maanantai 27. huhtikuuta 2020

Ilkka Luoman HS-kommentit 25042020 - III



      25042020

...
  • 1 - 2

  • Oppivelvollisuuden laajentaminen on lähikuukausina tärkeä keskustelun aihe

    Ilkka Luoma 
    2 - Yksi maailman rikkaimmista miehistä, Microsoftin perustaja Bill Gates, peräänkuuluttaa amerikkalaisten menestymättömyyttä maailman yliopistojen "taitavuuskilpailuissa".

    Kaukoidän nousevat maat tuottavat nyt yliopistoistaan uusia ahkeria ja uteliaita kykyjä luomaan uutta markkinatalouden ihmettä vanhoihin kulttuureihinsa.

    Kisa maapallon työn ja koulutuspaikkojen uudelleen jaosta on käynnistynyt

    Koulutus ja motivaatio ymmärtää ovat monimutkaistuvassa yhteiskunnassa kaiken perusta. Toinen perusta on havaita luonnon kestokyky ja ihmisen jaksamisen rajat. Elämä ei ole pelkästään työlle ja ansainnalle. Elämä on itseasiassa vuosimiljoonia ollut geenistön eteenpäinvientiä, turvaten sukulaisuusominaisuukisen siirtymä tulevaisuuteen.

    Lapsien uteliaisuus on suurimmillaan ennen noin kahta ikävuottaan

    Oppimisen prosessit ovat tuolloin hyvin voimakkaita ja tuolloin tapahtuva huolehdinta, yhdessäolo ja yhteenkuuluvuuden luonti ratkaisevat paljolti, kuinka tulevaisuus sujuu.

    Varttuva lapsi oppii vanhemmistaan, mutta useasti vaikutteet tulevat kiirerytmisessä markkinamekanismissa enempikin koulusta, kaduilta ja kavereilta. Vaikutteet ja mallit imetään alussa äidinmaidosta ja myöhemmin myös ulkoisista tekijöistä, joiden vilpittömänä vaikuttimena ei ole lapsen ja nuoren aito kehitys. e [LINK - lahjakkuuden louhintaa]
  • 1 - 1

  • Oppivelvollisuuden laajentaminen on lähikuukausina tärkeä keskustelun aihe

    Ilkka Luoma 
    Lahjakkuuden louhintaa 3-18 ikävuosien välisestä oppivelvollisuudesta!

    1 - Toiset vaalivat yksilöllistä kilpajuoksullista menestystä ja toiset vaativat inhimillistä tasa-arvoa ja ristiriitoja herättävää tasapäistämistä.

    Tosiasioita on ainakin kaksi – yhteiskunnat teknologioineen ja säätelyineen monimutkaistuvat kuin myös tasa-arvon valvonta demokratiana lisääntyy, byrokratian kasvaessa. Toinen tosiasia on se, ettei meillä kaikilla ole yhtä hyvät lähtöedellytykset – puutteena geeniperimä, raha, asumisolosuhteet, vanhempien ymmärrys kasvatuksen ja ohjauksen merkityksestä kuin joidenkin heikkous ihannoida katujen lakia ---

    Koulutus on numero kolme – heti lisääntymisen ja kasvatuksen jälkeen se on oleellinen ominaisuus jatkumossa, jos tavoitteena on yhteiskuntakelpoisuus, vastuunkanto ja sukupolvisopimuksen ylläpito.

    [ = Sukupolvisopimuksella tarkoitetaan aktiiviväestön huolehtimisoikeudesta ja -velvollisuudesta jo aktiivityönsä tehneitä kohtaan– tosin meillä siihen on varattu etukäteiskerättyä rahaa (paljon tapetilla olevat eläkevakuutusyhtiöt) – kultakin kykyjen ja mahdollisuuksien mukaisesti]

    [2006] Monimutkaistuva yhteiskunta vaatii yleissivistävämpää, empaattisuuteen pyrkivää, kilpialua edistävää ja lopussaan kjatkuvan erikoistumisen kouluttamista – päivityksineen ja yllättävine tilanteineen, joissa pitää vaihtaa alaa radikaalisti ---

    Normaaleissa tapauksissa jokainen lapsi syntyy lähtökohdiltaan suunnilleen samoissa menestystekijöissä tähän kulutuksen täyttämään markkinamaailmaan. Lapsen kaksi ensimmäistä vuotta on superoppimisen aikaa, joka ei enää koskaan palaa. Monimutkaistuva yhteiskunta vaatii jatkuvaa läpi elämän tapahtuvaa kouluttautumista  > [2]
  • 3

  • Trump pohti desinfiointiaineiden ruiskuttamista keuhkoihin koronalääkkeenä – kommentoi myöhemmin puheiden olleen sarkasmia

    Ilkka Luoma 
    Kun kuunteli tarkoin, mitä US-presidentti Donald Trump sanoi tästä "keuhkoihin desifiointiainetta" -tekemällä tehdystä sensaatiojutussa - huomaa sen olleen vertauskuvallista ilmaisua - ikäänkuin viitteenä desinfiointiaineiden yleiseen kykyyn tuhota viruksia ja bakteereita - lähinnä pinnoilta.

    Trump tarkoitti retoriikallaan, että keksikää hyvät ihmiset nyt jokin keino, jolla tuo virus saadaan pois keuhkoista!

    Tuon tarkoittaessa tarkasti ajatellen (arvelen näin sen muotoutuneen Trumpin aivoissa) sitä, että kun tiedämme kiistattoman desifiointiaineiden puhdistuskyvyn pinnoilta, niin miksi tiedemiehet eivät keksi jotain menetelmää poistaa virukset keuhkojen "pinnoilta"!

    Tässä tosiaan tuo hirtehinen ajatusheitto desinfiointiaineesta keuhkoihin, mutta ei konkreettisena, vaan, että Hei! Keksikään jotain vastaavaa, siis keksikää jotain, joka toimii -kornina, mutta faktisena esimerkkinä tuo desinfiointiaineiden [ulkoisilta] pinnoilta puhdistuskyky!

    On muissakin yhteyksissä tarkoin mietittävä mitä sanojen takana on!

    Erityisesti toimittajien tulisi olla hyvin tarkkakorvaisia ja -silmäisiä löytämään nämä verrannot, vertauskuvallisuudet ja maallikkorinnastukset (Trump' han on Koronan (virologian) osalta maallikko, mutta on kuitenkin joskus elämässään desinfiointiainetta käyttänyt, vaikkapa wessanpyttynsä kirkastamiseen.

    Ehkä Trumpilla oli mielissä tuo kirkastus, ja miksi se ei voisi ylettyä keuhkoihin saakka!

    On ensiarvoista nähdä lausuttujen lauseiden taakse. Se on ammattitaitoa, jota ainakin uskoisin edellytettävän toimittajilta, jotka laativat tekstejä laatumedioihin - hakien todellisuutta ja faktaa.

    Totta, että fakta on muodostuva myös kirjaimellisesti 'sanat peräkkäin' ja niiden ymmärrys, mutta valistunut ja hienostunut toimittajallisuus voisi ulottua myös lauseiden ja sanojen taakse.

    Pyytäisinkin nyt kaikkia kiinnostuneita katsomaan uudelleen ja tarkkaan kuunnellen miten Trump muotoili kuvainnollisuutensa desinfioinnista ja keuhkoista :-) [SUOMI24 - 117|173]

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti