sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 18012020 - VIII


      18012020
              58.800 Google "_"
...
  • 1

  • Finanssivalvonta aloitti selvityksen Nokian osakkeen poikkeuksellisesta romahduksesta

    Ilkka Luoma 
    Joskus erehdymme ja sitten taas osumme oikeaan - kuinkas tässä nyt näin kävikään?

    [2005] Reilu vuosi sitten Nokia notkahduksen aikoihin moni oli lynkkaamassa Nokiaa, kun se ei osannut tehdä läppäpuhelimia. Nokialla on erittäin vahva tuotekehityskoneisto ja jotkut uskoivat kesällä 2004 Nokian ottavan notkahduksen tosissaan ja korjaavan tilanteen ja näin on käynytkin. Bob Iannuccin ilmoitus "suuresta harppauksesta" oli odotettu (kiinalaiset käyttivät muuten samaa sanaa jo 1960-luvulla/ "suuri harppaus").

    Kännykkä ei ole kohta kuin pieneltä osin puhelin; se on/ tulee olemaan paikannin, musiikkitoistin, kamera/video, sanelin, lähikontaktointilaite, "luottokortti/pankkikortti", siis loppujen lopuksi mitä vain, mitä meillä housun- tai takin taskuissa on ollut, jopa "Nokia monitoimilaite" voisi olla integroitu avain peukalo- tai silmän iiristunnisteella (toivottavasti peukalo- ja iirisvarkaudet eivät lisäänny :) Nokian kannattaisi lanseerata kännykälle uusi termi, koska kännykkä muistuttaa pelkästään puhelimesta.

    Nokialle on etu, että monitoimilaite tekee muutakin kuin laskua operaattorille, sillä kytkös maailman operaattoreihin on tulevaisuuden rasite. Nurkan takana siintää WIMAX/WI-FI järjestelyt, jolloin "bittitie" maailmanverkkoon tapahtuu jopa "alkumetreiltään" ilman perinteellistä operaattoria.

    Nokia voisi suunnitella monitoimilaitteestaan komponenttilaitetta, johon kuluttaja/ käyttäjä voi ostaa tarvitsemiaan lisäpaloja moduleina (GPS, elektroninen avain, pankkikortti varmenteineen, etälukulaite, viivakoodi, henkilötunniste, yhteys auto- ja kotilaitteisiin, äänestysjärjestelmä, henkilökortti, passi jne...). Jossain vaiheessa myös käyttäjä pääsee itse ohjelmoimaan tarvitsemiaan sovelluksia monitoimilaitteeseensa.

    Viimeiseksi huoleksi jääkin se, kuinka hyvin suomalaiset saavat hankittua takaisin menettämänsä Nokia omistuksen Suomeen. Hankkeesta pitäisi laajeta kansalaisliike, koska langattomuus ja kommunikointi on tulevaisuuden avainala!
  • 2

  • Uniper avaa pian suuren hiili­voimalan kivi­hiilestä luopuvaan Saksaan – Fortum sai jätti­kaupasta kolauksen maineelleen

    Ilkka Luoma 
    Fortum teki liiketoimia, ja samalla edesauttoi diplomaattisesti Suomen ulkopolitiikka!

    Hyvässä on joskus "roskia", mutta toimivalla Fortum-johdolla lienee keinot putsata nuo roskat. Eräs keino voisi olla muuttaa hiilivoimalaitos maakaasulle - sekin väliajaksi, mutta sellaiseksi väliajaksi, jolloin saadaan voimala maksamaan itsensä - sekin riittäisi.

    Fortumin toimenpiteet ovat kuin liike-elämän huippuoppaasta lisättynä naapurivaltion ulkomaandiplomatialla - ja tämä kaikki valtio-omistajan "pyytämättä/ käskemättä" mitään!

    Fortumilla on myös melkoisia sijoituksia Venäjän energiamarkkinoille - kaukoviisas johtaja haluaa huolehtia aiemmista sijoituksista, jotta tuottaisivat. Nuo Fortumin liiketoimet Venäjälle ulottuvat jo kuuluisan Mikael Liliuksen aikoihin - ja nyt näin Pekka Lundmark pesi kolleegalleen puhtaan ladun.

    Eikä tässä vielä kaikki. Nyt Suomi on omistaja-valtionakin mukana mutkan kautta Venäjää ja Saksaa yhdistävässä Nordstream kaasuputkissa - tämäkin oli viisas päätös ja se tuli Uniperin mukana kuin Manulle illallinen.

    Näin on saatu Venäjän presidentti Vladimir Putinin huomio Fortumin kauaskantoisiin ja ystävällismielisiin liiketoimiin. Tuo ei voi olla haittaamatta siihen, että jo Liliuksen aikaiset sijoitukset alkavat tuottamaan paremmin.

    Liike-elämä on älyä, kauaskatseisuutta ja nokkeluutta tuottaa omistajille osinkoja - ja valtiomme tarvitsee yhä kipeämmin rahaa liike-elämästä, kun verokertymäputki kutistuu.

    Venäjän energiamarkkina on eräs suurimmista - se on tarpeellista EU' lle ja nykyään myös Kiinalle, jonne Lundmarkin katse ehkä tähyää. Kiina on täynnä kivihiilivoimalaitoksia, jotka ehkä voidaan osaksi saneerata maakaasukäyttöisiksi, ja näin vähentää ilmastokuormaa, kunnes väliajan jälkeen jokin "ihm-energia" valtaa loputtoman energianälkämme, kun vähentäminenkään ei näytä onnistuvan.

    Jäämme odottamaan uusia Fortum-avauksia juuri Venäjältä, ja mitä enemmän noita liiketoimia on - niin silloin on yhä vähemmän aikaa uhkailla itärajallamme.
  • 3

  • Elävien sinikettujen vientiaikeet Kiinaan kuohuttavat turkistarhaajia: ”Jos vie suomalaisen huippusiitos­uroksen Kiinaan, sillä voidaan tehdä jopa 300 pentua”

    Ilkka Luoma 
    Herää kysymys, miksi suomalainen - todennäköisesti itse turkistarhaaja -ehkä pääomasijoittaja - on myynyt kiinalaiselle oman tarhansa - kettuineen. Vaikka myikin, niin ei sisällyttänyt Kauppasopimukseen klausuulia, ettei myydyn tarhan eläimiä saa viedä Suomen rajojen ulkopuolelle.

    Nyt, kun ilmiselvästi näin ei ole tehty tarkkaa ennakoivaa Kauppasopimusta - on valitus maasta viennistä turhaa. Kiinalaisella on oikeus tehdä omistamilleen ketuille mitä haluaa, kunhan toimet ovat Suomen lakien sekä EU-direktiivien mukaisia ja hyväksymiä.

    Aikanaan ihmeteltiin, kun suomalaiset rantatonttien omistajat myivät hienoja ranta-alueita venäläisille. Syntyi hirmuinen suukopu, että näin Isänmaata myydään vieraille. Kaupat olivat pääosin laillisia ja raha vaihtoi omistajaa - näin jälkikäteen sanottuna ylihintaan, ... kun uusilta omistajilta loppui raha tai kiinostus - haluttiin päästä rannoista huviloineen eroon - hinta tipahti, ellei jopa romahtanut. Isänmaata ei vietykään maille vierahille.

    Olisikin kiintoisaa tietä millä hintaa nyt suukovun alaiset tarhat on myyty. Kun Kauppasopimuksessa ei ollut maastavientikieltoa tarhan eläimille - on hinta saattanut olla kova, korkeampi huomattavasti kuin tyypillisesti (?)

    Ahneus - se ahneus. Moni itä-suomalainen rantatontin venäläisille myynyt omistaja ajoi aika pian tonttikaupan jälkeen "mersuilla ja kaiken maailman audeilla".
  • 4 - 1

  • Kaksinaismoraali ei sovi EU:n Kiinan-suhteisiin

    Ilkka Luoma 
    1 - Kaksinaismoraalia - sekaantumista ja kiinalaista uteliaisuutta - tässä vuosien takaa tositapahtuma, kun Kiinan Keskushallinto lähetti Kiinan Naisten federaation presidentin Suomeen tutustumaan naisten- ja lastenoikeuksiin - Suomessa. Olimme ensimmäinen valtio lännessä, jonne tämä vierailu kohdistui! ---

    [2011][ ... kiinalaiset Naisten federaation (Anhui) vieraat kuuntelivat kohteliaasti suomalaisten kansanedustajien selostusta, kuinka meillä hoidetaan lasten ja naisten oikeuksia. Suomalainen tulkki käänsi suomesta kiinaksi - koettaen löytää jotain sellaista kansanedustajiemme sanoista, joka olisi uutta ja yllättävää kotiin viemistä - mitään sellaista ei kuitenkaan ollut vietäväksi [2012] ... ]

    Suomessa kuten muissakin länsimaissa, joissa vallitsee individualistinen voittopyyde, kasvunhokema sekä jatkuvaluonteinen demokratiarykimä - ei ole laajaa tietämystä, eikä näkemystä kiinalaisuudesta, johtuen meidän omasta "oikeassaolon opista" - me löydämme virheitä muista. Kiinalaiset eivät löydä meistä julkisesti virheitä, he oppivat kohteliaisuuden olla puuttumatta muiden omiin sisäisiin asioihin - jo tuhansia vuosia sitten.

    Helsingin Sanomien uutinen rouva Liu Yandong´in mahdollisesta noususta istuvaan politbyrooseen, "rikkomaan" miehinen rintama - lienee tosiasia, ellei nyt, niin ainakin täydennyskierroksilla ensi tai tulevien vuosien Kansankongressin istuntojen yhteydessä.

    Suurempi asia kuin yksittäinen henkilönimitys, on uuskungfutselaisuuden lanseeraus varovaisin askelin korvaamaan kiinalaisille kuitenkin historiallisesti outoa kommunismia - joka on läntinen oppi yhteisomistuksen teorioista ja jatkuvasta työtätekevän vallankumouksesta. >2
  • 4 - 2

  • Kaksinaismoraali ei sovi EU:n Kiinan-suhteisiin

    Ilkka Luoma 
    2 - Kiina ei sekaannu muiden sisäisiin asioihin. Kiina hakee omaa paikkaansa maailmaosuudellaan 1,4/7,8. EU' n vastaava on brittien EU-eron jälkeen noin 0,45/7,8. Kiina on haastanut itsensä ympäristönäkökulmasta - "Vihertyvä Kiina" -reformilla, jatkoksi "Menkää ja rikastukaa" -reformille (Deng Xiaoping). Kiina haastaa ympäristötalkoisiin koko maailmaa.

    Mitä tuo sekaantumattomuus merkitsee?

    Yksinkertaista - se antaa arvon kullekin valitsemallaan tiellä, siis itsenäisten osalta. Kiina on varannut itselleen suvereenisti oman yhteiskuntamallinsa kehityslinjan - ja siihen on turha kolmansien puuttua. Kiina ei edes siedä heidän omien asioidensa arvostelua. Oletteko kuulleet, että Kiina arvostelee meidän yhteiskuntamallia - ette ole.

    Kiina hyväksyy länsimaalaisen demokratiakäsitteen - tämän edustaen maailmallisuutta osuudella noin 1,2/7,8. Kiina tietää tämän, mutta en tiedä ymmärtääkö länsi sitä, kun katsoo läntisen miehen toimintamallia maailmalla - lähinnä US-vetoisena.

    Kiina seuraa suurella mielenkiinnolla EU' n yhteiskuntakehitystä -

    ... pitäen sitä innovatiivisena, seurannan arvoisena - ehkä jopa tutustumisen arvoisena, kuten on tapahtunutkin*. EU on sulatusuuni, kuten on Kiinakin erityispiirteissään.

    EU olisi kaukaa viisas, jos se omaksuisi itseään paljon vanhemman kulttuuripiirin - sekaantumattomuusfilosofian. Arvoituksellisesti voisimme ottaa tähän Venäjän, joka muodostaa merkittävän osan Eurooppaa - sekään ei siedä sen sisäisiin asioihin puuttumista - ei ole yllätys, että Venäjä ja Kiina ovat löytämässä toisensa - selvin synergiahyödyin. e
  • 6!

  • Hesarin uutisrobotti teki liudan virheitä, ja ihminen joutui korjaajaksi

    Ilkka Luoma 
    Merkittävä avaus. Robotit tekevät virheitä; eivät ole autuaita - niin kauan kuin ohjelmariveillä on virheitä - millaisia virheitä? Virhe on tässä se ydinkysymys. Ihminen, siis toimittajakin tekee virheitä - asenteiden, vaatimusten, luulojen kuin esimiehenkin "käskyistä" - koulutuskaan ei voi olla vaikuttamatta.

    Osa virheistä on vain "virheitä" - riippuen lukijan asenteista ja ymmärryksestä! Osaa virheistä ei edes huomata. Manipulaatiokin on virheellistä, mutta tarkoitushakuisena tuottajansa etujen mukaista.

    On hyvä, että media kertoo rehellisesti mediarobottien käytöstä - ovat varmaan hyviä laatimaan excelöintiä, grafiikkaa ja hyviä etsimään kuvia (?) artikkeliin, riippuen indeksoinnista.

    Robotti on apuväline. Tosin joku viisas sanoi, että me ihmiset - toimittajatkin - ovat evoluution "robotteja" - hienostuneella kehityskaarellaan, missähän me olemme siellä - tällä hetkellä?

    Media on myös hoksannut erään "robottiryhmän" - lukijat, jotka kommentoivat (joskus alkuperäistä artikkelia täydentäen - jopa korjaten) toimittajien tuotoksia, kuten täällä HS' ssa. Lukijat ovat ilmainen robotti ja voidaan sanoa, että varmasti tulevaisuutta - koska lukijoiden ja tiedon tuoton/ informaatiovirran välinen yhteys kiinteytyy ja suoraviivaistuu.

    Lukijoiden robotiikka tuottaa kommentteja, ollen vuorovaikutusasuhteessa toisiinsa ja on varmasti yleistyvä ilmiö - lukijat ovat myös informaatiovirran ja faktatiedon tuottajia ja suoraviivaistuva mediatuotto kohtaa lukijankin - kansalaisten suoramediana.

    Kun kommentoijien robotiikka tekee virheitä, on toimittajallisella medialla keino korjauksiin - moderointi, ja tässä piilee se susihukkanen, sillä siihen kätkeytyy myös "linjan mukaista" tarkoitushakuisuutta.

    Opiskelemme vasta nyt aitoa sananvapautta. Kommentoijarobotti on halpa keino tuottaa vuorovaikutusta. HS-lukijakommentointi on kehityksensä alkukaarella.

    Suosittelisin HS' llä uteliasta, ennakkoluulotonta ja innostunutta asennetta lukija-toimittajuusyhteistyön kehittämiseen.
  • 7

  • Fortumin tahra levisi

    Ilkka Luoma 
    Moskovasta saadun tiedon mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin oli sanonut hymyillen, että Fortum ja suomalaiset olivat ymmärtäneet itselleen pitkäaikaisen menestyksen ja suosituimmuuden - muussakin kuin vain energialiiketoimessa. Lause on kiintoisa, sillä Fortum ja tämän toimitusjohtaja Pekka Lundmark tiesi tarkoin, että Uniper on yksi Nordstream II putkiparihankkeen rahoittajista - sekin tiedetään, että Nordstream I ja II ovat Putinin lempilapsia.

    Aikanaan Nordstream I yhdisti Venäjää ja Saksaa - mukaan toimintaan tullen myös entinen Saksan liittokansleri Gerhardt Schröder. Niin kauan kuin Nordstream putkipareissa virtaa kaasua - ei käyttäjävaltioiden ja Venäjän väleissä ole kitkaa eikä uhkaa. Putki yhdistää ja rauhoittaa. USA tietää tämän - lisäksi US haluaa kiihkeästi, että EU ostaa LNG-särötyskaasua Atlantin takaa laivakuljetuksin Yhdysvalloista.

    Fortum teki liiketoiminnallisesti itselleen erinomaisen businessaihion, tuli vesienergiaa, ja tuli hiilivoimalaitos, joka voitanee muuttaa "uudella keksinnöllä" helposti Nordstream-maakaasua polttavaksi, jolloin kahdesta pahasta saadaan käyttöön se vähemmän paha - väliajaksi ennen jotain "mullistavaa energiaa" - mitä se sitten onkaan!

    Mutta! Suurin hyöty Fortumille tulee pääsystä Venäjän energiamarkkinoille - turvatummin. Sanotaan jo, että Uniper-päätöksen jälkeen Fortum on saanut erityisleiman edesauttamaan liiketoimia Venäjällä. Fortum tietää myös, että Venäjä on oikotie Kiinan markkinoille - esimerkiksi kivihiilivoimaloiden muuttamisessa maakaasukäyttöisiksi, siis millainen tieto, idea ja keksintö Fortumilla onkaan?

    Tässä kohdin Fortumin valtio-omistaja pääsi hienosti "hoitamaan ulkopolitiikkaa" - sekaantumatta itse liiketoimiin. Kun aikanaan tehtiin päätöksiä Nordstream-kaasuputkista- oli se Suomelle kevyt operaatio - kysymys oli ympäristönäkökulmasta, ei politiikasta, kuten se on voimallisesti USA' sta käsin, joka jopa uhkaa tuon Nordstreamin käyttäjiä/ puolustajia omilla mahdollisilla pakotteilla.
  • 8

  • Maailma hukkuu velkaan, ja lisää tyrkytetään

    Ilkka Luoma 
    Velka syö huomista etukäteen!

    USA ilmoitti hyväksyvänsä jälleen liittovaltion velkakaton nostamisen - ennätystasolle. Republikaanit hyväksyivät ja demokraatit kiljuen allekirjoittavat – ei ole muuta vaihtoehtoa. Euro-euroopassa EKP painaa seteleitä ja laskee bittirahaa pankkeihin – ostaan eurovaltioiden velkapapereita näillä ”katteettomilla” painokonerahoilla. Velan määrä kasvaa kaikkialla. Mitä velka on?

    Velka on toiselta lainattua ostovoimaa, joka on tehty jollain keinolla

    Keinoja on monia – ansainta on niin suurta, että jää ylijäämiä tai sitten ostovoimaa kertyy ”ansiottomana ansaintana” (pörssi- yms. valuutta-, raaka-aine- yms. pelit) niin paljon, että tulee kiire saada tuottamaton pääoma liikkeelle, sillä se ylläpitää kysyntää. Taloa ei makseta käteisellä – pitää saada velkaa.

    Entä jos emme ota velkaa pankista?

    Jos omakotitalonrakentaja saa tavaraluottoa kaikilta osatoimittajilta – esimerkiksi 15 vuodeksi, voisi talon rakentaminen olla mahdollista ilman pankkivelkaa, ja entä jos tuossa tavaratoimittajan luottamuksessa ei ole korkoa, vaan se on leivottu hintaan? Lopultahan velanotossa on vain kysymys luottamuksesta tai sen 'korvikeveljestä' vakuuksista ja/tai takaajasta.

    Kuinka pitkälle voidaan velkaantua?

    USA:n liittovaltio on jo nyt enemmän velkaa Kiinalle, kuin on sen vuotuinen sotilasbudjetti. Meillä valtion velkaraja on ylittämässä 120 prosenttia valtiomme budjetista – siis velkaa kaikille, ei vain yhdelle. USA:n velka on ongelma, tai se ei ole heille ongelma, koska on oma valuutta – dollari, jota voidaan säädellä ja painaa lisää - muiden sitä estämättä (ainakin niin kauan kuin on luottamusta SD-maailmanvaluuttaan).

    KP:kin säätelee omaa euroaan alhaisen inflaation tavoitteella. Kiina ei enää luota saavansa reaalista kokonaan velanmaksua USA:sta. EKP' kin painaa katteetonta rahaa - jaettavaksi eteenpäin, jotta kulutus nousisi. Milloin tulee pää vetävän käteen?
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti