sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 22092019 - V


Kommentoija ihan itse - kaikessa pirullisuudessaan

22092019
...
  • 1

  • Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

    Ilkka Luoma 
    Käydään kerrankin rohkeasti asiaytimiin kiinni!

    Juutalaisia ja Saksan Kolmatta Valtakuntaa - Adolf Hitlerin totalitaarisesti autoritääristä yhteiskuntaa, yhdistelee moni asia - vertailun hätkähdettävyydestä huolimatta. Juutalaiset ovat pitäneet aatteensa puhtaana vuosisatojen ajan - Kolmas Valtakunta halusi pitää oman rotunsa puhtaana, oletti sen olevan ylikansaa, olettipa sillä olevan tehtävän. Juutalaiset olettavat olevansa herran valittuja, koska heidän ja kristittyjenkin pyhäkirja sen on hyväksynyt ja myöntänyt.

    Niin Kolmannen Valtakunnan kuin juutalaistenkaan eriyttävällä itselleen myönnetyllä eriarvoisuudella ei ole pohjaa maapallollisessa sulattamossa, jossa enemmistöä pitävät ei-kristityt, ei-juutalaiset ja ei-arjalaisrodun edustajat. Kenelläkään ei ole mitään etuoikeutta muihin nähden.

    Juutalaisia kohtaan tunnettu viha - on tekopyhyyttä mennä tätä kieltämään, sillä ilman vihaa juutalaisia ei olisi koskaan näin systemaattisella tavalla vainottu ja alistettu. Hitlerin Saksaa vihattiin "länsidemokratioissa" samoista syistä kuin juutalaisia yleensä - tietty ylivoima, osaaminen, sinnikkyys, ylivuotava omien päämäärien esilletuonti ja niiden myötä tapa toimia vain omaksi edukseen.

    Juutalaiset ovat selviytyjiä, Saksan Kolmas Valtakunta ei selvinnyt, vaikkakin aatesuunnan jatkuva pahanmuistutus on ylläpitänyt monissa paluun mahdollisuuden odotusta.

    Eräät kristityt syyttävät juutalaisia Jeesuksen tappamisesta, vähintäänkin tapattamisesta. Pyhä kolminaisuus on vain osa maapallon uskontokäsityksistä. Arjalaisten lietsoma rodullinen ylemmyys oli vieläkin pienempi vähemmistö maailman kansojen joukossa. Maapallo on yhteisö, jossa harmonisen ymmärryksen kasvu hyväksyä luontokin osaksi inhimillistä ihmisyyttä takaisi jatkuvuuden vähemmälle väkivallalle.

    Jokainen itsesuojeluvaiston omaava puolustaa itseään. Jokainen etnisesti ja kansallisesti eheä maa puolustaa myös itseään. Niin juutalaisilla kuin palestiinalaisillakin on oma suvereeni osuutensa maailmassa. [1154][TIEDE]
  • 2

  • Stalinin tulkki

    Ilkka Luoma 
    Tsaari kaadettiin - siis ammuttiin lopulta bolsevikkien toimesta. Eräs pitkä venäläisyyden aikakausi oli päättynyt. Josif Stalin edusti tuota uutta saksalaisen Karl Marxin ajatusmaailmaa työväestön maailmanvallankumouksesta - puhuttiin myös proletariaatin diktatuurista.

    Stalin oli henkilö, joka lupasi Suomelle itsenäisyyden jo marraskuussa 1917. Stalin oli myös henkilö, joka yhtenä allekirjoittajana tunnusti 4.1.1918 Suomen itsenäisyysjulistuksen.

    1918 alkoi myös Suomen sisällissota tai kansalaissota, jossa niin Neuvosto-Venäjältä kuin Saksasta saatiin puolilleen apua - aseita ja Saksan osalta aktiivisesti sotilaita sisällissodan loppupuolella, mikä sitten sinetöi valkoisen Suomen voiton ja punausen häviön. Alkoi eripura, joka himmeni olemattomiin Talvisodan juoksuhaudoissa, mutta joka elää tänäänkin uuden ajan ilmiönä tuloerojen suuruutena. Kuka on mitäkin todellisuudessa ansainnut.

    Stalinin vainot on nyt pinnalla - entinen HS-tähtitoimittaja Unto Hämäläinen sai nostettua "historian tyhjän sivun julkisuuteen". Jopa presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Antti Rinne komppasivat kiireesti tutkimusten aloittamiseksi. Hyvä näin!

    Ja nyt onkin oiva paikka valistuneesti, puolueettomasti ja kaikin näkökulmin tutkia punaisen aatteen ja valkoisen aatteen kehitys tuosta sisällissodastamme, Tarton rauhasta, Karjalan heimosodista, suuren laman vaikutuksista, Lapuan liikkeestä - Amerikoista paluuseen - myös Neuvostoliittoon 1930-luvulla.

    Seuraavaksi on hyvä katsoa, mistä Stalin tuli Kremliin - Gruusiasta, joka oli pitkään Neuvostoliiton sosialistinen osatasavalta - nyttemmin kitkutellen itsenäinen. Millainen oli Stalinin ennakkoluulo, epäilymaailma ja jopa vainoharhaisuus "kaikkialla liikkuvista vakoilijoista".

    Ongelmaksi tässä saattaa tulla Kremlin arkistojen tila - se tiedetään, että Stalinin oma K-arkisto on osin auki - kerrotaan siitä otetun otteen olleen myös mukana Venäjän presidentti Vladimir Putinin Suomen Onnittelukirjeessä 12/2017 - presidentillemme (?)
  • 3

  • Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

    Ilkka Luoma 
    HS-teksti, joka parantaa juoksuaan lähestyttäessä loppua. Lopussa todetaan Kiinan jo nykyinen merkitys maailmantaloudessa ja erityisesti sen erittäin innostunut mentaliteetti ottaa osansa tästä maailmamme taloudesta - joka osana voisi olla tuo yksinkertainen suhdeluku 1,4/7,9. Mitä se merkitsee?

    Kiinalainen kansalaiskapitalismi - tarkasti suuren kuvan merkityksiä valvovassa keskushallinnon otteessa - nousee joka aamuisen auringon lailla. Kiinalainen ei ole liike-elämässä kommunisti, hän on uudesti filosofiakehittyneen talousmallin sotilas, jolla on tehtävä - rankan kilpailun myötä - vain parhaat ja onnekkaimmat "kahdeksikot" voittavat.

    Aikanaan Kiinan jo edesmennyt johtaja Deng Xiaoping kehotti kansaansa: "Menkää ja rikastukaa" ... nyt tuosta maailman taloushistorian suurimmasta reformin alkupamauksesta on kulunut 40 vuotta. Asetetut tavoitteet saavutettiin - Kiinasta tuli maailman suurin ja vaikuttavia talous (bkt/PPP - IMF 2015/-15) ..., mutta mitä Deng lopulta tarkoitti kehotteellaan: "Menkää ja rikastukaa"?

    Nyt yliopistoissa, kaduilla ja työpaikoilla pohditaan hintaa mitä tuo kehote maksoi - Kiina on absoluuttisesti maailman suurin ympäristömuuttaja - myös vahingollisesti. Sen sijaan per capita laskennalla Kiina ei kuulu edes kymmenen suurimman joukkoon - merkittävin per capita ilmaston- ja ympäristönmuuttaja on erityisesti kumulatiivisesti Yhdysvallat, EU ja Japani. Kiina ja entisestään nouseva Intia ovat "kääpiöitä".

    Rikastuminen on kapitalismille pääomien kertymistä, koroilla eloa ja taseiden nostamista - lähinnä sellaisten talouskoneistojen avulla, joihin on omistuksellinen ote. Nyt Kiinassa vallitsee kapitalismi, kun kehotekin on annettu, mutta!

    Deng saattoi rikastumiskehotteellaan tarkoittaa myös jotain muuta - henkistä ja sopeutuvallista rikkautta ottaa huomioon ne tekijät, jotka elättävät lopulta meidät kaikki - on kysymys biosfäärin hyvinvoinnista. Kiinalaisen kapitalismin seuraava tavoite onkin sopeutua uuteen rytmiin, joka korjaa ympäristömme.
  • 4

  • Kuvakooste: Ilmastolakko sai ihmiset liikkeelle ympäri maailman

    Ilkka Luoma 
    Ei vain ilmasto - vaan ympäristö kokonaisuutena ---

    Lopuksi on todettava tylysti vielä eräs todellisuus, jota emme täällä lännessä uskalla katsoa silmiin, ainakaan kokonaisuutena –

    … se on ympäristörasite, siis ilmaston- ja ympäristönmuutos. Me päästimme valtavat määrät hallitsematonta ympäristömuutosta maaperään, meriin ja ilmakehään viimeisten 150-200 vuoden aikana, siis juuri silloin kuin kasvatimme itsellemme ylivertaisen ostovoiman ja materiaalien kuin energiankäytön massiivisuuden.

    Mikä on meidän ympäristöjälki, kun laskemme sen per capita suhteella viimeiselta 200 vuodelta verrattuna vaikkapa tämän päivän suurimpaan ympäristömuuttajaan – Kiinaan. Se on helppo sanoa, kiinalaiset ja intialaiset ovat kokonaissummana 200 viime vuodelta ”kehitysmaaluokassa” ympäristöjäljen jättäjinä meihin eurooppalaisiin, japanilaisiin ja pohjois-amerikkalaisiin nähden!

    Btw. Avammeko nyt silmämme kehitysmaavelanmaksulle, aukeaako ymmärryksemme näkemään todellisuus sille, miksi nyt meillä menee ”huonosti”, vaikka olemme edelleen maailman suurimpia kuluttajia per asukas. Voidaankin sanoa, että edelleen syömme kehitysmaatoveriemme riisikupeilta.

    ...
    Herääkö nokkeluutemme tekemään jotain, jolla tasa-arvoisempi maapalloyhteisten varantojen jako onnistuisi. Länsi ei ole enää kuin pieni osa maapallon väestöstä – nyt ei enää ole meidän vuosisata – se menetettiin Kiinalle, joka on jo nyt maailman suurin talousvaikutteiden luoja, ympäristörasitteen absoluuttinen synnyttäjä [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10978739 - ] ja kaupallinen operoija.
  • 5

  • Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

    Ilkka Luoma 
    Jani Leinonen: Huonoja vaihtoehtoja molemmat. Paavo Väyrynen olisi ollut ainoa oikea valinta.
    Miten tämä tulisi ottaa? 😉

...

1 kommentti:

  1. 6

    HS:
    Financial Timesin avaus kapitalistisen talousjärjestelmän uudistamisesta on rohkea mutta riittämätön
    ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006246804.html -
    .
    Ilkka Luoma 22.9.2019 - 19:40:

    10 prosenttia käyttää 60% resursseista. On myös uutisoitu, että 10 prosenttia väestöstä käyttää 60% kaikista sosiaalietuuksien käytössä olevista yhteisvarannoista (=kerätyistä veroista) – tämä on myös priorisointia. Emme lähde tässä enempi alleviivailemaan keitä nämä 10 prosenttia ovat. Elämä on lahja, joka on saatu kaikille – myös huono-osaisille; loimmehan keinovalikoimaamme inhimillisen aspektin.

    Lapset ovat huomisen voima - näin sanoi Antti Herlin, siksi hän lähti mukaan rakentamaan yhtiönsä ja omin varoin uutta lastensairaalaa.

    Onko lämmintä kapitalistia, jolle ensisijaisena päämääränä on ollut pönkittää oma asemaa sellaiseksi, että sillä saa kaikua muusta yhteiskunnasta – joko huonoa kaikua niin kutsuttuna Lilius-syndroomana tai sitten yhteiskuntakaikuna, kun Perussuomalaisia edustava eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Anssi Joutsenlahti lahjoittaa merkittävän summan sairaanhoitoon – vaalilupauksensa mukaisesti. Näyttävää poliittista manipulaatiota, vai?

    Ennen vanhaan olivat omistajapatruunat, jotka järjestivät tehtaidensa työväestölle asunnot, juoksevan veden, jalkapallojoukkueen sekä työn aina eläkkeelle saakka. Oli vastuu ja rahalla oli kasvot. Patruunat asuivat kartanoissaan liki tehtaita – näin valvoen tovereita ja tuotantoa. Patruuna oli tehtaan lattioilla kävelevä omistaja – ei jossain sijoitusyhtiössä tai eläkerahastossa oleva yksilöomistaja/palkollinen renki – kasvottomana kupongin leikkaajana. Pitäisikö omistusrakenteisiin tehdä poliittisesti radikaalit uudistukset?

    ...

    Nyt pääoma ottaa riskejä, kaikki hankkeet eivät likikään onnistu ja pääomasijoittaja saa siipeensä. Katkennut siipi täytyy jotenkin korjata, ja se vaatii riittäviä voittoja, joilla aiemmat tappiot katetaan. Mikä on riittävä voitto – onkin filosofinen kysymys. Ahneus lisääntyy ja ansaitsematon ostovoima rikkoo kansantalouden perinnäisiä kaavoja [2013].

    ...

    VastaaPoista