keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 04112019 - III




04112019

...
  • 1

  • Terveyskeskukset ovat historiansa suurimmassa kriisissä, sanoo Lääkäriliitto

    Ilkka Luoma 
    HS-jutussa esiintyvä käyrä on lohduton. Sattumoisin tänään ilmeistyivät verojuorut, joissa ihasteltiin suuria tuloja. Nuo tulonsaajat eivät juurikaan tarvitse terveysasemien palveluita - sillä he ovat ostovoimaltaan, vakuutuksiltaan ja työsuhde-eduiltaan siinä luokassa, että voidaan mennä ohituskaistaa pitkin yksityisille lääkäriasemille.

    Terkkari on perusarskan ja -kaijan ja parin miljoonan muun paikka, jonne jonotetaan kiltisti ja saadaan kuitenkin keskimäärin hyviä lääkäripalveluksia, jopa hyvin tärkeitä, sillä juuri terkkareiden lääkärit ovat erityisasemassa - he, jos ketkä löytävät "kansansairaudet", erikoissairanhoitoa tarvitsevat ja sellaiset piilossa olevat vaivat, jotka vievät tavikselta hengen - keltä nopeammin ja jotain hitaammin.

    Vähäväkinen suuri kansanjoukko elää ja sykkii terveysasemien jonotustuoleissa - odottaen palvelua, jonka yhteiskunta maksaa. Suomessa on tulonjako (verattuna moniin ja moniin muihin maihin - suorastaan erinomainen) - rahatonkin saa palvelua, ainakin vielä ja niin kauan kuin terkkareissa on jaksavia lääkäreitä.

    Lääkärit itse ovat hyväosaisia, ja ansaitsevat kirkkaasti tuon hyväosaisuutensa - palkkana siitä että pitävät työkunnossa suurimman osan arkisuomalaisten perusjoukosta.

    Perusjoukko ei saa hyviä työsuhde-etuja, eikä ole varaa yksityisille - he tarvitsevat terveyasemia, jotka näyttävät olevan hyvin erilaisissa asemissa potilaisiinsa nähden. Lääkäreistä on pula, ja nyt luettuaan HS-jutun ymmärtää hyvin miksi on pula - sillä uupumus ja jopa epätoivo jäytävät.

    Tulontasauskoneiston on hoidettava tämä asia. Kysynpä vaan moneksiko vuodeksi maksaisimme hyviä lääkäripalveluksia tuolla 10 000 miljoonalla, jotka on varattu taisteluhävittäjiin. Sellaisiin hävittäjiin, jotka ovat vanhaa rautaa jo 10 vuoden kuluttua, kun robotoidut parviälydronet yleistyvät ja peittoavat nämä lentäjälliset koneet!

    Kansa haluaa lääkäripalveluita, ei turhia vanhanaikaisia hävittäjiä. Kansa luottaa hyvin hoidettuun ulko- ja turvallisuupolitiikkaan!
  • 2

  • Masennus vie työkyvyn yhä useammalta, vaikka samalla suomalaiset ovat onnellisempia kuin koskaan, sanoo eläkeyhtiön ylilääkäri – Muuttuiko työelämä vai ajatus jaksamisesta?

    Ilkka Luoma 
    Masennus voi kohdata niin menestyjän kuin hiljaisen puurtajan

    Inhimilliseen yhteiskuntaan kuuluu ilo ja suru. Iloa ei jatku loputtomiin, eikä suruakaan pitäisi kokea yli kestokyvyn. Suru, epäonni, epäonnistumiset ja useasti kytköksen katkeaminen osallistumiseen johtaa mm. masennukseen.

    Ihminen on laumaeläin ja sopii luontevasti yhteisöllisyyteen. Erkaantuminen ryhmästä tai osallistumisesta erakoi yksilön, jolloin yhteenkuuluuvuuden, osallistumisen ja tavoitesaavutuksen tarve ei toteudu; ihmisestä on tullut "hyödytön".

    Kasvuhokematalous ja tehokkuuden pyrkimys ajavat markkinataloutta kujanjuoksuun, jossa pyrkyryys, ahneus ja puhtaan omaehtoinen voitontavoittelu erkaannuttavat yksilöt kauemmaksi yhteisöllisyydestä.

    Vastuunkanto, huolehdinta ja tiimikeskeisyys kärsivät yksilökeskeisessä voitontavoittelussa, jossa oma itsekäs tulotason nostovaade epäsuorasti välinpitämättömyyden tai "sokeuden" kautta johtaa syrjäytyneiden ihmisten kulujen maksamiseen lisääntyvinä veroina.

    Kuten eläinkunnassa, ei kaikille ihmisillekkään ole paikkaa ylimmillä portailla. Ihmisten mitatessa kyvykkyyttään osto- ja kulutusvoimalla, vie se sijaa vastuullisesta yhteistoiminnasta, jossa keskinäisyys, yhteinen tavoite sekä toteutumisen riemu jää saavuttamatta jatkuvasti käynnissä olevien saneerauksien, tehostustoimenpiteiden ja henkilöjärjestelyjen vuoksi.

    Masentunut, omaan pohjattomaan kuoppaan pudonneen ihmisen nousukyky ilman apua ei ole useasti mahdollista. Vastuullisuus yhteisön puolelta voisi useissa tapauksissa jo alkuvaiheessaan helposti nostaa henkilön kuopastansa takaisin ryhmään ja toimintaan. Ihminen on luotu tekemään työtä ja osallistumaan sekä kokemaan onnistumisen hetkiä.

    Aina ei voi onnistua ja tuolloin ryhmän ja yhteisön vastuullisuuden tulisi ohittaa itsekeskeiset voiton ja pyrkyryyden tavoitteet oikeasti kannustamalla juuri sillä hetkellä heikompaansa.

    Eläinkunta on harmonisessa luonnossa evolutiivisesti vahva, koska elämänkamppailussa tapahtuu koko ajan valintoja!>
  • 3

  • Poliitikot, pikavippi­johtajat, urheilijat, pop-tähdet, media-ala, työmarkkina­johtajat: HS kokosi kaikki vero­päivän uutiset yhteen

    Ilkka Luoma 
    Suuri uteliaisuus- ja kateusveropäivä - pelimiehet lupaavat olla manipuloimatta ja järjestelemättä yrityksensä veroja!

    Jälleen media suorastaan huutaa miten me maksamme veroja. Vero on vanha keksintö, sen idea oli joukkovoimalla luoda suuria hankkeita, joita yksittäinen ihminen ei kykenisi tekemään.

    Verotus on kehittynyt tai ainakin tarkoitettu osaltansa tuloa tasaavaksi ilmiöksi ja sille vastavoimaksi on kehittynyt nokkelien veroneuvojien joukko, jotka osaavat neuvoa lailliset ja lain rajamailla olevat keinot vältellä veroja ---

    Miksi meitä kiinnostaa niin suuresti mitä tuo naapuri tai juuri Nalle Wahlroos tienaa?

    Oleme utaliaita (hyvä) ja olemme myös kateellisia (hyvä!) - Näillä mennään, nyt tälle vuodelle tieto edellisestä vuodesta 2016 tuottaa erinomaisesti positiivisuuden lähteen –

    Supercellin omistajat ja johto, ainakin osa heistä tai erityisesti yksi sanoi: ”Tämä yhteiskunta on antanut meille niin paljon, että nyt on meidän vuoro kiittää siitä … ” -osapuilleen näin. Muistamme jokin aika sitten perustetun ME-säätiön, tämänkin takana ovat juuri nämä Supercell – veroa iloisesti [4 maksavat henkilöt!

    ”... Suosittua ajanviihdettä uteliaisuutena, sisältää myös kateuden lähteen. Se vaan nyt sattuu olemaan niin, että toiset ovat ahkerampia, yritteliäämpiä, työteliäämpiä, onnekkaampia, nokkelampia, ovelampia ja ahneempia kuin toiset”

    Vuonna 2016 ja 2013 kirjoitin samasta tämän otsikon aiheesta näin:

    ” … ”Kuinka paljon Mikko sinä tienaat vuodessa? Ahaa, no – kuinka paljon saat käteen vuodessa? Hyvä. Katsotaanpas tilastoja - 'Alepan kassa' tienaa bruttona noin paljon ja saa käteen tämän määrän, hyvä tämäkin, mutta kuitenkin aika vähän ostovoimaa. ... "

    Entä nyt, kun veronmaksajien määrä vähenee, työ vähenee, robotit lisääntyvät ja tuloutuvia veroja saattaa kohdata kato – ellemme keksi uusia verotusmuotoja, jos yleensä haluamme jatkaa inhimillistä tulontasausta ja heikompien tukemista – kuten varmaan Supercell –veronmaksajat osaltansa ajattelevat [!]
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti