lauantai 2. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 01112019 - III



01112019

...
  • 1

  • Intian pääkaupungin Delhin ilman­laatu romahti, koulut suljettiin ja kaikki rakentaminen keskeytettiin – hallinto­johtajan mukaan kaupunki on kuin ”kaasu­kammio”

    Ilkka Luoma 
    Palollamme on kaksi jättiläistä, joiden yhteinen väkiluku on valtava - noin 2 800 miljoonaa - sen ollen suhdelukuna 2,8/7,6 eli lähes 40 prosenttia maapallon ihmispopulaatiosta. Näin Kiina ja Intia valtaavat palloamme - niin ongelmina kuin väkilukuna.

    Intiaa mainostetaan maailman suurimpana (todellisuudessa lähes toimimattomana) demokratiana - Kiina taas pohjaa yhteiskuntansa vuosituhantiseen perinteeseen ja kovaan yrittämiseen ja keskushallinnon voimaan, josta tehdään päätöksiä - ilman kaltaistamme demokratiaa.

    Demokratiamme nähdään Kiinasta keskeneräisenä ja todellisia ratkaisuja riittävän nopeasti tekemättömänä. Nyt kaaostuminen ympäristöllisesti on sellaisessa vauhdissa, josta ei enää puhumalla selvitä. Tarvitaan tekoja - todellisia tekoja, jopa sellaisia, että ne astuvat enemmistöjen varpaille. Hätätila on aina harvojen päättäväisyyttä.

    Kiina astuu uudessa reformissaan "Vihertyvä Kiina" korjaussarjan tielle - saaden ympäristöllisen totaalisaneerauksen valmiiksi vuonna 2049, jolloin Kiina täyttää 100 vuotta - nykymuodossaan. Ehkä Intia haluaa yllättäen mukaan tuohon Kiinan vihertyvyyteen, sillä US Nasan tutkimuksen [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10668517 - ] mukaan Kiina ja Intia vihertyvät biomassoiltaan nopeimmin täällä pallollamme.

    Tylyintä on se, että per asukas laskennalla Kiina ja Intia ovat kääpiöitä maailmallisessa päästötilastoissa. Suurista päästäjistä US ja EU ovat hyvin korkealla per capita mittauksessa. Kysymys kuuluukin, onko kiinalaisilla ja intialaisilla sama oikeus kuluttamiseen kuin amerikkalaisilla ja eurooppalaisilla?

    Mikäli intialaiset ja kiinalaiset kuluttaisivat kuten me suomalaiset - me tarvitsisimme 2-3 maapalloa lisää; tätä projektia eivät edes kiinalaiset kykene tekemään. Entä, jos huomioimme päästöjen kumuloitumisen viimeiseltä 100-150 vuodelta - tilasto entisestään pahenee tänne länteen. Hiilidioksidi pysyy ilmakehässä 20-120 vuotta. Tylyä, mutta täysin totta. Pallo on yhteinen, ongelmat ovat yhteisiä - mitä teemme ratkaisuiksi?
  • 2

  • Edustajainhuone päätti, että Trumpin virkarikostutkintaa jatketaan julkisilla kuulemisilla – Trump twiitissään: ”Yhdys­valtain historian suurin noitavaino”

    Ilkka Luoma 
    Kansallisen turvallisuuden nimissä US-demokraatit koettavat kammeta toiseksi eniten ääniä saaneen presidenttinsä - Donald Trumpin, joka kurmoottaa välikäsidemokraatteja - omilla 107 sekunnin twiiteillään ja ilmauksilla kaikkien aikojen noitavainosta, jonka Donald on havainnut ylivertaisessa viisaudessaan.

    Näin presidentti viestii suoraan kansalle (ohi perinnemedian) - ollen esiaste suoralle demokratialle, sillä twiitit lopulta kaatavat tai pitävät pystyssä trumppistisen "uhkaa, kiristä ja pakota" -uusnormaalin - valvoohan Trump "The Great America" ' n toteutumista - kansallisen turvallisuuden nimissä.

    Tässä noitavainossa ratkaisee se, joka tietää, ja joka osaa käsitellä tietoa. US' n tapauksessa tietoa on monenlaista - se on se kuuluisa uusnormaali ja vaihtoehtototuus. Nyt demokraatit innostuivat Ukrainasta, sillä sieltä tuoksuu viraltapano.

    Mutta! Näinköhän Trump ja hänen todelliset neuvonantajat (muun muassa vävy Jared Kushner?) jo tietävät todellisuuden John Boltonin (?) toimista Ukrainassa jo ennen trumppistista alkua!

    Oliko sittenkin niin, että koko Venäjän US-presidentinvaaleihin sotkeutumiskysymys on synnytetty Ukrainasta, siten, että kiovalaishakkerointiin saatiin Moskovan, Kremlin ja Putinin sormenjäljet - jos näin, niin on odotettavissa uutispommi, jossa demokraatit saavat karvaan tappion.

    Mutta toistamiseen; sekin on mahdollista, että Trump on tietoisesti valinnut tämän Boltton/Kiova -skenaarion pelastaakseen itsensä - mene ja tiedä. Se kuitenkin tiedetään, että ne monet tutkimukset (Robert Mueller esimerkiksi), kestäen jo vuosikausia - ei ole löytänyt mitään raskauttavaa, niin Trumppia kuin Kremliä kohtaan. Ei ainakaan vielä.

    USA' ssa kansallinen turvallisuus on hokema ja mantra. Siihen vedotaan pienestäkin - jopa saksalaiset autot ovat uhka Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle. Nyt Trump lienee uusin uhka, ainakin demokraattien mielestä. Voisi veikata, että itse perusamerikkalainen on niin humoristinen, että Trump kuittaa toisen kauden.
  • 3

  • Kaipaamme tuttavallisempaa suhdetta kuolemaan

    Ilkka Luoma 
    Kuolema puhuttaa, koska emme tiedä sen taakse! Kuolema on vain yksi "loputtoman tapahtumaketjun" hetki - lyhyt hetki, joka ei näy atomitasolla (puhumatakaan sitä pienempien osasten tasoilla) millään lailla - vai näkyisikö sittenkin! Ei näy, sillä kuolema on biosfäärin keino ylläpitää elämän voimallisuutta - evoluution ohjastamana. Me emme tunne evoluution ohjelmarakennetta - emmekä sen päivitysrytmiä. Evoluutio säätää reviirillistä elämää, jossa tunnetusti vahva voittaa heikon.

    Kuoleman me tunnistamme, kun viereltämme katoaa lopullisesti hyvä ystävä. Usein pidämme hänen kädestä kiinni, kun "matka Tuonelaan alkaa". Me haluamme herkistyä, siksi me mystifioimme kuoleman, joka on myös armahtaja. Olisi kiintoisaa nähdä kuolema inhimillisenä ilmiönä, kun tiimalasi on tyhjä. Joku hoksasi jo kauan sitten, että tiimalasin voi kääntää toisinpäin ja näin matka jatkuu tai oikeastaan aika soljuu.

    Kuolemassa on lisäksi eräs hieno ominaisuus - se tasa-arvoistaa kaikki - ryysyläisestä turhan rikkaaseen pankkiiriin - tunnetusti käärinliinoissa ei ole taskuja. Henki annettiin hedelmöityksessä, siitä alkaa elämän mittainen sykli, pituudeltaan yksilöllisesti säätyvänänä.

    Hedelmöitys saa ohjeet vanhemmilta - ja he taas omilta vanhemmilta - tämä taakselaskenta ulottuu haman alkuun saakka, jolloin se "ensimäinen yhdistyminen" sai evolutiivisen käskynsä. Alussa yksinkertaisena, jonka kumuloiva evoluutio monimutkaisti sen nykyiseen ihmisyyteen - joka saattaa olla edelleen prototyyppi jostain tavoitteesta. Ollaanko harhapoluilla - ei hätää, evoluutio korjaa varmasti virheensä.

    Kuolema on hetki, mutta se ei ole loppu. Loppua ei ole biosfäärissä, niin kauan kuin vesi-hiilielämä jatkuu. Kuolema on ravitsija, jos luonto saa itse operoida biomassan minkä kuolema luovuttaa elämälle. Elämä ja kuolema kulkevat käsikädessä. Me jopa poltamme autoissamme bensiiniä, joka on lähdöiltään ammoin kuollutta elämää. Kuolema siis myös liikuttaa - niin liikkeena kuin liikutuksena. Aamen.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti