tiistai 19. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 17112019 - IV




17112019
...
  • 1

  • Uuvutustaistelu Uniperista kallistuu vihdoin Fortumille

    Ilkka Luoma 
    Miksi Fortum hamusi suurempaa Uniper -yhtiötä?

    Valtiomme enemmistöomisteisella energiayhtiö Fortumilla on liian suuri ja tuottamaton kassa, se pitää saada poikimaan osakeyhtiölain mukaisesti tuottoa omistajilleen – so. usein sijoittajille. Uniper on tie suureen businekseen! Uniper on mukana Nord Stream 2 kaasuputkihankkeessa ja hamuaa väkevää otetta Saksan markkinoille.

    Saksa tarvitsee kaasua, paljon kaasua, sillä se on lupautunut purkamaan ydinvoiman pois energiapaletistaan – muutamien vuosien päästä! Tänään Saksassa tehdään liian paljon sähköä fossiilisilla energialähteillä – kivihiilellä. Maakaasu on paljon vähemmän ympäristöhaitallinen kuin kivi- ja ruskohiili.

    Fortum valmistautuu, mutta mihin?


    Fortum on ollut jo vuosia Venäjällä tuottamassa sähköä ja lämpöä – uudistetuilla ja moderneilla voimaloilla. On loogista ja kestävää juuri Venäjällä olla hötkyilemättä, vaan olla pitkäjänteinen ja luotettava toimija – lisäten läsnäoloaan.

    Nyt Fortum lisää pitkäjänteisyyttä ja luotettavuutta Venäjän markkinoilla. Samalla Fortum on mukana energian lähteiltä – energian kuluttajiin eli tilaaviin asiakkaisiinsa saakka. Samalla Fortum integroituu kaasunjakeluun.

    Fortum lyö monta kärpästä yhdellä iskulla!

    Puhutaan, että Fortumilla on ”keksintö”, jolla hiilivoimalat muuttuvat ”kädenkäänteessä ja edullisesti” kaasuvoimaloiksi, joita sitten ajetaan NS 1 ja 2 putkista tulevalla venäläisellä maakaasulla.

    On tietenkin selvää, että tässä kohtaa amerikkalaisetkin näkevät kaasun tuoton Venäjältä uhaksi 4], sillä sitähän se on – nimittäin se on liian kova kilpailija amerikkalaisille liuskekaasulle, joka on lisäksi huomattavan ympäristörasitteellista!

    [4 ”Se on selvä, että amerikkalaisia korpeaa NS 2 putkipari, koska se heikentää heidän liuskekaasun myyntiä Eurooppaan. Yllätys voi sen sijaan olla Jäämeren radan ulottuminen vuokramaana Venäjän Liinahamariin! Tässä rataprojektissa kiinalaisilla on suuri vaikutus, vähintäänkin rahoittajana” ~ https://yle.fi/uutiset/3-9864560 -
  • 2

  • ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

    Ilkka Luoma 
    Ansaittu arvostus erilaiselle HS-jutulle - Kiinasta!

    Mediakin on oivaltanut, että kiinalaisten toimenpiteet koskettavat jo koko maailmaa – vielä 15-20 vuotta sitten aihealue ei kiinnostanut kuin ihmisoikeustökkimisenä – olemmehan sekaantumisen mallimaan ja besserwisserismin maineessa, ovatko muuten omat asiamme kaikin puolin kunnossa?

    Kiinan monimutkainen puoluekoneisto uusi ylimmän johtonsa. Muuttuuko mitkään? Eipä juuri meidän sumeiden länsilasien läpi katsottuna. Me jäämme ainoastaan murehtimaan Kiinan bkt' n alentumista, koska se vaikuttaa meihin – onhan Kiina suuri korkeateknologian ja raaka-aineiden maahantuoja – läntisistä maista, ainakin vielä.

    Kiinassa on kehityssuunnitelmat aina 2100 -luvulle saakka. Painopisteet ovat – ei niinkään, kasvupainotteiset, vaan ympäristö- ja kansanolotilapainotteiset. Tuloerot runnotaan pienemmiksi jo seuraavan kymmenen vuoden aikana. Samalla Kiinan keskushallinto valmistautuu ottamaan ”erityiskohteluun” monia maakuntia, koska siellä muhii valtava pankki- ja velkakriisi!

    Kiinan etu meihin nähden on voimakas jopa itsevaltainen keskushallinto, joka kylläkin nauttii kansansuosiota – sehän on se henkireikä jonne valitetaan, kun aluehallinto kohtelee kaltoin esimerkiksi maa-aluepakkolunastuksissa. Kiinassa vain yhteiskunta voi omistaa maata – ja sen ympärillä pyörii suuri vuokraoikeusliiketoiminta, tulonlähteenä maakunnille ja kunnille.

    Meillä on Kiinan kansantalouden ymmärtämisen ongelma – he eivät toimi kuten me. Kiinalaiset toimivat täysin omien kaavojensa mukaan. Ainoa asia, mikä heillä on yhteistä meihin, on sisäpiiri- ja perhe-/sukusuosiollisuus – Kiinassakin henkilöverkostot merkitsevät, kuten meillä piskuisessa Suomessa.

    ”Ylitettäessä tuntemattomia jokia, on varpailla tunnusteltava jokaista pohjan kiveä” -Deng Xiaoping´in kerrotaan näin kannustaneen maamiehiään etenemään valitulla linjalla.

    Tänään Kiina edustaa väestöllään 1,4/7,8 osaa maailmastamme. Tuo lukusuhde ylittää koko läntisen markkinatalouden maailman!
  • 3

  • Marraskuun viidestoista oli erikoinen päivä, jota odotin yli puoli vuosi­sataa – nyt emme enää kulje kohti vääjäämätöntä tappiota

    Ilkka Luoma 
    Missään kilpailussa ei kohtaa näin voimakas tunnelataus,

    yhteenkuuluvuus ja osallistuminen omiensa juhliin ja tunteeseen ylpeydestä tai tappiosta. Jalkapallossa kohtaa aito osaaminen, lisävälineitä ei ole, ei rikkoutuvia ja savuavia moottoreita, vaan peliä jaloilla, taidolla ja vahvuudella pitää taistelutahtoa loppuun saakka.

    Jalkapallossa kohtaa fyysinen voima ja henkinen kantti kestää tappiolla oloa vääntäen sen voittoon. Pelisilmä, joukkue ja tiimi ovat kaikki kaikessa. Vahvimmat maat ovat joukko kirkkaita tähtiä, mutta kuitenkin joukkueita, joissa yhteen pelaaminen ratkaisee. Jalkapallo on todellinen joukkuepeli.

    Jokainen joukkue edustaa omaa kansakuntaansa ja on ylpeänä edustamassa maansa värejä


    Kymmenien tuhansien yleisöt kannustavat raivoisasti omiaan, koska tunnepurkaus oman kansallislaulun raikuessa kostuttaa paatuneimmankin silmät. Jalkapallopeleissä ihmiset kokevat yhtenäisyyttä, ylpeyttä maastansa, ikään kuin itsekin olisi parempi kuin vierustoveri, jolla oli se väärän värinen lippu.

    Urheilu yhdistää ja jalkapallossa kohtaavat taistelutahto, yksilöosaaminen ja joukkuepelitaito

    Maalintekijät ovat sankareita, yleisö hullaantuu aina omiensa maalista. Pelillä on myös synkempikin puoli, toinen häviää. Häviämisen taito on vähissä oltaessa maailman huipulla. Nyt peleissä on koko maapallon valiot ja on käynnissä peli kuninkaiden kuninkaista.

    Pelejä katsoo enemmän ihmisiä kuin mitään muuta tapahtumaa


    Jalkapallo tunnetaan Ghanan pikkukylissä, Tokion diskoissa, Lontoon pubeissa, Argentiinan kaduilla kuin ruotsalaisten börje-baareissakin. Kansa kokoontuu kaikkialla kannustamaan omiansa. Joukkovoima ja -tunne ovat niin väkeviä, että tuolla tsempillä ja huumalla taltutettaisiin pahempikin taloustaantuma kuin pätkätyöttömyyskin. On kysymys nautinnosta ja tunteesta. Tunnelatautuneena ihmiset antavat kaikkensa ja elävät siinä niin hektisesti, että yhteenotoilta ei voi välttyä.
  • 4

  • Ensimmäisen painoksen valmistuminen on lehden tekijälle nostalginen hetki

    Ilkka Luoma 
    Kaupallinen media elää tänään lähinnä mainostuloista, ennen oli vielä tilausmaksut merkittävässä roolissa - niiden osuus lienee vähenemään päin. Digitaalisuus vähentänee kustannuksia, jolloin kuukausihinta mediamaksuna saattaa alentua ja näin saadaan levikkiä lisää?

    Etusivu on julistusta. Julistus näkyy lööppeilynä erityisesti iltapäivämediassa, jossa metsästetään juuri sellaista, jota voivotellaan, ihaillaan ja jopa vihataan. Markkinatalous on tällaista - sitä painetaan mitä luetaan. Kaupallisuus säätelee uutissisältöä ja siksi analyyttisia tutkivan journalismin julkistuksia on yhä vähemmän. Nyt uutiset ovat lyhyitä - ihmiset eivät tutkitusti jaksa lukea kauas otsikosta. Siis otsikko ja korkeintaan ingressi kiinnostavat.

    Näinkö? Ehkä, mutta kansallinen luetun sivistys kohoaa, kun kansalaismedia lisääntyy tuoden ristiriitoja, debattia, änkyröintä ja lopulta "pekka peitsen" terävää kolumnointia ja fiktiointia - keskustelujen avauksiksi. Kansalaismedia nostaa päätään.

    HS on myös avannut oman kansalaismediallisen osionsa, jota tässä nyt käytetään hyväksi julistuksena suoramedian tulevasta kaikkivoipaisuudesta - onko sitä, riippuu meidän arkitaviksien kyvystä ja halusta tuottaa sellaista tekstiä, jotka täyttäisivät presidentti Sauli Niinistön terveisen tänne Hesarille. Sauli tiivisti onnittelunsa toivotukseen - rehellisyydestä ja totuudesta, joka on tunnetusti monisärmäistä - riippuen muun muassa itsepäisyyden fuktiosta.

    Etusivu on avain sisäsivujen aukaisuun. Prrinttimediassa aikanaan arkitavis ei juuri pääkirjoitusta lukenut, se koettiin liian kantaa ottavaksi - vaikeaksikin? Esimerkiksi HS on voimakas "natottaja" - hienostuneen laatutotuudellisesti, ja ohittaen sinnikkäästi kansakuntamme vakaan enemmistötahdon, joka on sitkeässä kuin aikanaan painotelan muste.

    Nyt pääkirjoitus on luetumpaa tavaraa, sillä ainakin HS osaa tunnustaa sen edustavan lehden periaatteellista linjaa - tässäkin Nato-asiassa - sitä kutustaan mediaaliseksi totuudeksi ja rehellisyydeksi.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti