keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 21012020 - IV


      21012020

...
  • 1

  • Älkää tulko tänne

    Ilkka Luoma 
    On helppoa ennustaa huomista paluumuuttoa. Verkottuva yhteiskunta sallii aika-ajoin tarvittavan "elektronisen läsnäolon" joka niemen notkosta ja saarelmasta. Paluu juurille on alkamassa. Kiinnostus omaan perunapenkkiin, lammen rantaan ja luonnon hiljaisuuteen on viriämässä jo varttuvan sukupolven mielissä paluuseen löytää ymmärrys mistä mm. ruoka ja hengen ravintona rauha syntyvät.

    Kaupungit ovat taloudellisia keskittymiä, joissa tase, hyötysuhde ja tehokkuus aikayksikköä kohden ovat päätymässä omaan mahdottomaan yhtälöönsä - ei heti meillä Suomessa. Maailman jättiläiskaupungeissa "ilmaa leikataan jo veitsellä", ja ruuhkat ovat kaaosta kiristäen hermoratoja kauas siitä harmoniasta mitä eläinkunta ilman ihmistä saavutti jo tuhansia vuosia sitten.

    Kasvu, kasvun hokema ja näyttötalous rusentavat mielet ja ajatukset. Ihminen vauhkoontuu, on kiire, kiireempi ja lopulta niin kiire, ettei ehdi enää huomata henkistä kaaosta hermostuneessa mielessä. Kaaos näivettää tekemisen riemun, osallistumisen ja yhteenkuuluvuuden - ei ole tekemistä, mitään tekemistä, josta nauttii - on jo liikaa vapaa-aikaakin, eräillä.

    Ostaa ei voi loputtomiin, vaikka markkinatalous keskittää hyötysuhdetehokkaasti kaiken saman katon alle loputtomien kassakoneiden syleilyyn, jolloin raha saadaan pyörimään entistä liukkaammin. Kierto on voimaa ja se synnyttää näyttötalouden vertailuikonit.
    [EKSTRA]
  • 2

  • Kommentti: Libyan tulitauko oli harvinainen onnistuminen eurooppalaiselle diplomatialle – Pian myös Suomelta vaaditaan päätöksiä

    Ilkka Luoma 
    Tässä kohdin eurooppalaisuus kokonaisuutena oli aidosti esillä; ei pelkkänä EU' na - vaan EU'n, lähinnä Saksan ja Venäjän yhteistyönä. Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili tätä Berliinin tapahtumaa ennen Moskovassa, jossa luotiin yhdessä Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa askelmerkit - Libyan mahdolliseksi ratkaisuksi.

    Berliini oli osaltansa Putinin junailua - mukana ollen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Putin loi johtolauseet ja voidaankin sanoa, että näin lähti käyntiin Libyan rauhallistumiskehitys - pitkän kaaoksen jälkeen, jota "sotamarsalkka" Khalifa Haftar on koettanut aiempana murhatun Libyan laillisen johtajan Muammar Gaddafin "sotilaana" järjestykseen palauttaa.

    Libyan kriisi käynnistyi Arabikeväästä ja sen innoittamana USAF-pommituksista vuonna 2011. US' n motiivia tulla taisteluihin ulkoiseksi pääosaksi - raskain pommituksin - ei tiedetä. YK antoi USAF-pommituksille mandaatin, jonka, myöhemmin katuen - Venäjä hyväksyi!

    Jossain nähtiin kirjoitetun, ettei Libyasta haluttaisi Syyriaa. Pikemminkin olisimme voineet sanoa vuonna 2013, ettei Syyriasta tule Libyaa, kun US CIA aloitti Syyrian laittomien kapinoitsijoiden salaisen aseistamisoperaation*, jonka tosin US-presidentti Donald Trump päätti - jo vuonna 2018*.

    Gaddafi tapettiin - US' n myötävaikutuksella. Syyrian lailliselle presidentille Bashar al-Assadille luettiin eliminointia - kauniimmin syrjäyttämistä USA' sta - presidentti Barack Obaman ohjeistamana - Trump peruutti tuonkin tavoitteen.

    Nyt Berliini oli jo onnistunut, vaikka Libyaan ei heti rauhaa saataisikaan. Miksi sitten? Siksi, että Merkel löysi Venäjän uudelleen ja yhteinen asiaymmärrys syntyi Putinin kanssa - vahvistaen Nordstream II maakaasuputkiparin loppuun saattamisen, vaikka US koettaa kaikin keinoin sitä estää.
  • 3

  • Pohjoisen napa-alueen nopeaan lämpenemiseen löytyi merkittävä syy: Otsonikerrosta tuhoavat aineet

    Ilkka Luoma 
    Ihminen on utelias, ja kun ollan uteliaita, ollaan myös kokeilunhaluisia. Tämä tarkoittaa myös epäonnistuneita tuloksia kokeiluista, joita onkin maailmamme "väärällään". Me haluamme lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä - tämä on se perusdilemma maailmassamme, joka on rajallinen - siis loputonta kasvuhokemaa ei siitä nyhdetä.

    Haluamme helpottaa elämäämme, siis keksimme kaikkea sellaista, joilla saadaan nopeutta, suurempia määriä ja halvemmalla tehtyyn ihmistyömäärään nähden. Tämä ominaisuutemme (maallinen rikastuminen) on luonut rankasti lisääntyneen energiantarpeen ja materioiden käytön, mikä taas on lisännyt jalostus- ja kokoonpanon työmäärää - ensin lihasmoottorilla ja nyt kiihtyvästi ulkoisella energialla moottoroidulla työllä.

    Kemia on hyvä renki, mutta huono isäntä. Biologiaa määrittävä isäntä - evoluutio, on suvereeni johtaja, joka toimii - aina, omalla kellotaajuudellaan. Nyt se on meistä ihmisistä jäljessä - kellotaajuudessaan. Meillä on kiire saada enemmän ja suuremmissa erissä + nopeammin. Tästä "evoluutio ei pidä" ja "valmistelee vastatoimia" omalla vakaalla kellotaajuudellaan.

    Lainaus toisaalta: !"Ihmiset tarvitsevat ~2 000 kaloria päivässä. Se on 90 wattia. Sosiaalinen aineenvaihduntamme sen sijaan on ~11 000 wattia tai kaksi miljoonaa kaloria. Noin paljon energiaa tarvitaan autojen, kännykäiden, talojen, jääkaappien ja kaiken muun omistamamme valmistamiseen ja käyttämiseen.

    Olemme kasvaneet satakertaiseksi verrattuna siihen, kun aikoinaan kehityimme omaksi lajiksiemme [ ... ] ihminen on suistunut täydelliseen epätasapainoon kaiken muun elollisen kanssa.

    Nyt jokainen meistä vastaa energiankulutukseltaan 30 000 kiloista gorillaa tai reaalisemmin 12 elefanttia, ja on erittäin kyseenalaista, pystyykö maapallo elättämään sataa miljardia elefanttia"! -
    UPM/BIOFORE 2/2019 | s.33.
  • 4

  • Jos vanhempi uppoutuu someen, lapsi voi ymmärtää ettei ole tärkeä

    Ilkka Luoma 
    Evoluutio loi "itsetietoisesti" ihmisille ja myös koko muulle eläinkunnalle kaksi merkittävintä ominaisuutta tai oikeastaan tekoa - tapahtumaa: Lisääntyminen ja syntyvän tuloksen huolehtiminen lisääntymään.

    Tämä tarkoittaa meidän ihmisten osalta jälkimmäisessä kasvatusta - nykyään yhdessä yhteiskuntaohjauksen (varhaiskasvatuksesta oppivelvollisuuden loppuun saakka) kanssa.

    Vanhempien oma kasvatus on taas useimmiten esimerkin antoa - mitä teet, miten teet ja kuinka sanot tekeväsi. Meitä vanhempia seurataan tarkasti - imuroidaan malleja ...

    Ole esimerkki, ja mieti miten se vaikuttaa - haluamallasi tavalla ja miten se istuu elettävän yhteiskunnan toimintamalleihin, eettisyyteen ja moraaliin - unohtamatta hyviä tapoja ja empaattisuutta. Silti lapsen on syytä nähdä kilpailu, sillä tuo alun ohjeet antava evoluutio loi myös sopeumallisen kilpailun!

    Some on ilmiö internetistä, maailmojen verkosta, joka yhdistää - Connecting People by Nokia. Viippailu on kutsua löytää ja tulla löydetyksi. Tuota löytämistä ennen katsellaan, väritetään ja pelataan. Selkä kumarassa istuskelu vääristää liikkumista ja lisää liikkumattomuutta. On varmaa, että liikkeen ongelmat lisääntyvät - toisaalta viippailu jatkuu koulutiellä - kauhulla odotan hetkeä, kun ensimmäinen lapsi jää auton alle. Huomio ympäristöön on kiinnitettävä aina tilanteessa nyt!

    On kivaa huudella somessa. Alussa lapset huutelevat iloisesti nimellä ja myöhemmin nimimerkein - se tuo rohkeutta olla rehellinen ja ikävästi ilkeä, jopa kostonhaluinen.

    Somessa on eräs ilmiö, josta en pidä. Olen huomannut kaksostyttöjemme (kuusi v) tablettikäytössä kohtia, joissa heidän viippailujen tielle tupsahtelevat mainokset. Jo kauan sitten eräs amerikkalainen tutkimus kertoi lapsen näkevän - kokevan enemmän tai vähemmän alitajuisesti kolme miljoonaa mainosta - ennen täysi-ikäisyyttään! jos näin - huoli kasvaa.

    Rajoitteet ovat asiaa, sillä pieni lapsi ottaa mielellään vastaan vaikka kuinka paljon, varsinkin, kun muutkin niin tekevät.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti