perjantai 17. tammikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 12012020 - I


      12012020

...


Ilmastonmuutos ei ole maailmanloppu


Ilkka Luoma 

Maailmanloppu viehättää hyvin monia ihmisiä - sarjaseuraajia, helposti manipuloitavia ja johonkin ylimaalliseen uskovia. Eräs uskontokunta varautui maailmanloppuun jo vuonna 1975 - no, silloin syntyi nykyinen vaimokkeeni ;-)

Sitten on se totuus, joka päivä jollekin se maailmanloppu tulee. Joka päivä joku kuolee - tuhansia, puhumattakaan siitä, että miljoonia muita evoluution "tuotteita - eliöitä" kuolee - edelleen joka päivä, jopa kokonaisia lajeja kuoleen sukupuuttoon - ollen totaalisesti kyseisen lajin maailmanloppu.

Asiaa, ja asian viertä tuntevien joukosta kiirii tieto, että nykyinen ympäristönmuutos, josta ilmastonmuutos on vain yksi osa - kuolettaa kokonaisia lajeja kiihtyvästi. Tämä kiihtyvyys on huoli, josta maailmanloppu tekee itseään tykö, yhä useammille. Evoluution näkökulmasta jokainen kuolema on yhtä arvokas tai arvoton - miten kukin tuon nyt tässä haluaa nähdä.

Maapallollinen elämä on syklistä, ja suuria joukkosukupuuttoja on tapahtunut aina aika-ajoin. Silti edes lajien surma ei ole maailmanloppu - kokonaisuutta ajatellen, oli ilmasto kuinka lämmintä tahansa. Evoluutio sopeuttaa nykyistä biosfääriä, vaikka jopa siten, että ihmiskunnan maailmanloppu tulee - aikanaan. Jäljelle jäävät torakat, rotat ja mikrobit ...

Lopullinen maailmanloppu tulee silloin, kun evoluutio ei enää jatka minkään lajin osalta kehitystyötään, sen ohjelmakäskyjen mukaisesti, joissa pääteesi oli sopeumallinen kilpailu.

Siis maailmanloppu on joka päiväistä. Minun ja Sinun maailma päättyy varmasti tietyn vuosimäärän jälkeen ja siirrymme kuka minnekin, mutta varmasti kiertoon - atomit ovat meillä vain lainassa - jo miljoonien vuosien ajan.

Evoluutio pitää yllä biologista elämää; ja tuolta biologiasta me kirjoittelemme myös maailmanlopusta. Tietävimmät tai nokkelasti uskottavimmat kertovat maailman - universumin lopulta katoavan "avaruuden tuuliin" - neutronienkin hajotessa joskus miljardien miljardien vuosien kuluttua, kun jäljelle ei jää mitään - ei siis mitään.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti