maanantai 25. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 24112019 - VIII



24112019

...
  • 1

  • Yhdysvallat varoittaa Kanadaa Huawein 5g-tekniikan käytöstä: ”He tietävät kaiken jokaisesta kanadalaisesta”

    Ilkka Luoma 
    US on varoitellut jo useita maita Huawein "vakoilusta" - ilman esitettyjä näyttöjä. Huawei on maailman suurin langattomien verkkolaitteiden ja -järjestelmien valmistaja. US' ssa ei ole enää kokonaisvaltaista verkkojärjestelmäsuunnittelua ja -valmistusta. Tosin US-presidentti Donald Trump on twiitissään houkutellut Applea verkkolaitevalmistajaksi - lupaillen sille suuria tilauksia US-liittovaltiolta (!)(?)

    Suomessa Yle uutisoi otsikoiden: "Onko Huawei oikea turvallisuusriski vai osa kauppasotaa? "Vaikea sanoa, koska näyttöä vakoilusta ei ole" ... " ~ https://yle.fi/uutiset/3-10546742 -.

    Samassa artikkelissa F-Secure tietoturvayhtiön tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen - alan merkittävänä auktoriteettina toteaa: " ... – Varmasti Huaweilla on yhteyksiä Kiinan hallitukseen. Mutta niin on myös Ericssonilla Ruotsin hallitukseen ja Nokialla Suomen hallitukseen, tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo. Mitään konkreettista yhteistyötä ei ole pystytty osoittamaan.

    Yhdysvaltojen kannalta kyse on Hyppösen mielestä ainakin osin kaupankäynnistä ja kauppapolitiikasta. Sikäläistä valtionjohtoa pelottaa Kiinan nousu.

    – On eletty Amerikan imperiumin aikaa sata vuotta, ja nyt aika vahvasti näyttää, että seuraavaksi nousee Kiinan imperiumi. Vastaan voi pyristellä ja imperiumin nousua voi hidastaa. ... ".

    Herääkin kysymys mikä onkaan US' n motiivi lietsoa kiinalaisyhtiötä kohtaan epäluottamusta, varsinkin kun US ei esitä mitään todisteita väitteidensä tueksi. Onko kyseessä pelko kiinalaisyhtiön ylivoimasta, tai sitten kilpailutilannekysymys, jossa Huaweille halutaan kilpailua tukemalla jopa presidentillisillä lausunnoilla meidän kotoista, lähinnä amerikkalaisomisteista Nokiaa.

    Nokia rypee nyt, ja onkin kiintoisaa tietää, että ennen Microsoft kauppaa juuri Huawei oli tarjoutunut ostamaan koko Nokian - kännyköineen päivineen. Tänään Huawei on myös mobilepäätelaitteissa - jo maailman toiseksi suurin. Miltä olisi tuntunut jo vuonna 2008 yhtiö nimeltä: Nokia-Huawei?
  • 2

  • Yhdysvallat tuomitsi entisen CIA:n työntekijän vakoilusta Kiinan hyväksi, vuoto saattoi johtaa teloituksiin

    Ilkka Luoma 
    Vakoileminen lienee se toiseksi vanhin ammattimme, kun nyt vanhimmaksi ammatiksi sanottu tuotti vakoilemisen, ettei sitä vanhinta tapahtuisi. Niin, vakoileminen lähtee nätisti sanottuna uteliaisuudesta ja suunnattomasta halusta tietää mitä toinen tekee, jotta osaa varautua, ja tehdä varaumat sellaisiin yllätyksiin, joiden ei toivota olevan yllätyksiä ---

    Niin, kuka, mikä ja ketkä haluavat tietää ja vaikuttaa … ja mihin sekä keihin?

    Olemme uteliaita ja turvaamme omaamme. Olemme reviirinvartijoita ja puolustamme sitä ja niitä. Samalla reviirejä on valloitettu – oveluudella, väkivallalla ja rahalla. Maailmassa eliölajit ovat jatkuvassa reviiritaistelussa – rajat sen aikaansaivat ja -saavat.

    Intiaaneilla ei ollut piikkilankoja – preeria oli pääsäännöllä kaikille – se oli äiti maa, joka ei kuulunut kenellekään. Intiaanitkin vakoilivat - naapurin hyökkäyksen pelossa.

    Samoin Kiinassa maata ei voi ostaa, se kuuluu yhteiskunnalle – ei yksilöille. Silti Kiina on rajattu valtio, jolla on voimakas reviirillinen ajatusmaailma, jossa sen omiin sisäisiin asioihin ei ole puuttuminen. Kiinalaisetkin vakoilevat.

    Vastapainoksi Kiina ei puutu muiden sisäisiin asioihin ja näin kiinalaiset jättävät kansalliset sisällispolitiikat niiden haltijoille ja pyrkivät sopeutumaan vieraisiin – ollessaan itse vieraissa. Toki kiinalaisetkin haluavat tietää, mitä toisella puolella ajatellaan ja suunnitellaan.

    Niin – entä lännenmies, joka hegemoniajohtajansa US' n kanssa sotii liki jatkuvasti kaikkialla muualla paitsi omien rajojensa läheisyydessä. Samoin meille on tarkoin tiedossa amerikkalaisten vakoilu ja urkintalaitosten toimet – puhutaan CIA' sta, NSA' sta, DIA' sta ja monesta muusta – US on vakoilu- ja tiedustelulaitosten luvattu maa. Kiinalaiset eivät taas sodi, vaan käyvät kauppaa.

    Kuka ja ketkä omistavat tiedon, informaation ja datan – ja mitä mikäkin totuus/”totuus” tarkoittaa ja kenen/ keiden hyväksi ja eduksi? Siinäpä se kaikkien tietojen äiti – sisältönä ja riitojen juurisyynä.
  • 3 - 2

  • Saksan poliittinen kenttä pirstaloituu ja saksalaisten luottamus vakauteen huojuu – HS käy läpi maan politiikan haasteet

    Ilkka Luoma 
    2 - Saksan tuotantokone tarvitsee uusia markkinoita ja EU-pakotteiden purkautuessa Venäjältä sitä tulee, ettei kaikki mene Kiinaan. Saksa menetti maailman suurimman vientivaltion tittelin Kiinalle jo joitain vuosia sitten.

    Saksassa Vihreät ovat tosipaikan edessä, kun töpselistä sitä sähköä on saatu, pitäisi saada jatkossakin ja ydinvoimaa ollaan ajamassa alas. Vihreiden pitää varmaan perua ydinvoiman alasajo - toistaiseksi, ja hyväksyä venäläinen NS-putkikaasu kivihiilen ainakin osittain korvaajaksi.

    Vihreätkin tarvitsevat sähköä - ellei sitten sielläkin "komsilainen" viherideologia nosta päätään. Saksalaisilla on suuri kulutusjalanjälki - per capita, paljon suurempi kuin kiinalaisilla vastaavasti.

    AfD halunnee yhteiseurooppalaisen turvallisuuspolitiikan; se tarkoittaa Venäjän ottamista mukaan Euroopan kokonaisvaltaiseen turvajärjestelyyn. Natoilijoiden osalta se harmillisesti tarkoittaa sen ainoan "viholliskandidaatin" poistumista sotilaallisilta suunnittelukartoilta. Ehkä tältä osin niin AfD kuin Vihreät oivaltavat paremmin tuota eurooppalaista puolustautumisomaehtoisuuden genreä?
    e
  • 3 - 1

  • Saksan poliittinen kenttä pirstaloituu ja saksalaisten luottamus vakauteen huojuu – HS käy läpi maan politiikan haasteet

    Ilkka Luoma 
    1 - Pirstaloitunut poliittinen vaikutekenttä on meille suomalaisille tuttua. Nyt meilläkin Perussuomalaiset (reviiripuolustajat, joille maahanmuuttokriittisyys on lähes ainoa ydinajettu asiakohta) ja De Gröna (maallistuneet ympäristösuojelijat - ilman täyttä ymmärrystä, mitä luonnossa oikeasti tapahtuu - poliittisina päätöksinä) ovat nousukiidossa - jakaen omat painopisteet politiikanhoidon laidoille.

    PS ajaa omilla valoillaan - lähes täysin vastakohtaisesti kuin Vihreät, jotka sinällään menettivät "komsilaisen" aatteenpalon jo pian Koijärven jälkeen, kun virkkuukoukut vaihtuivat kännyköihin ja läppäreihin. Persut taas haluavat ajaa dieseleillä, ja tuulivoimaa ei pidä tukea ja polttoaineiden hinnankorotukset ovat liikaa.
    ...

    Saksassa AfD nostaa myös päätään - heitä on "haukuttu" laatumediassa hienostuneesti populisteiksi, siis sellaisiksi, jotka kosiskelevat syviä kansanriviä, joita demokraattisesti ajatellen on aina kansakunnista enemmistö - Saksassakin.

    Siis voisiko Saksassakin poliittinen liikahdus ajaa täysillä valoilla uudelleen itää kohden - "schröderiläisen aikakauden" paluuna, jolloin Saksa oivalsi, että suhteiden ollessa kunnossa Venäjän suuntaan, tuottaa se parasta taloutta - raaka-aineiden takuutoimituksina ja valtavan ostopontetiaalin ilmentymänä.
    >
  • 5

  • Paikalliset pelkäävät Inarijärven puolesta

    Ilkka Luoma 
    Voisiko etelänmies antaa saamelaisille laajemman autonomian, ellei peräti itsenäisyyden - Saamenmaana - jotta itse alueella asuvat alkuperäkansalaiset saisivat itse päättää kaikkinaisesti omat juttunsa? Myös luonnonsuojelun - myös matkailuinvestointienkin osalta?

    Jos inarilaiset haluavat hyödyntää omalla tavalla alueitaan, olisi se heidän asia. Nythän "Saamenmaan" alueella vallitsee tai pitäisi vallita "ikuinen nautintaoikeus" sen ollen muutakin kuin porot ja lisääntyminen.

    Etelä nappaa aika suuren osan Lapin tuottamasta puhtaasta vesienergiasta - pitäisikö siitäkin maksaa se oikea hinta, vai kokeeko alueen asukkaat sen nykyisyytenä lailliseksi ryöstöksi?

    Inarinjärvi alueena on ilmeisen ainutlaatuinen. Sen erämaa-arvo on mittava, jopa sen vesitalous voisi olla merkittävä tulonlähde, vientituotteena - puhumattakaan lähteistä, joiden puhtausarvo on korkeaa tasoa. Maailmalla on kuivuvia alueita, joille ei riitä edes likaista vettä.

    Entä Inarinjärven eläin- ja kasvikunnan monimuotoisuus - niukkanakin, mutta luontaisena, sillä sitä ei liene häiritty kuten on etelässä tapahtunut.

    Entä suunniteltu Jäämerenrata aina Petsamon Liinahamariin saakka, johon voisi tulla Pohjois-Euroopan Koillisväylän päätesatama - suomalaiselle vuokra-alueelle. Miten tämä ratasuunnitelma rikkoisi Inarinjärven itäpuolisia alueita - entä porot, joilla on myös ikuinen nautintaoikeus kulkea vapaasti paliskuntien määritysten mukaisesti.

    Ehkä kiinalaiset, jotka rahoittaisivat Liiinahamarin sataman, voisivat myös rakentaa radan pylväille - pitkin osuuksin - jotta porojen nautintaoikeus ei kärsisi.

    Entä Lappi luontona, olisiko kuitenkin niin, että koko Ylä-Lappi pitäisi pyhittää luontaiselinkeinoille ja jättää se muutoin täyteen rauhaan - luontoelämän viimeisinä alueina, joissa ihmisen kädenjälki olisi mitä vähäisin. Mitä poroihmiset tähän sanoisivat?

    Lopuksi kysymys, olisiko nyt aika järjestellä kokonaan itsenäinen Saamenmaa, joka ulottuisi Norjasta Kuolan niemimaalle?
  • 6 [2]

  • Kapitalismi kaatui kakkaan

    Ilkka Luoma 
    2 - Eikä USA' n toistaiseksi maailmanvaluutta US-dollarikaan asiaa ole kapitalismin näkökulmasta heikentänyt. Lisäksi osin puolisokea luottamus US-talouteen on tehnyt mahdolliseksi US-liittovaltion valtavan velkaantumisen ja ulkomaankaupan jättäiläismäisen vajeentumisen. Tuo suuri ulkomaankaupan tuontiohjelma USA' han - mahdollistaa trumppistisen "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikan*.

    Rahan kaikkivoipaisuus on mahdollista, niin kauan kuin on tuotantoa, perus- ja ylellisyystuotantoa. Kapitalismi haluaa tuottaa, kasvaa ja siksipä sen muotitermi on kasvuhokemallinen kasvutalouden ihannointi.

    En tiedä onko nyt kapitalisti hoksannut, että Tellus on rajallinen varoiltaan, joka estää loputtoman kasvun. Sen suurpääoman omistaja tietää, että amerikkalaisella on suurista maista selvästi maailman suurin ympäristöllinen kulutusjalanjälki - per capita.

    Ehkä tämä ympäristöjälki herättelee kohtuullisempaan eloon, jotta jonkinasteinen näyttö- ja vertailutalous olisi edelleen mahdolllista. Ihminenhän on ikuinen vertailija - myös miljardöörien osalta - "Minulla on suurempi kuin sinulla" -idealla.

    Yllättävää ei liene sekään, että Kiinassa on jo enemmän miljonäärejä ja miljardöörejä kuin Yhdysvalloissa - no, onhan Kiina jo maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2014-15) ja Kiina edustaa ihmispopulaatiostamme suhdelukua 1,4/7,8, kun US' lle jyvittyy noin 0,32/7,8 osuus.
    e
  • 7

  • Pirkka-Pekka Peteliuksesta tuli joidenkin silmissä petturi, kun hän pyysi saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään – miksi?

    Ilkka Luoma 
    Pirkka-Pekka Petelius teki miehen työn - suoraselkäisesti ja juuri nyt se oli erityisen arvokas tunnustus. Miksi? Siksi, että Petelius on kansanedustaja, ja hän näin tunnusti avoimesti (tapa voisi yleistyä), että kansanedustajalla on (tulisi olla) enemmän vastuita, rakentavaa henkeä ja laajemman asioiden ymmärtämisen perspektiiviä kuin rivikansalaisella. Silti kansanedustaja on täysin oikeuttu ajamaan äänestäjiensä etuja.

    Nyt Pirkka-Pekka lunasti aidosti valtakirjansa isolle mäelle, sillä ulostulo oli avoin vääränlaisen "mustamaalaamisen" tunnustus, vaikkakin se oli aikanaan puettu värikkääksi huumoriksi.

    Se tiedetään, että saamelaisille heidän oma kansallispuku on tärkeä, ettei jopa pyhä - mikä kunnia heille ilomielin suodaan. Emme mekään halua eteläisempiä kansallispukuja mollattavan - väärin ilveilemällä.

    Asuin tuohon aikaan itse Lapissa, ja muistikuvat poromiesten tahoilta olivat kirkaasti selvät ja tuomitsevat - "nunnukan" käydessä heidän kunnian päälle. Poromiehet olivat oikeassa ja nyt Petelius arvokkaasti osasi suoraan ja rehdisti pyytää anteeksi - koko kansan edessä.

    Tapahtumalla toivotaan olevan positiivinen vaikutus myös laajemmin, sillä tavallaan se oli "pienoistotuuskomitea", jolla korjattiin vanha väärinteko ja tuotiin se kunnianpalautus minkä pohjoisen alkuperäkansa ansaitsee. Kiitoksen arvoinen teko. Mitähän muita vastaavia tekoja voisimme löytää?
  • 8

  • Britanniassa koittaa inhottujen ihmisten vastentahtoiset vaalit

    Ilkka Luoma 
    Sen verran "epämiellyttävät" parlamenttivaalit Englannissa, että ainakin yksi ehdokastaho on rehdisti, suoraan ja kiertelemättä kansan enemmistötahdon takana - toteuttamassa sitä mitä 52 prosenttia briteistä tahoi, eli eroa EU' sta. Nykyinen PM Boris Johnson on täysillä Brexitin takana ja kompaa kansaansa, joka näyttäisi olevan hänen takanaan - ainakin mielipidetutkmusten mukaan.

    Non-brexittiläiset väittävät, että kansaa harhautettiin. Näinhän vastustaja haluaa sen nähdä, mutta todellisuudessa kukaan ei tiedä tarkoin mitä eron jälkeen tapahtuu - vain kaksi asiaa ovat varmoja: EU-jäsenmaksu päättyy ja Englanti saa takaksin täyden itsenäisyyden päättää omista itselleen tärkeistä asioista.

    Britit saavat taustatukea EU-eron enemmistöpäätökselleen US' sta ja ainakin Venäjältä. En tiedä mitä norjalaiset sanovat, jotka eivät ole EU' ssa, eivätkä käytä euroa - ovat sen sijaan ETA' ssa, jota meillekin ehdotellaan - EU' n sijasta.

    EU-eron kannattajia oli 1,2 miljoonaa enemmän kuin eron vastustajia.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti