maanantai 16. syyskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 16092019 - VI



16092019

...
  • 1 - 2

  • Saimaan maakunta on vasta kaukainen haavekuva

    Ilkka Luoma 
    2 - Saimaan maakunta asetetaan siten, että Savonlinna on sen Keskipiste - näin syntyy uusi "Lapin menestys", mutta nyt vierailijalukumääräisesti vähäisempänä, mutta suurempana rahavirtana.

    Savonlinna on kokenut kovia ja se tarvitsee nyt riuskoja toimia, mutta kaupunkilaisia odottaa mieluisa ja menestyksekäs tulevaisuus, kunhan nyt tehdään huolellinen suunnitelma ja avataan kanavat oikeisiin paikkoihin, ja samala puretaan nurkkakuntaisuus.

    Kiinassa Saimaa jo tunnetaan - Jo vuosia, vuosia sitten Saimaan Puruvedellä vieraili Kiinan nkyisen talouskasvun isä - Deng Xiaopingin tytär Deng Nan - hän ehkä voisi olla puolestapuhujamme synnyttämään luontokestävän matkailijavirran maasta, joka arvostaa hiljaista puhtautta.

    Sesongin ulkopuolelle on myös jo suunnitelmat - niistä myöhemmin.

    PS. Kun katsot Saimaata kokonaisuutena - huomaat, että Savonlinna on sen Keskipiste.
  • 1 - 1

  • Saimaan maakunta on vasta kaukainen haavekuva

    Ilkka Luoma 
    Voisimme katsoa Saimaata myös toisesta näkökulmasta - alueena, joka systemaattisesti kehitettynä voi luoda toimintaedellytyksiä menestykselliselle ja kestävällä tavalla tehdä liiketoimintaa, luoda työtä ja antaa menestystä alueen asukkaille.

    Saimaata ei kannata myydä massoille - se on siksi ainoalaatuinen alue koko maailmassa - tuhansine saarineen, paljolti puhtaine vesineen ja toistaiseksi "tyhjyytenä", joka voi houkutella sellaisia ihmisiä, jotka kunnioittavat luontoa, sen puhtautta, hiljaisuutta ja "tyhjyyttä" - monimuotoisine eliökuntineen. Mitä tällä oikestaan tarkoitetaan?

    Saimaan kiistaton keskipiste on Savonlinnan kaupunki (johon voidaan liittää vielä pari.kolme pientä rajakuntaa) - ehkä eräs Suomen kauneimpia kesäkaupunkeja, jonka matkailullista sesonkia tulisi osata pidentään myöskin heinäkuun ulkopuolle.

    Ilmastonmuutos tulee avuksi - Saimaan alueen "kesä - lämpöisyys" pidentyy tuosta nykyisesti kesä-elokuusta - aina touko- syyskuuksi - vähintääkin.

    "Savonlinna Saimaan-keskipiste"

    -ajattelua voidaan virittää myös kevääksi ja syksyksi - unohtamatta luoda se esimerkiksi maailman (jos jäätä saadaan) retkiluistelun mekaksi ja paratiisiksi.

    Saimaan luonto on ainoalaatuista, siitä on pidettävä kiinni - ei massoja, vain sellaisia vieraita, jotka kunnioittavat luontoa myös arvostamalla huippulaatua, joka tosin maksaa - nyt maksukykyisiä ihmisiä löytyy - voisi kurkata kiinalaisten rahavirtaa Lappiin. Kiina löysi Lapin. Nyt kiinalaiset voisivat löytää Saimaan - Savonlinna keskipistenään.

    Savonlinnan helmi- venäläisen kenraalin autonomian aikana rakennuttama Rauhalinna on pakkohuutokaupassa (ellei sitten ole jo myyty?) - myydään se, mutta minne, sinne mistä saadaan maksukykyisiä luontoa ja hiljaisuutta arvostavia vieraita perehtymään stressittömään vapauteen ja puhtauteen, mitä Saimaan alue kiistatta tarjoaa >2
  • 3 - 2

  • Olen pahoillani mutta en kadu, sanoo Britannian ex-pääministeri David Cameron

    Ilkka Luoma 
    2 - Entä nyt, kun US-presidentti Donald Trump on lupaillut Englannin PM Boris Johnsonille "kaikkien aikojen kahdenvälisen diilin", näin Trump kannustaa Borista viemään engalantilaisten enemmistötahdon maaliin - eli Brexittiin.

    Britit lakaisivat kansaäänestyksessä kauppapoliittisen neuvottelupäydän puhtaaksi, sillä kaikki jotka haluavat jotain myydä - eivät voi ohittaa 65 miljoonaa brittiä - heidän ollen nykyisen EU' n toiseksi suurin kansantalous.

    Miksi aikanaan entinen PM Cameron otti riskin, jonka hävisi, vai eikö hävinnytkään, sillä Brexitissa voidaan kaikki nähdä toisin ja saari saadaan pidettyä itsellä ja uudelleen EU' n jälkeen itsenäisenä päättämään juuri omista asioista - itse!

    Brittikansa on nyt puhunut ja on Boriksen aika toimia ja toteuttaa tuo suorademokraattinen ohje - omalta kansakunnalta.

    Ei ole äänestäjien vika, jos nyt edustuksellinen demokratia ei toimi, vaan riitelee - lopulta hidastaen kansan suoratahtoa, ehkä ollen vielä vahingoksi ihmisille, jotka lopulta ylläpitävät englantilaista kansantaloutta.

    Brexit näyttää nyt tuottavat huolta juuri muualla, erityisesti EU' ssa - esimerkiksi Suomessa, jolle brittikansa on ollut perinteellisesti vahvan vientivoittoinen markkina-alue. Suurin osa maailmaa odottaa uteliaana, miten Brexitin lopulta käy!
  • 3 - 1

  • Olen pahoillani mutta en kadu, sanoo Britannian ex-pääministeri David Cameron

    Ilkka Luoma 
    24.01.2013, kun PM David Cameron esitteli nokkelan ideansa menestyä vaaleissa ---

    Cameron [konservatiivit] ilmoitti sen, mitä hänen pitikin ilmoittaa – itsensä, puolueensa ja kansakuntansa edun takia. Nyt peli on selvä, annettu porkkana saattaa äänestyttää Cameronin puolueen seuraavallekin valtakaudelle ja tuolloin on lupaus lunastettava – kansa kertokoot sitten kyllä tai ei EU:lle – aikaa on nyt pohtia tarkasti, mikä on todellisuudessa etu Englannille.

    Cameronilla on eräs etu ja valttikortti, mitä ei muilla Euroopassa niin laajana ole – nimittäin USA:n tuki. Englanti on aina ollut amerikkalaisten vankkumattomasti uskollinen kumppani – niin sodassa kuin rauhassa.

    Englannin esimerkki saattaa levitä muualle EU:hun, niin ilman euroa toimiviin kuin eurolla ratsastaviin. Eurohan ei ole koskaan ollut valuuttana kriisissä – kriisissä ovat vain ylivelkaantuneet, jotka näyttö- ja vertailutaloudessaan söivät enemmän kuin tienasivat – unohtaen samalla, että koko läntinen Eurooppa on maailmanlaajuisesti työn uudelleenjaon taistelussa.

    EU rakennettiin euron jykevöittämänä ja Saksan johtamana vastapainoksi nousevalla maailmanmahdille, maailman suurimmalle liukuhihnalle, Kiinalle, mutta myös kestäväksi kilpailijaksi USA:lle, joka nousee omasta ahdingostaan, vaikka Kiina sen rahoittamisen lopettaisikin >2

    ...
  • 5

  • Eduskunnan täytyy pitää sopiva etäisyys laitoksiinsa

    Ilkka Luoma 
    Varsinkin Sitra, jonka ideaalitoiminta on innovatiivisuuden, kehityskelpoisuuden ja kilpailukyvyn ennakointi, valmennus ja ratkaisujen löytäminen kehitysideoineen - olisi pidettävä erossa poliittisesta ohjauksesta.

    Sitran tyyppisen toiminnan etäisyys vaihtuvasyklisestä politiikan eduskuntakentästä on erinomaisen tärkeä asia pitää kaukana maallisen poliittisista "sulle-mulle" -malleista.

    Sitran hallintoneuvoston on syytä tarkoin miettiä, onko itsenäisyytemme Juhlavuoden 1967 rahaston johto annettava puhtaan politiikan valtaan - Jyrki Katainen edustaa poliittista ajattelua, jonka ideologia ei tarttune helposti innovatiivisuuteen - vrt. Kataisen tilaus "himaskohussa" - oliko siinä millainen hyöty kansakunnallemme, jonka eteen aikanaan Sitra on perustettu?

    Sitra voisi olla laajempikin toiminta-alueeltaan ja luoda omia itsellisiä innovaatiosuhteita ja -verkostoja - niin itään kuin länteen; olla yhdistäjä - sillä varsinkin ympäristöongelmien tila on jo niin hälyttävä, että tässä on Sitralle erikoisalueellinen kehityssektori.
    ...

    UPI-FIIA (Ulkopoliittinen Insituutti) on luottamuslaitos, tai sen pitäisi olla tutkimuskeskus, joka osaa, kykenee ja haluaa löytää todellisuuden puhtaan puolueettoman tarkasteluperiaatteen mukaisesti.

    Valtiomme poliittinen johto tarvitsee luotettavaa tietoa - niin idästä kuin lännestä. Vieläpä siten, että noihin ilmansuuntiin ei sijoiteta tarkoitushakuista West trolling manipulation - tai East trolling propaganda mentaliteettiä.

    UPI' n tulee tuottaa tietoa siten, että poliittinen johto osaa tehdä päätöksiä täällä meidän erikoislaatuisella geopolitiikan alueella - lännen ja idän vedenjakajalta. Presidentti Sauli Niinistö on kertonut perussävelen - "Olen suomalainen".

    UPI' n idea voisi olla laajempikin kuin "vain" suomalainen ulkopolitiikan tarve - me voisimme olla arvostettu puoluettoman tiedon tuottaja myös EU' lle, Venäjälle ja vaikkapa Kiinalle - täältä idän rajamailta - meidän ollen kuitenkin nousemassa omanlaisekseen länsimaaksi.
  • 6

  • Sinun metsäsi ei ole enää sinun

    Ilkka Luoma 
    Erinomainen ja ennakkoluuloton avaus. Kuka tai mikä /ketkä omistavat maan, ja siis metsät? Ei kukaan ihminen tai ihmisryhmä - edes.

    Meitä kaikkia elättävä biosfäärillinen maaperä - metsineen - on "aina". Ihminen on vain sosiaaliturvatunnuksellinen ajanjakso, syntymänä ja kiertoon lähtönä. Ei muuta.

    Kiinassa ei ihminen omista maata, ei metsää - eikä peltoja; sen sijaan maapintaan on käyttöoikeus, esimerkiksi kyläyhteisöllä, jolle on mitoitettu sellainen määrä maata, jonka pitäisi elättää omavaraisuudessa kyseinen kyläyhteisö - siis ideaalisesti.

    Metsä on maapallon merkittävä keuhkon osa - siis hapen tuottaja ja hiilidioksidin aidosti hyödyntäjä - oman viherkasvunsa nimissä, ja samalla syntyy meille välttämätöntä happea - ilman tuota "räjähdysainetta" elämme muutaman minuutin.

    Metsä on yhteistä koko biosfäärille - aina ensimmäisesti bakteerista viimeiseen ihmiseen - kaikki hyödynnämme tätä biomassallista elonkierron monimuotoisuutta, jota ihmisen oma itsellinen käyttöitsekkyys on vähentänyt systemaattisesti jo parisataa vuotta - tätä ennen metsät saivat olla omanaan.

    Metsää on hakattu laivoiksi, polttopuuksi ja rakennuksiksi jo pari tuhatta vuotta - roomalaisista kiinalaisiin dzonkkeihin. Englannista metsät "katosivat" paljolti siirtomaakolonian imperiumin siirtomaalaivastoiksi - sota-aluksineen.

    Metsä ja maa olivat Pohjois-Amerikan intiaaneille yhteistä nautinta-aluetta, samankaltaisin reviirein kuin Kiinan kyläyhteisöjen käyttöoikeus peltopinta-aloihin. Saamelaisetkin nauttivat tästä erikoisominaisuudesta, kunnes intiaanien harmiksi tulivat valkoiset valloittajat, jotka aloittivat piikkilangoituksen ja rajasivat alkuperäiset omiin hupeneviin reservaatteihin - entä saamelaiset?

    Asenne metsiin on nyt ponnahtanut pinnalle, kun Brasilian nykyjohto sallii Amazonian sademetsän systemaattisen tehohyödynnöksen oman maansa vientitoiminnan eteen.

    Mihin vedämme rajaviivat, kun käsittelemme maailmallisia keuhkoja - ikään kuin valtamerinä, jotka ovat "kaikkien".

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti