tiistai 7. huhtikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 05042020 - III


      05042020


...
  • 1

  • DN: ”Ruotsissa koronaan kuolevat tullaan laskemaan tuhansissa”, varoittaa pääministeri Stefan Löfven

    Ilkka Luoma 
    Ruotsalainen vapauden hinta?

    Ruotsi toteuttaa vapaamielisempää linjaa kun ihmisten vapaus ja kansakuntaa runteleva (millä suhteella kansakunnan kokoon nähden?) Koronavirus tekee tehtäväänsä - mikä se muten on?

    Ruotsalaiset ovat kulkeneet usein ennenkin omia polkujaan, jo vuodesta 1809 alkaen - säästyen monilta sodilta ja näin saanut kyvyn kasvaa omanlaisekseen kansakunnaksi - meidän turvallisen selän takana ;-)

    Nyt ruotsalaisajattelu saattaa perustua tähän:

    I - Ensin tuo Elämä; siinäkin on kaksi Koronallista tietä:

    1) Ilmeisesti ruotsalaispainotteinen vapaampi linja, jossa yritetään nostattaa kansakunnan immuniteettia tulevaa Koronan toista aaltoa, joka voi olla dramaattisempi - vrt. Espanjantauti. Ruotsalaismallissa tartunnat lisääntyvät, hallitsemattomasti? Ehkä parempi valmius, jos Koronan toinen aalto nousee maihin. Hoidollinen priorisointi käynnistyy? Talous elpyy nopeammin?

    2) Sitten on tuo toinen enemmän Elämän tie - suomalaismallinen "tiukka-puolikiinalainen menetelmä" - rajaaminen, kahlitseminen ja pakottaminen suojamuottiin, jotta terveysjärjestelmän kapasiteetti riittää "kaikissa olosuhteissa" - tällöin talous ja immuniteetin saanto kärsivät. PM Sanna Marinin NNV-hallitus noudattaa toistaiseksi tätä pidempää ja taloudelle kalliimpaa mallia (?)
    ..
    II - Talous edellä ajattelu nostaa jo päätään, sillä joku hoksasi (epä)inhimillisyyttään laskea tuon puhumattoman hinnan - ihmisen Elämän hinnan. Taloudessa kirjanpito on tilejä, ja ihmisten hoitaminen STM-pääluokassa on numeroita tilimiesten kartoilla. Emme saa sanoa: "ihmisillä on hinta".

    Millainen hinta tulee pelastetuille ihmishengille missäkin toimintamallissa?

    Olisiko tuo se kaikkien kustannuserien juurikysymys. Emme tästä uutisoi, emme puhu, vaikka aihe käy kaikkien huulilla. Priorisointi, jos tehohoitopaikat menevät kortille:

    "Sinä et saa tätä hoitoa *, sillä todennäköisyys perussairautesi ja ikäsi osalta on sellainen, ettei muutaman lisäkuukauden luonti Elämällesi on enää kustannustehokasta".
  • 2

  • Luonnonsuojelija Pentti Linkola on kuollut – Pekka Sauri: ”Humaani ihminen, jolla oli järkyttäviä näkemyksiä ihmiskunnasta”

    Ilkka Luoma 
    Luonto on kutsunut suuren ystävänsä ja sanansaattajansa kotiin

    Pentti Linkolan sanat jäivät monien mieliin - elämään elämästä, jonka ihmiskunta on tuhoamassa. Näine sanoineen Linkola oli vastustamaton - häntä ei voinut kukaan kyseenalaistaa millään tieteellisillä selitteillä tai todisteluyrityksillä.

    Pentti oli oikeassa, vaikka kuinka tuskaiselta se tuntuisi. Linkola ei koskaan sanojensa jälkeen vaikeroinut, vaan tyytyi osaansa. Olen tässä täysin varma, että Pentti tiesi itse olevansa ehdottoman oikeassa.

    Linkola koetti näyttää esimerkkiä ympäristölle aiheuttamansa jäljen pienuudella

    Harva jäi pohtimaan tuota sopeutumisen mestaria ja luonnon valoa, mitä hän usein hyvinkin synkillä kertomuksillaan ja ennustuksillaan maalasi maailman synkkyydestä, maailman vääristyneisyydestä ja maailman mahdottomuudesta - liian monien ihmisten kanssa.

    Linkolalla oli hyvä ystävä - vihertynyt teknokraatti Eero Peloheimo, joka näki sovussa Pentin elämän kaaren mittaisen yhdisteen meitä kaikkia herättävään ja elättävään luontobiologiaan. Eero koettaa kertoa tänään hyvistä palveluksista, mitä sopeutettu teknologia voisi tehdä pelastukseksi luontobiologialle ... Eero on tohtori ja Pentti oli filosofi.

    Linkola oli monien mielestä mailmanlopun ennustaja - joka näki ja katsoi koko ajan Sodomaa ja Gomorraa, ilman sen eloa uskonnossa, vaan syvimpänä totena tavasta eloon, mitä ihmiskunta on kiihtyvästi harjoittanut viimeisen 200 vuoden aikana - liian monien osalta.

    Linkola ei ennustanut kuitenkaan maailmanloppua, vaan odotti harmoniaa, jossa ihmiskunta olisi löytänyt oman kokonsa mukaisen elon biolokeron - suuressa luonnon näytelmässä, jossa jokin meille käsittämätön voima ohjaa - lopulta tasapainoa.

    Ihminen rikkoi toimillaan tasapainon - oli korjaussarjan aika, jota Linkola odotti, mutta poistuminen näytelmästä, jätti sen meille koettavaksi. Ei jättänyt, vaan poistui kiertoon, josta jäljelle tulee jäämään nuo Pentin sanat ihmiskunnan rikoksesta luontobiologiaa kohtaan.
  • 3

  • Suomen yllä on nyt harvinaisen voimakas otsonikato, Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaasta uv-säteilystä

    Ilkka Luoma 
    Elämme, tai oikeastaan koko biosfäärillinen eliöstö elää syyn ja seurauksen lakien alaisuudessa. Eikä tämä mikään laki ole, sillä seuraukset ovat usein sattumia - näin me arvellaan.

    Emme tunne ympäristömme tapahtumasarjoja tarkoin - emme oikeastaan täysin tarkasti lainkaan, sillä muutokset lähtivät liikkeelle jo "aikojen alusta" ja näin jatkavat muuntumista jatkumona - "ikuisesti" - kunne se kuukuisa "neulanreika" nielaisee "kaiken" - lopulta on pakko kysyä minkä? Entä neulanreikä, jonne otsonikin imeytyy?
    .
    Otsonikerros on erään jatkumon välikaikainen tulos. Tuo tulos mahdollisti kaltaisemme Elämän. Ja tuo Elämä taas juontui sattumista, joita ohjailtiin jostain - tätähän me emme vaillinaisin tiedoin lopulta tiedä, sillä nuo muutokset tapahtuvat sellaisessa "pienuudessa" - syvällä molekyylien maailmassa - liki atomistiikkaa (jopa siellä?), ettei tietomme sinne täytenä ulotu. Pyrky tietoon on kova, joka sekin kehittyy syyn ja seurauksen lakien mukaisesti.

    Se saatiin kuitenkin selville "ylätasoilla", että CFC-yhdisteet, muun muassa deodoranttien ponnekaasuina aikaansaivat jatkuvuuteen muutoksia, jolloin liike erkaantui siitä aiemmasta, joka siis saattoi olla "jonkun ohjaksissa", kuitenkin siten, vieläpä ihmisjohteisesti, että otsonikerros ohentui ja hupeni kuin pyy ennen maailmanloppua. Sormeilimmeko liiaksi luontoäidin omia kaavailuja tulevaisuudesta?

    Tehtiin ihmisperäinen päätös - eliminoitiin CFC' n käyttö, ja kas - otsonikerros palautuu hiljalleen "alkuperäiseen asentoonsa" - kuitenkaan koskaan saavuttamatta sitä, vaan ajautumalla sattumaohjatusti uuteen ja hetkelliseen asentoon, jonka ilmentymä on tuossa HS-uutisessa.

    Entä ne sattumallisesti ohjatut muutokset? Ihminen vaikuttaa edelleen massiivisesti itseään ympäröivään eliöstöön, kierrossa olevaan buiomassaan kuin kaikkeen muuhunkin, mihin "sormemme suhteettomana kosketuksena" osuvat. Olemme osa syyn ja seurauksen lakia. Miten haitallisesti tai onnistuvasti - jää lopulta luonnon itsensä ratkaistavaksi.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti