tiistai 21. tammikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 20012020 - IV


      20012020

.
...
  • 1

  • Helsingin ja Moskovan välille kaavaillaan kuuden tunnin luotijunaa

    Ilkka Luoma 
    Aivan ensimmäiseksi - Suomen Autonomian ajoilta on eräs painava syy - sama raidelevys - Helsingistä Vladivostokkiin! Tämä hanke on huomiseen katsova - maata pitkin matkailu lisääntyy.

    Venäjä on yhä kiinnostavampi kohde - kaikkinensa, unohtamatta Moskovasta jatkoyhteyttä Siperian läpi Kiinaan, mikä matkana kestää nykyään kahdeksan päivää. Ylihuomenna ehkä vain viisi päivää, jolloin siitä syntyy kiehtova elämäysmatka "maailman halki" ---

    Suomi on "niemimaa - pussin perä"; kiinni Venäjässä ja ollen Euraasian matereen eräs syrjäinen niemeke. Silti meiltä on luontainen maakannasyhteys itään - helpompi kuin kaivamaton Tallinnan tunneli - ehkä luotijunayhteydet Venäjälle siirtävät kiinalaisten mielenkiintoa Tallinnaa kohtaan.

    Kiinan kiinnostus pohjoista silkkitietä - Koillisväylää kohtaan ei osoita kiinnostuksen puutetta! Jäämerenrata Petsamon Liinahamarista voisi yhdistyä etelässä joustavasti uuteen pikayhteyteen Pietariin ja Moskovaan.

    Näin syntyy kaukoidän ihmisille ainutlaatuinen kiertomatka Beringinsalmesta Koillisväylää pitkin - Suomen läpi - Moskovaan ja sitä kautta Siperian halki takaisin Kiinaan. Veikkaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping pitävät tätä hyvin kiinnostavana luontoelämyksien rengasmatkana - merta ja maata pitkin.

    Venäläiset ovat suurin matkailijaryhmä Suomeen, samoin suomalaisten viisumiton yhteys Pietariin saanee runsaan mielenkiinnon. Suunniteltu pikaratayhteys Pietariin ja Moskovaan avaa aivan uusia matkailumahdollisuuksia - ilman lentoja - maata pitkin, josta on tullut nyt hitti!
  • 2

  • Ulkovallat sitoutuivat Berliinissä pitämään näppinsä irti Libyasta

    Ilkka Luoma 
    Paljolti Venäjän junailema kehitysmalli Libyalle - voisi olla onnistuessaan voitto Moskovalle, sillä aikanaan 2011 juuri Yhdysvallat aloitti Arabikevään innoittamana - ja monin muin syin, joita ei mediassa useinkaan haluta ymmärtää tai muistaa - elettiin US-ulkoministeri Hillary Clintonin aikaa ja jotain sellaista pääsi ilmoille Libyasta, jota ei USA' ssa hyväksytty.

    YK siunasi USAF-pommitukset, Venäjäkään ei käyttänyt veto-oikeutta, tosin myöhemmin Moskova kertoi USAF-pommitusten hyväksynnän olleen virhe. Libyan pommituksiin otti osaa myös Englanti, jonka myötä meidän tuolloinen ulkoministeri Alexander Stubb intoutui ehdottelemaan meidän Hornettien lähettämistä Libyan taivaalle* - EU-Englannin kaveriksi ... myöhemmin Stubb katui, kun ei ollut Hornettien osalta määrätietoisempi. Suomalaisia Hornettejä ei lähetetty Libyaan.

    Nyt ulkoiset osapuolet ovat lupautuneet olemaan sekaantumatta Libyan rauhankehitykseen - olematta asekauppiaita osapuolille. Annetaan siis sisäisten osapuolien nyt ratkaista Libyan omat asiat! Mikäli ulkoiset voimat pysyvät poissa, olisi se Venäjän voitto omalle pyrkimykselleen omalla tavalla rauhoittaa aluetta - Syyrian lisäksi.

    US on nyt tässä Libyan ulkoisen sekaantumisen ensilinjalaisena poissa uudesta rauhoittamisen vaiheesta. Se riitti, että USAF aloitti Libyan raskaat pommitukset vuonna 2011 - tunnetuin seurauksin. Libyan pitkäaikainen laillinen presidentti Muammar Gaddafi murhattiin, US avusteisesti. Gaddafi oli jo saamassa järjestyksen Libyaan, mutta sitten tulivat US' n sotakoneet - vieläkin voimallisemmin.

    Libya vaipui kaaokseen
    , jota ei olisi toivonut myöhemmin Syyrian kohtaloksi, jonne US CIA aloitti laittomien kapinoitsijoiden salaisen aseistamisoperaation vuonna 2013 ja seuraavana vuonna USAF aloitti Syyrian pommitukset, tällä kertaa ilman YK-mandaattia.

    Nyt ilmassa väreilee rauhoittumisen ja jälleenrakentamisen mahdollisuudet, niin Libyassa kuin Syyriassa? Kiina voisi olla suuri rahoittaja uuden rakentamiselle?
  • 3

  • Kiina aikoo kieltää muovipussit suurimmissa kaupungeissa

    Ilkka Luoma 
    Muistan vuoden, kun yhteistyökumppanit Kiinasta ottivat yhteyttä ja tiedustelivat voiko Suomesta ostaa muovijätettä - lähinnä juuri tässä kohdin kertakäyttöjuomapulloja! - siis meillä kierrätyspulloja, niiden muovi oli himottua - siis silloin. Tein lyhyen selvityksen määristä.

    Vastaus tuli Kiinasta nopeasti: Niin pieni määrä, ettei ole kiintoisaa ostaa - siis meidän koko kierrätyspullomäärä ei ollut kiinnostava - saivat muualta tuolloin paljon enemmän. Kiinalaiset olivat kylläkin sivulauseessa kiinnostuneita tuosta meidän kierrätyksestä!

    Muovi on Kiinassa merkittävä pakkausmateriaali, joka lopulta kaatuu kaatopaikoille. Tilanne muuttuu koko ympäristötoimialalla - koko Kiinassa. Aiempi kasvua ihannoinut "Menkää ja rikastukaa" reformi on päättynyt, täytettyään 40 vuotta. Tuon rikastumisen tie saavutti sille asetetun tavoitteen: Kiinasta tuli maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2014/-15).

    Rikkautta paketoi kaksi materiaalia: muovi ja pahvi. Kiina on maailman suurin, tehokkain ja tuotteliain liukuhihna ja niiden tuotteet piti paketoida - muoviin ja pahviin. Nyt muovi saa kyytiä - kiihtyvästi.

    Kiina tulee romahduttamaan muovin kertakäytön. Se toinen pakkausmateriaali on pahvi, jota odottaa meille Suomelle ikävä yllätys. Nyt Kiina lähettää maailmalle miljardeja pahvilaatikoita ja me innostuimme siitä - syntyivät biotuotetehtaat eli sellukeittämöt - Metsäliiton Äänekoski edellä. Kuinka käy sellun rock' n' roll -aika näyttää.

    Muovi on hieno materiaali, mutta sen kierrätettävyys on lapsen kengissä - tosin kohta kaikki kengät ovat muovisekoitteita, ja käyttöaika lyhenevä (kestävyys?) - nykyinen tuotantokoneisto maailmalla on viritetty kertakäyttöisyyden filosofiaan - osta
    enemmän, suuremmissa erissä ja useammin. korjata ei kannata - se käy suurien liukuhihnojen "hengen päälle"!

    Mitä enemmän ostat, sen enemmän paketoidaan - muoviin ja pahviin. Kiina laittaa tälle nopeutetussa aikataulussa stopin - on alkanut "
    Vihertyvä Kiina" -suurreformi ... siitä myöhemmin.
  • 4

  • Suomalaiset vetivät viime vuonna rahojaan pois juuri niistä rahastoista, jotka tuottivat parhaiten

    Ilkka Luoma 
    Sijoittaminen on paljolti onnenpeliä, jota maustetaan osaamisella, hyvällä vaistolla sekä esimerkiksi yritysten arviointikyvyllä nähdä pilviä ja paistetta - jopa huomiselle. Myöskään ei ole syytä unohtaa kykyä nähdä suurempia talouden ja koko elämänmahdollisuuksien isoja kuvia, sillä nekin vaikuttavat kursseihin ...

    Erityisesti silloin, kun sijoitellaan muiden rahoja, on vastuu herännyt takavuosien tolkuttomista riskien otoista suurien salkunhoitajien palkkioiden toivossa.

    Ehkä nyt salkunhoitajat näkevät USA' n jo riskinä, vaikka viime vuosi oli tuottoisa - moni on ehkä miettinyt, että niitä viimeisiä tuottovuosia, sillä juuri us-osakkeet ja -sijoitukset ovat laukanneet yläpinnoille jo vuosikausia ja ylettömän nousun jälkeen seuraa aina - toistan: aina - lasku, ja tällä kertaa se voi olla jyrkkä. Moni muistaa sub-primekriisin vuodelta 2008 ---

    Ahneus käy lankeemuksen edellä, sanotaan. Parempi luopua ajoissa kuin liian myöhään. Tämän totean omakohtaisena muistona ja oppina - vuosituhannen vaihteessa käytiin kovaa hermopeliä, kyseessä amerikkalainen tietoliikenneoperaattori, jonka osakkeita oli salkussani kelpo määrä - seurailin NASDAQ-kurssisivuja - hieroskellen käsiä - kurssi nousi nousemistaan. Odotin liian pitkään - ahneena, yhtiö romahti kuplana - menetin koko tuon osakepotin - muistoksi jäi kauniit osakekirjat.

    Aiemmat kollegani olivat viisaampia: Myivät osakkeensa heti, kun ne optioina realisoituivat käsiin. Ainut joka hyötyi ahneudestani - oli Suomen valtio, se sai mukavat verot tuosta potista, jonka veronmittausaikana niiden arvo oli mukava ja pidätys oli noin 50 prosenttia. Verot maksettiin. Se siitä.

    Ehkä suomalaiset salkunhoitajat vaistoavat amerikkalaisosakkeiden tulevan romahduksen. Aihetta voisi olla: US' n jättiläismäinen velka, erittäin suuri ulkomaankaupan vaje, vähentyvä maailmanpoliisirooli, Kiinan nousu ja trumppistinen uhkaa, kiristä ja pakota -kauppapolitiikka sekä lopulta USD' n luottamuskato - mutta ehkä juuri kiinavaikutteen kasvu.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti