perjantai 11. lokakuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 11102019 - II





...
  • 1

  • Pelloista nähdään vähitellen muutakin kuin sato

    Ilkka Luoma 
    Pelto on kasvualusta, ja se sisältää paljon elävää biologiaa. Maaperän biologia kehittyi kun elollisuus ponnahti esille joskus miljardi vuotta sitten. Tuon alun ja myöhemmän kehityksen myötä biodiversiteetti kasvoi sukupolvi toisensa jälkeen yhä monimuotoisemmaksi.

    Ihminen tuli, näki ja voitti - no, voitto on epäilyttävä. Kun opittiin viljelemään - oli selvää, että maaperä tuolta osin alkoi köyhtyä, koska viljeltiin vain yhtä lajia. Sen sijaan villi luonto "viljeli" lajiston huiman suureksi ja keskenään sopusointuvaksi, vaikkakin kilpailutilanteessa ja reviirialuevalvonnassa.

    Ihminen oppi valmistamaan itselleen helpokkeita, avustimia ja peltojen sadotkin saatiin kasvuun - muun muassa keinolannoittein ja torjuntakemikaalein. Nuo kaksi viimeistä ovat vastoin luonnon omia menetelmiä ja nyt tuo kasvunhokema satojenkin osalta on kaatumassa ...

    "Viekää tuhkatkin pesästä" -oli tunnettu kansalaissanonta ennen ja nyt. On kohtalokasta koettaa nyhtää enemmän kuin on todellinen pidempi aikainen saantopotentiaali. Tänä vuonna läntisten maiden ylikulutuspäivä oli jo puolessa välin ja maailmallisestikin luokkaa elokuussa. Me siis syömme enemmän kuin ansaitsemme tai maaperä kykenee tuottamaan.

    Pelto on multaantumista. Multa on monikirjoinen biologia - elävänä ja kuolleena. Multa on suurelta osin aiemmin kuolleiden eliöiden ja olioiden jäännettä - maatumista. Iso kirjakin sanoo, että "Maasta sinä ole tullut ja maaksi sinun on jälleen tuleman".

    Onko luomuviljely ratkaisu? Ainakin osaksi, mutta myös se merkitsee enemmän. Luomu on maalle paluumuuton kohentaja sekä työllistäjä, kun yllättäen saamme omavaraisuutta lisätessämme paljon uusia ja pienempiä maatalouksia - osaksi erikoistuneena osaviljelynä. Etäyhteydet mahdollistavat osa-aikaviljelyn oheen myös muuta työtä - välimatkat kutistuvat valokuitujen ja linkkimastojen myötä.

    Palautetaan maaperä siihen tilaan, mitä se oli ennen väkilannoitteita, torjuntakemikaaleja ja muita sellaisia teknologioita, joita evoluutio ei käytä!
  • 2

  • Irlantilaiset saattavat pian maksaa kolmioleivistään kaksinkertaista hintaa

    Ilkka Luoma 
    Britit halusivat kiistattomasti kansanäänestyksessä eron EU' sta - monienkin syiden summana - joita enemmän tai vähemmän markkinoitiin säällisin ja vähemmän säällisin keinoin. EU taas ei halua päästää irti unioninsa toiseksi suurinta kansantaloutta ja kirkasta nettomaksajaa, tosin maksujen osalta erikoisehdoin - briteille suosiollisin ehdoin.

    Irlanti jää EU' hun ja Pohjois-Irlanti on osa Iso-Britanniaa. Näiden välillä on suurella työllä saavutettu sopimus rauhasta. Tuon sopimuksen turvaaminen on suuri huoli irlantilaisille ja Lontoolle - Belfast ja Londonderry ovat kipeästi mielissä.

    Tuohon Irlanti-erikoistapaukseen on hyvin yksinkertainen ratkaisu! Irlanti ja Englanti tekevät oman erikoissopimuksen "avoimesta rajasta" - mikään ei juuri tuolla rajalla muutu. Viranomaiset noudattavat molemmat EU-sääntöjä tavara- ja ihmisvirtojen osalta. Tämä uusi erikoissopimus koskee vain sellaisia tavaroita ja materiaaleja jotka ovat tehdyt vain Englannissa ja Irlannissa.

    Ihmisten vapaan kulun mahdollisuudet toteutuvat siltäkin osin vain irlantilaisille ja briteille. Yksinkertaista kuin oluen pano ja pystypubilla viskipaukun tilaus ---

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti