sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 12092019 - IV



12092019
...
  • 1

  • Portugalinsotalaiva on kuin avaruusolento: kaasutäytteinen, myrkyllinen hyytelömassa syö ja saalistaa ilman aivoja

    Ilkka Luoma 
    Aivottomana sangen älykäs, koska on selvinnyt tuhansia - ehkä miljoonia vuosia - tässä evoluution ohjastamassa sopeutuvuusmaailmassa.

    Herää kysymys priorisoiko evoluutio "omia tekeleitään" - näitä sotalaivoja, ihmisiä, muurahaisia, syanobakteereita tai älykkyydestään tunnettuja delfiineitä tai villakoiria - ei priorisoi, vaan lomittelee, sovittelee ja järjestelee lajeja reviireittäin - elämään kaltaistaan elämää sallitun kilpailun kovuudessa - jossa vain vahvimmat pärjäävät - nuo "sotalaivatkin"!

    Entä ihminen - luomakunnan kruunu, joka otti osansa ja reippaasti ylikin - muiden haitaksi ja sai biosfäärin varahapelle, siksi innokasta tuo talouden kasvuhokema on ollut viimeiseltä 200 vuodelta!

    Katoaako ihminen ja sotalaivat jatkavat - "hyväksyen evoluution ohjelmakäskyt" sopeuttavana maailmana, jossa jokaiselle on lokeronsa ja reviirinsä. Miksi me ihmiset ylitimme oman reviirin?
  • 2

  • Iran ei välttämättä suostu neuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa, sillä samaan pöytään istuminen voisi vaikuttaa heikkoudelta

    Ilkka Luoma 
    Iranissa ylintä päätösvaltaa käyttää uskonnollinen johtaja Ali Khamenei, joka ei varmaan ole halukas keskusteluihin US-presidentti Donad Trumpin kanssa - jo muutaman syyn takia ... Jerusalem, saudit ja Syyrian sota, jossa US hyökkäsi maahan ilman mitään YK-mandaattia jo vuonna 2014. Trump on lisäksi nimennyt Khamanein sotilaat - vallankumouskaartilaiset terrorijärjestöksi.

    Iranilla on etu puolellaan - kaksi maailman suurinta - Venäjä (varantopotentiaalit) ja Kiina (kansantalous - bkt/PPP - IMF 2014/-15) seisovat edelleen Iranin ydinsopimuksen takana.

    Nyt Trump on yksin yksipuolisine sopimusirtisanomisineen - eikä mitään todistetta Iranin omasta sopimusrikosta ollut USA' lla esittää - ainakaan julkisesti - vain väitteitä. EU' kin näyttää toistaiseksi olevan Iranin ydinsopimuksen takana?

    Kiina on jo ilmaissut, ettei se välitä Yhdysvaltojen yksipuolisista pakotteista Irania kohtaan - vaan ostaa esimerkiksi öljyä - varmaankin sopuhintaan - hyötyen siitä itsekkin. Voimme arvata, ettei Venäjäkään piittaa tuosta Trumpin "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikasta.

    Nyt Trumppilla on hätä kädessä, on saatava aikaiseksi jotain suurta ennen vaaleja - kunnon diilejä, joita on ollut tarjolla, jopa tyrkyllä useita: Korean niemimaa, Lähi-itä ja tämä Iran - kuten myös Jemen ja Krim. Miksi Trump ei käytä niitä hyväkseen? Siksi koska hänellä on vastustajat omassa maassaan - ns. sotahaukat, joista tosin John Bolton sai kenkää, oltuaan liiaksi eri mieltä Trumpin kanssa. USA on maailman sotinein valtio viimeiseltä 100 vuodelta, ollen myös suurin asekauppias.

    Nyt Trump on valmis ilman ennakkoehtoja tapaamaan Iranin presidentin -
    Hassan Ruhanin, joka saa ohjeensa uskonnolliselta johtajalta Khameneiltä.

    Trump voi vielä voittaa seuraavat vaalit ja ansaita jopa Nobelin rauhanpalkinnon - niitähän on totuttu jakamaan US' n presidenteille - pienistäkin saavutuksista. Trump saa Nobelinsa, kun vetää taistelujoukkonsa pois Syyriasta, Afganistanista ja Korean niemimaalta!
  • 3

  • Miksi taloutta pitää puolustaa?

    Ilkka Luoma 
    Taloutemme suojeleminen on osa ihmisen itsekkyyttä - taloutemme ykkösmantra on kasvuhokema. Miksi, siksi että pitää saada helpommalla enemmän. Olemme apuvälineellistäneet itsemme meitä elättävän luonnon viholliseksi, missä ympäristömme käy jo mitä ilmeisimmin varahapella!

    Syy on selvä, tehtiin, saadakseen enemmän ja nopeammin, jotain väärin. Ei oltu osattu ennakoida seurauksia, oli vain haluttu enemmän. Piti saada lisää, enemmän maata, enemmän myytävää viljaa, jotta koneellistamista olisi voitu lisätä ja hankkia lisää maata, jotta jokaiselle perheen lapselle olisi saatu riittävä määrä maata omaa maatilaa varten.

    Lopulta pää tulee aina vetävän käteen – osin tietämättömyys luonnonkierroista, monitahoviljelystä ja esimerkiksi viljelymenetelmistä oli tehnyt tehtävänsä. Näin alkoivat 1930-luvulla Yhdysvaltojen Keski-lännen pölymyrskyt*

    Tänään vannotaan automaation, robotisaation ja kaikkialle leviävän 3D -tulostuksen nimiin – on saatava enemmän, halvemmalla, tarkemmin, mutta joka tapauksessa useammille paljon enemmän. Halutaan nostaa elintasoa, myös kehitysmaissa – ja sinne mahtuu, jos vaikka edes tavoittelevat puolta siitä, mitä meillä jo on. On tapahtumassa jälleen liian paljon ja liian nopealla syklillä ja temmolla. Luonto ei ehdi mukaan, se hengästyy ja rapauttaa hidaskiertoista biomassalajittaumista.

    Hyötysuhdeparannukset eivät enää ehdi hätiin?

    Ehkä tiedemiehemme vielä osaavat hyötysuhdekehityksessään taikoa enemmän vähemmällä; ehkä näin, mutta lopulta jäljelle jää vielä se vaikeampi yhtälöpalapelin muuttuja – itse ihminen; tämän psyyke ja kestokyky, kun työ muuttaa liian nopeasti muotoaan ja liian monilta se loppuu kokonaan.

    Tätä ei inhimillinen evoluutiomme kestä – olemmehän vain vaaksan päässä kivikaudesta, jostain 20.000 vuoden takaa – on tapahtunut liiaksi ja liian nopeasti. Tänään vastareaktion ennakoiminen on tuntematon ilmiö – nyt huudetaan kasvua – ja kasvuhokema perustuu lujaan uskoon automaatiosta, robotiikasta ja 3D-materiaalitulostuksesta.
  • 4

  • Vakoojia on nyt maailmalla ehkä jopa enemmän kuin kylmän sodan aikana – Venäjällä vakoojan työ on erityisen vaikeaa

    Ilkka Luoma 
    1 - Vakoileminen eli kauniimmin uteliaisuus on hyvin yleistä - ei vain valtioiden välistä hollywoodmaista urkintaa ja ujuttautumista ---

    Vakoilu on vanhin ammateistamme
    Tiedetty asia tuli julki, kun media teki siitä riittävän laajalle tiedetyn. USA on maailman valvotuimpia yhteiskuntia, siellä on jopa vakoilulaitos, joka vakoilee muita omia vakoilulaitoksia. USA on tiedustelun luvattu maa, ja maailmanpoliisin rooli kuin 9/11 kaltaiset tapahtumat edellyttävät hallintokoneistolta tietoa nähdä tänään mitä huomenna voi tapahtua.

    Me salaamme evoluution rakentamana järjestelmänä, koska haluamme vaalia ja puolustaa reviiriämme. On parempi ettei toinen reviirinvaltaaja tiedä tai vaistoa kaikkea. Salaaminen on pintakerrokseltaan luonnollista, mutta näennäisdemokratia hypemme on tulehduttanut ymmärryksen, mitä täytyy tietää.

    Järjestäytynyt yhteiskunta ei pysy kuosissa eikä raameissa, ellei valtaapitävä tiedä riittävästi niistä uhista, jotka voivat sen kaataa – tämän vuoksi kaikilla maailman mailla on omat tiedustelupalvelut.

    Tiedustelun, vakoilun ja urkinnan lähtökohta on salatun tiedon julkisaanto ainakin heille, jotka ylläpitävät laillista tai vähemmän laillista järjestysvaltaa. Lopulta ihminen on myös utelias perusluonnoltaan, koska uteliaisuus kehittää mahdollisuuksia saada helpotusta elämäänsä!
    Miten me näimme salaamisen jo vuosia sitten – kun edellisen kerran aihe pulpahti laajempaan tietoisuuteemme ---

    [2005]Kuinka luonnollista on salata asioita toisilta?

    Ihminen salaa asioita. Niin kotona kuin erityisesti työelämässä salaaminen ja salaiseksi julistaminen on liike-elämän tapa suojata jotain sellaista, mistä odotetaan saavan myöhempää ja laajempaa hyötyä.

    Kuinka paljon kehitysenergiaa menee hukkaan salaamisjärjestelmien ylläpitoon ja kuinka paljon menetetään aikaa salauksen hidastaessa luonnollista olotilaa? Kuinka paljon salaaminen vaikeuttaa itse omaan elämäämme?>2
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti