perjantai 3. huhtikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 30032020 - I


      30032020

...

HS

Kun taivaalta satoi rahaa

...



Ilkka Luoma 

1 - Artikkelina hyvä, sillä nyt näin kävi selväksi kaikille, että tuo paljon puhuttu, vähemmän käytetty suoranainen ostovoiman jako kuluttajille - eli kansalaisille on sitä kuuluisaa katteetonta setelipainorahaa helikopteroituna.

Oikeastaan kyse on pankkibiteistä eurollisena arvona, joita EKP euron haltijana ja omistajana jakaa sivukonttoreidensa kautta euromaiden kansalaisille. Suomessa jako tapahtuisi Suomen Pankin kautta, joka menetti itsenäisyytensä, kun Suomi vietiin suurelta kansalta salassa euroon - kysymättä ihmisten mielipidettä. Markka ja Suomen Pankki olivat Suomen perustuslain suojaamia. Suoja petti.

Helikopteriraha on katteetonta, sitä ei tosiasiallisesti lainata maksuvelvollisuudella mistään. Ehkä vain kirjanpidollisella kikkailulla se merkitään "jonkun" taseen vastattavaa puolelle, jolle ei kuitenkaan ole oikeaa vastintiliä siellä "ikkunoiden puolella" ;-)

Raha luotiin helpottamaan kauppaa, sanotaan, että oravannahat tukkivat pajatson
Sen verran totuudellisuutta, että vaihdannassa välttämättömyyshyödyke toimii kriisissä paremmin - oravannahkoja ollen riittämiin, saa niistä lämmikettä päälle - tosin sekin vaatii sitä vähintäänkin omaehtoista työtä nylkemisineen.

Raha on helppo tuote, marssit kauppaan ja ostat kylmäkaappimaitoa, monien lapsien näkemättä lehmää tai ymmärtämättä logistiikkaa utareesta kylmäkaappiin.

Tuon maidollisen logistisen tapahtumaketjun operointi on helpompi hoitaa rahalla, jolle muodostuu aina arvo, siihen kohdistuneen luottamuksen mukaisesti. Seteleissä ei ole vitamiineja eikä kolikoissa kalsiumia.

Täydellinen ihmiskohtaisesti yksilöllinen omavaraisuus ei tarvitse rahaa, jos osataan kaikki välttämätön tehdä itse. Muussa eläinkunnassa ei ole rahaa, mutta yhteistyö toimii muun muassa saalistettaessa.
>[2]

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti