perjantai 1. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 31102019 - IV





31102019
...
  • 1

  • Facebookin tulos nousi kuuteen miljardiin dollariin

    Ilkka Luoma 
    Amerikkalainen vapaan yrittämisen unelmatarina. Kukaan ei olisi voinut uskoa, että yliopistokampuksen opiskelijoiden yhteinen "puhelinluettelo tapahtumineen" leviää maailmalliseksi suoran kansalaistoiminnan areenaksi. Aihe olisi jopa tohtoriväitöksen arvoinen tapahtumaketju, miten, miksi ja millaisin keinoin ja tulevaisuuden vaikuttumin tämä tarina kehittyi ja erityisesti kehittyy!

    Naamakirja on foorumi - ilmainen foorumi, jossa alustan ilmaiseksi tarjoaminen avaa tekijälleen maxibusineksen, ja samalla vapaaehtoiset käyttäjät "joutuvat" tieten tai ymmärtämättömyyttään vapaan markkinatalouden kouriin - joskus jopa hämmästyttävän "henkilökohtaiset mainokset" - hyödyksi vai kasvuhokemaa lisäämään?!

    Fb on myös poliittinen vaikutefoorumi, jossa taitava kirjoittaja voi saada 5000 "ystävää" ja kymmeniä tuhansia seuraajia. Esimerkkejä on paljon - Suomessa ehkä kokenein ulkopolitiikan ammattilainen Erkki Tuomioja hyödyntää tätä suoraa kansalaiskanavaa tehokkaasti - 4997 ystävää ja noin 13190 seuraajaa. Facebook on Erkin informaatio- ja vaikuteväylä suoraan äänestäjille ja kuluttajille.

    Kun käyttäjiä on "miljardeja" - kuka enemmän ja kuka vähemmän; on selvää, että alusta joutuu poliittisen keskustelun alle - se saatetaan kokea uhkana, sillä se tarjoaa sinällään "kenelle tahansa" väylän suoraan yhteiskunnallisen vaikutteen pelikenttään. Kun se on noin - tuottaa se lopulta suunnattua tarkoitushakuista informaatiovirtaa ja -tulvaa, jopa manipulatiivisesti.

    Facebook on taitavalle erinomainen foorumi tuoda julki edustamaansa ja kannattamaansa mielipidemaastoa ja suunnattua tietovirtaa - päämäärätietoisin tavoittein. Se saattaa pelottaa, koska Fb on suora kansalaiskanava. Näin ollen Naamakirjaan on tullut moderointi, tieto- ja informaatiovirran tarkkailu, sensurointi ja jopa pakolla ulos määräajaksi itse alustalta ja siellä vaikuttamisesta. Sananvapauden ja vapaan sanan välillä on suuri ero. On aika opiskella uudet käyttäytymistavat, kun ollaan ihmismassoissa kiinni.
  • 2

  • Moni vanhus siirretään terveys­keskuksen vuode­osastolle kuolemaan: Jatkossa yhä useampi hoitaja koulutetaan kuolevan hoitoon

    Ilkka Luoma 
    Elävien saatossa kohti lopullista rauhaa

    (Koettu elämänvaihe kuoleman vierellä - kertomus yhteiskunnallisesta hoidosta ilman toivoa huomisesta, mutta samalla kertomus uutterasta ja huolehtivasta työstä, mitä tässä tapauksessa vastuuta kantava yhteiskuntamalli voi jäsenilleen antaa)

    [ ... varhain aamulla kaksi hoitajaa korjasi viimeisen kerran kuolevan asentoa - makuuhaavat olivat auenneet ja kipua koetettiin lievittää viimeiseen saakka. Lisähappi oli tullut turhaksi, kuolema lähestyi - happiviikset poistettiin yhteisessä ymmärryksessä lähiomaisten kanssa. Kuolevan isän pojat näkivät ja kuulivat viimeisen hengähdyksen. Maanpäällinen matka oli päättynyt ... ] [LINK]

    Ikääntyvien ihmisten määrän kasvaessa, vanhus-, ikääntymis- ja viimeisenä terminaalihoidon tarve lisääntyy joka vuosi. Tällä kertaa halutaan kertoa alaston totuus erinomaisesta hoidosta ja huolehtivaisesta läsnäolosta kipujen lievityksen maailmassa, jossa kivun kokemus ei terveelle ihmiselle voi mielikuvituksessakaan avautua - siksi väkevää lievityshoito todellisuudessa on.

    Pääterveysaseman vuodeosastot tekivät kaiken sen ja enemmän, mitä lähiomainen olisi missään olosuhteissa voinut toivoa. Yhdeksan kuukauden päättöhoito sai lopullisuuden voimien valuessa tyhjiin - esimerkki elämän taistelusta oli jälkeläisille annettu.

    Keskussairaalan sisätautiosasto ja vuodeosastojen henkilökunnat kautta linjan osoittivat esimerkillistä vastuuta, huolehtivaisuutta ja inhimillisyyttä tilanteissa, jotka eivät arkena aukena meille suurimmalle osalle juuri koskaan. Järjestelmät, systeemit ja menetelmät toimivat erinomaisesti. Hoitohenkilökunta oli aina tilanteen tasalla ja kuoleman kohtaamista odottava potilas tunsi saamansa huolehdinnan, palkiten hymyllään hoitajat.

    Loppu

    Lopun koittaessa syyskuun aamuauringon juuri noustessa, oli siirtymistä kipujen ulkopuolelle huolehtimassa poikien lisäksi kaksi hoitajaa - työ oli tältä osin päättynyt ja elämä osastolla jatkui ja jatkuu ...
  • 3

  • Merenpinnan nousu uhkaa ainakin 300 miljoonan ihmisen koteja – uusi tutkimus kolminkertaisti aiemmin ennustetun määrän

    Ilkka Luoma 
    Tässä kohdin on täysin varmaa, että merenpinta nousee - on vain kysymys milloin, missä tahdissa ja missä määrin. Maapallolla on ollut meriä reilusti miljardin vuoden verran - kerran kaiken peitti vesi - oli vain vesielämää, sieltähän mekin tulimme - alun alkaen, tai ... ?

    Ehkä suurempi pohtimisen paikka on yhä voimakkaammiksi nousevat hirmumyrskyt ja ranniloille niiden hyökyaallot - esimakua syntyi vedenalaisen maanjäristyksen tsunamiaallot Thaimassa, joka vei paljon suomalaisiakin meren syvyyksiin.

    Valtamerien veden lämpötila on nousussa ja tiedetään että yhä useammin lämpö nousee yhä laajemmilla alueille tuohon kriittiseen 28 asteeseen ja yli, mikä aloittaa pyörremyrskyn generoimisen. Nämä lisääntyvät - ehkä jopa hyvinkin nopeasti, vaikka itse vedenpinta vielä pysyisi alle metrissä, tosin sekin vie monia saaria asuinkelvottomiksi + laajoja juuri ja juuri merenpinnän yläpuolisia ranta-alueita.

    Helsingistäkin on jo piirretty rannikkokartta mihin rantaviiva ulottuu, kun nousua metri ja 1,5 metriä ... Kun yhdistetään tuohon merenpinnan nousuun kasvava meriveden lämpötila - ovat nuo voimistuvat pyörremyrskyt entistä tuhoavampia. Mitä pitäisi tehdä - ehkä ei enää mitään, se kuuluisa on jo pöksyissä?

    Sekin on varmaa, että ajan kuluessa koko Maapallo höyrystyy ja haihtuu Auringon räjähtäessä - avaruuden tuuliin ... Aurinko paisuu loppurykäisyssään aina Marsin radalle saakka ... kaikki muu sen sisällä haihtuu.
  • 4

  • HSL:n valikoimaan tarvitaan halpa yhden vyöhykkeen lippu

    Ilkka Luoma 
    Käyttäjilleen ilmainen joukkoliikenne ja työnantajan veronalainen työmatkakortti

    YLE- aamu-uutisointi 3.1.2007: Pääministeri Vanhanen ehdottaa matkakortin vauhdittamista laajemmaksi ja ainakin osin työnantajan maksettavaksi - keräten samalla veroja valtion kirstuun.

    [ ... teitä, katuja, parkkipaikkoja kuin -hallejakaan ei voi loputtomiin rakentaa - tila loppuu. Päästöjä pitää vähentää ja nyt kuitenkin yksityisautoilu on yhä kasvattamassa osuuttaan mm. hiilidiksidipäästöissä ... ][LINK]

    Julkinen joukkoliikenne on tehtävä ruuhkakeskuksissa kokonaan ja välittömästi käyttäjilleen ilmaiseksi. Vain julkisen liikenteen täystuki aikaansaa yksityisautoilun selvää vähentymistä. Ruuhkat pienenevät, jää aikaa muuhunkin kuin nenän kaivuuseen liikennevaloissa.

    Vanhanen avasi nokkelasti keskustelun käyttäjilleen ilmaisesta joukkoliikenteestä - ymmärtäen, että työnantajien maksamat matkakortit ovat vain esiaste todelliseen muutokseen.

    Nykyisin mm. vapaasta autoedusta verotetaan mukavasti - valtio saa sievoiset tulot tältäkin momentilta. Tosin verotettavia autoetuja on harvoilla. Työmatkakortin yleistyminen lisäisi vääjäämättä myös valtion tuloja - aikooko Vanhanen kustantaa näillä lisätuloilla ruuhkakeskuksien huomisen käyttäjilleen ilmaista joukkoliikennettä?

    Helsingissä on laskettu, että nyt julkinen liikenne maksaa yhden veroäyrin, jos taas koko systeemi tehdään ilmaiseksi tuo se lisää veromenoja toisen veroäyrin.

    Suurin säästäjä on itse luonto (päästöt pienenevät) ja meidän hermot - koska ruuhkat vähentyvät kansalaisten kiiruhtaessa töihinsä ilmaisella joukkoliikenteellä. Lisäksi myöhemmin saamme lisää rakennusmaata mm. ahdistuneeseen Helsinkiin, jolloin Sipookin voidaan jättää rauhaan ja keskittyä kuntaliitokseen Vantaan kanssa.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti