sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 05102019 - IV




05102019
...
  • 1

  • Mikä on Muji? Kamppiin tuleva japanilaisjätti haluaisi myydä faneilleen kokonaista elämäntapaa, mutta suomalaiset ostavat etenkin yhtä tuotetta

    Ilkka Luoma 
    Apuvälineellistetty elämämme on tuhoamassa ympäristön, joka elättää meidät kaikki! (?)

    Entä, jos palaamme aikaan, ja teemme kaiken itse - mitä todellisuudessa tarvitsemme. Astuuko 3D-tulostus avuksemme - minimalisoimaan tarpeemme - ympäristömme eduksi ja hyväksi?

    3D – insinööritoiveiden onnenkaivo

    Onko 3D vain insinöörien uutuuskohkaus teknologiahuuruisessa ”täytyy keksiä mitä tahansa”, jotta olisi kehityksen liikettä – ajattelematta mitä seurauksia siitä muodostuu. Nyt näemme joka tapauksessa keskittyneen massatuotannon jälkiseuraukset ympäristössämme, omassa mielenterveydessä ja poliitikkojen loputtomassa kasvujargoniassa – hätähuutona menettämillemme työtilanteille.

    Miten yksilökohtainen kotitaloustuotanto suhtautuisi kasvuun ja sen hokemaan –

    syntyisikö jälleen jatkuva materian - ja energian tarvekasvu a], … nykyisin jälkiseurauksin? Onko niin, ettei ”loputonta lisääntyvän käyttötalouden” vimmaa saada suitsittua, ennekuin itse luonto ryhtyy ”imperiumin vastahyökkäykseen” b]?

    a] Tänään ”ympäristöllisesti hyvistä tarkoituksista huolimatta” (kestävä kehitys jne...) materiakäytön ja -muutosten tahti sekä määrä kiihtyvät ja noihin tapahtumiin liittyvät energiatarpeet kasvavat – tunnetuin ja tuntemattomin seurauksin ...

    b] ”Imperiumin vastahyökkäys” voi tapahtua mutantoituneiden mikrobien toimesta – lisääntyvä materiamuuntelumme ja ”keinoaineiden” käyttö ovat luoneet otollista maaperää prionien, viruksien ja bakteerien suotuisuuskasvulle – ja -muuntumisille … - [2006] ”viruksetkin kilpajuoksevat, kuten me ihmiset” -
  • 2

  • Ympäristöministeri Mikkosen mukaan Suomessa on liian paljon ”bulkki­tuotantoa” – Näin metsä­teollisuus vastaa

    Ilkka Luoma 
    Isänmaan miehet ja päätökset isänmaalle - miten käy selluloosan tie?

    [2013] Äänekoski repesi, Keski-Suomi repesi ja keskisuomalainen poliitikko Mauri Pekkarinen repesi. Isäntien omistama osuustoimintaliike Metsäliitto Metsä yhtiönään valmistelee Suomen metsähistorian suurinta investointia puolivalmisteeseen – selluun ja sen ympäriltä tuleviin niin kutsuttuihin biotuotteisiin ja ”ylijäämäenergiaan”.

    Metsäliiton pääjohtaja, vuorineuvos Kari Jordan otti suuren riskin, osoitti olevansa myös isänmaan mies, koska investoi puolivalmistetehtaaseen työttömyyspaikkakunnalle. Muut menivät Etelä-Amerikkaan ja Kiinaan – Metsä Group tähyää myös Kiinaan, mutta Suomessa valmistelulla sellulla – suomalaisesta puuraaka-aineesta, uskoisimme, että maailman moderneimmalla tehtaalla tehtynä.

    Jordanin riski ja markkina-arvion totuusarvo – ”se ei pelaa, joka pelkää”! Kiina on kulutusyhteiskuntaan nouseva jättiläisvaltio. Kiinalaiset tykkäävät pakata paketinkin pakettiin – ja se tarvitsee pahvia, ja pahvi kuin kartonkikin tehdään sellusta.

    Nyt Metsäliitto halusi tuoreen puun kysyntää lisää omistajilleen - omistaahan Metsäliitto Osuuskunnan metsämiehet – metsänomistajat, Jordankin joutui hankkimaan pienen palan isänmaan multaa kuitatessaan Metsäliiton pääjohtajuuden.

    Entä markkinat, jotka ostavat nyt sellua?

    Metsäliitto ja muutkin sellunkeittäjät tietävät Kiinan kysynnän olevan suurta – ei niinkään paperiin, mutta pahviin ja kartonkiin. Varsinainen massojen kulutus ei ole edes Kiinassa alkanut ja toisaalta nyt pakkaukset ovat paljolti ohutmuovia - pusseina, joita ollaan kieltämässä. Entä kertakäyttöpakkaukset yleensä?

    Kiinassa on meneillään vuosisadan ympäristöohjelman suunnittelu, joka tosin on alkanut jo 2005, mutta kiihtyy vuoden 2017 jälkeen voimakkaasti – uusilla ympäristölaeilla ja pommi voi olla siinä, että laki tulee kieltämään kertakäyttöpakkaukset.

    Kiina ei halua hakata omia ”vähäisiä” metsiä, jotka ovat saatu kasvamaan osin suomalaisella osaamisella.
  • 3

  • Haluaisin luottaa tieteeseen, mutta se ei ole helppoa

    Ilkka Luoma 
    Ilmastonmuutos osana ympäristömme muuntumista on tosiasia. Mihin suuntaan millä aikavälillä -onkin jo toinen asia. Suuntakin on kirkas; hiilidioksidin määrä ilmakehässä nousee - onko se sitten normaalia, hälyttävää vai peräti katastrofaalista - onkin tiedemies juttu ... mutta silti "vain" ennuste.

    Emme tunne kaikki Pallollamme ympäristömuuttujia - sekin on täysin varmaa, ja se merkitsee sitä, ettemme pysty tekemään vakuuttavia Maapallollisia ennusteita tai edes skenaarioita, kuin vain tunnettujen muuttujien osalta!

    Miten saamme kaikki vaikuttavat muuttujat laskentapöydälle - on se kaikkien ilmastonmuutoskysymysten äiti.
    ...

    Suurin kädenvääntö käydään siitä, miten ihminen ja ihmiskunta vaikuttavat ympäristöllisiin muutoksiin ja muuttujiin, joista siis suuri osa on meiltä pimennossa. Voimme katsoa lämpömittaria, ja sitäkin taaksepäin vain noin 150 vuoden luotettavalla tarkkuudella, jos aina sitäkään - riippuen missä nuo mittarit ovat olleet ja onko niiden antama tieto aina oikeaa.

    Ihmisen toiminnoista selvästi merkittävin tapahtumasarja ympäristöllemme ja ilmakehällemme on hiilijakeiden ja niiden jalosteiden käyttö - lähinnä polttaminen, joka vapauttaa ammoin kuolleiden eliöiden varastohiilidioksidit ilmakehään.

    Sen me tiedämme miten paljon olemme tuota hiiltä eri muodoissaan polttaneet, ja erityisesti missä, siis minkä valtioiden toimesta ... Tässä kohdin tarkkana! Ja se on se aikajänne, jolloin tuota öljyä, kivihiiltä ja maakaasua on poltettu "taivaan tuuliin" - nimittäin hiilidioksidilla on pitkä viipymä ilmakehässä ja tämä tulee ottaa huomioon laskettaessa kumulatiivisesti valtiollisia taseita.

    Paras tulos ja oikeudenmukaisin vertailu saadaan, kun C-päästökokonaismäärä jaetään per capita periaatteelle - tuolloin löydämme sen oikeudenmukaisuuden ja nyt todettuna epätasa-arvon eri valtiopopulaatioiden kesken!

    Senkin osaamme laskea kuinka monen miljoonan vuoden luontotuotos tarvittiin noiden hiilijakeiden "valmistumiseen - minkä me 150 vuodessa poltimme!
  • 4

  • Microsoft: Iranilaiset hakkerit ovat puuttuneet Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin

    Ilkka Luoma 
    Riensikö Microsoft US-presidentti Donald Trumpin avuksi? Nythän saadaan sekaantumiskeitosta vatkattua aivan uuteen "loogiseen" suuntaan - US' n arkkiviholliseen Iraniin.

    Trumphan suuntaa nyt juuri Iraniin trumppistista uusnormaaliaan "Uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikkana. Iran sopii Trumpille hyvin, sillä se vie jo vuosia jatkunutta väitettä ja täyttä todistetta vailla olevaa Venäjän ja Kremlin sekaantumisväitettä US-presidentinvaaleihin hiljaisemmalle volyymille.

    Microsoftin apuun tulo saattaa toisaalta sytyttää sodan [!], jota Trump jo teatraalisesti esti - todistellen sillä rauhanpresidenttiyttään, mutta nyt, kun luottoyhtiö Microsoft löytää palvelimiltaan "iranilaisia jälkiä" - on sodan aloittamissyy allekirjoitettu jo valmiiksi "rauhanpresidentille"!

    Seuraavaksi ei tarvita kuin se, että Microssoft "löytää" Ukrainasta ratkaisevat todisteet - edellisten US-presidentinvaalien sekaantumisbittijälkiä, jotka johtavat "Galitsian haamujen" pakeille, joiden suhde isovenäläisiin on aina ollut hyytävällä tasolla ja näin Microsoft tai muu sopiva tietoyhtiö kääntää "todisteet" Kremlistä Kiovan sivukujille - ja siten valmistuu Trumpin pelastusohjelma ...

    Mutta! Trumpin käännös juuri nyt, kun harjoittaa tuota "Uhkaa, kiristä ja pakota -politiikkaa" Kiinaan suuntaan - oli tuo julkitulo Pekingiin ehkä kohtalokas, sillä kyllä sieltä voi tulla todisteet Hunter Baidenin pään menoksi ja siinä sivussa isänkin, mutta ... kiinalaisilla saattaa olla tietoa, joka on raskauttavaa myös itse Trumpille, kun hongkongilainen raha auttoi Trumpin dynastiaa tai sen osaa vaipumasta amerikkalaiseen Chapter Eleven' in suuntaan.

    Maailma on joskus niin kovin ihmellinen ja katalia juonia keksitään siellä ja täällä - vaikka pontimena on julkisesti "kansallinen turvallisuus" - todellisuuden ollen kuitenkin itsekkäissä individuaalisissa syy-seuraussuhteissa.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti