keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Ilkka Luoman HS-kommentit 01122019 - IV




01122019
...
  • 1

  • Koukussa kierrätykseen

    Ilkka Luoma 
    Kirpputori on trendipaikka!

    [2005] Uutisointi kertoo, että kirppari on nyt muotimesta ja löytöjen aarreaitta. Sen suosion kasvu kertoo myös muustakin; ihmiset ovat ylittäneet pelkokertoimen pukea ylleen toisen ihmisen käyttämiä vaatteita ja lisäksi esimerkiksi ruokapöytään voidaan kattaa historiaa toisen pöydästä vuosikymmenien takaa.

    Taloudellinen ja ekologinen kestävyys suosii kierrätystä. Kirpputoritoiminta on energiaa säästävä ja ihmisenergiaa kuluttava kävelykierrosoperaatio eri kirpparipaikoista toiseen toivossa löytää jotain erilaista ja poikkeavaa. Kirpparitoiminta on sosiaalinen tapahtuma. Ventovieraat ihmiset keskustelevat luontevasti toisilleen ja löytävät yhteisiä puheenaiheita.

    Rahaliukas markkinatalous ei taas suosi kierrätystoimintaa, koska se vähentää tuotantoa ja sitä myöten työllisyyttä, ellei lukuun sitten oteta työnhauskuutta ollessamme myymässä ylijäämäkamaamme tiskin toisella puolen. Kirppis on veroton projekti, jossa tarpeeton muuttuu ostovoimaksi käytettäväksi muualla rikastuttamaan markkinatalouden loputonta Molokin kitaa.

    Energiataloudellisesti vanhan löytyminen uudelle omistajalle on luonnonvaroja säästävää. Uuden luonti vaatii aina raaka-aine- ja materiaalimuutoksia ja energiaa logistiikan järjestelyihin sekä muodonmuutoksien operointiin. Uuden valmistaminen vaatii myös runsaasti yhä vähemmäksi käyvää puhdasta vettä, joka olisi suunnattava kasvuston, eläinten ja ihmisten käyttöön.

    Kirppari on trendikäs erilaistaja korostaen yksilönsä individuaalia asennetta ja markkinatalousmuodin seuraamisen tarpeettomuutta. Ihmisen korostaessa kuitenkin itseään ja erilaisuuttaan, on ympäristöllisesti hyödyllistä jatkaa jo valmistetun tavaran kiertoa. Hyödyntämällä jo aiemmin käytettyä muutosenergiaa ja raaka-ainetta, käytettävyysajan pitkittyminen pienentää ekologista jalanjälkeämme. Kaikki siis tekemään yksilöllisiä löytöjä ja inhimillistämään vuoropuhelua historiastamme.
  • 2

  • Maapallon ilmasto uhkaa ajautua peruuttamattomaan pisteeseen, varoittaa joukko tutkijoita

    Ilkka Luoma 
    Tämä jos mikä nostaa ilmasto- ja ympäristöongelmien ahdistusta. Onkin syytä. Kysymys kuuluu tänne meille kulutushokeman valtioihin - lähinnä läntisiä markkinatalousmaita, jotka ovat saaneet kuluttaa, kuluttaa enemmän ja vaatia parempaa materiaalista elintasoa jo yli 100 vuotta.

    Miten olisi - voisitko Sinä vähentää kulutustasi puolella, jos olisi pakko? Kun katsomme eri valtioiden per asukas laskettua ilmasto- ja ympäristöhaittajalanjälkeä, niin ei jää kahta sanaa minne peukalomme osoittavat, kun etusormemme ojentuvat Kiinaan, Intiaan ja muihin "pahoihin valtioihin", joita uutisoidaan tiuhaan.

    ...
    [2018] IPCC julkisti tylyn, uhkaavan kuvan ympäristöstämme ja ilmastonmuutoksesta, joka on ryöstäytynyt käsistämme, oman ahneutemme vuoksi. Ilmastoapostolit ovat puhuneet/ kirjoittaneet vuosikausia tästä nyt julkistetusta ilmaston- ja ympäristönmuutosjatkumosta.

    Maaemo kuumenee – miksi, siksi, että nyt on näytetty toteen kiistatta meidän ihmisten oma osuus ympäristömme elinolojen vaikuttajana, tuhoajana ja ”lopullisesti muuttajana”. Me haluamme yhä enemmän, nopeammin ja useammin.

    Meidän pitää kasvaa – kuuluu ympäristöllemme hyytävä kasvuhokema. Poliitikot vaativat kasvua, liikemiehet huutavat ja ja kansa komppaa – lisää, enemmän ja nopeammin.


    HS: Ilmastoteoissa pitää kiristää tuntuvasti tahtia – Maailman pelastaminen vaatii tutkijoiden mukaan muutoksia myös tavallisilta ihmisiltä
    LINK ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005854489.html -

    Viaton kysymys: miten käy, jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset kuluttavat kuten amerikkalaiset? Kiinan ja Intian väkilukusuhde on ~2,8/7,8 ja amerikkalaisten 0,32/7,8. Millainen on amerikkalaisten päästömäärä kumuloituneena viimeiseltä sadalta vuodelta, entä kiinalaisten? Entä per capita kehitys graafisena esityksenä samalta sadalta vuodelta? Vakavia kysymyksiä - entä meidän suomalaisten osuus per capita ajattelussa ja sekin viimeiseltä sadalta vuodelta?

    Kysyin itseltäni: mitä minä teen tämän yhteisen talkoon hyväksi. Entä Sinä?
  • 3

  • ”Seesam, aukene” on Kiinalle ”Belt and road”

    Ilkka Luoma 
    Kiina on jo maailman suurin talous - bkt/PPP - IMF 2014/-15

    2 - Kiina on velkaa sisäisesti ja Kiina on samalla yksi kullan suurista ostajista, kuten myös Venäjäkin. Suunnitteleeko Kiina valuuttansa kultasidosta, tätä emme tiedä, mutta olisi kiintoisaa, jos Venäjällä ja Kiinalla olisi yhteinen (osin?) kultaan sidottu valuutta.

    Kiina on maailman suurin liukuhihna ja BKT PPP mitattuna IMF' n mukaan maailman suurin talous jo 2014 alkaen. Venäjä on taas maailman suurin yksittäinen raaka-aine- ja energia-aitta. Näin katsottuna Kiinan ja Venäjän yhteistoiminta on pragmaattisen loogista – nyt myös puolustusyhteistyönä.

    Maailma ei voi olla vain lännen määräysvallassa, jo pelkästään kiinalaisia on enemmän. Kiina ja Intia ovat liki puolet maapallon väestöstä. Niin Intia kuin Kiina ovat BRICS-maita, kuten Venäjäkin.

    Kiinan toiselle kaudelle valittu presidentti Xi Jinping on jo kertonut, että kiinalainen yhteiskuntamalli on vientituote. Kiina astelee osin omia polkujaan, kuten se teki jo 1400-luvulla, mutta mitä tapahtui keisari Zhu Di' n kuollessa – se onkin jo oman kirjoituksensa arvoinen.

    ...
    Tänään Kiinan Silkkitiet suuntautuvat kaikkialle sinne mistä löytyy kulutusta ja tarvetta kiinalaiselle tuotannolle.

    Eräs silkkitiesuunnitelma on Koillisväylä, jonka erääksi Euroopan päätesatamaksi suunnitellaan Petsamon Liinahamaria, joka olisi vuokrattu Suomelle - Venäjältä, kuten Saimaan kanava. Vuokraan kuuluisi myös ratapohja Suomen puolelle Jäämeren rataan, jonka Kiina rahoittaisi, kuten Liinahamarin kokonaan uuden satamankin.

    Miksi näin? Siksi, että Suomi on Nato-vapaa maa, sotilaspoliittisesti puolueeton, ja Kiina haluaa sotilaallista puolueettomuutta kauppareiteilleen. Samalla tuonne Liinahamariin laskisi ja lähtisi Koillisväylän datakaapelin maihintulo ja -lähtö. Koillisväylä on Kiinan toiveissa, koska se on lyhin merireitti Eurooppaan. Moskova on tietoinen Kiinan Liinahamari suunnitelmasta - uskotaan Kremlin olevan myötämielinen vuokrauksen osalta! e
  • 4

  • Tutkijat kehittivät bakteerin, joka syö ilmasta hiilidioksidia

    Ilkka Luoma 
    Nykytietämyksen mukaan biologisen hiili-vesielämän alkuna olisi syanobakteerit, tai niiden esi-isät - lopultahan kaikki alkoi sieltä äärimmäisen pienestä Bigbangin neulanreiästä - sellaisina osasina, mitä emme tunne. Kuitenkin bakteerit ovat olleet biologiassa "aina" ja me olemme niiden jälkeläisiä - katsomme sitten "suunnasta tai toisesta".

    Bakteerien takana on evoluutio, joka rakentaa nyt-hetkessä sopeumaa, hallittua kilpailua ja lomittumista kaiken muun biolgisen elollisuuden näkökulmasta. Bakteerit ovat välttämätön osa elämää - myös ihmisen elämää.

    Ihmisen toiset aivot ovat vatsassa, josta "puhutaan" ohjeita ja/tai vuorovaikutusta yläpään kollegalle. Vatsassa on hyvin monimutkainen bakteerifauna, eräänlainen "yhteiskunta", joka pitää meidät elossa operoiden ravintoa rakentaaksemme ylläpitämään "säädetyn ajan" elämää.

    Bakteerit myös tappavat, niiden ollen myös osana evoluution kokonaisjärjestelmää, jossa kaiken olisi lomituttava kaikkeen biologiaan. Saastuneen veden mikrobit tappavat joka päivä noin 3000 lasta maailmallamme - vuodesta toiseen.

    Me ihmiset itse olemme vastuussa tuosta jätevedestä - ymmärtämättä kunnolla, että kaikki käyttämämme (vesi) tulisi palauttaa luontaiseen kiertoon - sellaisena kuin sen olemme hyödyksemme ottaneet.

    Bakteerit ovat osa mikrobimaailmaa, joiden vallitsevuus on kaikkialla biologiassa

    Bakteerien "alla" elävät - 'elävän ja kuolleen rajamaastossa' - virukset, joiden evoluutio järjestelee niidenkin osuutta tässä kokonaisbiologiassa. Me emme täysin tunne viruksien tehtävää, vain sen, että nekin asemoituvat tavallansa omaa "henkeään" varjellen.

    Emme tiedä hyvin sitäkään, miten bakteerit ja virukset vuorovaikuttavat keskenään. Se on kuitenkin varmaa, että "kaikki vaikuttavat kaikkeen".

    Aikanaan professori Markku Pohjola kertoi kiintoisan vastauksen tuotekehitykselle, jota muuten geenimuokkauskin on - "Atomeja on vajaa sata erilaista, ja ne voidaan laittaa niin moneen eri variaatioon, että tuotekehitys on "loputon"!

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti