehevimmän voittonsa Trump saisi kotiuttamalla sotilaansa Korean niemimaalta, sillä se poistaisi palkintona pohjoisen korealaisten ydinaseet!

    Afganistanista on hyvä aloittaa, sillä yllättäen US' lla on vanhat "suhteet" talebanien edeltäjiin Mujahideen-kapinallistaistelijoihin! Bolton ei tukenut talebanien kutsumista Camp Davidiin, kun taas Pompeo innolla tuki suunitelmaa -ehkä oli sitä kehittämässä.

    Bolton on (oli) sotahaukka, ja edustanee väkevästi amerikkalaista sotateollisuutta, jonka työllistävä vaikutus on eräs suurimmista - välikäsineen, puhutaan 1000 miljardin busineksesta! USA on myös maailman suurin asekauppias. Ehkä Bolton oli aseteollisuuden lobbari - niin tai näin, mutta nyt tuon osalta pyöröovi pyörähti ja uusi turvallisuusasioiden neuvonantaja on hakusessa
    >2
  • 7 - 2

  • Lähteet: Trump on valmis tapaamaan Iranin presidentin

    Ilkka Luoma 
    2 - Trumpin ongelmat kasautuvat. Olisi saatava jokin onnistuminen - esimerkiksi Iranista, nythän Trump haluaa ennakkoehdoitta tavata Iranin presidentti Hassan Ruhanin, joka ei ole Iranin ylin päättäjä. Ruhanin tapaaminen saattaa olla Pompeon ehdotus, jota Bolton vastusti ja sai sen vuoksi lopullisen niitin kengän kuvalleen takamuksiinsa, ehkä - ehkä ei.

    Bolton tosin itse kertoi sanoneensa, että voi lähteä. Trump halusi päteä ja ilmoitti antaneensa potkut. Miksi Trump valitsi aikanaan Boltonin tehtäväänsä - ehkä Trump on lopulta aika hyväuskoinen tyyppi!

    Suurimmat ja merkittävimmät neuvot Trump kaipaisi kauppasodassaan, jonka itse aloitti - Kiinaa kohtaan. Trump ei tunnu ymmärtävän, että Kiina on tässä kauppasodassa lopulta voittaja, sillä sen tuotantokoneisto on maailman monipuolisin, sen sisämarkkinapotentiaali on maailman suurin, Kiina on maailman suurin viejävaltio ja Kiina on jo itsessään maailman suurin talous (bkt PPP - IMF 2014-15). US' n jättiläismäinen ulkomaanvelka ei auta tässä kauppasodassa.

    Ehkä Boltonin potkut avaa uuden aikakauden, vaikka media Suomessa näyttää informoivan tilannetta, jossa sekaannus USA' ssa kasvaa!
    E
  • 8 - 3

  • Netanjahu aikoo liittää Jordanlaakson Israeliin, jos voittaa ensi viikon vaalit

    Ilkka Luoma 
    3 - Nyt on vaarana, etä Lähi-itä leimahtaa, sillä tilanne ei ole vielä selkeytynyt Turkki-Syyria-USA-Venäjä-Iran kontekstissa. Samoin tilanne Jemenissä on vaarallinen - saudien ja Iranin välisenä ulkoismittelönä. Eikä alueen tilannetta helpota Iranin Persianlahden tapahtumat ja USA' n yksipuolinen irtisanoutuminen Iran ydinsopimuksesta, jota tosin EU, Kiina ja Venäjä edelleen tukevat. Venäjän rooli alueella on kasvusuunnassa.

    Netanjahu pelaa nyt vaarallisilla korteilla ja pelkkä USA' n tuki ei saata riittää enää tässä vaiheessa.
    E
  • 8 - 1

  • Netanjahu aikoo liittää Jordanlaakson Israeliin, jos voittaa ensi viikon vaalit

    Ilkka Luoma 
    1 - Nykyinen Israelin PM Benjamin Netanjahu on saanut varmuutta ja uskoa vaatimuksiinsa US' n presidentti Donald Trumpin toimista, joita koordinoi hänen vävy Jared Kushner. Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi (siirtämällä oman suurlähetystönsä Tel-Avivista Jerusalemiin) ja "lupasi" Syyrian Golanin kukkulat Israeliin kuuluviksi.

    Nämä Trumpin toimet välitettyinä Kushnerin kautta, joka on tunnetusti juutalainen, on luonut itsevarman asenteen Netanjahulle. Ehkä suunnitelman takana on Israelin ja US' n yhteinen päätös yrittää lopettaa näin sotainen ja rauhaton ajanjakso - ehkä näin, mutta kun se on yksipuolisesti ajateltu - eikä toista osapuolta ole edes kuunneltu (?). Muurien lisääntyessä kuuntelukyky heikkenee koko ajan ...

    Voisimme helposti arvata, että vaikka palestiinalaiset - heikompina, saarrettuina ja aseellisesti voimattomampina - eivät tule tätä yksipuolista suunnitelmaa hyväksymään ja pahimmillaan vieläkin avoimempi väkivalta vain jatkuu. Palestiinalaisilla on myös oma ylpeytensä ja oikeutensa siihen. Olisiko nyt YK' n aika puuttua tilanteeseen vahvoin käsin?

    Tässä kohdin vaikkapa HS' n erinomainen ratkaisu journalismin periaattein olisi valottaa tilanteen kehitys aina tuolta englantilaisten valtakaudelta lähtien (Balfour), jolloin Israelin valtiota ei ollut edes olemassa.
    ...

    Tänään Israelin toimet ovat muihin valtioihin nähden hyvin poikkeavia - yksipuoliset hyökkäykset vierusmaihin - jopa Libanonin ilmatilan kautta Syyriaan. Nämä eivät saa syystä tai toisesta YK' n turvaneuvoston tuomiota. Kuten ei Gazan kaistaleen saartaminenkaan.

    Samoin jo aiemmin Israel on ulottanut taisteluhyökkäyksiä aina Irakiin saakka (Operaatio Opera 1981 - Osirakin ydinvoimalaitos) - tuo hyökkäys lennettiin yllättäen Saudi-Arabian ilmatilan kautta! >2
  • 10 - 2

  • HS:n tiedot: Postin palkan­alennukset koskisivatkin jopa 8 000:ta työn­tekijää – Pääministeri Rinne väläyttää ratkaisuksi ”tuntuvaa” kerta­korvausta työn­tekijöille

    Ilkka Luoma 
    2 - Palkka-ale oli tapetilla ponnekkaasti jo vuosia sitten, kunnes kuuluisa Fortum – Mikael Lilius kirjautti paljolti moraalisesti ansaitsemattomat optiot tililleen – kuuluisassa Fortum optiosyndroomassa, joka synnytti kammiovärinää eduskuntaa myöten – taisi joku valtakunnan selvitysmieskin aihetta kaivella. Lilius oli kuulemma pätevä mies – saneerasi Fortumistakin henkilökunnan lomamökit pois – ydinliiketoimintaan kuulumattomina. Tähän loppuivat palkka-ale teoretisoinnit |*. Herää kysymys – ulosmittasimmeko jossain vaiheessa liiaksi palkkojamme, ja keiden/ minkä haitaksi?

    ...
    |* Pelastaako palkka-ale meidät?

    [2013] Suomalaiset toverit ja valkokaulusvirkamiehistö kuin insinöörikuntakin ulosmittasivat 2000 – luvun ensimmäisellä vuosikymmellä itselleen noin 25 prosentin reaalipalkkojen nousun – myös reaaliostovoimana, noin keskimäärin. Nyt tuo etukäteen imaistu palkkarepäisy lyö korville – olemme liian kalliita ja lähinnä itäiset kehittyvien maiden toverit tekevät halvemmalla, enemmän.

    Meillä työn teetättäminen on arvokasta – olemmehan hyvinvointiyhteiskunta, joka haluaa ylläpitää heikkojen ja ahdingossa olevien eloa pystyssä – se maksaa, ja vaatii verovaroja. Veroja pitäisi kerätä entistä enemmän tai sitten ottaa velkaa. Olemme vähävelkainen maa (toistaiseksi, mutta nousevasti), mutta korkeasti verotettu. Pitäisikö verotus siirtää kokonaan kuluttamiseen ja työ vapauttaa veroista kokonaan?

    Olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa – ensin meni Salcompin laturit, sitten peruspaperi, nyt ”pöyryn insinöörit” ja Nokian kännykät – mitähän me teemme, kun esimerkiksi Kiinassa voidaan tehdä kaikkea sitä mitä meilläkin – halvemmalla, enemmän ja kohta vielä laadukkaamminkin. Insinöörejäkin Kiinassa valmistuu eniten maailmassa. E
...

1 kommentti: