tiistai 24. syyskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 24092019 - VIII


Ilkka Luoma c 2015 - ihan ite


24092019

...
  • 1

  • Juhlaväki oli morsiamen talolla, kun Yhdysvaltojen tukema hyökkäys alkoi ja 40 hää­vierasta kuoli: Afganistanin siviilit ovat entistä pahemmin tuli­linjalla

    Ilkka Luoma 
    Vuosikymmeniä sitten romahtaneen Neuvostoliiton lopun alkua oli sen puuttuminen Afganistanin sisäisiin asioihin - haluten, että suurvallalla oli sanansa rajanaapurinsa asioihin, vaikka osin kutsu venäläissotilaille tuli itse Afganistanista.

    Neuvostoliitto seikkaili Afganistanissa noin 10 vuotta ja Kreml maksoi siitä kalliin hinnan, niin kalliin, että US-presidentti Jimmy Carter sanoi venäläisten saaneen oman "vietnaminsa".

    Neuvostoliiton ongelmana (vastustajina) Afganistanissa olivat Mujahideen-kapinalliset, jotka ovat nykyisen Taleban-liikkeen edeltäjiä - Mujahideenejä aseisti, rahoitti ja auttoi tiedustelutiedoin Yhdysvallat - erityisesti Stinger-raketeilla, joilla oli helppo napsia venäläiskoptereita alas ---

    Nyt Afganistanissa rytisee jälleen, myöskin sisäisenä asiana - lopulta. US on nyt Afganistanin hallituksen puolella sotimassa sotaa aina vuodesta 2001, joka muuttui hiljalleen Nato-sodaksi - eli pidempään kuin US' n oma todellinen Vietnam, joka tuli huiman kalliiksi amerikkalaisille - 50.000 kuollutta us-soturia.

    Tänään Afganistanissa ovat myös suomalaiset kriisinhallintajoukkoina - ollen jo sodan osapuolia - näin tuumi aiempi Suomen puolustuvoimain komentaja Gustav Hägglund.

    Kauan sitten Englanti vetäytyi Afganistanista, Neuvostoliitto vetäytyi - ja on jo varmaa, että näin tekee myös USA, jonka nykyinen presidentti Donald Trump on vaalilupauksenaan luvannut tuoda us-soturit kotiin rakentamaan suurempaa Amerikkaa (The Greatest America).

    Eräs asia on varmaa - kaikissa Afganistanin sodissa, joissa erityisesti ulkoiset vallat ovat sinne sisään sekaantuneet - suurin häviäjä ja tappioiden kohde ovat afganistanilaiset itse.

    Milloin arvelet Yhdysvaltojen vetäytyvän Afganistanista ja miten suureksi arvelet ihmisuhrien määrän nousevan - alkaen 2001 ja päättyen milloin - x vuonna?
  • 2

  • Metsä­hallituksen pää­johtaja irtisanoutui elämän­tilanteensa vuoksi, mutta sai silti 200 000 euron lähtörahat

    Ilkka Luoma 
    Kuinka kauan tavallinen arkikansa nielee näitä uutisia - ovat tapahtumina ilmeisesti laillisia, tai ainakin osin - tämä viimeinen tosin herätti professoritason epäilemään toimen ja "lähtöpalkkion" laillisuutta.

    Moni muistaa Fortum-Lilius syndrooman, jonka jopa maamme talousviisas - Sixten Korkman - totesi rapauttaneen kansalaisten luottamusta päätöskoneistoon. Lilius-syndrooma oli laillinen; kansalle jäi vain muruset käteen, kun odotti moraalista vastaantuloa Liliukselta, jota ei tullut. Myöhemmin vastaantuloja on kylläkin sitten näkynyt - kosmeettisesti?

    Muitakin esimerkkejä on, kun "isot pojat palkitsevat kavereitaan" - miksi? Onko hyväveliverkosto niin ylimielinen, että se kokee olevansa koskematon ja selittämätön?

    Olisiko aika saada jokin päätepiste tälle yliähkyröinnille aikana, jossa muun muassa postilaiset saavat palkanalennukset kouraansa (jossain ajan vaiheessa) ... Samaan aikaan kun Kokoomus viljelee ahkeruutta juuri keskiluokkaan (muistuttamalla verotuksen kiristymisestä) - ovatko ahkerat postilaiset keskiluokkaa?

    Jos valitsemamme poliitikot haluavat luottamusta, on nyt ryhdyttävä toimeen, jossa ylilyönnit vähintään yhteiskunnallisissa johtoportaissa eliminoidaan. Siis aiheella ja ansioilla saadaan, mutta aiheetta ja ansiotta ei - yksinkertaista, eikö?

    Mikä erottaa keskiluokan ahkeruuden ja postilaisen ahkeruuden ja vieläpä johtotason ahkeruuden ja "ahkeruuden"? Mihin kohdin sijoitamme junaillun ahneuden ja junailun, jolla suojataan, ylläpidetään ja vahvistetaan hyvävelitoimintaan? Onko postilaisilla hyväveliverkostoja - veikkaan valistuneesti että ei - ainakaan siten, että syntyy positiivisia tuloksia!
  • 3

  • YK-raportti: Ilmasto lämpenee aiempia ennusteita nopeammin, ja päästö­tavoitteita on kiristettävä monin­kertaisesti

    Ilkka Luoma 
    Teksti vuodelta 2007, joka oli vastine HS- Juhana Rossin juttuun "Gaia kuumenee ... " 31122006 ---

    Ei hokemat - lämpenemisestä, saastumisesta ja tarvitsisi jotain tehdä - paranna Gaia [maaemo] -poloisen tuskaa - toteamus Prometheuksesta, tulen sytyttäjästä ihmiskunnalle, oli arkipölyinen viisastelu toistona kuivien sananparsien varastosta alkaneesta tulipalosta. Ihminen huomasi helpon ja halvan kulutusjuhlinnan alkavaksi maaemon hiilivetyvarastoista, joiden syntymiseen luontoemo käytti 10-50 miljoonaa vuotta, mutta ihmisen polttaessa ne taivaan tuuliin reilussa sadassa vuodessa.

    Maaemon jäähdyttelyksi kelpaa vain kulutuksen totaalinen ja systemaattinen vähennys. Me länsimaat olemme vastuiden keskipisteessä. Kuinka "opettaisimme" tavoillemme tyypillisenä opettajana kiinalaiset säästöön, julkisten käyttöön, 17 asteen huonelämpöihin, jos itse yliopettajaroolissamme emme noita taikakeinoja osaa käyttää tai edes ymmärtää.

    Tiedonvälitys ja kirjoittelu on vapaassa demokratiassa sallittua miltei millä argumentoinnilla tahansa, mutta vaikuttajajournalismi tulisi sisältää myös näköalallisuutta, eikä pelkkää laput silmillä ravia. Toteamus ilmastonmuutoksesta on sivulause ilman tarkoitusta, ellei ole ymmärryksessä tekojen merkitys ja tahto. Puoluepoliittinen koneisto omikoon sanahelinän sisällyksettömine latteuksineen, mutta paljon lainatun ja arvostetun sanomalehden sisältöherkkyyteen soisi myös laaja-alaisemman katsannon.

    Muutos lähtee sieltä, mistä on helpointa suorittaa luopumista - esimerkin jälkeen on oikeus pyytää muita mukaan; mm. kiinalaiset, intialaiset, venäläiset ja brasilialaiset. Suomalainen ja länsimaalainen markkinamekanismi voi sujuvasti luopua keskimäärin 30%:sta kulutuksestaan - suunnaten myös merkittävää tietotaidollista panostaan säästöihin, hyötysuhteisiin ja ennenkaikkea kykyyn nähdä kasvuaan enemmän henkisinä ominaisuuksina.
  • 4

  • Greta Thunberg YK:n ilmastohuippu­kokouksessa: ”Muutos on tulossa, halusitte tai ette”

    Ilkka Luoma 
    Kasvunhokema saavuttaa maallisen rajansa - niin luonto vastaa kuin sille huudetaan

    [ Helsingin Sanomien Talousosion artikkeli - Gaia kuumenee , kun sitä imetään kuiviin - kirjoitti vastuista, kuluttamisesta ja luontoäidin kostosta, viittauksina joidenkin maiden USA:n kiusaamiseen ja taruolentona Prometheukseen, joka varasti tulen jumalilta ja opetti sen käytön ihmisille. Juhana Rossin kirjoitus piti merkittävän asiaytimen sisässään aivan artikkelin lopussa: Prometheus käännettynä suomeksi - "harkitsee ennen kuin tekee jotain". HS 31.12.2006 / E1 -TALOUS - toim. Juhana Rossi]

    Valtakunnallinen sanomalehti esitti vuoden viimeisessä numerossaan yksisilmäisyyttä. Suunnilleen otsikoinnilla "Gaia kuumenee sitä imettäessä" -selosteltiin syitä syviä synnyille, joissa maapallo luontona vastaa sille heitettyihin haasteisiin. Syiksi saatiin epäsopu öljyntuottajien ja -kuluttajien välillä, uusien kulutusmaiden kehiin astuminen ja lopulta myös ihmisten ahneuden lisääntynyt mahti.

    Yksisilmäisyyttä kirjoituksessa edusti kulutusmahtien peittely ja esille tuomattomuus. Jo pelkästään USA kuluttaa 5%:n väestöosuudellaan koko maapallon liikennepolttoaineista lähes 35%. Venezuela ja Iran saivat leiman USA:n kiusaamisesta ja ärsyttämisestä. Kiinakin saatiin esille agressiivisena öljynostajana. Veli-venäläistä arveltiin epäluotettavaksi kauppakumppaniksi (Sahelin/Shell).

    USA on ylivoimainen hiilidioksidipäästäjä. EU nousee mukavasti mitalikolmikkoon ja Kiina kasvaa hyvää vauhtia kärkikaartiin. Öljy, kivihiili ja maakaasu varastoituivat maaemon sisuksiin satojen miljoonien vuosien aikana. Lähinnä länsimaiden markkinakasvu on käyttänyt viimeisen 100 vuoden määrästä suurimman osan - pelkästään USA on kuluttanut, pöhöttyäkseen maailman lihavimmaksi kansaksi, kasvattaakseen autonsa "kuorma-autokokoluokkaan" ja jäähdyttelyn sille tasolle, että sen energian tuottamiseen on tarvittu pohjaksi noin viiden miljoonan vuoden viherkasvu, joskus kauan sitten. [Tämä siis vuonna 2006 kirjoitettuna!]
  • 5

  • Mitä presidentti Niinistö tarkoitti ”tavallisten suomalaisten vakuuttamisella”?

    Ilkka Luoma 
    Presidentti Sauli Niinistö tarkoittanee tällä "tavallisella ihmisellä" peruskuluttajaa, jolle voidaan laskea per valtiollisesti niin sanottu per capita ilmastojalanjälki ... ehkä olisi parasta kuitenkin laskea kokonaisvaltaisesti kansakunnan per capita ympäristöjalanjälki (?)!

    Presidentti Niinistö lienee tutkinut per capita jalanjälkiä - myös suomalaisten osalta ja näin oivaltanut, että mallinnäyttö muille vaikkapa kehitysmaille - sälyttyy suurille per capita kuluttajille ja jäljen jättäjille.

    Mikäli kaikki kiinalaiset kuluttaisivat kuten amerikkalaiset ja itse asiassa suomalaiset - olisi meillä valtava "rakennustyö" edessä - tarvitsisimme kaksi-kolme uutta maapalloa, mikä lienee jopa kiinalaisillekin mahdoton tehtävä. Kiina on absoluutisesti maailman suurin hiilidioksidin päästäjä, mutta per capita laskennassa se ei pääse edes ahkeraan keskiluokkaan!

    Miksi presidenttimme on herännyt tosiasioihin?

    Siksi, että hän huomasi tutkia tai tutkituttaa myös ympäristöjälkiemme kumuloituvuuden, jolloin juuri kulutushokemallisten länsimaiden vastuu ja sen myötä esimerkin näyttö muille vain kasvaa ... Tutkimusaikakausi voisi olla vaikkapa viimeiset 100-150 vuotta, ja näin heräisimme näkemään todellisuuden, johon nyt Niinistö on mitä ilmeisimmin hyvin pureutunut.

    Ilmasto- ja ympäristönmuutosprosessit vaativat nyt kollektiivisuutta, joka muodostuu aina yksilöistä ja näiden heräämisestä nähdä ja kokea oma ympäristöjalanjälki. Meidän Ilmatieteenlaitos aiemman pääjohtajansa Petteri Taalaksen johdolla joitain vuosia sitten hoksasi esittää Helsingissä Tieteen päivillä käyrästön viimeiseltä 50 vuodelta - per capita markkeerattuna - siitä on helppo nähdä missä ovat esimerkin näyttäjät - omilla toimillaan! Käyrästö on helposti löydettävissä internetin ihmeellisestä maailmasta. Suosittelen etsimään!
  • 6

  • Neste sanoo maksaneensa vahingossa liki kuusi vuotta palkkaa ex-johtajalleen

    Ilkka Luoma 
    Kerrankin lyhyesti: Malliesimerkki ahneudesta, jossa tilaisuus tekee varkaan. Jos johtajan eron syynä oli älyllisen toiminnan hiipuminen liki nollaan, voisi ehkä ymmärtää, ettei entinen johtaja ymmärtänyt yhtiöltä rahan siirtoja - tosin tuon liki olemattoman arvion romuttaa oma johtajan rahan siirto - onneksi tässä kohdin Viro on EU-maa ja tuo siirto ei turvaa ansiottoman ostovoiman pysyvyyttä "tilaisuuden hyödyntäjälle"!
  • 7

  • Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valo­vuosia vanhaa ilmasto­väkeä edellä”, sanoo amerikkalais­professori

    Ilkka Luoma 
    Emme voi unohtaa ympäristö- ja ilmastojälkemme kumuloituvuutta eli laskentaa per valtio ja per capita periaatteella viimeiseltä 100-150 vuodelta - miltä nuo tilastot silloin näyttävät? Mitä merkitsee kollektiivinen vastuu, ja mitä yksilön näyttämä esimerkki?

    [2006] USA on ylivoimainen hiilidioksidipäästäjä. EU nousee mukavasti mitalikolmikkoon ja Kiina kasvaa hyvää vauhtia kärkikaartiin. Öljy, kivihiili ja maakaasu varastoituivat maaemon sisuksiin satojen miljoonien vuosien aikana. Lähinnä länsimaiden markkinakasvu on käyttänyt viimeisen 100 vuoden määrästä suurimman osan - pelkästään USA on kuluttanut, pöhöttyäkseen maailman lihavimmaksi kansaksi, kasvattaakseen autonsa "kuorma-autokokoluokkaan" ja jäähdyttelyn sille tasolle, että sen energian tuottamiseen on tarvittu pohjaksi noin viiden miljoonan vuoden viherkasvu, joskus kauan sitten.

    Luonnon varastoimat hiilivedyt purskautettiin ilmakehään 100 vuodessa. Nyt ihmettelemme, miksi Etelä-Suomessa on tänä uutena vuonna 3-5 astetta lämmintä - eräät kuitenkin väittävät, että poikkeusvuosi 2006 mahtuu pitkien ajanjaksojen vaihteluväleihin. Millainen on vuosi 2007?
  • 8

  • Greta Thunberg YK:n ilmastohuippu­kokouksessa: ”Muutos on tulossa, halusitte tai ette”

    Ilkka Luoma 
    Emme voi unohtaa ympäristö- ja ilmastojälkemme kumuloituvuutta eli laskentaa per valtio ja per capita periaatteella viimeiseltä 100-150 vuodelta - miltä nuo tilastot silloin näyttävät? Mitä merkitsee kollektiivinen vastuu, ja mitä yksilön näyttämä esimerkki?

    [2006] USA on ylivoimainen hiilidioksidipäästäjä. EU nousee mukavasti mitalikolmikkoon ja Kiina kasvaa hyvää vauhtia kärkikaartiin. Öljy, kivihiili ja maakaasu varastoituivat maaemon sisuksiin satojen miljoonien vuosien aikana. Lähinnä länsimaiden markkinakasvu on käyttänyt viimeisen 100 vuoden määrästä suurimman osan - pelkästään USA on kuluttanut, pöhöttyäkseen maailman lihavimmaksi kansaksi, kasvattaakseen autonsa "kuorma-autokokoluokkaan" ja jäähdyttelyn sille tasolle, että sen energian tuottamiseen on tarvittu pohjaksi noin viiden miljoonan vuoden viherkasvu, joskus kauan sitten.

    Luonnon varastoimat hiilivedyt purskautettiin ilmakehään 100 vuodessa. Nyt ihmettelemme, miksi Etelä-Suomessa on tänä uutena vuonna 3-5 astetta lämmintä - eräät kuitenkin väittävät, että poikkeusvuosi 2006 mahtuu pitkien ajanjaksojen vaihteluväleihin. Millainen on vuosi 2007?

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti