torstai 28. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 27112019 - VII



27112019
...
  • 1

  • EKP harkitsee omaa digitaalista valuuttaa vastaiskuna Facebookin suunnitelmille

    Ilkka Luoma 
    Maailmanvaluutta on ratkaisu, joka poistaa valuuttakursseilla kikkailun. Se lopulta oikeudenmukaistaisi myös palkat, verot ja tuotteiden/ palveluiden hinnat - tosin hyvin hitaasti, sillä kulutustaso on niin eritasoinen erilaisissa yhteiskunnissa. Senhän näkee jo per capita ympäristöjäljissäkin.

    Nykyään joissain maissa on vahva valuutta - siis korkea luottamus, ainakin "aitiopaikoilla" - rahvaalta harvemmin luottamusta kysytään, vaikka juuri he takaavat yhteiskuntien pystyssä pysymisen sekä tuovat rikkaille ja tosi rikkaille vertailupohjaa kokea ylemmyyttä - siis näyttö- ja vertailutaloudellista efektiä - "pakoputki-ilmiönä".

    Jos saisimme maailmalaajuisen digivaluutan, joka taataan jollain systeemillä, sillä digi katoaa, kun sähkö katkeaa. Oravannahat olivat setelin ja kolikon esiaste - mutta lopulta viimeisellä rintamalla merkitsee vain ravinto ja lämpö.

    Millaista rahaa koko muu eläinkunta käyttää - ei mitään, sehän on sangen tunnettua. Mutta on heillä yksi "raha", se on luottamus, ja se tarkoittaa hajuviestejä, ääntä ja tunnetta omasta yhteisestä reviiristä. Reviiri on "raha", sillä se takaa ravinnon - myös "lämmön", mutta erityisesti turvallisuuden -joukkohenkenä.

    Entä raha, kun meidän ihmisten piti sekin keksiä, jotta voimme helpommin kuluttaa, kuluttaa niin paljon, että biomassaamme nähden meidän ihmisten ympäristöjälki on jo liian suuri evoluution sopeutusjärjestelmille. Entä raha?

    Pitää olla jokin tekijä, jolla me konkreettisesti maksamme ympäristöjälkemme korjaamisen! Mikä se voisi olla - se voi olla vain työ korjaamisen eteen tai sitten kulutuksen puolitus, ja paljon vähempäänkin, jotta biomassallinen suhteellisuus ympäristöjälkeen syntyy.

    Me syömme toisten riisikupeilta, ja syömme erityisesti muiden biosfäärillisten eliöiden "kupeilta", emmekä maksa heille mitään - koska he eivät ymmärrä rahan perään mitään! Rahalla ei ole mitään merkitystä biosfäärille, evoluutiolle eikä elämän monimuotoisuudelle - ne toimivat myös ilman ihmistä ja rahaa.
  • 2

  • Tätäkö se valinnanvapaus tarkoittaa: terveysasemalla minulta kysyttiin, kumpaako vaivoistani haluan hoidettavan

    Ilkka Luoma 
    Uutisointi kertoi, että noin 10 prosenttia asiakkaista käyttää suurimman osan sote-alueelle jyvitetyistä verovaroista. Lienee totta, mutta on myös toinen ryhmä - kuolemaa lähestyvät ottavat myös viimeisinä muutamina elinkuukausinaan runsaan osan sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan rahoista --- on liki varmaa, että nykykaltaista sote-palvelua ei voida yhteiskunnan järjestelmistä järjestää - kaikille ja erityisesti kaikkien sairauksien hoitoon.

    Sote tulee olemaan monille elämän ja kuoleman kysymys – ei enempää eikä vähempää. Kansakunta repeää hyvä- ja huono-osaisiin. Osalle saattaa syntyä tilanne, jossa viesti on tyly ja kaamea - ”Sinä et saa enää hoitoa, vain välttämättömän”, näin on tapahtumassa jo Ruotsissa [2.

    Yhteisesti kerätty verotulorahasto ei kestä valtaviksi nousevia sote-kuluja, varsinkin, kun niistä huomenna pitänee maksaa yksityisten yritysten (osakeyhtiöiden) lainkin edellyttämänä omistajavaateiden voittopyyteet.

    [2 [2013] Televisio esitti rehellisen dokumentin Ruotsista, terveyden- ja sairaanhoidon priorisoinnista. Ruotsalainen lääkäri oli suora ja kertoi sen, minkä me käytönnössä tiedämme. Kaikki eivät ole yhdenvertaisia jaettaessa niukentuvia sairaan- ja terveydenhoidon palveluita. Olemme priorisoidut – ”Sinä et välttämättä saa juuri tätä hoitoa nyt”.

    Vuodepaikkaa sairaalan sydänosastolla pidetään tyhjänä, koska on mahdollista, että juuri tähdellisemmin hoitoa tarvitseva saapuu yllättäen seuraavana yönä. Päihteiden käyttäjät, merkittävästi ikääntyneet, monisairaat ja dementikot eivät tuota tyhjää vuodetta saa, vaikka diagnoosi siihen voisi edellyttää.

    Vuode- ja hoitopaikat ovat niukkuudessa – paitsi yksityisellä puolella, jossa raha puhuu. Paksu lompakko avaa hoitopaikan. Rahanvalta on suuri. Kaikki hoito maksetaan aina rahalla – joko yksityisen massista tai yhteiskunnan tulontasausjärjestelmien tililtä. Tämän vuoksi tasaista ja pitkää verokertymää yhteiskunnalle tuottava henkilö on tukijalka ja yhteiskuntapalveluiden takaaja!
  • 3 - 2

  • Merkel: Nato on tärkeämpi nyt kuin kylmän sodan aikaan

    Ilkka Luoma 
    2 - US' n läsnäolo EU-Euroopassa kiristää jousen jännettä. Kun tuo jännite puretaan pois, muuttaa se välittömästi venäläisten asennetta EU' ta kohtaan. Näin Eurooppa voisi näyttää todelliselta Euroopalta, vieläpä sillä ominaisuudella, että Venäjä suuntaa katseita myös länteen, eikä pelkästään itään - Kiinaan, joka on jo kasvanut maailman suurimmaksi taloudeksi (bkt/PPP - IMF 2014).

    US joutuu yrittäessään ylläpitää maailmallista hegemoniaansa kaiken kykynsä Kiinaa kohden, jonka talous vain kasvaa - tosin hidastuen.

    Kiina sen sijaan on EU' lle suuri mahdollisuus, ja se tukee kiinalaisten omaa kolmikantatriangelia, jossa Kiina muodostaa yhden osan, US toisen ja Venäjä kolmannen ... ja EU' n operoidessa enemmän Venäjän kanssa, nostaa se EU' n neljänneksi osaksi neliötä, joka osaa luotsata maailmamme sellaiseen suuntaan, jossa voimavarat jaksavat opastaa kehittyvän ja kehitysmaat Maapalloa säästävään suuntaan.

    Nykyinen liittokansleri Angela Merkel edustaa mennyttä idän ja lännen vastakkainasettelun maailmaa, johon Euroopalla ei ole enää varaa. Euroopan on osattava tunnustaa kaikilta ilmansuunnilta sen koko ja laajuus, joka jatkuu kauas Venäjän halki Uralille. Kun tämän jälkeen Saksasta huomataan, että Venäjä jatkaa siitäkin Aasian puolelle, aina Tyynen valtameren rannalle saakka - herää aivan uudet turvallisuuspolitiikan ajatukset ja avaimet löytyvät sen toteuttamiseen.
    e
  • 3 - 1

  • Merkel: Nato on tärkeämpi nyt kuin kylmän sodan aikaan

    Ilkka Luoma 
    1 - EU-Eurooppa on valinnan kauhassa, ollen tuon toisen ydinasesuurvallan vieressä - Venäjän lähipiirissä. Koko EU on maantieteellisesti valtavan Aasian mantereen maantieteellinen jatke, ikäänkuin Venäjänkin maantieteen uloke Atlantille.

    Euraasia muodostaa eheän maantieteellisen kokonaisuuden - sisälten suuren määrän erilaisia uskontoja, kulttuureja kuin käytännön elämän malleja. Venäjä on ollut usein idästä tulevien "valloittajalaumojen" torppaaja, tosin mongolit taisivat päästä jopa meidän Karjalan laulumaille saakka (?)

    EU on jämähtänyt esiesi-isiensä myötä amerikkalaiseen hegemonian "vangiksi", jossa juuri nyt trumppistinen uusnormaali "uhkaamisena, kiristämisenä kuin pakotteina" -pelaa maailmanpoliisipeliään, ollen jo itse tietämättä toiminnallisessa illassaan.

    USA on se toinen ydinasesuurvalta, joka säilyttää eurooppalaisten ja eurooppalaisuuden uhkana suuria ydinasevarastoja Euroopassa. Yhdysvaltojen ydinaseet muodostavat suuren uhan, sillä Venäjä tietää tarkoin missä nuo US-ydinaseet ovat ja on maalittanut ne omillaan. Jokainen voi miettiä mitä se merkitsee, jos nappeja painellaan tosissaan - tiheästi asutulle Länsi-Euroopalle. Suomi on maalittamaton, koska emme ole Natossa.

    EU-Euroopalla on eräs yllättävä turvallisuuskumppani; sen mieltäminen vaatii uutta ajattelumallia, jo muutaman vuoden takaa. On aika palata Saksan "schröderiläiseen aikakauteen" ja luoda toimivat kaupalliset suhteet juuri Venäjään, joka on maailman suurin raaka-aineellinen ja ravinnollinen alkulähde - samoin Saksa tarvitsee Venäjän uinuvan ostopotentiaalin maailman toiseksi suurimpana vientivaltiona.

    Saksa ja Venäjä muodostavat luontevimmin eurooppalaisen kokonaisturvallisuusjärjestelmän; miksikö - siksi, että juuri nämä kaksi valtiota tietävät mitä merkitsi maailman sotahistorian totaalisin ja verisin tuhoamissota - juuri Euroopassa käytynä 1941-45. Siihen ei ole enää yksinkertaisesti varaa nykyaikaisin asein. Euroopassa ei kannata jännittää jousta liiaksi.
    >
  • 5

  • Italialaisen luksusbrändin vaatteen voi ommella paperiton siirtolainen, jolle maksetaan nälkä­palkkaa – Miten se on mahdollista?

    Ilkka Luoma 
    Pääoma ja tuotanto hakeutuvat aina sinne missä tuotanto-, markkinointikustannukset, tuotto/ voitto ja markkinat - reaalisena/ potentiaalina - ovat suurimmat. Aiemmin mentiin ryntäyksen omaisesti Kiinaan, josta tuli maailman liukuhihna, joka robotoituu maailman nopeinta tahtia.

    Kiinalaiset ovat rikastuneet ja siirtelevät pääomien omistajina tuotantokoneistojaan jo halvempien toverien maihin - Vietnamiin, Laosiin, Bagladeshiin ja Intiaan. Tuota siirtymää kutsutaan hanhiparven lennoksi --- Samassa yhteydessä kiinalaisten omat palkat ovat nousseet - voimakkaasti, ja näin on toteutunut edesmenneen Kiinan johtaja Deng Xiaopingin kehote: "Menkää ja rikastukaa"!

    Kun US, presidenttinsä Donald Trumpin johdolla on omalla "uhkaamisen, kiristämisen ja pakottamisen" -politiikalla houkuttelemassa, jopa määräämässä omiaan Kiinasta takaisin Yhdysvaltoihin tuottamaan aikanaan siirretty työ omille tekijöille ja kasvattamaan "The Great America" -filosofiaa.

    Tosin paljolti esimerkiksi Kaliforniassa loputtomat viherpellot hoidetaan halpatyövoimalla Meksikosta - ovat osin paperittomia, ja nyt Trump haluaa muurin estämään tätä halpatyövoimaa, joka todellisuudessa tuottaa vaurautta amerikkalaisille pääomalle ja omistavalle yhteiskuntaluokalle. Ovatko itse valkoiset amerikkalaiset valmiit palkanalennuksiin?! >
  • 6 - 2

  • Uusi ”vihreä sopimus”, minimipalkka, hiilitullit rajoille: Tällaista Eurooppaa ajaa Ursula von der Leyenin komissio

    Ilkka Luoma 
    2 - EU on myös merkittävä yhteiskuntapolitiikan kehittäjä, ja muun muassa yllättäen Kiinasta tuota EU' n inhimillistä tapahtumakehitystä seurataan kiinnostuneen uteliaana, sillä Kiina käy samaa yhteiskuntakehitystä - tosin erilaisin tavoittein.

    EU on mahdollisuuksien kaivo, kunhan hienot ideat eivät jää kaivon pohjille liettymään - vaan onnistuisivat tuottamaan kestävän mallin kehitystä ihmiskunnalle, biosfäärille kuin koko lajikirjon monimuotoisuudelle - jopa esimerkkinä muulle maailmalle.

    EU on mahdollisuuksiensa edessä. Olisiko odotettavissa Saksa johteisena uusi "schröderiläinen aikakausi"**, jossa aikanaan vuosituhannen alussa löydettiin tuottoisaa yhteistyötä Venäjän kanssa - konkreettisena esimerkkinä Saksan ja Venäjän yhdistävä Itämeren alittava Nordstream 1 -kaasuputkipari, joka nyt saa rinnalleen lisää kolmansien kiristämätöntä energiaa Saksalle - Nordstream 2 -putkiparina.

    EU ja Venäjä ovat yhdessä paras mahdollinen yhteistoiminta tavoiteltaessa juuri kokonaisvaltaista eurooppalaista turvallisuuspolitiikkaa. Kuuluisan sinivalkoisen äänen mukaelmana: "Eurooppa on hieno maanosa, ja sitä puolustaa parhaiten eurooppalainen itse".

    PS. Meille Suomelle siintää yhteiseurooppalaisuutena oiva mahdollisuus - "oikeasta kädestämme" - Petsamon Liinahamarin satamasta! Voimme elää yllätysten aikakautta, jos vain osaamme valita oikein tapamme asemoitua täällä idän ja lännen vedenjakajalla.
    e
  • 6 - 1

  • Uusi ”vihreä sopimus”, minimipalkka, hiilitullit rajoille: Tällaista Eurooppaa ajaa Ursula von der Leyenin komissio

    Ilkka Luoma 
    1 - Ehkä uudistuva EU-Eurooppa on nyt vedenjakajallaan. Se tarkoittaa aivan ensimmäiseksi havaintoa, että varsinainen Eurooppa jatkuu kauas Venäjän Uralille. Euroopan pinta-alasta - erityisesti raaka-aineiden ja ravintosaantopinta-alan osalta suuri osa on Venäjällä.

    EU ja erityisesti Saksa EU' n talousveturina tarvitsee Venäjän raaka-ainevarantoja sekä siellä asukkaissa uinuvaa ostovoimapotentiaalia. Saksa on maailman toiseksi suurin vientivaltio - heti Kiinan jälkeen.

    EU joutuu saksalaisen komission puhenjohtajan johdolla pohtimaan lisäksi vaaka-kuppiasentoa - lännen ja idän välillä. EU on paljolti USA' n ydinasesateenvarjoa alla - niin hyvässä (?) kuin pahassa (ollen maalitettuna (?) Venäjän ydinaseiden osalta). EU' n on tehtävä ratkaisu missä joukossa seisoo, vai seisooko omillaan - vahvistuvilla savijaloillaan?

    Luontaisesti EU' n turvallisuusasioiden kumppani on Euroopassa - ei kaukana valtameren takana USA' na, joka on tänään jatkuvasti jossain maailmalla sotiva valtio. Ketä EU tulee jatkossa komppaamaan, ellei jopa vain itseään.

    Mihin EU voi luottaa, US' n uusnormaaliin - "uhkaa, kiristä ja pakota" -trumppistisena politiikkana, vai jatkuvasti lännestä syyllistettyyn Venäjään, joka on heti EU' n vieressä - maailman toisena ydinasesuurvaltana.

    Meille Suomelle tilanne on erityisen tärkeä - onhan meillä pisin EU-raja Venäjän kanssa. Eikä tässä vielä kaikki, vaan olemme kiinni Venäjän lopullisen/ viimeisen iskun ydinasejärjestelmissä - tuolla Lapissamme, sen ollen Kuolan niemimaan vieressä. Nyt Nato on lisännyt toimiaan tuonne Venäjän kotivesille*, josta operoivat Venäjän Borei-ydinsukellusveneet.

    EU on talousjättiläinen, mutta toistaiseksi maho-jättiläinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla. EU on myös yhteiskunnalllinen kehityshautomo, ja ehkä kunnianhimoinen ympäristöhuolehtija, mikäli ajatukset EU-Brysselistä pääsevät toteutumisen asteelle.
    >

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti