perjantai 17. huhtikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 16042020 - V



      16042020

...
  • 1

  • Valtiovarainministeriö ennustaa: Suomen talous supistuu 5,5 prosenttia ja työttömyys nousee 8 prosenttiin tänä vuonna

    Ilkka Luoma 
    Kasvuhuuto yltyy atmosfääreihin - juuri nyt talousälykäs Vesa Vihriälä takoo Yle' n puoliyhdeksäisellä vakavaa kriisiä - talouden lamaa - kasvua houkutellen.

    Kansatalouden alentumaprosentilla pelotellaan koko kansaa - 5,5% jopa 12 prosenttia, jos lamaa eli kuluttamattomuuden hiipuliekissä kärvistellään kuusi kuukautta.

    Elämme, olemme eläneet kulutustäyteistä yhteiskuntamallia - näyttö- ja vertailutaloutena, näin hiukan kärjistäen. Kaikki eivät tuohon juhlavaan kasvuhokemaan ole yltäneet - joukossamme on säästeliäästi eläviä eläkeläisiä alle 900 euron eläkkeellä jopa noin 700.000. Ajelehtiviä nuoria lienee edelleen noin 40.000.

    Juuri kun Korona covideineen ojensi kornisti kätensä ja aloitimme kulutusvähentämisen luontaishyveen - ajattelematta juurikaan sen seurauksia, kun ilmanalan kirkastuminenkin yllätti havainnoitsijansa. Innolla ihmettelemme, että uutta näkyvyyttä ilmestyi silmiimme. Entä näkyvyys huomiselle?

    Kulutustalous elää kasvusta, jota toistettiin nyt "ripiitterinä" valtiovarainministeriön viisaiden talousasiantuntijoiden julkilausumina.

    Pelottelua tai ei - niin suurin huoli herää, kun vuotuinen, suomalaistenkin biosfäärillinen ylikulutuspäivä lähenee - ollen tuossa toukokuulla. Kevään aikana olemme syöneet biosfäärin tarjoaman koko vuoden luontokasvun - näin laskeskellaan piireissä, joissa huoli luonnon kestävyydestä on ylittänyt hiljaisuuden sietokynnyksen.

    Ei vain ilmastonmuutos, vaan kokonaisuutena ympäristönmuutos kaventuvana elinpiirinä ja Elämän monimuotoisuutena herättelee valveutuneempia. Yle' kin hoksasi julistaa "pörriäiselle pesä", kun oivallettiin, että nuo huitomisen kohteet sattuvat pölyttämään elonkiertoa kolmannekseen koko ravinnostamme ja sen kasvusta lautasillemme >
  • 2

  • Yhdysvaltojen presidentti Trump aikoo lopettaa WHO:n rahoituksen, Suomen hallitus sopi lisäävänsä järjestön rahoitusta

    Ilkka Luoma 
    US-presidentti Donald Trump harjoittaa tässäkin uusnormaaliaan - eli trumppistista "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikkaa. Nyt kohteeksi joutui maailmallinen YK-järjestö - WHO, jonka osalle Trump lataa kaiken syytöksen Kiinaan suuntaan - arveluttavin syin.

    Koronavirus ei ole lähtöisin Kiinan Wuhanista, sen sijasta se tuli ihmispinnalle näin tämän päivän tiedoin Wuhanista. Emme tiedä tarkoin miten Korona on kehittynyt ja mistä lähtöisin - sen kuitenkin, että virukset ovat olleet "aina"!

    En hämmästyisi, jos tässä kohdin Kiina tarjoutuu maksamaan tuon trumppistiseen uhkaukseen liittyvän vajeen, summa on pieni siihen nähden, että Kiinalla on noin reilu 3000 miljardin USD' n valuuttavaranto.

    Ehkä Kiina suuntaan valtavista US-saatavistaan - yli 1000 mrd USD - osan tuonne WHO' lle - antaen näitä US-liittovaltion joukkovelkakirjojaan WHO' n haltuun - vakuuksiksi otettaville "lainoille, joita ei tarvitse maksaa takaisin".

    Kiina on tänään maailman suurin kansantalous - bkt/PPP - IMF 2014/-15.

    Olisi melkoinen kannanotto Kiinalta - aivan kuten se, että Kiina on valmis ottamaan ympäristökorjaajan johtajuuden - oman alkaneen "vihertyvä Kiina" ohjelman kyljessä. Nythän US on vetäytymässä erilaisista ympäristöä pelastavista kansainvälisistä ohjelmista, muun muassa Pariisin Ilmastosopimuksista (?)

    Jäämme odottamaan Kiina ratkaisuehdotuksia

    Sen me tiedämme, että tuo WHO' n rahoitusajatus on Kiinassa hyvin korkealla mietinnässä. Aika näyttää, ottaisiko Kiina tässäkin omana ehdotuksena maailmallista johtajuutta - liittyen meitä kaikkia koskeviin tauti-, virus-, epidemia- ja lopulta pandemiatapauksissa.
  • 3 - 2

  • Talouskriisissä on jo nyt yksi todennäköinen voittaja

    Ilkka Luoma 
    On kiva kotisohvalta selailla tablettia, läppäriä ja älykännykkää katsellen mitä ihmeellisimpiä tuotteita, joita emme tarvitse, mutta taitava markkinointi osaa tehdä meille sen tarpeen, että klikkaamme 'sen ja sen' ostoskoriin. Onhan se kiva, kun posti tuo sen jopa kotiovelle - kaukaa Kiinastakin.

    Kiinassa valmistetaan tänään kaikkea supertietokoneista sähköis-automatisoituihin selänraaputtimiin. Kiina on maailmallinen superliukuhihna, jonka valmistuskyky on ilmiömäinen.

    Kiinalainen uteliaisuus on lisäksi osannut kehittää kaikkea sellaista mitä lännessä "halutaan tai tehdään haluttaviksi". Tästä johtuu osaltansa muun muassa Yhdysvaltojen massiivinen ulkomaankaupan jättivaje, jota itse Kiina on aiemmin rahoittanut!

    Verkkokauppa ei välitä viruksia. Sen sijaan se ei myöskään välitä siitä, mitä sinä todella tarvitset. Pitää saada kauppaa, sillä se työllistää. Tässä on se koko maailmallinen ongelma - me koemme, että kulutus on se lähtökohta, joka tuottaa meille välttämättömän työn ja sen myötä kyvyn kuluttaa! Melkoinen "loop" - kehädilemma, joka tuottaa kiihtyvän ongelman tuohon ympäristöömme, joka meidät kaikki lopulta elättää. Näinkö? e
  • 3 - 1

  • Talouskriisissä on jo nyt yksi todennäköinen voittaja

    Ilkka Luoma 
    Elämme kulutusyhteiskunnallista aikaa. Tuon aikauden ihannointi näkyy hyvin poliitikkojen ja talousasiantuntijoidenkin [!] huolesta, kun taloutemme ei kasva - eli emme saa 'enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä' (tämähän on ollut kuluttajapolitiikan kehityssuunta viimeiset kymmenet vuodet).

    Kulutuksellinen kasvuhokema on sävyttänyt myös suorasti meitä ympäröivän ja elättävän biosfäärin sekaantumista, yksipuolistumista ja jopa tuhoutumista. Näin osin olisikin aika tosiaan suurelle muutokselle, jolle saamme yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi yhden sanan tavoitteen: "Vähentämisen".

    Olemme tottuneet vaeltelemaan ostoskeskuksissa - hypistelemässä ja tekemässä heräteostoksia tuotteista, joita emme juurikaan tarvitse. On kiva kuluttaa ja on kiva nähdä ja kokea se omissa käsissä kuin peilistä, miten hyvin housut istuvatkaan - siispä ostan, vaikka vaatekaapissa oli ennestään 12 housut.

    Siis lisää - se on tarkoittanut tänään niin sanottua näyttö- ja vertailutaloutta

    Olemmehan "näyttely- ja näyttökohokkaita" - pitää olla kauniimpi, komeampi, viisaampi [!] - näyttävämpi ja menestyvämmän näköinen ... tätä kutsutaan miehisesti autoilusta kimpoavana "monipakoputki-ilmiönä" - tunne lisähevosvoimista - vrouuummm!

    Nyt tietoktekniikan kehittyessä Kiinasta Alibaba on noussut maailman suurimmaksi verkkokauppa-alustaksi, jonne sinunkin yritys voi sijoittaa omia tuotteita ja palveluita myyntiterassille. Me selailemme näitä verkkokauppoja, ja postiralli on jo käynnissä - palautuksineen - näkyy hyvin muun muassa "tulee-menee" pahvilaatikkoliikenteenä R-Kioskeissa >
  • 5

  • Hävittäjähanke on peruttava pandemian aiheuttaman talouskriisin vuoksi

    Ilkka Luoma 
    "Suomi on hyvä maa ja sitä puolustaa parhaiten suomalainen itse" -näin sanaili edesmennyt Suomen sinivalkoinen ääni - kenraali Adolf Ehrnrooth. Näin se menee.

    Olemme ylpeitä historiastamme ja siitä miten tavalliset ihmiset hoitivat itsenäisyytemme 1939-1944. Tässä emme anna pisteitä 1939 poliittisille toimille, jotka johtivat osaltansa Talvisotaan, joka maksoi kansakunnallemme paljon - hyvin paljon.

    Suomi tarvitsee välineet, koneistot ja laitteet, jotta suomalainen osaa jatkaa kenraalin viestiä väkevänä puolustustahtona, jota tukee erinomaisesti harjoitettu Kekkosen - Niinistön ulko- ja lähiulkopolitiikka, jossa katselemme avoimin silmin kaikkiin ilmansuuntiin. Me pidämme ystävät lähellä ja viholliset kaukana.

    Nuo meille uutisissa esitetyt hävittäjät/ hävittäjäpommittajat ilmasta maahankin hyökkäyskyvyllä tulevat olemaan vanhentuneita ajassa, jolloin jonkun niistä pitäisi aloittaa palveluskautensa.

    Juuri nyt meillä on rahareikä, joka imaisee kevyesti tuon 10 miljardia - ja lopulta 20-25 miljardia, jonka nuo vanhentuvat koneet kaikkinensa maksavat.

    Teknologinen kehitys on nopeaa - niin ilmataistelujen kuin ilmapuolustuksen osalta

    Nuo hävittäjät voidaan korvata suurelta osin autonomisilla tekoäly-drooneilla (lentäjätön taistelukone) yhdistettynä ilmatorjuntavälineistöön, joka sekin kehittyy vahvasti. Näemme sodallisen tilanteen 10-30 vuoden kuluessa suuresti muuttuvana.

    Nyt on viimeistään peruttava tuo 64 hävittäjän ostovalmisteluprosessi ja otettava mietintään automaatio-droonit, sekä ajantasaistaa tietämys teknologisesta kehityksestä - unohtamatta langatonta tietotekniikkaa.

    Edellistä ilmataistelukoneistoa on tarvittu lähinnä näytöslentoihin ja tunnistamiseen sekä ilmataistelukyvyn ylläpitoon - koulutuksena. Näytökset voidaan jo kohta tehdä drooneilla ja tunnistaminen onnistuu myös niillä - jo erinomaisesti. Yhdellä perinnehävittäjällä saadaan 10 vuoden kuluttua 3-5 autonomiadroonia.

    Näin suurissa sotakonehankinnoissa on kysyttävä mielipidettä kansalta.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti