tiistai 19. marraskuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 16112019 - V




16112019


...
  • 1

  • Lakeuden keidas

    Ilkka Luoma 
    Toivo hoksasi 'seinäjokelaaste' himon kuluttaa - kun ostaa, voi näyttää kulutusvoimaa, joka taas kertoo, että on siellä lompakossa muutakin kuin apteekin kuitteja. Elämme kulutuksesta - niin myös Helsingin Pasilan Tripla, jota mainostetaan Suomen ja Pohjoismaiden suurimmaksi liikekaupungiksi, joku sanoi sitä ostoshelvetiksi ...

    Mitähän sanovat ilmiöstä Björn Wahlroos, Pentti Linkola, kansakunnan talousomatunto Sixten Korkman ja Kirkon arkkipiispa Tapio Luoma, kertoohan kristittyjen pyhitetty kirja - Raamattu, miten muutama kala ja leipä jaettiin tuhansille.

    Nyt avajaisissa jaetaan ämpäreitä - se lumoaa suomalaiset. Ehkä se tuo mieleen sen ajan, jolloin käytiin metsään poimimaan itse marjoja ja sieniä. Oli omavaraisuutta ja oli puhtaita vitamiineja. Ämpäri on siis muisto ajoilta, jolloin ostettiin vähemmän, mutta keräiltiin enemmän. Oliko se keräilytaloutta?

    Valtiokin hallituksesta hokee kasvua ja kulutushokemaa ja samaan aikaan hoksattiin, ettei metsiä kannata kaataa selluksi ja kertakäyttöpahvilaatikoiksi, joita varmaan tuolla Seinäjoella kannettiin tuhansittain koteihin, kun ostettiin kaikkea sellaista, mitä ei lopulta tarvita.

    Nyt muotia ovat kaupunkivarastot, kk-hintaan, kun se liikatavara ei enää omaan asuntoon, kellariin, kesämökille mahdu - pitää saada kulutusreliikeille varastotilaa - ja pelikaanin nokka on siihen oiva "varasto". e
  • 2 - 2

  • ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

    Ilkka Luoma 
    2 - Urheilu yhdistää ja jalkapallossa kohtaavat taistelutahto, yksilöosaaminen ja joukkuepelitaito. Maalintekijät ovat sankareita, yleisö hullaantuu aina omiensa maalista. Pelillä on myös synkempikin puoli, toinen häviää. Häviämisen taito on vähissä oltaessa maailman huipulla.

    Nyt peleissä on Euroopan valiot ja on käynnissä peli kuninkaiden kuninkaista. Pelejä katsoo enemmän ihmisiä kuin mitään muuta tapahtumaa. Jalkapallo tunnetaan Ghanan pikkukylissä, Tokion diskoissa, Lontoon pubeissa, Argentiinan kaduilla kuin ruotsalaisten baareissakin.

    Kansa kokoontuu kaikkialla kannustamaan omiansa - eilen Narinkkatorilla. Joukkovoima ja -tunne ovat niin väkeviä, että tuolla tsempillä ja huumalla taltutettaisin pahempikin taloustaantuma kuin pätkätyöttämyyskin. On kysymys nautinnosta ja tunteesta. Tunnelatautuneena ihmiset antavat kaikkensa ja elävät siinä niin hektisesti, että yhteenotoilta ei voi välttyä.

    Kuinka voitaisiin kanavoida tämä kilpailuhenki, taistelutahto ja yhteenkuuluvuus kansallisiin asioihin helpottamaan arkisia ongelmia. Jalkapallon aikaansaamalla draivilla voisi olla käyttöä muuallakin, kunhan vain tietäisi kuinka energiat suunnataan kansallisesti oikeisiin kohtiin.

    Yhteenkuuluvuus, kansallishenki ja ylpeys omista ovat vahva alkuvoima tuottamaan positiivista asennetta. Onkin sanottu, että sodat ja pelit eivät eroa juuri toisista, koska kyseessä on voitto tai tappio.
    e
  • 2 - 1

  • ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

    Ilkka Luoma 
    1 - Kansalaiset ja erityisesti jalkapallofanit elävät tunnelatautunutta hektisyyttä menestyksestä, mutta myös pettymystä, koska aina toinen häviää lähestyttäessä loppupeliä. Riemu ja katkeruus kohtaavat nopeasti ja tunteet muuttuvat riemusta pettymyksiksi, kuin myös häviöstä uuteen voittoon.

    Missään kilpailussa ei kohtaa näin voimakas tunnelataus, yhteenkuuluvuus ja osallistuminen omiensa juhliin ja tunteeseen ylpeydestä tai tappiosta. Jalkapallossa kohtaa aito osaaminen, lisävälineitä ei ole, ei rikkoutuvia ja savuavia moottoreita, vaan peliä jaloilla, taidolla ja vahvuudella pitää taistelutahtoa loppuun saakka. Jalkapallossa kohtaa fyysinen voima ja henkinen kantti kestää tappiolla oloa vääntäen sen voittoon. Pelisilmä, joukkue ja tiimi ovat kaikki kaikessa. Vahvimmat maat ovat joukko kirkkaita tähtiä, mutta kuitenkin joukkueita, joissa yhteenpelaaminen ratkaisee. Jalkapallo on todellinen joukkuepeli.

    Jokainen joukkue edustaa omaa kansakuntaansa ja on ylpeänä edustamassa maansa värejä. Kymmenien tuhansien yleisöt kannustavat raivoisasti omiaan, koska tunnepurkaus oman kansallislaulun raikuessa kostuttaa paatuneimmankin silmät. Jalkapallopeleissä ihmiset kokevat yhtenäisyyttä, ylpeyttä maastansa, ikäänkuin itsekin olisi parempi kuin vierustoveri, jolla oli se väärän värinen lippu.
    >
  • 4 - 2

  • Huuhkajat vei Suomen jalkapallon EM-lopputurnaukseen: ”Kyyneleet tuli silmiin”

    Ilkka Luoma 
    2 - [2014] Saksassa kohtaa koko maailman MM-jalkapallo, miltei joka kolkaltaan. Jalkapallo on lisävälineetön laji, jota potkitaan niin Afrikan hiekkarannoilla, Englannin nummilla kuin Amerikankin stadioneilla. Kaikki maanosat ovat edustettuina sulatusuunissa, joka kohtaa laajimman yleisönsä mitä missään muualla urheilumaailmassa.

    Jalkapallosta nousee maidensa suurimmat sankarit, erityisesti Etelä-Amerikassa, jossa jalkapallopeli pysäyttää lähes kaiken muun. Saksassakin elää revanssia maailmanmestaruuksista rautaisena tahtona kuin aikoinaan Gruppin teräs, joka kestää...

    EU-alueella on useita todellisia jalkapallomaita, ja nyt EU onkin hajanaisempi sitten edellisten jalkapallon maailmanmestaruuskisojen. EU osallistujat ovat itsenäisempiä kuin vuosiin, EU-lipulla ei ole joukkuetta. Kansallistunne katsomoissa on käsin kosketeltavaa ja innokkaat maansa kannattajat maksavat mitä tahansa päästäkseen hurraamaan juuri edustamansa maan maaleja.

    Kaikki haluavat voittaa ja vain yksi kruunaa maineensa seuraaviksi vuosiksi mestaruuspystillä. Kansalaiset elävät tunnelatautunutta hektisyyttä menestyksestä, mutta myös pettymystä, koska aina toinen häviää lähestyttäessä loppupeliä. Riemu ja katkeruus kohtaavat nopeasti ja tunteet muuttuvat riemusta pettymyksiksi, kuin myös häviöstä uuteen voittoon.

    Missään kilpailussa ei kohtaa näin voimakas tunnelataus, yhteenkuuluvuus ja osallistuminen omiensa juhliin ja tunteeseen ylpeydestä tai tappiosta. Jalkapallossa kohtaa aito osaaminen, lisävälineitä ei ole, ei rikkoutuvia ja savuavia moottoreita, vaan peliä jaloilla, taidolla ja vahvuudella pitää taistelutahtoa loppuun saakka.

    Jalkapallossa kohtaa fyysinen voima ja henkinen kantti kestää tappiolla oloa vääntäen sen voittoon. Pelisilmä, joukkue ja tiimi ovat kaikki kaikessa. Vahvimmat maat ovat joukko kirkkaita tähtiä, mutta kuitenkin joukkueita, joissa yhteen pelaaminen ratkaisee. Jalkapallo on todellinen joukkuepeli.
    e
  • 5

  • Kiinan väliintulo lähenee uhkaavasti Hongkongissa

    Ilkka Luoma 
    Pekingin kärsivällisyyttä koetellaan. Myötämielisyys ja ehkä nimenomaan pidättyväisyys on ollut poikkeavaa mellakoitsijoita kohtaan. Ehkä nyt testataan pehmeämpiä keinoja? Pekingillä on sopimuksen mukainen velvollisuus ylläpitää Hongkongin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa - tekemänsä 50-vuotissopimuksen velvoittamana.

    Peking tulee palauttamaan järjestyksen, luottamuksen ja rauhallisen kaupallispainotteisen elämän HK' hon. Nyt kun ihmisuhreja tulee puolin ja toisin, sekä väkivaltaa tavallisia hongkongilaisia kohtaan esiintyy yhä enemmän, alkaa suunnitelmat vyöryä käytännöiksi. Keskushallinnon armeijavoimat ovat jo valmiina palauttamaan turvallisuuden ja järjestyksen - auttaen rajoitetun keinoin paikallista poliisia.

    Peking tietää jo tarkoin osin ulkoa operoidun, avustetun ja rahoitetun mellakointi-invaasion. Tuokin osa on jo julkisesti Pekingistä informoitu ja varoitettu. Kiina ei itse puutu toisten itsenäisten sisäisiin asioihin ja tässä se edellyttää muilta vastavuoroisuutta.

    Mielenosoitukset hyväksyttiin, mutta mellakointi ja tavallisten hongkongilaisten elämän häirintä on noussut lähelle "liipaisurajapintaa - triggering moment", voisimme arvioida järjestyksen palautuksen olevan noin 90 prosentin tasolla, pidättyvyyttä on vain 10 prosenttia jäljellä.

    Aluejohtaja Carrie Lam puhuu ja antaa viimeisen viestinsä. Tämän jälkeen Peking puuttuu turvallisuuden ylläpitoon määrätietoisin toimin, ellei nyt nuo laittomat mellakoitsijat asetu HK' n lakien ja sääntöjen puitteisiin.

    Tienanmenin aukion mellakoinnit pysäytti mystinen tankkimies, joka oli Keskushallinnon lähettämä! Deng Xiaopingin oivallus, tunnustus yksilömarssin alulle ... Jää nähtäväksi mikä tulee olemaan ratkaisu Hongkongissa. Tankkimies elää - oli seuraava Kiinan presidentti Jian Zemin kysyttäessä todennut amerikkalaiselle medialle - ollessaan jo eläkkeellä.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti