maanantai 16. syyskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 13092019 - X


Kommentoija ihan ite - IJL 2019 (C) 

...
  • 1

  • Suomi juhlii tällä viikolla satavuotiasta perustuslakia

    Ilkka Luoma 
    Yksi erittäin merkittävä perustuslakimuutos oli Suomen EU-jäsenyyteen liittyvä markasta ja omasta itsenäisestä Suomen Pankista luopuminen - tämä on edelleen hyvin ritiriitainen perustuslakiongelma, jossa osin jopa presidentti Sauli Niinistö on mukana ...

    On edelleen kansalaisille epäselvää miten, keiden toimesta ja missä säätämisjärjestyksessä tuo markka ja SP muotoiltiin ja operoitiin! Tulos oli kuitenkin se, että kansalta kysymättä menetimme markan ja oman itsenäisen valtion pankin, jolla oli täydellisen itsenäisiä oikeuksia ja mahdollisuuksia vaikuttaa erityisesti ulkomaankauppaamme ... Saimme tilalle euron, josta talousviisas Sixten Korkman on lausunut, että euro oli virhepäätös!
  • 2 - 2

  • Korruptiosyytteissä rypevä Netanjahu kalastelee vaali­lupauksellaan Israelin uskonnollisen oikeiston ääniä

    Ilkka Luoma 
    2 - Ääriainekset rapauttavat tavallisen kansan orastavat toiveet uteliaisuudesta kokea toisen erilainen maailmankatsomus. Näinkö nyt Israelissa ja palestiinalaisten joukossa?

    [copy] Hamas kykenee turvaamaan järjestyksen Palestiinassa. Hamas ei ole asettanut kyseenalaiseksi Mahmud Abbasin presidenttiyttä. Israelin uudella pääministerillä Ehud Olmertilla pitää olla kyky hillitä omia äärijuutalaisia aineksia. Äärijuutalaiset eivät ole sen enempää Jumalan valitsemia kuin palestiinalaisetkaan. Jumala on luvannut maan kaikkien ihmisten asuttavaksi. Noin 3000 vuotta sitten Egyptin suuret faaraot hallitsivat nykyisiä palestiinalaisten ja israelilaisten alueita. Nykyiseltä Turkin alueelta tulleet heettiläiset olivat egyptiläisten vakiovastustajia päätettäessä kaupallisista eduista ja rajankulusta.

    Venäjä näkee tasapainoittajan aseman uutena ratkaisijana valtariidassa. Presidentti Putin ymmärsi kutsua Hamasin vierailulle Moskovaan ja järjestää rahoitusta Palestiinan hallinnon ylläpitämiseksi. Venäjän asema on mielenkiintoinen, kun ajatellaan, että Israelissa on suuri Venäjältä/entisestä Neuvostoliitosta tullut juutalaisvähemmistö. Israelissa on ollut havaittavissa jännitteitä uusmaahanmuutajien ja aiemmin alueelle tulleiden välillä.

    Israelilla ei ole mitään etuoikeutta muurien pystykseen, kuin ei myöskään valloitettuihin alueisiin. Palestiinalla ei ole myöskään mitään etuoikeuksia, vaan yhteistoiminta säätää rinnakkaiselon, jossa toivottavasti taloudelliset aktiviteetit estävät myöhemmät väkivaltaiset välienselvittelyt. Molemmat osapuolet kansalaisina pelkäävät vallitsevaa jännitettä. Israel ylläpitää alueen vahvinta asevoimaa "itsetodisteluna" vastineeksi sotaiselle retoriikalle, mihin arabimaat useasti ilmaisuissaan pyrkivät. Länsimaalainen tulkinta ei aina ymmärrä retoriikan luonnetta >3
  • 2 - 1

  • Korruptiosyytteissä rypevä Netanjahu kalastelee vaali­lupauksellaan Israelin uskonnollisen oikeiston ääniä

    Ilkka Luoma 
    Näkeekö Israel rauhanmahdollisuutta muurinsa takaa?

    1 - [2007] Israel ja USA pääosissa ovat onnistuneet lyhytnäköisessä politiikassaan asettamaan vastakkain palestiinalaiset. Rahan valta on suuri. Nälän koittaessa ollaan valmiit taisteluun vaikka maamiehiä vastaan. EU säesti parlamentarismin ylimpänä ystävänä rahahanojen sulkemista demokraattisesti valitulle Palestiinan Hamas-johteiselle hallitukselle.

    Hamas ei ole tunnustanut Israelia, ...vielä. Saavuttaessaan laillisissa vaaleissa enemmistön palestiinalaishallintoon, ei Israelin tunnustus ollut päällimmäisiä asioita. Voittajan täytyy aina purkaa ylimääräinen tunnekuohu ennen kuin palataan arkeen. Hamas on kuitenkin koko vallassoloaikansa välttänyt ja estänyt omat iskut israelilaisia kohtaan. Hamas opettelee hovikelpoiseksi.

    Israel ja USA:n George W. Bushin hallinto päällimmäisinä näkivät aikansa tulleen ja vaikeuttavat kaikin keinoin demokraattisesti Palestiinan kansan valitseman hallituksen toimintaedellytyksiä. USA uhraa omia, pahasti vajeellisen liittovaltion, varoja Irakiin pontimena demokraattisesti valittava uusi Irak, jossa kansa vapailla vaaleilla valitsee hallintonsa. Palestiina teki näin ja USA osoittaa suurta kaksinaamaisuutta näiden kahden eri maan asioissa. USA:n edut ja valvottavat etupiirit ovatkin hyvin erilaiset. USA pelaa aina Israelin päätyyn ja Irakissa politiikkaa ohjaa energia. Palestiinalla ei ole mitään, ainoastaan kansallistunteensa, jota nyt murennetaan Hamasin ja Fatahin vastakkainasettelulla.

    Israelin yksipuolisesti rakentama muuri eristää myös sen itsensä. Muuri on ajattelujäänne turvasta, ymmärtämättä, että lopullinen rauha tulee rinnakkain- ja sisäkkäinelosta, jossa kumpikin tunnustaa toisensa. Ihmisinä, muurin molemmin puolin, kummallakin on samanlainen nahka ja ruoansulatus kuin myös toiveet hyvästä elämästä. Molemmin puolin peruskansalaiset ovat väsyneitä loputtomaan kahinointiin. >2
  • 4 - 4

  • Postin tavoittelemilla palkoilla hädin tuskin elää, ja siksi Suomella on edessään suuri valinta

    Ilkka Luoma 
    4 - Palkkatalkoot ei ole kirosana,

    vaan kansallisen kilpailukyvyn kohennusohjelma. Kautta linjan palkkamaltti ja joustoliike parantavat kilpailukykyä ja alentavat kysynnän aleneman myötä hintojen laskua kilpailluilla aloilla. Valtiovarainministeriö voisi valjastaa joukon kansantaloustieteilijöitä, talousoppineita, markkinaguruja, kulutusintoilijoita tai muutoin lahjakkaita spekulaatiopyörittelijöitä laskentatehtäviin katsomaan, mitä tapahtuisi, jos toteutetaan kansalliset palkkatalkoot esimerkiksi 1-8 prosentin palkka-alenemana. Kuinka se vaikuttaisi hintakehitykseen, kulutukseen, verotukseen, työllisyyteen, työttömyyteen ja osallistuvuuteen.

    Kiinteistövälittäjät 6] tulevat vapaaehtoisella pakolla luopumaan osasta palkkioitaan, koska kilpailu puhui ja ostavat sekä myyvät asiakkaat äänestävät lompakollaan.

    6] Tänäänkin asuntokauppa hiipuu ja kolistelee erityisesti muuttotappiokuntia, joista suurteollisuutemme on alas-ajanut toiminteitaan – pääkaupunkiseudulla kauppa käy, kun muuttajia riittää. Kiinteistövalittäjät ovat aina ymmärtäneet provisioiden autuuden, kun menee lujaa – ulosmitaan kaikki mahdollinen, kun ei kauppa käy, tullaan toimeen aiemmilla säästöillä. E
  • 4 - 3

  • Postin tavoittelemilla palkoilla hädin tuskin elää, ja siksi Suomella on edessään suuri valinta

    Ilkka Luoma 
    3 - Utelias ja hyvin hoivattu toveri on arvokas tuotannontekijä

    [2013] Suuri osa kilpailukykyä on myös motivoituneen henkilöstön saanti yritykseen. Innokkaan utelias, riittävästi pohtiva osaaja yhtiönsä arvoja tunnustavana ja arvostavana on yhtiön arvokkain pääoma. Työntekijä niin valkoisella kuin ruskealla kauluksella muodostaa sen suurimman kilpailuedun.

    Ihmiset tekevät suunnitelmat, niin tuotekehityksessä, markkinoinnissa, valmistuksessa, jälkihoidossa kuin liikkeenjohdossa. Henkilöstö on merkittävä osa kulurakennetta. Ammattiyhdistysliike on rakentanut ansiokkaasti hyvinvointiyhteiskunnan palkkarakenteen vähiten joustavaksi, kaikki muu sitten joustaakin kuin takavuosien Sidoste-sukka.

    Toinen joustamaton elementti on johtajiston palkat ja bonukset; ne on rakennettu kulutusjuhlavetoisesti. Johtajiston palkka- ja palkkiokulujen tulisi joustaa niin markkinatilanteen kuin yt-karusellin sävelien tahdissa. Yhteiskuntajoustoihin kuuluvat myös osinkojoustot.

    Palkkajoustaminen luo liikkumavaraa


    Palkkajousto ennalta sovituissa raameissa lisää yhtiöiden reagointikykyä muuttuvassa kilpailutilanteessa, kuten kävi asunnonvaihtorintamalla uuden kilpailijan laihduttaessa välityspalkkiot takaisin kohtuulliselle tasolle.

    Kilpailu teki tehtävänsä ja kilpailujousto alensi heti ainakin muutamien yrittäjävälittäjien palkkioita inhimilliselle tasolle. Markkinat kiittävät ja uusi välittäjä ottanee 5] oman osuutensa asiakkaista. Palkka- ja hintajousto ovat asian kaksi samaa puolta korreloiden toinen toisiansa.

    Innoissamme huudamme hurraata kun hinnat laskevat, mutta ärtyneinä meuhkaamme, kun kysellään palkka- eli kulujoustojen perään. Olisiko parempi joustaa palkassa ja säilyttää edes muutama työpaikka enemmän Suomessa. Suurena sopulivuotena pöllöt ja muut petolinnut lisääntyvät hyvin ja voivat pulskasti. Katoisana sopulivuonna muninta on kitsaampaa ja kupu ei aivan yhtä pyöreänä pömpötä.>
  • 4 - 1

  • Postin tavoittelemilla palkoilla hädin tuskin elää, ja siksi Suomella on edessään suuri valinta

    Ilkka Luoma 
    Pelastaako palkka-ale meidät?

    1 - Suomalaiset toverit ja valkokaulusvirkamiehistö kuin insinöörikuntakin ulosmittasivat 2000 – luvun ensimmäisellä vuosikymmellä itselleen noin 25 prosentin reaalipalkkojen nousun – myös reaaliostovoimana, noin keskimäärin. Nyt tuo etukäteen imaistu palkkarepäisy lyö korville – olemme liian kalliita ja lähinnä itäiset kehittyvien maiden toverit tekevät halvemmalla, enemmän.

    Meillä työn teetättäminen on arvokasta – olemmehan hyvinvointiyhteiskunta, joka haluaa ylläpitää heikkojen ja ahdingossa olevien eloa pystyssä – se maksaa, ja vaatii verovaroja. Veroja pitäisi kerätä entistä enemmän tai sitten ottaa velkaa. Olemme vähävelkainen maa (toistaiseksi, mutta nousevasti), mutta korkeasti verotettu. Pitäisikö verotus siirtää kokonaan kuluttamiseen ja työ vapauttaa veroista kokonaan?

    Olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa – ensin meni Salcompin laturit, sitten peruspaperi, nyt ”pöyryn insinöörit” ja Nokian kännykät – mitähän me teemme, kun esimerkiksi Kiinassa voidaan tehdä kaikkea sitä mitä meilläkin – halvemmalla, enemmän ja kohta vielä laadukkaamminkin. Insinöörejäkin Kiinassa valmistuu eniten maailmassa.

    Palkkajousto on kirosana, vaikka myyntimiehet ovat ikänsä ymmärtäneet, että provisio laittaa yrittämään, ellei kauppaa, ei palkkaa – jos paljon tuottoisaa kauppaa, paljon palkkaakin. Kilpailussa hinta, laatu, imago ja ympäristöarvot ratkaisevat, ehkä vähän kotimaisuuskin. Hintaan vaikuttaa suuresti palkkakustannukset, kaikkinensa. Meillä työn hinta on korkea. Me saamme vähämmän netolla kuin länsinaapurimme, vaikka bruttomme olisi enemmän.

    Työttömyys riipoo kansakuntaamme

    on pakko tehdä jotain, tai suuri joukko nuoria jää loppuiän paitsioon ja valtiovarainministeriön kulurasitteeksi budjettipäälliköiden taulukkolaskentoihin – velkaa on otettava, jotta maksamme tulontasauksen kulut ja hyvinvoinnin; töitä tekemättömille >2
  • 7

  • EU:n brexit-neuvottelija Barnier: ”Meillä ei ole mitään syytä optimismiin” läpimurron suhteen

    Ilkka Luoma 
    Englannin PM Boris Johnson koettaa ainoastaan toteuttaa kansansa demokraattisen 52 prosentin enemmistötahdon - eron EU' sta. Se, ettei sinällään kansan valitsema brittiparlamentarismi omassa riitelyssään löydä tietä erolle - ei ole kansan suoranainen virhe tai ongelma, vaan nyt Boris koettaa vain toteuttaa kansan tahtoa.

    Media koettaa kaikin keinoin lietsoa Brexit-vastaista henkeä - idealla, jossa tuo kansan enemmistön tahtoma Brexit haudataan ja britit pysyisivät EU' ssa - kansan enemmistötahdon vastaisesti.

    Johnsonin idea on kirkas - "kova kovaa vastaan" ja näin ystävällisesti "pakottaa" EU neuvottelupöytään ratkaisemaan pattitilanne. Tähän on perusta olemassa, sillä nyt jo mediankin mielestä kova Brexit ero maksaa paljon jäljelle jääville EU-valtioille - muun muassa Suomelle!

    Tuo muiden EU-valtioiden hinta kovasta Brexitistä saattaa ajaa EU-Brysselin uuteen neuvottelukierrokseen, jonka tavoitteena on pehmentää jäljelle jäävien EU-maiden tappioita -Englannin EU-erosta. Tämä lienee Boriksen perimmäinen tahtoidea toimintamallilleen, ja siksi haki brittiparlamentin "lomalle" - sotkemasta, sen omassa epätietoisuudessaan, selvää tiekarttaa eroon EU' sta.

    Aikaa on, sillä hyvällä tahdolla, ymmärtäen tappiot muuallakin kuin vain median informoimana brittien osalle - ajaa EU-Brysselin neuvottelupöytään - Saksan liittokansleri Angela Merkel on yhtenä viimeisenä tehtävänään antanut jo narua uudelle neuvottelulle - antamalla aikaa löytää ratkaisu!

    Saksan ääni painaa, vaikka talousahdinko kurkistelee jo oven takaa - ehkä juuri tuon kovan Brexitinkin takia.

    Englannilla on jo yksi kova "lupaus" USA' sta - US-presidentti Donald Trumpilta, joka vannotteli kaikkien aikojen diiliä juuri kahdenkeskisesti brittien kanssa.
  • 8 - 2

  • Euroopan keskuspankki taiteilee oman uskottavuutensa rajoilla

    Ilkka Luoma 
    2 - EKP koettaa laskemalla korkoja yhä syvemmällä negatiivisen puolelle ajaa pankeilta rahaa mieluummin kuluttajille, yrityksille ja "mihin tahansa", kunhan sitä ei tuoda keskuspankkeihin (EKP) talletuksina - nythän se maksaa ja pankkien ei sitä kannata tehdä.

    Entä hyperinflaatio, kun muinoin Saksassa postimerkki maksoi aamulla miljoonan ja illalla jo kaksi? Tätä Saksassa pelätään, sillä konkreettiselle kulutukselle on aina katto, ei voi kasvaa yli mahdotomuuden - mahdottomuuden, jossa luonto ja meitä kaikkia lopulta elättävä ympäristö loppuu hengenahdistukseen - sen loputtomasta kuppaamisesta. Jäljet jo näkyvät.

    "EKP' n vitsit alkavat oleen vähissä" - näin kärjistäen sanottuna. Kaikilla maailman ihmisillä ei voi olla mersuja eikä 200 neliön asuntoja - rahalla kuitenkin saa ja hevosella pääsee, mutta nyt yletön kulutuksen lisääminen kasvuhokemana tuottaa kestämättömän tilanteen ihmisen ympäristöllisenä jalanjälkenä - erityisesti nyt EU' ssa lännen kulutusjuhlallisessa valtiokeskittymässä.
    E
  • 8 - 1

  • Euroopan keskuspankki taiteilee oman uskottavuutensa rajoilla

    Ilkka Luoma 
    1 - Kiintoisaa on se, että uusi EKP' n pääjohtaja Christine Lagarde on luvannut kansankielistää EKP' n joskus kryptisiä lausuntoja ja päätöksiä.

    Tässäkin HS-jutussa jo vihjeellisesti puhutaan: " ... Jos rahamarkkinoilla aletaan odotella, että seuraava keino on rahan pyryttäminen taivaalta, EKP:n keinot alkavat näyttää Aku Ankasta lainatuilta. ... " -HS-ote.

    Aiemmin ulkomailta päin on puhuttu "helikopterirahasta", jossa idea on kansankielisesti kirkasta - jaetaan rahaa - siis käteistä - suoraan kansalaisten pankkitileille. Yksinkertaista, mutta tämän on tässä vaiheessa muun muassa Suomen Pankin eli EKP' n sivuviliaalin pääjohtaja Olli Rehn torpannut.

    Sen sijaan EKP nyt näyttää jatkavan "arvopaperien" ostoa esimerkiksi valtioilta EKP' n taseeseen - rahalla, joka toimitetaan tyhjästä sivuviliaalien kautta valtioiden käyttöön ja muihin "yleishyödyllisiin" investointeihin - hyvinkin riskillisiin. Tätä työtä teki ansiokkaasti kohta Suomeen ja mahdollisesti Sitraan yliasiamieheksi tuleva Jyrki Katainen.

    EKP laskee katteetonta bittirahaa verkostojensa kautta kulutukseen, jotta inflaatio tuplaantuisi nykyisestä noin prosentista kahteen. EKP voi sitten rehellisesti tuottaa tätä kulutusvoimaa inflaatioprosentin verran valtioiden, yritysten ja lopulta kuluttajien käytettäväksi.
    ...

    Ennen oli rahalle kultasidos, jolloin kukin setelin omistaja olisi voinut vaihtaa vaikkapa 100 dollarin setelin tiettyyn määrään kultaa - tämä sitoi rahan jakoa keskuspankeista, jotka olivat kultasidoksessa kiinni. Pidettiin kiinni tietystä niukkuudesta, jottei "peli repeä käsistä".

    USA' ssa FED irtautui kultakannasta jo US-presidentti Richard Nixonin aikana - Bretton Woodsissa, ja tämän jälkeen alkoi US' n liittovaltion lähes "hillitön" velkaantuminen, jatkuen tänä päivänäkin - jopa poliittisena sirkuksena, kun US-liittovaltion velkakattoa korotetaan korotusten jälkeen - US-kongressista >2
  • 10 - 2

  • Ääni puhelimessa sanoi, ettei olisi enää elossa ilman Raijaa: Moni vanhus on täysin yksin ja raastavimpia ovat aamuyön tunnit

    Ilkka Luoma 
    2 - YLE herätteli keskustelua AamuTV:ssä yksinelämisestä

    Yksineläjät ovat suuri ryhmä kaupungeissa, joissa asuntojen hinnat ajavat nuoret ihmiset yksiöihin; perhesuhdetta ei voida jo taloudellisten syiden vuoksi rakentaa. Maaseudulla yksinäisyys vaivaa vanhoja poikia emännän puutteessa, tilaa ollen koko talon verran.

    Ihminen on sosiaalinen eläin, joka keskimäärin hakeutuu parisuhteeseen jatkaakseen omia geenejään uusiksi sukupolviksi kumppaninsa kanssa. Kaipuu yhteiseloon on päällimmäinen, mutta sisään kätkeytynyt piirre. Osa ihmisistä haluaa asua yksin, mutta ovat aktiivisia ryhmätoimijoita. Kaikki eivät halua katsoa toisen sukkia likapyykkikorissa.

    Perheellinen yhteishenki katoaa jo nuoressa vaiheessa,


    ... kun vanhemmat painavat töitä ja harrasteita, korkeintaan lapsi/ lapset viedään omiin harrasteisiin. Nuori oppii suurissa ryhmissä olemaan yksin kaivaten kuitenkin ryhmän tukea ja hyväksyntää. Jos ryhmäkuria esim. koulussa ei noudateta (markkinaesiintyminen ja -kelpoisuus mm. pukeutumisessa ja mielipiteissä) saattaa heikompi nuori heti elon alkuvaiheessa ajautua sivuraiteelle, jolloin ihminen ihmisten ympäröimänä erakoituu.

    Vahva henkilö tekee itsestään selviytyjän ja ryhmäsääntöjen muodostajan sekä valvojan. Vahvoja ihmisiä on aina vähemmän kuin mukautujia. Hiljaisempi vaipuu ja luovuttaa. Yksinolija on näin syntynyt.

    Yksineläjissä on myös aktiivisia ryhmätoimijoita niin työssä kuin vapaa-ajan toiminnoissa

    Yksinasuville työyhteisö on kaikki kaikessa, koska sieltä ammennetaan yhteisöllisyys, joka on luontainen piirre ihmisissä jo vähintäänkin pariutumisviettinsä vuoksi.

    Todelliset yksineläjät ovat suurimmassa vaaravyöhykkeessä;

    ei ole sitä parasta ystävää, ei ole työtä ja ei ole harrasteita. Todelliset yksineläjät ovat ryhmä, joka voi muodostaa vahvan vaikuttajan ympärille liikkeen, josta voi kehittyä ilmiöitä uusiksi ryhmiksi niin hyvässä kuin pahassa. Mukautuja ja seurailija yksinäisyydestään on ihanteellinen ja uskollinen aatekannattaja.
...

1 kommentti: