2 - Some-kiusaaminen on uusi ilmiö. Ennen ei voinut sitä tehdä, koska ei ollut maailmojen yhteyttä. Nyt on ja se näkyy ja kuuluu - videoina, kuvina - teksteinä ja muina ilkeilyinä. Kiusa on nykyään herkemmässä - ennen oli kasvotusten häveliäisyyttä - ei kehdannut katsoa ilmettä. Nyt kapula onmyös etänyrkki loukkaamaan, kiusaamaan ja alentamaan.
Pahinta saattaa olla kuitenkin se, ettei saa kapulaansa mitään viestiä, edes harmillista - joukosta erottaminen on riuduttavinta, ja voisi arvata, että sitä tapahtuu jo yhä nuorempina. Kaveruus on sosiaaliselle ihmiselle välttämättömyys, se on kuin balsamia haavoille, kun tulee lunta tupaan.
Kaveruus on in. Pitää kuulua johonkin yhteenkuuluvuusryhmään - samankaltaistensa joukkoon ja jos joukkoa ei löydy - alkaa erakoituminen. Kapula voi olla työkalu, jolla torpataan erekoitumista, vaikka viestit "omasta ryhmästä" olisivatkin tyhjänpäiväisiä.
Ehkä joku keksii automaatio-ohjelmiston, joka "keskustelee" aidon oloisesti ja tuottaa miellyttävän valheen olla yhteenkuuluvuusryhmässä, jota ei valheena edes haluta tunnustaa. Ehkä tuo aplikaatio kehittyy niin pitkälle, että saamme haluamaamme viestintää tyydyttämään mieliämme, eikä tarvitse pahoittua ilkeyksistä. Ehkä tuo vielä projisoituu ikäryhmittäin. Näin suojaamme itsemme suojamuurien taakse ja alkaa juovuttava autuus, johon lopulta kyllästyy.
Onneksi kapulassakin on off-kytkin - osaatko käyttää sitä? e
1 - Yhteydet maailmalle, kaveruuteen ja kaukaisiinkin kiusauksiin on aina käden käänteessä - taskussa tai koululaisen repussa, kohta jo ekaluokkalaisilla. Me aikuiset annamme lapsillemme esimerkkikehotteen tarttua kapulaan ja se tuottaa startin riippuvuuteen. Viippailu on suurin kansalaisliikunta sormeiluna, mitä kuunaan on maailmassa nähty ja koettu.
Kapula taskussa on läsnöolo kauaksi, hygienisesti ja myös uskaliaasti, joka usein kirvoittaa alimpia luonteen sävyjämme eetteriin. Yhteydet ovat universaalit, vain valtiolliset tietoestomuurit, paikalliset moderaattorit ja inkvisiittorit voivat heittää estobittejä virtaamme, varsinkin jos oma suodatusjärjestelmä ei hoksaa kohteliaisuutta, empatiaa ja diplomatiaa. Kännykän käytön eettiset alkeet ovat jo peruskoulun oppiaihe.
Kouluissa (tänään jo jopa päiväkodeissa) on esiintynyt kiusaamista iät ja ajat. Heikommille on naurettu, ja näin vajaat ovat kohotelleet omaa alentunutta itsetuntoa kiusaamisena, jopa pisteeseen, jossa elämän lopullisuuskin on häämöttymässä. Moni koulukiusaaja on lipunut alemmuudessaan vielä tyäpaikkakiusaajiksi* ja uutena ilmiönä some-kiusaajiksi.
Whatsapp on alusta, jolla voi viestitellä lähes mitä vain. Moderointi on hidas ja kiusa voi koskettaa sekunneissa. Itsekuri höltyy helposti, kun koston kierre alkaa. Asioilla on taipumus kasvaa/ paisua - ja harmittomuus nousta sfääreihin, jonka lopputulemana voi olla jopa koulun - tai työpaikan vaihto - kiusatun osalta.
Netti ja kapula taskussa voivat rohkaista vääriin sanoihin tai hymiöihin, ja rekyyli tulee sitten seuraavassa käänteessä, kun ollaan nokatusten. Nyrkki ei vielä ulotu kapulasta toiseen, mutta viesti jää mieliin ja saattaa alkaa pelko fyysisestä kostosta, joka jäytää. Mieti mitä sanot, ettet sano mitä mietit!>
Mittakaava on suhteellista. Matka elektronin kuoren laidalta toiselle on hyvin lyhyt - silti valolla menee tuohon matkaan mitattava aika! Emme voi mittakaavoina oikein ymmärtää sitäkään, että Andromedan galaksi on niin kaukana, että näemme siitä vain kuvan - miljoonien vuosien takaa - ehkä sitä ei ole enää olemassakaan - vaan supermassiivinen musta-aukko on sen jo nielaissut ja tuon massatapahtuman gravitaatioaallot ovat matkalle meille ---
Mittakaava - pieni tai suuri, ei oikeastaan mitään väliä. Ajatellaan kaiken elollisuuden ohjelmistokoneistoa, eräänlaista tietokonetta - evoluutiota. Emme ymmärrä sen hyppykäskyjä, emme ehtolauseita emmekä edes sensorointia, jonka pohjalta se tekee hallittua ja sopeuttavaa muutosprosessia, joko sykleinä tai jatkuvasti.
Puhutaan niin vähäisestä pienuudesta, että sen ymmärtämiseen ei meidän suurikaan äly ainakaan toistaiseksi riitä. Emme tiedä edes sitäkään missä elon- ja/tai elottomuuden kerroksessa evoluutio työskentelee!
Mikropiirit pienevät, kapasiteetit kasvavat ja kellotajuudet nopeutuvat - puhuttiin Mooren laista. Evoluution Mooren laista emme ymmärrä mitään, sillä evoluutio on staattinen ohjelmisto, joka osaa pyörittää ehkä maailman yksinkertaisista looppia - kierrettä, joka toistaa jotain mystistä kaskyjonoa.
Evoluutio on kuin tietokone, ja sen mittakaava on meille käsittämätön. Se voi olla niin pieni, että tuo valon kulkuaika elektronin ohi on iäisyys. Emme tiedä missä kolossa tuo kaiken tietokone - evoluutio oikeastaan asuu. Se vain on ja sen me huomaamme sukupolvesta toiseen. Mikä tai kuka laati evoluution ohjelmistorakenteen, kuka tai mikä toimi systeemisuunnittelijana - emme tiedä kumpaakaan. Se vain on.
Entä aikojen alku, jolloin ei ollut kokoa, aikaa eikä tilaa - siis ei mittakaavaakaan. Onko evoluutio perua jo tuolta, ja tarkoittaako se sitä, että evoluutio - tietokone onkin olematon ja mittakaavaton - sen toimet vain ilmestyvät. Pienuus on näin saavuttanut huippunsa!
Saksan EU-Eurooppaa osaltaan pystyssä pitävä talouskone piiputtaa. Ehkä syynä on trumppistinen "uhkaa, kiristä ja pakota" uusnormaali-ilmiö, jossa US-presidentti Donald Trump käy tuimaa kauppasotaa maailman suurinta taloutta - Kiinaa vastaan. Näinköhän nuo trumppistisen kiinakauppasodan laineet murjovat jo Saksankin talousvesiä? Ehkä.
Saksa on Euroopan voimamies, vaikka seuraava liittokansleri on nainen, joka nyt sävelsi ensitahdit uudelle suhdetoiminnalle Venäjän suuntaan - ehkä tästä alkaa uusi "schröderiläinen aikakausi", jolloin Saksa ja Venäjä tulivat erinomaisesti toimeen - keskenään.
Saksa tarvitsee Venäjän - maailman suurimman raaka-aine- ja energialähteen voimapotentiaalin. Saksa tarvitsee myös venäläisten - noin 140 miljoonaa - uinuvan ostopotentiaalin. Oli aika jolloin Moskova ja Peking kilpailivat siitä kuka ja miten paljon saa saksalaisia huippunäyttötalousautoja - Maybach' ja.
Nyt tuo ulostulo kansainvälistää Turkin hyökkäyksen seurauksena syntyneen turvallisuusvyöhykkeen. Saksa voisi sijoittaa omia "yk-kaltaisia rauhanturvaajia" tuolle valloitusalueelle - se on suorastaan vallankumouksellinen ajatus. Tuo kansainvälisesti valvottu alue olisi kriisivapaa tyhjiö turkkilaisten ja tulevan kurdien oman esiaihiovaltion välissä.
Voisi miltei nähdä, että Saksan nykyinen puolustusministeri, joka kärkkyy liittokanslerin tointa - olisi asiasta etukäteen Moskovan kanssa neuvotellut ja saanut sille jopa "hyväksynnän". Tuo Saksan ehdotus on osa sitä venäläisvoittoa mikä voisi synnyttää rauhan tuonne Turkki-Syyria-alueelle. US on vetäytymässä - tosin vetäytymistiedot ovat ristiriitaisia.
Turkin olisi myöhemmin helppo hyväksyä tuo saksalainen ehdotus, sillä se kruunaisi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin suunnitelman rauhoittaa kurdit myös Turkissa - synnyttäähän tuo suunnitelma esiaihion kurdien omasta Kurdistaniasta!
Saksa teki nyt näin radikaalin esityksen, joka poistaa vihdoin tuon saksalaishäpeän II Maailmansodasta ja sen aikaisista tapahtumista.
Twiittailu on yksinkertaista viestintää - laajoille kansanjoukoille, mikäli twiittaaja vain omaa jotain julkisuutta - "hyvässä tai pahassa". Voimmeko sanoa, että twiittailu on yksinkertaisten ihmisten viestintää hätäisille lukijoille, joita kiinnostaa vain ydin tai se yksinkertaistettu manipulaatio, joka vielä saattuu omaan ajatusmaailmaan. Ehkä.
Se kuitenkin tiedetään, että sanavirtuoosit ovat hiljalleen eduskunnasta kadonneet - nyt on voimaa, kun osaa tiivistää minuuttiin suuren salin juttunsa, jossa mahdollisimman tehokkaasti painotetaan omaa ja mollataan vastustajaa. Onko tuo puheminuutti surma, kuten twiitin hyvin vähäinen sanojen määrä?
Meillä ei ole aikaa pohtia ja eritellä asiayhteyksiä syvällisemmin - on kiire laukaista torpedo, joka tuottaa äkkiräjähdyksen. On hienoa, kun saa aikaiseksi naurua - vaikka aina ei edes ymmärretä mille nauretaan! Kännykkämaailma ajaa meitä degeneraatioon syvemmän ymmärryksen osalta?
Ihminen ei halua lukea kirjoja - näin ei jää syy-seuraussuhteena aikaa analysoida hiukan etukäteen mitä suustaan päästää. Ennen mietittiin sanaista sisältöä, nyt on kiire pommittaa äkkirynnäköllä ja riisua hämmästynyt vastustaja aseista. Millaisia seurauksia onkaan odotettavissa, jos kehitys jatkuu lyhytviestinnästä pelkkiin emojeihin, hymiöihin ja irvistelyihin? Palaammeko hieroglyfeihin, jolloin kuvien ymmärrys lisääntyy hitaasti kiiruhtaen?
No, meillä on vielä pitkä matka brittiparlamenttiin, jossa "apinalauma mölyää" hersyvin sanankääntein - mollaus ja puolustus äkkisodassa keskenään, kun ei ole vieläkään ymmärretty mitä brittikansan enemmistä tahtoi Brexitistä - ero siitä ja 52 prosentin enemmistövoimalla. Kun tätä ei haluta ymmärtää, tai edes saattaa loppuun kansantahdon mukaisesti - on syntynyt tuo kuuluisan äsken korkealla hinnalla myydyn taulun "apinalauma parlamentissa" -ilmiö.
1
Kun näin lapseni Whatsapp-viestejä, hänestä paljastui piirteitä, joita en olisi uskonut kiltillä lapsella olevankaan
Pahinta saattaa olla kuitenkin se, ettei saa kapulaansa mitään viestiä, edes harmillista - joukosta erottaminen on riuduttavinta, ja voisi arvata, että sitä tapahtuu jo yhä nuorempina. Kaveruus on sosiaaliselle ihmiselle välttämättömyys, se on kuin balsamia haavoille, kun tulee lunta tupaan.
Kaveruus on in. Pitää kuulua johonkin yhteenkuuluvuusryhmään - samankaltaistensa joukkoon ja jos joukkoa ei löydy - alkaa erakoituminen. Kapula voi olla työkalu, jolla torpataan erekoitumista, vaikka viestit "omasta ryhmästä" olisivatkin tyhjänpäiväisiä.
Ehkä joku keksii automaatio-ohjelmiston, joka "keskustelee" aidon oloisesti ja tuottaa miellyttävän valheen olla yhteenkuuluvuusryhmässä, jota ei valheena edes haluta tunnustaa. Ehkä tuo aplikaatio kehittyy niin pitkälle, että saamme haluamaamme viestintää tyydyttämään mieliämme, eikä tarvitse pahoittua ilkeyksistä. Ehkä tuo vielä projisoituu ikäryhmittäin. Näin suojaamme itsemme suojamuurien taakse ja alkaa juovuttava autuus, johon lopulta kyllästyy.
Onneksi kapulassakin on off-kytkin - osaatko käyttää sitä? e
2
Kun näin lapseni Whatsapp-viestejä, hänestä paljastui piirteitä, joita en olisi uskonut kiltillä lapsella olevankaan
Kapula taskussa on läsnöolo kauaksi, hygienisesti ja myös uskaliaasti, joka usein kirvoittaa alimpia luonteen sävyjämme eetteriin. Yhteydet ovat universaalit, vain valtiolliset tietoestomuurit, paikalliset moderaattorit ja inkvisiittorit voivat heittää estobittejä virtaamme, varsinkin jos oma suodatusjärjestelmä ei hoksaa kohteliaisuutta, empatiaa ja diplomatiaa. Kännykän käytön eettiset alkeet ovat jo peruskoulun oppiaihe.
Kouluissa (tänään jo jopa päiväkodeissa) on esiintynyt kiusaamista iät ja ajat. Heikommille on naurettu, ja näin vajaat ovat kohotelleet omaa alentunutta itsetuntoa kiusaamisena, jopa pisteeseen, jossa elämän lopullisuuskin on häämöttymässä. Moni koulukiusaaja on lipunut alemmuudessaan vielä tyäpaikkakiusaajiksi* ja uutena ilmiönä some-kiusaajiksi.
Whatsapp on alusta, jolla voi viestitellä lähes mitä vain. Moderointi on hidas ja kiusa voi koskettaa sekunneissa. Itsekuri höltyy helposti, kun koston kierre alkaa. Asioilla on taipumus kasvaa/ paisua - ja harmittomuus nousta sfääreihin, jonka lopputulemana voi olla jopa koulun - tai työpaikan vaihto - kiusatun osalta.
Netti ja kapula taskussa voivat rohkaista vääriin sanoihin tai hymiöihin, ja rekyyli tulee sitten seuraavassa käänteessä, kun ollaan nokatusten. Nyrkki ei vielä ulotu kapulasta toiseen, mutta viesti jää mieliin ja saattaa alkaa pelko fyysisestä kostosta, joka jäytää. Mieti mitä sanot, ettet sano mitä mietit!>
3
70-luvulla älypuhelin olisi ollut Eiffel-tornin kokoinen – silti meidän on vaikea ymmärtää, kuinka pieneksi tekniikka kehittyy lähiaikoina
Mittakaava - pieni tai suuri, ei oikeastaan mitään väliä. Ajatellaan kaiken elollisuuden ohjelmistokoneistoa, eräänlaista tietokonetta - evoluutiota. Emme ymmärrä sen hyppykäskyjä, emme ehtolauseita emmekä edes sensorointia, jonka pohjalta se tekee hallittua ja sopeuttavaa muutosprosessia, joko sykleinä tai jatkuvasti.
Puhutaan niin vähäisestä pienuudesta, että sen ymmärtämiseen ei meidän suurikaan äly ainakaan toistaiseksi riitä. Emme tiedä edes sitäkään missä elon- ja/tai elottomuuden kerroksessa evoluutio työskentelee!
Mikropiirit pienevät, kapasiteetit kasvavat ja kellotajuudet nopeutuvat - puhuttiin Mooren laista. Evoluution Mooren laista emme ymmärrä mitään, sillä evoluutio on staattinen ohjelmisto, joka osaa pyörittää ehkä maailman yksinkertaisista looppia - kierrettä, joka toistaa jotain mystistä kaskyjonoa.
Evoluutio on kuin tietokone, ja sen mittakaava on meille käsittämätön. Se voi olla niin pieni, että tuo valon kulkuaika elektronin ohi on iäisyys. Emme tiedä missä kolossa tuo kaiken tietokone - evoluutio oikeastaan asuu. Se vain on ja sen me huomaamme sukupolvesta toiseen. Mikä tai kuka laati evoluution ohjelmistorakenteen, kuka tai mikä toimi systeemisuunnittelijana - emme tiedä kumpaakaan. Se vain on.
Entä aikojen alku, jolloin ei ollut kokoa, aikaa eikä tilaa - siis ei mittakaavaakaan. Onko evoluutio perua jo tuolta, ja tarkoittaako se sitä, että evoluutio - tietokone onkin olematon ja mittakaavaton - sen toimet vain ilmestyvät. Pienuus on näin saavuttanut huippunsa!
4
Saksan puolustusministerin Syyria-avauksestaan saama arvostelu on peili Euroopan turvallisuuspolitiikalle
Saksa on Euroopan voimamies, vaikka seuraava liittokansleri on nainen, joka nyt sävelsi ensitahdit uudelle suhdetoiminnalle Venäjän suuntaan - ehkä tästä alkaa uusi "schröderiläinen aikakausi", jolloin Saksa ja Venäjä tulivat erinomaisesti toimeen - keskenään.
Saksa tarvitsee Venäjän - maailman suurimman raaka-aine- ja energialähteen voimapotentiaalin. Saksa tarvitsee myös venäläisten - noin 140 miljoonaa - uinuvan ostopotentiaalin. Oli aika jolloin Moskova ja Peking kilpailivat siitä kuka ja miten paljon saa saksalaisia huippunäyttötalousautoja - Maybach' ja.
Nyt tuo ulostulo kansainvälistää Turkin hyökkäyksen seurauksena syntyneen turvallisuusvyöhykkeen. Saksa voisi sijoittaa omia "yk-kaltaisia rauhanturvaajia" tuolle valloitusalueelle - se on suorastaan vallankumouksellinen ajatus. Tuo kansainvälisesti valvottu alue olisi kriisivapaa tyhjiö turkkilaisten ja tulevan kurdien oman esiaihiovaltion välissä.
Voisi miltei nähdä, että Saksan nykyinen puolustusministeri, joka kärkkyy liittokanslerin tointa - olisi asiasta etukäteen Moskovan kanssa neuvotellut ja saanut sille jopa "hyväksynnän". Tuo Saksan ehdotus on osa sitä venäläisvoittoa mikä voisi synnyttää rauhan tuonne Turkki-Syyria-alueelle. US on vetäytymässä - tosin vetäytymistiedot ovat ristiriitaisia.
Turkin olisi myöhemmin helppo hyväksyä tuo saksalainen ehdotus, sillä se kruunaisi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin suunnitelman rauhoittaa kurdit myös Turkissa - synnyttäähän tuo suunnitelma esiaihion kurdien omasta Kurdistaniasta!
Saksa teki nyt näin radikaalin esityksen, joka poistaa vihdoin tuon saksalaishäpeän II Maailmansodasta ja sen aikaisista tapahtumista.
5
Kurinpalautus
Se kuitenkin tiedetään, että sanavirtuoosit ovat hiljalleen eduskunnasta kadonneet - nyt on voimaa, kun osaa tiivistää minuuttiin suuren salin juttunsa, jossa mahdollisimman tehokkaasti painotetaan omaa ja mollataan vastustajaa. Onko tuo puheminuutti surma, kuten twiitin hyvin vähäinen sanojen määrä?
Meillä ei ole aikaa pohtia ja eritellä asiayhteyksiä syvällisemmin - on kiire laukaista torpedo, joka tuottaa äkkiräjähdyksen. On hienoa, kun saa aikaiseksi naurua - vaikka aina ei edes ymmärretä mille nauretaan! Kännykkämaailma ajaa meitä degeneraatioon syvemmän ymmärryksen osalta?
Ihminen ei halua lukea kirjoja - näin ei jää syy-seuraussuhteena aikaa analysoida hiukan etukäteen mitä suustaan päästää. Ennen mietittiin sanaista sisältöä, nyt on kiire pommittaa äkkirynnäköllä ja riisua hämmästynyt vastustaja aseista. Millaisia seurauksia onkaan odotettavissa, jos kehitys jatkuu lyhytviestinnästä pelkkiin emojeihin, hymiöihin ja irvistelyihin? Palaammeko hieroglyfeihin, jolloin kuvien ymmärrys lisääntyy hitaasti kiiruhtaen?
No, meillä on vielä pitkä matka brittiparlamenttiin, jossa "apinalauma mölyää" hersyvin sanankääntein - mollaus ja puolustus äkkisodassa keskenään, kun ei ole vieläkään ymmärretty mitä brittikansan enemmistä tahtoi Brexitistä - ero siitä ja 52 prosentin enemmistövoimalla. Kun tätä ei haluta ymmärtää, tai edes saattaa loppuun kansantahdon mukaisesti - on syntynyt tuo kuuluisan äsken korkealla hinnalla myydyn taulun "apinalauma parlamentissa" -ilmiö.