tiistai 19. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 19112019 - VII




19112019
...
  • 1

  • Pörssikurssit nousevat, kun markkinat tulkitsevat kauppasodan olevan lientymässä: Häämöttääkö sopu todella?

    Ilkka Luoma 
    Pörssikauppa on osin robotoitu, eli algoritmit tekevät salamannopeita päätöksiä kursseista, tapahtumista, uutisista ja ylös- ja alasnousuista. Nyt US-presidentti Donald Trump aiempana toisen luokan liikemiehenä hoitelee roboteille työtä - omalla trumppistisella "uhkaile, kiristele ja pakottele" -politiikallaan. Nyt jo pörssirobottien algoritmit osaavat tulkita näitä ylös ja alasvetoja - ja näin antavat osto- ja myyntisignaaleja heille, joilla on rahaa, paljon rahaa ---

    Trump ajaa pörssikurssien nousua juuri sopivasti toiselle kaudelle valiintumistaan ennakoiden. Kun Trump muutoinkin joutuu taipumaan Kiinan edessä - koska amerikalaisten oma tuotanto yskii kiinalaisvälituotteiden ja - raaka-aineiden kallistuessa, iskee se lopulta US' n omiin nilkkoihin.

    Toisaalta Kiina kompensoi "potut pottuina" US' n aloittaman kiristelykauppasodan omilla toimillaan, kun annetaan "vapaasti" Kiinan oman valuutan renmimbin kehittyä Kiinalle suotuisalla tavalla. Häviäjäksi jää lopulta USA, joka ei kykene menettämäänsä Kiinan ostovirtaa täyttämään muualta - ainakaan kokonaan. Kiina taas maailman suurimpana viejänä löytää aina kilpailukykyisille tuotteilleen markkinoita. Ei niinkään yllättäen Kiina ei tarkoin julkista kehittyvää Venäjän kauppaansa!

    Näinköhän Trumpin takana hänen ainoa suvun ulkopuolinen luottotaho - Jared Kushner osoittaa luottamustaan ja Trump uskoo hänen neuvojaan - onhan Jared Trumpin Lähi-idän ja erityisesti Israelin "erikoislähettiläs". Mene ja tiedä sitten, mutta pörssikurssimanipulaatiot ovat tänään hienostuneesti sofistikoituja. Keiden eduksi ja keiden tappioksi. Kerrotko Sinä?
  • 2 - 2

  • Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

    Ilkka Luoma 
    Leif Salmenin teräviä aikalaisia ovat myös - Erkki Tuomioja ja Björn Wahlroos ... oli muitakin. Leif oli esimerkki vasemmistolaisesta intellektuellisuudesta, laajasta älystä ja terävästä debatoijasta, joka kurottautui myös maallisen ahneuden ulkopuolelle pohdiskeluina mikä olisikaan ihmiskunnan tila, jos jokin ideaalinen filosofia olisi voinut toteutua.

    Salmen oli pikemminkin filosofi kuin sellainen, joka olisi johtanut joukkoja yhteiseen tavoitteeseen. Leif olisi ollut erinomainen neuvonantaja yli rajojen karismaattiselle johtajalle --- 1960-luvun lopun "vallankumoukselliset ajat" soisivat palata - uusina nuorisoliikkeinä tähän aikaan, jossa hetket ovat vähissä ja todelliset teot edessä!
  • 2 - 1

  • Leif Salmén on kuollut – Kollegat muistelevat: ”Television vaalitenttien vetäjänä yksi parhaimmista ja tiukimmista, kenties ikinä”

    Ilkka Luoma 
    Verbaalinen älykkö ja terävä haastattelija - on poissa. Rauha hänen muistolleen. Sivaltavat sanat jäävät elämään niitä muistaville lukijoille ja kuulijoille. Oli aika, jolloin osattiin esittää kysymyksiä. Leif osasi. Nyt enempikin todetaan - kyselijät ovat vähissä. Leif Salmen oli aikansa poliittinen Sokrates.
  • 4 - 2

  • Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

    Ilkka Luoma 
    2 - Mutta lakko on oikeus, oikein operoituna - sen tulisi olla herättelijä koko kansakunnalle ja saada riittävä enemmistön tuki ja kannatus.

    Ilman lakkoilua on eräs keino. Se on yleinen palkka-ale, koskien koko yhteiskuntaa - alkaen presidentistä ja päätyen viimeiseen posti-kusti polkee henkilöön. Tähän talousviisaat parahtavat - ostovoima järkkyy, se ei käy - emme enää kasva. Miksi tämä kasvuhokema, kun jokainen ymmärtää, ettei se ole loputtomiin mahdollista.

    Alussa todettiin, etä meillä täällä Suomessa on huolestuttavan suuri ympäristöjalanjälki ja minimalismikin siintää jo toverinkin taivaanrannassa. Miksi pitää kasvaa, kun olemme jo elopainoltammekin paljolti liian vauraita - jopa niin, että kansanterveydelliset syyt jäytävät yhä suurempia yhteiskuntakuluja hoidettaessa vatsanseutua kapeammaksi.

    Jokainen leikkaa palkkaansa alimmasta ylimpään - vaikkapa alimmalta tasolta katsottuna kaksi prosenttia ja ylimmissä tuloissa aina 20 prosenttiin saakka. Alimpiin tuloluokkiin asetetaan nolla prosentin leikkuri johonkin 2150 euron kuukaudessa kohdalle - ei siis palkka-alea heille).

    Yleinen kauttalinjan palkka-ale tietää verokertymävähenemää, kun nyt on muutoinkin pula verotuskohteista (pääministerin huolena) - mutta se lisää kykyämme kilpailla ulkomaankaupassamme, josta toistaiseksi elämme. Tarvitsemme vientiä, nyt se ollut pakkasella - ollut jo yli 10 vuotta.

    Kehitystyö pitää keskittää valtiollisen omavaraisuuden nostoon ja oman rahan takaisin saantiin - sieltä lähtevät eväät pärjätä tuon yleisen palkka-alen jälkeen. Eläkeläisetkin ottavat tähän talkooseen osaa - pohdittavaksi tasa-eläke tai vähintään eläkeleikkuri.
    e
  • 4 - 1

  • Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

    Ilkka Luoma 
    1 - Suomessa on ollut vahva ammattiyhdistysperinne, aina jo 1950-luvulta alkaen, kun vasemmisto kaikkinensa oli päässyt lähinnä demareiden johdolla ja Keskustan kanssa yhteistyössä kehittämään maatamme työnteon ja toveriaatteen pohjalta - unohtamatta yksilön yrittäjyyttä.

    Ennen 1980-lopun hallitun riskin Harri Holkerin hallitusta rakennettiin vahva betoni nykyisten yhteiskuntaongelmien alle. Ongelmat johtuvat maattomasta rahasta, voittopyydeahneudesta sekä näyttö- ja vertailutalousilmentymän noususta kasvuhokeman sisarena - kuluttamaan meille per capita yhden suurimmista ympäristöjalanjäljistä.

    Tänään ammattiyhdistysaatteen filosofia on hakusessa. On uudistumisen aika. Ja tämä uudistaminen tulee lähteä myös maamme nykyisestä hallituksesta, joka korjaa nyt edellisen Juha Sipilän kiky- ja leikkaushallituksen virheitä. PM Antti Rinteeltä entisenä ammattiyhdistyspomona odotetaan nyt paljon hienostuneesti uusia keskustelun avauksia!

    Ennen kikyilyä oli valtiovelanoton nousuvuodet - lähinnä EU-Brysseliin paenneen Jyrki Kataisen hallituksena, jonka johtohanskat Jyrki heitti sivuun ja porhalsi Brysseliin - seinä oli tullut eteen, kuten aikanaan demareiden pankkiälykkö Erkki Liikanen, josta kasvatettanee seuraavaa demaripresidenttiehdokasta.

    Ammattiyhdistystoverit ovat olleet demareiden ja Vasemmiston hiekkalaatikkoa - pääsääntöisesti. Nyt toveripiiriä ahdistetaan palkkaleikkauksilla, kun meidän työntekokilpailukykymme on häviämässä (vierastyöläisille), automaatiolle, digitalisaatiolle ja tekoälylliselle robotisaatiolle. Yksikään noista voittajista ei kuulu toveripiireihin, ehkä sulkeiset vähän?

    Nyt on aika ryhtyä laajaan työtaisteluun, mutta miten, ettemme tee hallaa taloudelllemme? Lakko on aina väärin - se on lähtökohta; se kertoo kyvyttömyydestä neuvotella - ottamatta nyt enempi kantaa neuvotteluosapuolien kykyihin.
    >
    ...
  • 6

  • Hongkongin johtaja vaatii yliopistolle linnoittautuneita ihmisiä antautumaan – tiistai-iltana kampuksella oli yhä noin sata mielenosoittajaa

    Ilkka Luoma 
    Pekka Roivanen: Hong Kongissa ei ole koskaan ollut länsimaista demokratiaa eikä ole nytkään, joten nimimerkillä on täysin väärä käsitys siitä, millainen Hong Kongin hallintomalli on.

    Ilmeisesti nimimerkillä on sellainen käsitys, että Iso Britannian hallitsemassa siirtomaassa olisi ollut demokratia, mutta ei siellä sellaista ollut. Käsittääkseni Hong Kongin demokratia edistyi sen siirtyessä Kiinan erillisalueeksi, mutta ei silti ole mikään länsimainen demokratia.
    HK oli kolonialistisen Englannin siirtomaa, kunnes siirtyi takaisin Kiinan yhteyteen - 50 vuoden siirtymäkaudella - yksi valtio, kaksi järjestelmää periaatteella. Tässä kohdin kannattaa yleistiedon nimissä googlettaa "Opiumsodat"!
  • 7

  • Suomi jättää jäljen täällä käyviin venäläisiin, ja usein jälki on myönteinen

    Ilkka Luoma 
    2 - Turha kohkaaminen pois; olemme eläneet jatkuvaa toistaiseksi toiseksi pisintä rauhanaikaa - juuri tuosta 1945' stä lähtien (pisin rauhanaika oli Autonomian aika, ellemme pidä sotimisenä Englannin ja Ranskan hyökkäilyjä rannoillemme). Meitä kuritettiin, ja me pidimme itsenäisyytemme - toisin luovutimme sen osaksi EU-Brysseliin, joka kahlitsee meitä ulko- ja itäpolitiikassa.

    Onneksemme presidentti Sauli Niinistö oivalsi pitää pakotteidenkin aikana aktiivista yhteyttä itään ja Moskovaan. Näin syntyi suhde päämiesten välille, joka on eduksi maallemme - viimeisin etu kuitattiin niin sanotussa Fortum hyväksynnässä, joka yhtiönä on Venäjällä merkittävän strategisessa asemassa - taitavasti toimien - hyödyksemme.

    Venäläiset pitävät meitä ystävinä, ja olkaamme myös sen arvoisia. Meidän on syytä muistaa, että huomaavaisella itäpolitiikalla saattaa tapahtua ihmeitä ja niitä ennen kaupallisia onnistumisia - meidänkin eduksi.

    Venäjä on Euroopan suurin ostovoimapotentiaali ja maailman suurin raaka-ainevarantovaltio - sekä ydinasesuurvalta, erityisesti meissä kiinni olevan Kuolan niemimaan myötä.

    Ihmeiksi voisimme luetella reaalisesti Petsamon kysymyksen (Koillisväylän Pohjois-Euroopan päätesatama) ja Karjan laulumaiden metsät ja maanviljelyspotentiaali, kun meidän on pakko kiinnittää huomiota omavaraisuutemme kasvattamiseen - ehkä yhdessä "Venäjältä resurssien" kanssa!

    Venäläiset ovat paljolti joidenkin osin luontaistunteellisia ihmisiä kuten mekin. Ylläpidetään ystävyyttä ja näin saamme varmasti oman osuutemme muuttuvassa maailmassa. Lukijat ymmärtäkööt tuon viimeisen lauseen kukin omalla tavallaan.
    e

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti