torstai 31. lokakuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 30102019 - VI



30102019



...
  • 1

  • Viimeinen merkittävä este poistui Nord Stream 2 -kaasu­putken tieltä: Tanska hyväksyi rakentamisen

    Ilkka Luoma 
    Vastahankainen taistelu on päättynyt ja Saksa saa sitä, mitä se todella paljon kaipaa - väliajaksi energianälkäänsä tyydyttämään, kun kivihiili pitää eliminoida energiapaletista. Toinen vaihtoehto on ydinvoima, josta Saksa ei voi luopua. Mutta aurinkoenergian suunnittelu kiihtyy kiihtymistään - silti tuota Venäjän maakaasua tarvitaan.

    Maakaasun saatavuus ja turvallisuus katkeamattomana kiristysvapaana kaasuna on elinehto. Kuljetusväylän tulee kulkea siten, ettei se mene minkään kolmannen valtion läpi, jolloin se altistuisi kiristykselle jopa putkituhoille, mikä ei ole suurikaan temppu yksittäisen valtion maa-alueella. Merellä kansainvälisesti se on huomattavasti vaikeampaa ja nyt Venäjän ja Saksan laivastot voivat turvata saksalaisten venäläiskaasun virtaamisen häiriöttömästi.

    Nyt olisi vihdoin se aika, jolloin vastahankaiset voisivat kiihkotta selostaa ne syyt, jotka olivat uutisoituina luomassa uhkaa, vaikeuksia ja riippuvuutta ... Erityisesti USA' n voimakas jopa kiristykseltä maistuva käytös venäläiskaasua vastaan herätti muun muassa Saksassa suurta ihmetystä - Saksan sisäisiin asioihin puuttumisena.

    Kyllä US voi tuoda meritse laivarahtina omaa särötyskaasua - nesteytettynä LNG' nä, se saa varmasti vapaasti kilpailla venäläiskaasua vastaan - kukaan ei sitä kiellä, ei ainakaan Venäjä. Venäjän tehtävä on vain turvata kaasun kulku, pitää se tasalaatuisena ja sovitussa paineessa, jotta saanto on aina kohdillaan.

    Nyt näköpiirissä on muutoinkin jokin uuden aikakauden alku Saksan ja Venäjän välillä, kun uusi Saksan puolustusministeri haluaa liittokansleriksi ja tuottaa Venäjän jälleen Saksan kumppaniksi - kaupassa ja raaka-aineissa. Saksa tarvitsee tuon Euroopassa olevan Venäjän - US on kaukana valtameren takana. Ehkä US joutuu viemään sotakoneensa pois Saksasta?
  • 2

  • Tutkimus: Maapallolta löytyy yhä paljon alueita, joihin ihminen ei vaikuta, mukana myös Pohjoismaita

    Ilkka Luoma 
    Pintalohdullista helpotusta tilanteessa, jossa ei huomata suurempia pinnanalaisia ongelmia, jotka juontuvat biosfäärillisen biomassan - elävän ja "kuolleen" kierrossa olevan - suhteellisia jakaumia, niin elollisina lajeina kuin kasvuvoiman massoina - "kuolleina", mutta elinvoimaa antavina. Mitä tämä tarkoittaa?

    Evoluutio loi kauan sitten - ehkä miljardi kaksi sitten, mahdollisuuden biologiselle vesi-hiilielämälle ja siitä alkoi kiihkeä, jostain meille käsittämättömästä syystä järjestäytynyt lähtökohta, jonka jälkeläisiä me kaikki olemme - niin ihmiset, katajat kuin torakatkin - bakteereja ja viruksia unohtamatta.

    Tätä luonnon ohjelmoimaa näytelmää ollaan rikkomassa aikaskaalaansa nähden liian voimallisesti vaikutekellotaajuutta kiihdyttäen [taloudellinen kasvuhokema - kulutusyhteiskunnan näyttö- ja vertailutalous].

    Evoluutio katsoo "hiukan neuvottomana" toistaiseksi vierestä - ladaten vastareaktiota palauttaakseen sellaisen tasapainon, jonka se ohjelmallaan rakensi viimeisen kahden miljardin vuoden aikana.

    Evoluution ohjelma kehitti yksinkertaisesta [atomistiikan symbioosina] hyvin monimutkaisen keskinäisjärjestyksen sopeumakilpailuun Auringon valosta, vedestä ja joukosta ravinteita, mitä annostellaan lajeittain, reviireittäin ja lopulta jonkin sellaisen vain hetki tämä nyt - menetelmällä. Evoluutio on sattuman mestari - mutta onko sattuma sittenkin ohjattua - jää meille kuitenkin mysteeriksi.

    Palloltamme voi löytyä ihmiskoskemattomia alueita, joita emme ole metsinä kaataneet, maanpintaa asfaltilla peittäneet, pelloilla ravinnekulttuuria köyhdyttäneet tai rakennuksilla veden luontaista kiertoa sotkeneet ... mutta tuo vapaassa evoluution ohjelmassa oleva alue pienenee - koko ajan.

    Herättävin tekijä on kuitenkin se, että ihminen on tuolta evoluution alkuhämäristä saakka oleva - jokainen meistä - perintöä katkeamattomana virtana kantava eliö ja olio, kuten alussa mainitut katajat, torakat - ja evoluution sotilaat bakteerit ja virukset , niiden ollen raivaajia.
  • 3

  • Linnan juhlien teemana nyt tieto: kutsuvieraina henkilöitä, jotka edistävät luotettavan tiedon levittämistä

    Ilkka Luoma 
    Hyvin haastava tehtävä, sillä totuuden käsite, määrite ja toden todellisuus ovat hyvin vaativia tilanteen hetkelliskuvien jatkumoa - joihin uskominen on myös omasta arvioitsijan/ vastaanottajan tiedoista, herkkyydestä ja omaksumiskyvystä kiinni.

    Presidenttipari saattoi astua nyt sellaiseen altistukseen, joka ei ehkä saa varauksetonta kiitosta - ehkä jopa ihmettelyä, kun joka tapauksessa vieraslista tulee esille - ainakin mediasta. Itse aihe on kuningasajatus, mutta valikoiminen erilaisista totuuden kertojista on vaativa tehtävä.

    "Totuuksia on monia - kuka ja mikä kenellekin". Totuudet ovat myös historian saatossa muuttuneet, kun tutkimustieto on syventänyt tiedollista, arvauksellista jopa manipulointua hetteikköä. Varsinkin historian analyysit ovat haastavia tekijöitä tutkijoille - joillain voi vain olla enemmän tietoa - vaikkapa Talvisotaa ennakoivista tapahtumista, kaikilla ei ole kuitenkaan Kremlin avaimia - erityisesti Stalin-K arkistoihin.

    Nyt on jo kuitenkin varmaa, että Talvisodan taustat nousevat keskiöön, ja ensimmäinen tilaisuus on marraskuun alkupäivinä, jolloin professori Pekka Visuri avaa näkökulmia noista dramaattisista hetkistä. Kuuluukohan Visuri Linnaan kutsuttujen joukkoon?

    Samalla tässä yhteydessä, kun presidenttipari saattaa kertoa miksi joku ja kukin on totuudellisesti kutsuttu - olisi hienoa saada lopullinen vahvistus Venäjän presidentti Vladimir Putinin Suomen 100-vuotis-onnittelukirjeen sisällöstä ja siihen mahdollisesti kuuluneen liitteen aihealueesta. On olemassa "tieto", että tuo kirje olisi presidentinkanslian toimesta julistettu salaiseksi - pitääkö paikkansa; siinäpä selvityspyyntö tutkivalle journalismille. Entä Savonlinnan oma poika - erinomainen ja entinen HS-toimittaja Jouni Mölsä, joka sai kutsun presidentinkansliaan vastaamaan tiedotuksesta.

    Mikä on totuus, missäkin ja mitä varten? Mikä on taas uusnormaali, jossa totuuksia on useita - riippuen mitä tahoa tai ryhmää mitenkäkin informoidaan. Mikä onkaan valtiollinen totuus?
  • 4

  • Boris Johnson yrittää yhä vaaleja joulukuuksi, brittiparlamentti päättää tiistaina kelpaako kiertotie – HS näyttää alahuoneen istunnon suorana

    Ilkka Luoma 
    Yhä selvemmin käy ilmi, miten tässä käy vastakkainasettelunkamppailua kansakunnan suorademokratia (kansanäänestystuloksellaan, jossa britit äänestivät Brexitin puolesta - 52 prosenttia ja noin 1,3 miljoonaa enemmän kannatusta Brexitille kuin EU' ssa pysymiselle) vs. välikädellinen epäsuorademokratia - parlamentarismina.

    Kansalaisten valitsemat parlamentaarikot eivät osaa päättää siitä, mitä brittikansakunnan enemmistö haluaa - tuota suorademokratian tulosta kierrellään ja kaarrellaan, lähinnä puoluepoliittisin syin. Ajetaan kukin omaansa asemiin sopivalle ajanhetkelle - ennenaikaisia vaaleja ajatellen!

    Nyt olisikin rehellistä, kun jokainen vaaleihin osallistuva ehdokas kertoisi kampanjassaan oman Brexit-kantansa/ mielipiteensä - näin äänestävä kansa saisi heti tietää, ketä äänestää. On liki varmaa, että brittien enemmistöä korpeaa välikäsidemokratian päättämättömyys ja puoluepoliittinen peli.

    Britti PM Boris Johnson koettaa kaikin keinoin ajaa kansakuntansa suoraa tahtoa - kaikin mahdollisin, jopa mahdottomin keinoin. Johnson on tältä osin rehti mies, joka ajaa päätösta kansakunnen edun nimissä.

    Britit halusivat puhtaan kaupallisen pöydän - ilman korkeaa jäsenmaksua ja sitoutumista sellaisiin päätöksiiin, jotka ovat brittikansan vastaisia. Britit haluavat takaisin itsenaisyytensä.

    Englantilaisilla on ainakin kaksi vahvaa tukijalkaa - oman kansan enemmistö ja Yhdysvallat sekä tämän presidentti Donald Trump. Kiinakin katsoo kiinnostuneena miten EU selviää tästä koettelemuksesta - samoin huolestuneet suomalaiset, sillä Englanti on ollut pitkät ajat meille vientipositiivinen kauppakumppani - siis enemmän vientiä kuin tuontia.

    Bririt tekevät nyt näin pioneerityötä siitä, miten kansakunnan suorademokratia pärjää epäsuoralle ja välikädelliselle demokratialle - parlamentarismille!
  • 5

  • Radikaali ilmasto­liike uskoo, että asenteiden muuttamiseen tarvitaan kansalais­tottelemattomuutta

    Ilkka Luoma 
    Koijärvi oli hyvä huomio, kysymys kuuluukin minne on Ville Komsi kadonnut. Hän oli moottori. Tänään vihreiden osalta muut paistattelevat julkipaikoilla ja samalla De Gröna on degeneroitunut tavalliseksi yleispuolueeksi, jossa aitovihreys on enää vain muisto. Nyt ehkä tarvittaisiin komsilaista radikalismia. Ville tulehan esille!

    Herääminen työaamuisin on nykyaikana tässä kasvuhokemallisessa maailmassa nopea - on kiire, niin kiire ettei kohta ehdi tekemään mitään elintärkeää. Samaa heräämisnopeutta tarvitaan nyt hoksaamaan todellinen ympäristön tila - eikä vain ilmakehä, vaan maaperä ja vesistöt - lajikirjoköyhtyminen ja meille liki tuntematon biosfäärillinen biomassojen epätasapainokehitys - jota evoluutio on säädellyt viimeiset sadat miljoonat vuodet.

    Sekin on varmaa, että evoluutio korjaa aikaansaanoksemme - vaikkapa raivaamalla itse pääaiheuttaja - ihminen. Evoluutiolla ei ole tunteita, vain sopeutuvuus, sillä se takaa reviirillisen elämän riittävän laajalle lajikirjoille, jotta kokonaisbiomassallinen harmonia säilyy ja kukkuu.

    Radikaali toiminta voi olla ainoa vaihtoehto. Tällöin pitää olla voimaa, kuten USA' lla, joka voi aloittaa uhkaamisen, kiristämisen, pakottamisen ja lopulta sodatkin kaikkialla maailmassa. Tuon voiman pitäisi kohtaantua vastuuseen ympäristöstä, sillä aika voi olla täyttymässä.

    Viimeisen 200 vuoden aikana ihminen pölläytti maanpovesta uinuneiden hiilijakeiden hiilidioksidit ilmakehään - meidän ymmärtämättä, miten monta miljoonaa vuotta biosfääriltä meni niiden synnyttämiseen tuonne maanalaisiin varastoihinsa! Tämän pohtiminen antaa aiheen olla huolissaan. Ja tämän pitäisi kehittää voimallisen vastuun, jossa radikalismi positiivisena ilmiönä olisi käynnistyttävä. Näinkö se menee - vai höyryämmekö turhaan, on vain menossa normaalit ympäristövaihtelut?

    Länsi osoittaa sormella Kiinaan, samalla peukalon kohdistuessa osoittajaansa. Kiinalla on kyky korjata virheensä - aikataulu on vuoteen 2049 mennessä, tuolloin Kiina täyttää 100 vuotta.
  • 6

  • Kiina muuttaa suuntaansa

    Ilkka Luoma 
    Ympäristöpäästöjä on oikeudenmukaisuuden nimissä tarkasteltava per capita ja huomioida useiden ympäristö- ja ilmastohaittojen kumuloituvuus. Näin laskettuna Kiina ei kuulu edes suuriin haittaajiin - kulutuksesta puhumattakaan. Moni kysyy onko kiinalaisilla sama henkilökohtainen oikeus kuluttaa ja nauttia materiaalisesta elämästä kuin amerikkalaisilla ja suomalaisilla?

    Kiinassa päättyi arvostettuun kultaiseen muistomitalliin, jota jaettiin myös ulkomaillekin - 40 vuotta kestänyt Kiinan aiemman presidentin Deng Xiaopingin julistama mystinen kehote: "Menkää ja rikastukaa". Tavoite saavutettiin. Kiina on nyt maailman suurin talous (bkt/PPP- IMF 2014/15).

    Toisena tuloksena Kiinaan syntyi suuri ympäristöongelma - maaperä, vesistöt ja ilmakehä - Kiina on absoluuttisesti laskettuna maailman suurin hiilidioksidin päästäjä - tosin kumulatiivisesti se ei pääse kärkikaartiin, vertailtaessa US' han ja Länsi-Eurooppaan (EU) - hiilidioksidin pysyvyys ilmakehässä kestää 20-120 vuotta.

    Suomalaiset pitivät Tianjinin kaupungissa Kiinassa kuuluisan emer.prof. Eero Paloheimon johdolla VTT-EcoCity-seminaari*, joka laukaisi jo vuonna 2008 mittavat ympäristölakien muutosprosessit.

    Kiinassa tapahtumasarjat ovat nopeita, sillä maailman väkirikkaimmassa maassa (1396 miljoonaa) ei voida harjoittaa vähäväkisten valtioiden demokratiaa kaikkine valituksineen. Kiinassa on toimittava, ja näin kaikkia aina koskevat ympäristölait tiukkenivat huomattavasti - kuten HS-artikkeli aiheellisesti toteaa.

    Nyt Kiinassa on alkanut kaikessa hiljaisuudessa uusi reformi: "Vihertyvä Kiina", joka tulee korjaamaan kaikki ympäristöongelmat vuoteen 2049 mennessä, jolloin nykymuotoinen Kiina täyttää 100 vuotta. Tässä osittain syy, miksi Kiina ilmaisi halunsa olla ympäristökorjaamisen johtovaltio maailmassa. Reformille on asetettu budjetti - se on riittävä. Tämä luo uskomattomat mahdollisuudet Suomelle, jo ensi vuoden alussa Suomeen on tulossa hyvin arvovaltainen delegaatio etsimään meiltä ympäristöosaamista!
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti