tiistai 21. huhtikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 19042020 - I



      19042020

...

HS

Siitä jatketaan, mihin ennen pandemiaa jäätiin


..
Ilkka Luoma 

HS-toimittaja Paavo Rautio lienee valitettavasti oikeassa

Tuo kirjoitettu veikkaus esittää konservatismia - peloa uudesta tuntemattomasta. Me emme halua muuttua kuin vain lopullisuuden edessä. Tässä en vihjaa, että toimittaja olisi konservatiivi - säilyttäjänä, vaan uskoisin kyseessä olevan lakooninen toteamusteksti meidän suuren osan ollessa kehitysuralla, jota kasvuhokema sävyttää.

Kornisti katsoen Koronavirus aikaansaamine seurauksineen antaisi oivan mahdollisuuden heräämiseen, silmien avaamiseen ja toimintamallien muuttamiseen - kerrasta ja "lopullisesti" - "ennen kuin on myöhäistä".

HS-tekstin ote: " ...
Panostukset terveydenhoitoon ovat panostuksia talouskasvuun ... " - tuossa talouskasvussa, tasapainon ylittävässä kulutuskasvussa ja siitä juontuvassa kasvuhokema-filosofiassa piilee 'se kaikkien ongelmien äiti'!

Ihmiskunnan kasvuhokema on luonut ympäristölliset ongelmat, jotka ilmentyvät konkreettisesti ilmanalan kirkastumisena, kun Korona epäsuorasti vähensi kulkemista ja liikkumista. Liikenne vähentyessään kolmanneksella - puhdisti se Kiinassa ja Pohjois-Italiassa ennen näkemättömät taivaanrantojen silhuetit näkyville - toiveena heräämisellemme?

Niin, miksi emme muuttaisi kulku-uraamme?

Emme ehkä siksi, että monien osalta on halu elää näyttö- ja vertailutaloudessa, johon liittyy väkevästi oman kykyisyyden esittely niin sanottuna "pakoputkiefektinä" - pitää olla kaksi päästöputkea ja muskelimaisimmillaan neljä, osoittaahan se välillisesti ärjyvää voimaa, hevosvoimien jyrinää - jopa "harley-davidson & farrari" -efektein. 

Niin, miksi haluamme markkinoida kykyämme?
Markkinointi esiintyy esimerkiksi riikinkukkouroksen mahtipyrstönä - saadakseen naaraan pauloihinsa, jotta suku ja omat geenit menisivät eteenpäin. Ero ihmisiin on dramaattinen - riikinkukko kasvatti itse muita vahingoittamatta pyrstönsä - ihminen taas rakensi ympärilleen näyttökoneiston - paljolti nappaamalla varantoja muilta ja aiheuttaen nykymuodossaan ympäristöhaittajäljen vailla vertaa.

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti